maandag, november 27, 2006

Rariteitenkabinet


Op 21 november berichtten we over een dreigende scheuring binnen de Scholars for 9/11 Truth, een clubje academici dat meent dat het 9/11 bedrog wetenschappelijk kan worden aangetoond. James Fetzer, de voortrekker van de Scholars, was ziedend op co-voorzitter Steven Jones (foto).

Jones vond dat Fetzer zich niet moest inlaten met waanzinnige theorieën als die van Judy Wood, die gelooft dat er hi-tech wapens zijn gebruikt bij de vernietiging van de WTC torens, mogelijk Star Wars-achtige wapens die onzichtbaar in het universum hangen.

Fetzer plaatste een paar links naar haar 'onderzoek' op de site, maar Jones vond dat te ver gaan en stelde voor om alleen te refereren aan 'bewezen onderzoek'. Jones moest anders maar ophoepelen en zijn eigen site beginnen, zo suggereerde Fetzer. Daarna werd het stil. Afgelopen weekend is Jones door Fetzer echter als co-voorzitter aan de kant gezet.

Fetzer schrijft: "After considerable reflection, I believe that turning Scholars into a non-profit corporation and relinquishing control of the society to a board of directors who would determine the management of the web site, the moderation of our forum, and the editing of our journal, provides the best solution and greatest promise for out future. The board of directors, in my view, should include a wide range of perspectives about possible causes of destruction at the WTC, encompassing perspectives as diverse as those of David Ray Griffin, Morgan Reynolds, Rick Siegel, and Judy Wood."

Met het verbannen van Jones - de enige echte fysicus van het gezelschap - heeft Fetzer zijn beweging definitief de doodsteek toegebracht. Geen van de door Fetzer genoemde 'deskundigen' - Siegel hoort er al helemaal niet bij - heeft ook maar enig wetenschappelijk krediet. Wat overblijft is het 9/11 bedrog rariteitenkabinet, in te huren voor feesten en partijen.

Huishoudelijke mededeling: Billy knijpt er een weekje tussenuit. Volgende week weer nieuwe voorstellingen.

Labels: ,

zondag, november 26, 2006

Politiestaat


Nadat hij zijn moestuintje in Purmerend had aangeharkt is RickD. van de complotsite Eqgen er weer met frisse moed tegenaan gegaan. De laatste dagen luidt het thema van zijn site de politiestaat.

Rick is helemaal in de ban van een wachttoren van de politie in de wijk Harlem in New York. De uitkijkpost wordt bemand door een agent die vanaf een hoogte van bijna 7 meter goed uitzicht heeft op de directe omgeving. "Uitgerust met vier camera's, een schijnwerper en diverse sensors kan de toren onbemand alle bewegingen vastleggen op een harde schijf." Dezelfde torens komen er ook voor grensbewaking. RickD: "Amerika is aan het veranderen in een grote gevangenis, wanneer worden de muren om de steden aangelegd?"

Maar ook in Nederland moeten we volgens Rick oppassen. Onlangs was hij even lekker aan het autorijden, toen hij een tussenstop in Heemstede maakte om zijn oude woning nog eens te aanschouwen.

"Ik sta voor het stoplicht aan de grens van Haarlem, net voordat ik de snelweg op rij. Plots zie ik voor mij twee mannen uitstappen, beiden schijnen met een zaklamp in mijn gezicht, het blijkt politie in een niet gemarkeerde auto. Op zich niet bijzonder, totdat bij het uitstappen blijkt dat ik klem sta tussen VIER politieauto's, wat is hier aan de hand?"

Agent: "Is die auto van u?"
Ik: "Jawel."
Agent: "Weet u dat zeker?"
Ik: "Pardon?"
Agent: "Waar woont u?"
Ik: "In Purmerend."
Agent: "Weet u dat zeker?"
Ik: "Pardon?"
Agent: "Wat had u te zoeken in Heemstede?"
Ik: "Even kijken op een adres waar ik jaren gewoond heb."
Agent: "U zegt dat u gewoond heeft in Heemstede?"
Ik: "Jawel."
Agent: "Weet u dat zeker?"
Ik: "Pardon?"
Agent: "Mag ik uw auto doorzoeken?"
Ik: "Ga u gang." (ja, stom, volgende keer zeg ik Nee)
"Is het de bedoeling dat ik angst ga ervaren door uw dreigende houding?" zou Rick ook nog hebben gevraagd.

Volgens ons moet deze ontmoeting in werkelijkheid als volgt zijn gegaan:

Rick reed in een oude Ford Puma toen hij in Heemstede door een motoragent werd aangehouden omdat zijn linkerachterlicht niet brandde.

"Goedenavond, uw achterlicht is defect, mag u uw rijbewijs even?"
"Waarom? Jullie hebben me er vast uitgepikt omdat ik laatst op televisie ben geweest en iets gezegd hebt over psy-ops, de criminele elementen in de regering Bush, die ook de WTC torens hebben opgeblazen."
"Mijnheer, we wilden u alleen even wijzen op uw achterlicht."
"Maak dat de kat wijs. Nederland wordt een politiestaat. Dat houdt maar aan en wil alles weten."
"Uw rijbewijs is in orde. Even verderop is een garage, daar kunt u uw licht laten repareren."
"Dit is pure intimidatie. Het was hier altijd zo'n rustige wijk, straks komen er hekken en wachtposten. Leefregels worden dwangregels."
"U kunt doorrijden, prettige avond."
"Stelletje enge blauwpakken. Wie heeft jullie gestuurd? De illuminatie? En voor eens en voor altijd: ik wil geen traceerbare RFID chip in mijn hoofd!"

Labels: ,

zaterdag, november 25, 2006

Klagen helpt niet


Een van de verstandigste bloggers in deze roerige tijden is Johnito. In zijn obsessie voor 9/11 schiet hij door, maar hij houdt de mopperende infostrijders in forums wel een mooie spiegel voor.

"Niet iedereen vindt het fijn dat ik lid van de SP ben, en tegelijkertijd hier op mijn persoonlijke blog aandacht schenk aan, om een voorbeeld te noemen, het 9/11-bedrog. Sommigen zien het als "heulen met de vijand." Johnito is Jan Marijnissen's slaafje. Dát werk."

Johnito vindt die negativiteit 'kinderlijke onzin'. Kiezers zijn geen klootjesvolk, schrijft Johnito. Massa's mensen stemden voor een partij die tegen de Irak-oorlog was en is, die tegen de Afghanistan-oorlog was en is, die tegen de Navo-aanvallen op Joegoslavië was, die voor een andere globalisering is. Het is waar dat die partij bijvoorbeeld 11 september nog steeds niet als false flag erkent, of er in ieder geval niet specifiek iets mee doet. Maar dat heeft misschien ook wel met een nog gebrekkige overtuigingskracht te maken vanuit de waarheidsbeweging."

En dat is niet de enige vinger die hij op de zere plek legt: "In mijn ogen zien sommige zwartkijkers in de "waarheidsbeweging", vaak niet gehinderd door enige kennis van zaken, de SP als een tegenstander waarin iedereen maar aan het handje van Jan M. zou lopen. Een onderdeel van het systeem dat bestreden dient te worden."

Het blijft opvallend dat wanneer complotdenkers het 'systeem' verdedigen waarvan zij zelf deel uitmaken (zie ook PvdW lijstduwer Jan van Aken die werkzaam is in de energiesector) zij volstrekt redelijke en nuchtere argumenten gebruiken, die echter als sneeuw voor de zon verdwijnen zodra 9/11 ter sprake komt. Dan is elk vaag filmpje of halve uitspraak meteen 'bewijs'.

Maar Johnito heeft natuurlijk gelijk als hij zegt dat de 'beweging' de handen niet uit de mouwen steekt en daarom niet overtuigt. De complotdenkers praten elkaar in forums voortdurend angst aan, maar geen enkele complotdenker durft de barricaden op. En als je de Nederlanders alleen maar klootjesvolk en schapen blijft noemen, is er geen mens die je argumenten serieus neemt.

"In de aanloop naar de Provinciale verkiezingen van volgend jaar maart wil ik dan ook geen zelfbeklag horen," schrijft Johnito. "Ik wil truthers flyers zien uitdelen aan flyeraars van politieke partijen. Leg het ze maar uit! Ik wil truthers lid zien worden van politieke partijen. Ik wil dat truthers die niets in bestaande partijen zien, doorzetten met hun eigen partij, en uitgaan van hun eigen kracht. Ik wil dat stadhuizen, provinciehuizen en het parlement emails binnenkrijgen waarin politici van alle nivo's worden uitgenodigd voor presentaties en conferenties. Klagen helpt niet. Aktie wel."

Ja, alleen heeft de provinciale politiek natuurlijk weer geen invloed op het buitenlandse beleid. Wachten dan maar op de volgende EU verkiezingen?

Labels:

vrijdag, november 24, 2006

Kater


Hoe heeft de achterban van de Partij voor de Waarheid de kater van de verkiezingsnederlaag verwerkt? We hebben geen enkel idee. Het is, afgezien van een enkele opmerking, opvallend rustig gebleven in de forums. Alsof iedereen het maar zo snel mogelijk wil vergeten.

Maar raar is het wel. De Partij voor de Waarheid is voortgekomen uit Ditkannietwaarzijn, maar waarmee opende die site een dag na de verkiezingen? Niet met met het nieuws dat het helaas niet gelukt was. Ook niet met een bedankje van Jan van Aken, de lijstduwer van de Partij van de Waarheid. Wel met het nieuws dat Hitachi een prototype ‘mindswitch’ heeft ontwikkeld zodat je met je gedachen apparaten kunt besturen. Breaking news, ongetwijfeld.

Een achterbanner bij DKNWZ: "Hmm…de verkiezingen zijn voorbij. Geen topic op deze site over de uitslag? Geen bespreking van de resultaten? Geen reacties van de mensen van Lijst 14 ? Vreemd…"

Inderdaad, vreemd. Dagelijks verschijnen er tal van berichten bij DKNWZ: over de JSF, George W. Bush, het verdwijnen van Habeas Corpus en het islam-extremisme, en reageren doorgaans tientallen complotdenkers met verwijzingen naar videofilmpjes en websites waar het allemaal nog eens haarfijn wordt uitgelegd, maar het geluid uit de eigen gelederen kan blijkbaar niet worden verwoord.

Enkele betrokkenen van Lijst 14 hebben wel gereageerd. Volgens Huub Poortman - de nummer 1 - riepen lijstgenoten geregeld dingen als "We komen er allemaal in". Maar strategie om dat doel te bereiken, nee dus.

Poortman's somberste verwachtingen zijn ver overtroffen, zo schrijft hij in zijn dagboek. "Dat wij het niet zouden halen, bleek al in de laatste campagneweek. Er heerste in de media een adembenemende stilte rondom Lijst 14."

Zouden ze bij Lijst 14 de nederlaag hebben zien aankomen? Op de dag van de verkiezingen beweerde Lijst 14 doodleuk dat een bestuurlijke blunder van Minister A. Nicolaï voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties er de oorzaak van is dat in 311 gemeenten de verkiezingen van de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal op 22 november 2006 niet rechtsgeldig zijn en zullen moeten worden overgedaan. Was dit een poging tot bestuurlijke chantage?

Kandidaat Edgar Wortmann, niet van de PvdW, wel van Lijst 14, reageerde ook, maar via Zapruder: "Qua aantallen zijn we ongevaarlijk. Dat is ook wel fijn. Ik moet ofwel heel bekend worden. Ofwel onbeduidend. Anders wordt het gevaarlijk." En in dezelfde reactie: "De AIVD kijkt mee."

Natuurlijk, aan de Dokter van der Stamstraat in Leidschendam spellen ze iedere dag Ditkannietwaarzijn, Zapruder en Eqgen. Maar dan wel tussen de middag of tijdens een Cup-a-Soup moment, bij wijze van leedvermaak.

Is het een wonder dat de PvdW niet serieus werd genomen?

Labels:

donderdag, november 23, 2006

Doek


Het doek is gevallen voor Lijst 14 en de Partij voor de Waarheid: er komt geen volkstegenwoordiger in de kamer die het 9/11 bedrog aan de kaak gaat stellen. Het samenwerkingsverband van splinter- en one issue partijen heeft, geheel volgens de verwachtingen, geen enkele zetel opgeleverd.

De uitslag was nog slechter dan waarop de nummer 1 op de lijst Huib Poortman minimaal had gerekend: 0,0 in plaats van 0,1 procent. "Ik reken nergens op, maar meer dan die schamele 0,1 % wordt het zeker. Als we dat niet halen, eet ik mijn schoen op," schreef hij gisteren nog. 2181 stemmen trok de lijst volgens de laatste tussenstand. Poortman kan dus vandaag zijn schoen opeten.

Maandenlang volgden we de verwikkelingen rond de Partij voor de Waarheid, die door een domme procedurefout niet zelf aan de verkiezingen kon deelnemen, slecht communiceerde met zijn achterban en er ook nog eens niet in slaagde om zijn programma over te brengen. Dat lukte evenmin binnen een vaag samenwerkingsverband van niet minder vage partijen, dat in het district Zwolle ook nog eens niet mee mocht doen omdat de lijst met handtekeningen van steunbetuigers te laat was ingeleverd.

Lijst 14/PvdW wendde zich om die reden op 19 november - wederom rijkelijk laat - voor de derde maal tot de Raad van State, ditmaal tot mr. H.H.C. Visser, directeur bestuursrechtspraak, omdat de uitsluiting van de kandidaten op die lijst van de verkiezingen in Kieskring 4 (Overijssel) in haar ogen onrechtmatig was en "aan mr. H.H.C. Visser te wijten valt". Lijst 14 wilde uiterlijk 21 november antwoord en volledige duidelijkheid op het door haar gestelde en haar vragen. De zaak is tot op heden niet behandeld.

Gisteren zagen we initiatiefnemer Robert Verlinden van Lijst 14 trouwens nog in een filmpje met rijdende geluidsinstallatie fulmineren tegen de Nederlandse gesubsisieerde pers en een beveiligingsbeamte van het Mediapark in Hilversum. Een cursus PR voor beginners zou geen overbodige luxe zijn. Temeer daar ook alle persberichten die Lijst 14 er de afgelopen dagen nog snel even uitgooide, totaal niet zijn opgepakt.

Kennelijk had de achterban geen zin om gisteravond al boos in de forums te klimmen en de Nederlandse pers, frauduleuze stemmachines en de AIVD de schuld te geven, want daar heerste vannacht nog doodse stilte. Een ding moet nu toch wel duidelijk zijn geworden: het 9/11 bedrog leeft niet, niet onder de politiek, maar al helemaal niet onder de Nederlandse bevolking.

Labels:

woensdag, november 22, 2006

Huib


Vandaag wordt het de Dag des Oordeels voor Lijst 14. De trouwe lezers van dit blog weten het inmiddels: daarin is de Partij van de Waarheid opgenomen, die het 9/11 bedrog in de Nederlandse politiek aan de kaak wil stellen.

Lijst 14 is een verzamellijst van splinterpartijtjes. De nummer 1 van de lijst is Huib Poortman van De Groenen. Die is "reeds overtuigd dat WTC7 opgeblazen is en dat Bush heel veel liegt," zoals Jan van Aken (de nummer 4 op de lijst) een dezer dagen in een brief aan zijn achterban meldde. "Verder heeft Huib aangegeven open te staan voor de overige feiten en laat zich graag verder informeren."

Oftewel: Huib is nog niet helemaal over de streep wat 9/11 betreft, maar WTC7, zover hebben ze Huib al kunnen krijgen. Nu de rest nog.

Huib mag dus de kar trekken, als Lijst 14 een zetel binnensleept. Lange tijd was hij trouwens lid van de VVD, maar die nam de duurzame ontwikkeling niet serieus, en dus werd hij lid van De Groenen. In 2002 nam hij al eens deel aan de kamerverkiezingen als kandidaat nr. 2 van Duurzaam Nederland, een partij die streefde naar een duurzame samenleving en integratie van ‘oude’ en ‘nieuwe’ Nederlanders. Zowel externe (de moord op Pim) als interne oorzaken (gebrek aan samenwerking) "leidden tot een fiasco".

Op zijn webplek snijdt Huib het onderwerp 9/11 niet aan, nou ja, een keer dan: Terrorisme (inclusief 9/11) zou volgens Huib voor een belangrijk deel vanuit de Verenigde Staten worden geprogrammeerd, gefinancierd en geleid. Maar het lijkt er op alsof Huib dat alleen maar heeft opgeschreven om de achterban zoet te houden. Als hij in de kamer komt, moet hij ook immers het geluid van zestien andere partijen laten horen.

De andere politieke partijen hoor je niet over Lijst 14, die gisteren ook al niet mocht meedoen aan het lijstrekkersdebat van de kleine partijen. Alleen Frank Futselaar (SP) heeft er een uitgesproken mening over. In zijn Multatuliaans weblog schrijft hij: "Dit jaar zijn het zeventien wereldvreemde types, die een soort monsterverbond van piepkleine splinters en organisatietjes hebben gevormd. De lijsttrekker, Huib Poortman, claimt het restje van De Groenen te vertegenwoordigen dat niet destijds in Groenlinks is opgegaan. Daar denken De Groenen zelf echter heel anders over. De nummer 2, Paul Freriks, was raads- en Statenlid van de SP tot hij uit de partij werd gegooid wegens ongewenste intimiteiten en het niet naleven van de afdrachtsregeling. Nu is hij een van de voormannen van de alom bekende Alternatieve Volks Partij."

"Laat je niet afleiden door negatievelingen die, bewust of onbewust, de aandacht proberen af te leiden van de werkelijk serieuze onderwerpen en die, al dan niet betaald, verdeeldheid proberen te zaaien," schrijft Jan van Aken, anticiperend op nog meer negatieve publiciteit. "Juist eenheid en samenwerking is nodig om een vuist(je) te kunnen maken. Steeds meer mensen van diverse groepen beginnen door te krijgen dat juist Lijst 14 dat nieuwe geluid wel eens zou kunnen zijn."

Volgens de laatste peilingen halen de 'overige kleine partijen' gezamenlijk nog geen 0,6 procent.

Labels:

dinsdag, november 21, 2006

Muiterij


Scholars for 9/11 Truth vormde tot voor kort de academische voorhoede van de 9/11 waarheidsbeweging. Ten minste, zo ziet een clubje academici zichzelf graag. Tot de herdenking van 9/11 ging het goed, daarna begonnen de interne gevechten.

Diverse scholars, onder wie Judy Wood, Morgan Reynolds en David Hawkins, waren al uit onvrede opgestapt, maar nu heeft Ome James Fetzer, de voortrekker van de Scholars, ook nog eens de aanval geopend op Steven Jones, de hoogleraar die zich vooral met de thermiettheorie bezighield.

Hoe vaak heeft Fetzer in zijn vele interviews Jones niet aangehaald als de man die de waarheid boven tafel had gehaald en de beweging een enorme dienst had bewezen? Van die bewondering is niet veel meer over.

Zondag publiceerde Fetzer een open brief over Jones. Daarin lezen we dat Jones de website van de Scholars for Truth-beweging wil overnemen. Directe aanleiding tot de muiterij is een radioshow waarin Fetzer Judy Wood interviewde. Judy denkt dat er hi-tech wapens zijn gebruikt bij de vernietiging van de WTC torens, mogelijk Star Wars-achtige wapens die onzichtbaar in het universum hangen. Fetzer vond het allemaal prachtig.

Fetzer plaatste een paar links naar haar 'onderzoek' op de site, maar Jones vond dat te ver gaan en heeft voorgesteld om alleen te verwijzen naar bewezen onderzoek. Hij heeft een stuk of twaalf medestanders gevonden die blijkbaar vinden dat Fetzer zich door te veel onzin laat meeslepen. Nu waren Wood en Jones toch al geen vrienden, maar dat terzijde.

Fetzer zette de aanval op Jones in, die onlangs op non actief werd gesteld. Plotseling deugt zijn werk niet meer: "What is ironic about his attitude toward "unfinished research" is that he repeatedly characterizes his own studies of the use of thermite (in a sulfur-enhanced version known as "thermate") as both preliminary and incomplete. If that is the case, then by his own standard, there is a serious question whether his own research is ready for prime time! It is also worth mention that he has revised his basic paper on numerous occasions, which, to the best of my knowledge, have not been subject to additional peer review."

Jones moet nu maar ophoepelen en zijn eigen site beginnen, suggereerde Fetzer. Zit er nog een 'kiss and make up' in? Niet na deze olie op het thermietvuur, zo moet worden gevreesd, hoewel Fetzer een poging doet. Het lijkt er dus sterk op dat de Scholars gaan struikelen over de vraag wat onzin is en wat niet. Hoe ironisch.

maandag, november 20, 2006

Pleepooiers


Wie zondag jongsleden afstemde op SBS6 om het slot van de dramaserie The path to 9/11 over de aanslagen in New York te bekijken, werd tot zijn verbazing ineens getrakteerd op Coming To America met Eddie Murphy.

Wat wil het geval? De omstreden Amerikaanse serie scoorde drie weken lang matige kijkcijfers op de zondagavond. Vorige week zondag werd het 'dieptepunt' met 298.000 kijkers bereikt. Daarop besloot SBS 6 het vierde en laatste deel van de reeks afgelopen donderdag rond 23.40 uur uit te zenden. Dat was natuurlijk iedere kijker (ondergetekende ook) ontgaan, getuige woedende reacties op het SBS forum. Pleepooiers, lazen we ergens.

Maar ja, SBS scoort natuurlijk liever met Eddie Murphy, die ten minste 579.000 kijkers trok en de adverteerders tevreden hield. De laatste aflevering van Path to 9/11 trok niet meer dan 154.000 die-hards.

Op zich was het ook niet zo verstandig om nu nog eens te komen met een serie over 9/11, maar blijkbaar kon SBS de reeks niet eerder aankopen. Bovendien werd er veel gevraagd van de kijker. De serie werd gekenmerkt door een erg onrustige - soms hoofdpijn veroorzakende - cameravoering en de gebeurtenissen die leidden tot 9/11 werden over drie lange afleveringen uitgesmeerd voordat het moment supreme aan bod kwam. Helemaal waarheidsgetrouw was de serie verder ook niet, maar Path to 9/11 legde wel het falende beleid van de Amerikaanse regering bloot, precies het aspect dat complotdenkers maar niet willen geloven of accepteren.

De geringe belangstelling voor de serie is in elk geval al geen goed nieuws voor Lijst 14, die deze week in een kettingbrief nog maar eens hamerde op het '9/11 verhaal'. Een verhaal dat kennelijk niet echt meer leeft.

Labels:

Godshill


Het is niet erg waarschijnlijk dat David Ray Griffin, die eerder dit jaar nog een lezing hield over de aanslagen van 9/11 in Amsterdam, nog een tweede boek zal kunnen publiceren bij Presbyterian Publishing Corp. Daar verscheen eerder dit jaar "Christian Faith and the Truth Behind 9/11", waarin de gepensioneerde filosofiehoogleraar uit de VS verkondigde dat Bush en zijn regering achter de aanslagen van 9/11 zitten.

Conservatieve kringen binnen de Presbyteriaanse Kerk (vergelijkbaar met de Nederlandse gereformeerde kerk) waarschuwden toen al voor een scheuring als gevolg van zijn radicale opvattingen, zodat zijn uitgever wel moest verklaren dat het hier toch echt alleen maar de visie van Griffin betreft.

Maar daar is het niet bij gebleven. De uitgeverij uit Kentucky zegt nu in een verklaring dat het boek niet aan redactionele standaarden voldoet en de complottheorie fout is en gebaseerd op 'dubieus onderzoek'. Duh! Dat had de uitgeverij al lang kunnen weten als ze de feiten eens hadden geverifieerd. De uitgever trekt het boek echter niet in. Zoveel exemplaren zijn er toch al niet van verkocht: een magere 8500 exemplaren.

Griffin zegt teleurgesteld te zijn in de verklaring van de uitgeverij. "Ik betwijfel of het bestuur van het boek wel heeft gelezen." Maar dat blijkt mee te vallen. Bestuursvoortzitter Kenneth Godshall, die door complotdenkers natuurlijk al meteen Godshill wordt genoemd, zegt dat Griffin op zijn minst de kritiek van bladen als Popular Mechanics in zijn boek had kunnen noemen.

Het gaat dus niet goed met de evangelisten van het 9/11 bedrog. Steven Jones, Judy Wood en Kevin Barrett werden eerder al door hun werkgevers aan de kant gezet, en nu mag ook Griffin een nieuwe broodheer zoeken.

Labels:

zondag, november 19, 2006

MartelwetEen enorme rel afgelopen week bij UCLA, de universiteit in het hartje van Los Angeles. Student Mostafa Tabatabainejad (van Iraanse afkomst, maar geboren in de VS) zat 's avonds laat te lezen in de computerbibliotheek toen hij door de campuspolitie werd aangesproken. De bibliotheek is na 23.00 uur alleen toegankelijk voor UCLA studenten met een pasje, en dus moest hij zich identificeren.

Maar Tabatabainejad weigerde omdat hij vermoedde dat hij er vanwege zijn Iraanse afkomst was uitgepikt. Hij ging na een korte worsteling demonstratief op de grond liggen en wilde niet meer overeind komen. Vervolgens trok de politie een Taser, een soort revolver waarmee je iemand verlammende schokken kunt toedienen. Tabatabainejad zou volgens zijn advocaat vijf keer geraakt zijn. Zelfs Iran spreekt er nu al schande van.

Mede-studenten hebben met een cameramobieltje het incident opgenomen en je hoort Tabatabainejad al vanaf het begin heel hard schreeuwen alsof hij wordt gemarteld. "Hier is je Patriot Act, hier is je fucking machtsmisbruik," riep Tabatabainejad, met verwijzing naar de omstreden wet die Amerikaanse veiligheidsdiensten vergaande opsporingsbevoegdheden geeft in de strijd tegen het terrorisme.

De universiteit heeft meteen een onderzoek aangekondigd die zal moeten uitwijzen of de bewakers buiten hun boekje zijn gegaan. Advocaat Merrick Bobb, bekend van de Rodney King-zaak, heeft de leiding over het onderzoek.

En wederom is een felle discussie ontstaan over het gebruik van Tasers. Die zijn ooit ingevoerd om dodelijke schietincidenten te voorkomen, maar Amnesty International heeft al 150 dodelijke incidenten met die Tasers gerapporteerd, en het US National Institute of Justice is onlangs een onderzoek naar dit omstreden wapen begonnen.

Complotdenkers pakken dit incident natuurlijk meteen op om aan te tonen dat de VS een politiestaat is geworden en Amerikaanse agenten worden opgeleid om de burger te behandelen als gevangene. "To Abuse and Torture" is het motto, vroeger was dat nog "To Protect and Serve"," zo lezen we bij Eqgen, dat een wel erg huilerig stuk aan het incident heeft gewijd. "Agenten zijn uw bewaker geworden en u heeft geen rechten meer. President Bush doet er alles aan om het martelen legaal te maken."

Maar met de Patriot Act heeft dit incident natuurlijk helemaal niks te maken, hoe fout de campusbewakers ook hebben gehandeld. De universiteitspolitie is om te beginnen al geen staatspolitie en ook nog eens in dienst van de universiteit zelf. Niet minder belangrijk is dat Tabatabainejad helemaal niet de enige student was die werd ondervraagd. Ook Amerikaanse studenten die geen ID konden tonen moesten hun boeltje pakken. Tabatabainejad weigerde echter op politieke gronden, met een uit de hand gelopen rel als gevolg.

Labels:

zaterdag, november 18, 2006

Nederlandse Alex


Ditkannietwaarzijn zoekt een Nederlandse Alex Jones, die "krachtig tegen de NWO en ander ongedierte vecht." Alex Jones, voor alle duidelijkheid, is de (Amerikaanse) samensteller van Prison Planet, een site die dagelijks een bak paranoia over de lezer uitstort.

Alex ziet overal complotten en spoken. Al jarenlang. Alex denkt bijvoorbeeld dat de Amerikaanse overheid bezig is met een geheim sterilisatieplan. Hij zou de aanslagen van 9/11 hebben voorspeld, maar zijn laatste voorspelling over een enorme false flag operatie voor eind oktober ging volledig de mist in. Alex heeft ook vijanden, onder wie de prettig gestoorde Perry Logan, die op zijn eigen onnavolgbare wijze een mooie opsomming maakte van de claims van Alex:

The elite have openly announced that they want to kill 80% of us.
There are live AIDS viruses in the corn. (This means no sex with the corn. Sorry.)
The government is spraying us with EVIL CHEMICALS contained in the contrails of planes (also poisoning themselves, I guess)
Most power outages are government plots.
Arnold Schwartzeneggar is part of an Austrian plot to take over America. Masons can commit murder. They make a secret sign to the judges and are immediately set free.
The secret ruling elite of the world are putting up buildings that look like owls (only conspiracy people can see these owls, in case you were wondering)
All of Clinton's cabinet were Jewish.
People have tattoos saying "Don't Kill Me" in Holland.
The Rothschilds funded Hitler.

DKNWZ zoekt dus de Nederlandse Alex Jones voor een maandelijkse video-column op de website. "Maak je eigen home-video met een maximale lengte van 5 minuten en ga eens flink tekeer tegen alle leugens! Iedereen mag meedoen en we zullen alle inzendingen op onze website publiceren."

De vraag is: als er een Nederlandse Alex bestaat, waarom heeft die zich dan niet gemeld? Er is tot nu toe geen enkele Nederlandse complotdenker die ook maar enigszins in zijn buurt komt. Of je hebt figuren met lang sluik sixties-haar zonder Austin Powers mojo (DaanSpeak), mannen in veel te nette pakken (Jan van Aken van de Partij voor de Waarheid), rappende possies (DC Lama) of ietwat aarzelend formulerende beleggingsadviseurs (Willem Middelkoop). Pamela Hemelrijk heeft er weer niet het postuur voor. Of zelfs maar de stem. Net zomin als RickD, misschien wel zijn grootste fan. Zelfs wanneer je wijlen G.B.J. Hiltermann, Louis van Gaal en Edwin de Roy van Zuydewijn zou kruisbestuiven ben je er nog niet.

Nee, de Nederlandse klonen van Alex blijven liever gewoon anoniem achter de pc. Dat verklaart misschien dat wanneer je bij Google "Nederlandse Alex Jones" intikt je maar zes resultaten krijgt. "Ik hoop dat dit niet een soort Idols gaat worden," schrijft iemand ook nog bij Ditkannietwaarzijn.

Labels:

vrijdag, november 17, 2006

Vloeibare bom


Terrorplot. Het woord dook eerder dit jaar op nadat de Britse overheid een aantal terroristen oppakte die van plan waren om vliegtuigen op te blazen met vloeibare explosieven. De Britse inlichtingendienst MI5 kwam er via verdachte geldtransacties achter dat extremisten in een appartementengebouw in Londen een bomfabriek hadden opgezet.

Via een inkijkoperatie ontdekte men vervolgens dat de inhoud van flesjes met een sportdrank werd vervangen door explosief materiaal en dat dat spul in vliegtuigen tot ontploffing gebracht moest worden. Inmiddels kennen we de gevolgen: het tubetje tandpasta en de make up moeten bij vluchten zichtbaar in een plastic zakje meegenomen worden.

Complotdenkers riepen deze zomer dat het allemaal maar bangmakerij was. Zoals 9/11 scène was gezet, zo zou ook die zogenaamde Britse verijdeling alleen maar toneelspel zijn. Ga eens na wat dat betekent: daarvoor zouden dus al gauw honderden politiemannen moeten worden ingehuurd die voor paal in een tuintje van een verdachte woning moeten gaan staan of acteurs moeten worden aangetrokken die in een rechtbank straks al dan niet schuld aan terrorisme bekennen aan een rechter die het spelletje blijkbaar ook meespeelt.

En over de kosten hoor je complotdenkers ook al niet. Als het terrorplot is verzonnen voor een geheime congsie van het bedrijfsleven en 'criminele elementen' in regeringen, is het wel wat zuur dat de BAA, de eigenaar van de vliegvelden van Heathrow, Gatwick, Stansted, Glasgow, Aberdeen en Edinburgh, alleen al 16 miljoen pond extra moet uittrekken om de beveiliging te versterken. Dat is bovenop de 200 miljoen pond die men sowieso al voor terroristenbestrijding heeft gereserveerd. Maar ja, complotdenkers hoor je ook nooit over de economische implicaties van 9/11.

Inmiddels duiken de eerste filmpjes op die schijnen te suggereren dat je met vloeibare explosieven in elk geval een meloen kunt splijten. Zelfs als die filmpjes fake zouden zijn, is het niet ondenkbaar dat je met wat slordige huis-tuin-en-keuken chemie flink wat schade aan een vliegtuig kunt aanrichten. Schoenterrorist Richard Reid bestelde het hoogexplosieve pentaerytraat tetranitraat (petn) gewoon op internet bij een leverancier in Amsterdam. En Duitse journalisten smokkelden onlangs op het vliegveld van Frankfurt een hoeveelheid kunstmest door de douane. Ze kochten daarna in taxfreewinkels de resterende spullen. De vloeibare bom was krachtig genoeg om een auto op te blazen.

donderdag, november 16, 2006

Germar


Voor de rechtbank van Mannheim is deze week het proces begonnen tegen de 42-jarige chemicus Germar Rudolf wegens ontkenning van de Holocaust. Het ontkennen van de massamoord op Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog is in Duitsland strafbaar. Er staat vijf jaar cel op.

In een boek en op een website beweerde Rudolf dat de nazi's nooit een bevel tot massamoord hebben gegeven en dat de slachtoffers in de concentratiekampen zijn gevallen door honger en ziekte.

Rudolf zegt dat de rechters geen gezag hebben om zich uit te spreken over historische feiten. Tot nu toe kwam hij daarmee echter niet weg. Na een eerdere veroordeling bracht hij jaren in Spanje, Groot-Brittannië en de VS door. Dat laatste land leverde hem vorig jaar uit.

Diezelfde Rudolf had ook grote belangstelling voor 9/11 en hield zich al in 2003 bezig met de vraag of telefoongesprekken op grote hoogte vanuit vliegtuigen gevoerd konden worden. Dit in verband met Vlucht 93, van waaruit diverse telefoongesprekken gevoerd zijn. Op sites van complotdenkers kom je zijn naam vaak tegen, maar sinds vorig jaar wordt hij doodgezwegen. Germar is slechte PR voor de beweging, net als trouwens al die andere holocaust ontkenners.

woensdag, november 15, 2006

Vertrek

Weer gooit een 9/11 Scholar er het bijltje er bij neer. Islamoloog Kevin Barrett keert vooralsnog niet terug bij de Universiteit van Madison voor een volgend semester. Al eerder werd professor Steven Jones op nonactief gesteld op zijn universiteit vanwege zijn controversiële onderzoek, zoals ook Judy Wood onlangs kon vertrekken.

Officieel is de reden dat Barrett maar voor een semester was aangetrokken, en er geen ruimte was voor een vervolg in het voorjaar van 2007. Maar het is algemeen bekend dat Barrett met zijn uitgesproken kritiek op de regering Bush, die hij verantwoordelijk hield voor de aanslagen van 9/11, velen tot wanhoop dreef: van de onlangs herkozen gouverneur Jim Doyle tot provoost Mark Green.

Barrett gaf zijn visie op 9/11 tijdens colleges, maar zegt daarbij nadrukkellijk "beide kanten te hebben belicht". Daarbuiten kon Barrett met name op televisie echter buitengewoon onaangenaam uit de hoek komen, en schuwde hij vergelijkingen tussen Bush en Hitler niet.

Sommigen riepen deze zomer al dat hij moest opkrassen, anderen waren daar op tegen. De Amerikanen hebben de vrijheid van meningsuiting nu eenmaal erg hoog zitten, ook al zijn ze het met de standpunten oneens.

De universiteit zegt dat zijn vertrek niets met 9/11 van doen heeft. Barrett wil zich nu volledig gaan richten op de campagne rond het '9/11 bedrog'. Niet dat hij ook maar iets zinnigs aan die discussie heeft toegevoegd, behalve herhalen wat andere complotdenkers roepen.

"Next fall, I intend to return to UW-Madison with a triumphant 9/11 truth army..." schrijft Barrett bij 911 Blogger. Dat klinkt veel te strijdvaardig voor een docent.

dinsdag, november 14, 2006

Pentagon in 3DLaatste nieuws: De beloofde opnamen van een beveiligingscamera van een hotel tegenover het Pentagon komen pas in december vrij.

maandag, november 13, 2006

Kinderleed


De complotdenkers zullen er ongetwijfeld weer het hunne van denken, maar de terreuraanslagen op de WTC-torens in New York hadden ook voor Europa verstrekkende gevolgen, zo meldt The Sunday Times. Zo blijken baby's die hier in de maanden na 9/11 werden geboren kleiner en 50 gram lichter te zijn dan normaal.

Volgens professor Gerard Essed van de universiteit van Maastricht en een van de auteurs van een rapport over deze bevindingen "was de impact van 9/11 zo gigantisch dat het iedereen raakte, in heel de wereld". De oorzaak is dan niet een of ander geheim bacterie dat de boemannen achter 9/11 de wereld in hebben gestuurd, maar het stresshormoon cortisol. Cortisol is overdraagbaar van moeder op foetus.

zondag, november 12, 2006

Zombies everywhere
Rambo John Connor interviewt zombies. "Sorry to ruin your day mam".

zaterdag, november 11, 2006

Demon-craatjes


De overwinning van de Democraten bij de tussentijdse verkiezingen in de VS komt de complotdenkers helemaal niet goed uit. Vreemd, want je zou denken dat de invloed van de door complotdenkers gehate neocons - de 'architecten' van de Nieuwe Wereld Orde en het 9/11 bedrog - juist lijkt af te nemen.

Maar nee, het probleem zit dieper: door de komst van de Democraten - of demon-craatjes, zoals ze links en rechts al worden genoemd - komt er een apathie in de politiek en dat vertraagt "het momentum van de 9/11 Truth beweging", zo waarschuwen complotters Paul Joseph Watson en Alex Jones bij Prison Planet. Veel mensen hebben het bedrog volgens het duo 'geslikt' en de 9/11 waarheidsbeweging is 'aan het sterven'.

Jawel, zelfs de complotontkenners wisten niet wat ze lazen.

In hun eigen woorden: "Far from being a victory for the 9/11 and alternative truth community, the mid-term elections seem to have pacified large sections of activists into believing the job has been done when in reality it's only just beginning. This is prompting a kind of desertion and a dilution in focus, which will only spell the end for the 9/11 truth movement as it withers on the vine through the lack of united anger and discontent."

"Where's the call to repeal the torture legislation? Where's the call to repeal the Patriot Act? Where's the call to stop the NSA spying on Americans? What we should be hearing is repeal, repeal, repeal, but instead it's betrayal, betrayal and more betrayal on the part of the brown nose Democrats. Meet the new boss, same as the old boss."

Verwacht van de complotdenkers niet dat er ooit een (Amerikaanse) regering komt die geen schandalen toedekt. Bill Clinton sprak volgens Jones en Watson al niet de waarheid over de aanslagen op het WTC in 1993 en de Oklahoma City Bombing uit 1995 was natuurlijk ook een cover up. Beweringen die al net zo ongeloofwaardig klonken als die over het zogenaamde 9/11 bedrog.

En dat de 9/11 Truth beweging aan het sterven is komt simpelweg omdat de herdenking van 9/11 alweer twee maanden achter ons ligt en niet door de vermeende apathie van de democraten. Democraten die het hele onderwerp in het verleden ook al hebben genegeerd, terwijl ze er hun voordeel mee hadden kunnen doen.

vrijdag, november 10, 2006

Spindocter


Waar is de Partij voor de Waarheid toch gebleven? Goeie vraag, het is volop verkiezingen, maar lijstduwer Jan van Aken is in het verkiezingsgeweld tot nu toe niet boven het maaiveld uitgekomen. Enkele weken terug lazen we bij Ditkannietwaarzijn nog een oproep voor plakkers voor posters, maar nog geen poster gezien.

Zoals gezegd doet de partij niet onder eigen naam mee aan de verkiezingen, maar als onderdeel van Lijst 14, een verzamellijst van splinter- en one issue-partijen. Van Aken staat daar op de vierde plaats, maar wil via voorkeursstemmen toch proberen in de kamer te komen. Dat lezen we in elk geval op de website van de partij, die zowaar weer in de lucht is.

De Partij voor De Waarheid zegt zich te concentreren op tien fundamentele kernpunten die de traditionele partijen niet tot nauwelijks bespreken. Maar op de hele site zijn de tien kernpunten nergens te vinden! Zelfs niet op de pagina kernpunten, waar alleen iets over stemfraude is te lezen. De partij blinkt al niet uit in helderheid, maar als je ook nog eens vergeet je partijprogramma op de site te zetten, zelfs op de pagina die daarvoor bestemd is, maak je geen al te snuggere indruk.

Even opmerkelijk is dat het 9/11 bedrog, waar de partij ooit voor was opgericht, nauwelijks nog aan bod komt. Behalve dat op de openingspagina is te lezen dat drie kandidaten op Lijst 14 9/11 als 'politiek speerpunt' hebben. Maar wat dat dan is wordt weer niet uitgelegd.

Het lijkt er sterk op dat de PvdW voornamelijk communiceert met de eigen parochie, en de rest van het electroraat totaal vergeet. En dat terwijl de kleine partijen toch al lijden onder het strategische stemgedrag. Het kan ze bij de komende verkiezingen tot vijftien zetels gaan kosten. Alleen een briljante spindoctor kan hier nog een draai aan geven.

Labels:

donderdag, november 09, 2006

Psyche


Bij Zapruder was het deze week nog steeds volop Complotweek en een van de laatste bijdragen ging over de "psychologie achter het complotdenken". Mooi, dachten we, eindelijk inzicht in de psyche van mensen die achter iedere boom een AIVD'er of in ieder plofwolkje explosieven vermoeden.

Maar nee, bleek vooral te gaan over de luizen in de pels van de complotdenkers: De complotontkenners. De debunkers. Die nimmer versagende stoorzenders die aan iedere verklaring van complotdenkers tornen of op iedere slak een korrel zout leggen. Sites dus zoals deze.

Zapruder: "Misschien probeert de laatste groep juist haar zorgvuldig opgebouwde wereldbeeld in stand te houden door de overheidspropaganda te slikken voor zoete koek, daarbij de dissidenten de nek omdraaiend die aan dat zorgvuldig gecultiveerde wereldbeeld wagen te tornen. Het zal niet de eerste keer zijn dat dissidenten vervolgd worden voor controversiële uitspraken of acties en later alsnog gelijk blijken te hebben. De maatschappij blijft intrinsiek wantrouwend jegens andersdenkenden, zeker als het een minderheid betreft."

Alleen complotdenkers verzinnen zoiets: die zien zichzelf als een soort Don Quichotte die de wereld wel eens even zal behoeden voor het grote kwaad. En die menen dat iedereen die daar een andere mening over heeft automatisch de overheidspropaganda slikt. Het woord 'overheidspropaganda' spreekt in dit verband boekdelen.

Waarom zijn er trouwens complotontkenners? Simpelweg omdat complotdenkers het complot al in het hoofd hebben zitten voordat de materie goed en wel onderzocht is. Dit verklaart onder meer het fenomeen van 'quote mining'. Om het complot kracht bij te zetten ga je op zoek naar feitjes en uitspraken die als ontbrekende stukjes in de zelf verzonnen legpuzzel passen. Feiten en citaten die hierdoor soms een heel nieuwe betekenis krijgen.

Of je spoort door wat te googelen een berichtje op dat je vermoedens bevestigt en graaft niet verder. Vragen als: Zijn de onderliggende stukken geraadpleegd? Wat is er elders over dit onderwerp gezegd? Klopt het eigenlijk wel wat er staat? worden niet gesteld. Zo gulzig zijn de complotdenkers dat ze vaak niet eens de moeite nemen om zo'n berichtje zorgvuldig te lezen.

The Observer schreef alweer vier jaar geleden bijvoorbeeld: "In another chapter the MoD describes how between 1961 and 1968 more than a million people along the south coast of England, from Torquay to the New Forest, were exposed to bacteria including e.coli and bacillus globigii , which mimics anthrax. These releases came from a military ship, the Icewhale, anchored off the Dorset coast, which sprayed the micro-organisms in a five to 10-mile radius. The report also reveals details of the DICE trials in south Dorset between 1971 and 1975. These involved US and UK military scientists spraying into the air massive quantities of serratia marcescens bacteria, with an anthrax simulant and phenol."

Zapruder bakt er dit van: "Van zinkcadmiumsulfide, vreemde bacterieën, tot anthrax, you name it en het werd over de bevolking verstuifd."

Complotdenkers worden direct boos wanneer je ze wijst op dit soort missers, het gaat toch immers om 'het grote geheel'? Maar er staat wel even iets heel anders: The Observer heeft het over onschadelijke bacteriën die een anthrax-aanval moesten simuleren. Schrijven dat anthrax is ingezet op de eigen bevolking is dus pure misleiding.

En zo wemelt het bij complotdenkers van de verdraaiingen die alleen maar ontstaan omdat het complot al 'tussen de oren zit'. Een goed gedocumenteerd complot zal wel degelijk geloofd worden, maar enkele haastig aan elkaar gebreide conclusies op basis van slecht gelezen en begrepen feiten maken geen enkele kans.

woensdag, november 08, 2006

Spooked

Spooked is een complotdenker wiens fantasie regelmatig op hol slaat. Hij is een overtuigde no planer, die op zijn webpagina met de vreemdste theorieën komt. 9/11 meets Startrek, zullen we maar zeggen.

Dit keer heeft hij een interessant(er) puntje: er blijken vliegtuigmotoronderdelen gevonden te zijn ver van de ingestorte WTC torens in New York. Een motor die volgens Spooked onmogelijk van een Boeing 767 kan zijn, die ook niemand uit de gebouwen heeft zien schieten, en die ook nog eens geen gat in het trottoir heeft veroorzaakt. Hoe kwamen die onderdelen daar? Dit keer waagt Spooked zich eens niet aan wilde veronderstellingen. Hij laat de vraag open.

Tja, geef daar maar eens antwoord op. Het enige dat er over te zeggen valt is dit: als je ergens vliegtuigmotoronderdelen neerlegt met de bedoeling dat anderen ze vinden waarom zou je dat dan doen op een plek waar niemand ze verwacht? Hetzelfde kan gezegd worden over de crash in Pennsylvania. Als het zo was dat er een vliegtuigongeluk gesimuleerd moest worden, waarom laat je dan geen vliegtuigstaart of een paar vleugels uit de grond steken? Waarom strooi je puin over een gebied van zes kilometer?

Blijkbaar is het wel mogelijk om zonder duidelijk zichtbare explosieven twee torens perfect in elkaar te laten storten, maar verval je tot amateurisme als het op het aandragen van forensisch bewijs aankomt.

dinsdag, november 07, 2006

Verbod


Relletje in Berlijn, waar de Humbold Universiteit vorige week de vertoning van Loose Change heeft geannuleerd. U weet wel: dat is de omstreden 9/11 bedrog-documentaire die al meer dan 70 miljoen maal bij Google Video moet zijn gedownload.

De universiteit had de vertoning in het filmtheater in oktober nog goedgekeurd, maar op 1 november kwam men op het besluit terug. "De film bevat racistische en discriminerende beschuldigingen, waardoor de distributie binnen het publieke domein niet kan worden ondersteund," zo schrijft het universiteitsbestuur. "Het zou ook het beeld van de Federale Republiek van Duitsland kunnen schaden en internationale samenwerking op het spel kunnen zitten."

Een ander punt van kritiek is dat de gepresenteerde 'feiten' volgens het bestuur niet wetenschappelijk genoemd kunnen worden.

Waar de universiteit de racistische en discriminerende beschuldigingen vandaan haalt is ons eerlijk gezegd een raadsel. Het tweede deel van de kritiek is natuurlijk terecht, maar kan ook al geen verbod rechtvaardigen. Het is immers geen activiteit van de universiteit zelf, maar van studenten. Je had er desnoods een mooie wetenschappelijke discussie tegenover kunnen stellen. Laten studenten die documentaire maar afschieten.

Hollywood zou overigens interesse hebben getoond in een heuse bioscoopversie van Loose Change. Dat beweren in elk geval de Loosers zelf. De hamvraag: Wordt dat een gekuiste versie? Want welke studio wil hier zijn vingers aan branden?

maandag, november 06, 2006

Doodzwijgen


Moeten we ons schuldig voelen? Onder de kop Doodzwijgen en debunken werkt! lezen we bij Niburu: "Nu bijna twee maanden na de opleving van 9/11 op tv en op het internet lijkt de zoektocht naar de waarheid niet meer zo belangrijk. De programma's op tv die systematisch de achterdocht van de burgers debunkten door met wazige onderzoeken zaken aan te tonen die eigenlijk helemaal niet van belang zijn voor het achterhalen van het waarheidsgehalte in het officiële onderzoek hebben hun werk gedaan. Je hoort bijna niemand meer over 911. Desalniettemin zijn de gevolgen van de conclusies uit dit rapport de oorzaak voor de ellende die wereldwijd gevoeld kan worden."

Niburu vervolgt: "De wereld is vanaf de gewraakte datum onderhevig aan een negatieve kentering die zijn weerga niet kent. Politiek overal ter wereld scherpt de regels aan waardoor de gewone burger gestraft wordt voor vergrijpen die anderen gepleegd hebben onder het mom van bescherming en controle. Camera's verschijnen op alle hoeken van grote steden, paspoorten moeten voorzien worden van foto's waarop de gelukkige zichzelf niet meer mag zijn, maar de angst die de overheid ons oplegt doet uitstralen. Banken vragen aan levenslange klanten nieuwe identificatie en dat alles terwijl de echte criminelen vrij rondlopen omdat de overheid wel de regels maakt maar er verder niet op toeziet."

Het is bekend dat complotdenkers iedere verscherping van de veiligheid automatisch in verband brengen met 9/11. Sterker nog: je leest steeds vaker dat 9/11 in scène is gezet zodat vrijheidsbeperkende wetten konden worden doorgedrukt, alsof het een vooropgezet satanisch plan zou zijn. Als dat zo was zouden die regeringen die wetten al in 2002 hebben aangenomen. Waarom zou je daar vijf jaar mee wachten?

Dat de omstreden wet voor terreurverdachten in de VS een schending inhoudt van de mensenrechten en de internationale rechtsorde, daarover zijn velen - van de VN tot het Rode Kruis - het inmiddels roerend eens. Terreurverdachten verliezen het constitutionele recht om hun gevangenschap voor de rechter aan te vechten, verdachten mogen eindeloos worden vastgehouden, zolang ze niet worden berecht, en zo zijn er nog wat regels die op gespannen voet staan met de Amerikaanse grondwet.

Alleen, ging de discussie bij de complotdenkers daar nu maar eens over, in plaats van te suggereren dat Bush een geheim plan zou hebben om zijn eigen bevolking te geselen. Zoals ook de identificatieplicht bij banken - let wel: in Nederland - niet het gevolg is van 9/11, maar verband houdt met de Wet Identificatie bij Dienstverlening (WID) die fraude en witwassen moet tegengaan.

Maar nee, de complotters gooien gemakshalve alles op een hoop. De terreurwetten zijn in hun ogen immers de opmaat tot de Nieuwe Wereld Orde (NWO). Een politiestaat. Das Dritte Reich.

Programma's de schuld geven die "systematisch de achterdocht van de burgers debunkten" - kennelijk wordt VARA's Zembla bedoeld - is ook al niet zo sterk. De complotdenkers kwamen met een tamelijk ongeloofwaardig verhaal dat aan alle kanten is doorgeprikt. En hoewel ze zich terecht druk maken over de spanning tussen de noodzaak van verdere maatregelen en het belang van het handhaven van burgelijke vrijheden - meer dan de Nederlandse media, ook daarin hebben ze gelijk - gebeurt ook dat weer eens vanuit een volstrekt idiote premisse.

En dus zal het met het NWO complot vermoedelijk net zo gaan als met het 9/11 complot: het wordt onderuit gehaald en tenslotte doodgewegen.

zondag, november 05, 2006

Krater

Killtown is een complotdenker met een obsessie: de verongelukte Boeing 757 bij Shanksville. Hij gaat niet over één nacht ijs. Elke foto wordt minitieus bestudeerd.

Zijn laatste bijdrage gaat over de krater die in Shanksville is achtergebleven en geen duidelijke sporen van een vliegtuig heeft achtergelaten. Althans, dat lijkt zo.

Killtown stelt nu dat het vliegtuig nooit die krater zou hebben kunnen veroorzaakt gezien de richting waaruit het vliegtuig is gekomen, en dat iets anders (raket?) de grond moet hebben geraakt. Dat leidt hij af uit een ophoging in die krater, alsof iets wat die kuil in schoot er ook meteen weer uit vloog.

Er is alleen een probleem met dit soort analyses: om te beginnen weten we niet precies wat er in de laatste minuten van de crash is gebeurd. Ooggetuigen zagen het vliegtuig vreemde bewegingen maken, er gaat zelfs een verhaal dat het complete vliegtuig op zijn rug de grond heeft geraakt.

Ten tweede is niet precies duidelijk wanneer de foto's van de krater precies zijn genomen, en of die ophoging al bestond of niet. Hij kan ook bij de opruimwerkzaamheden ontstaan zijn. Aan de hand foto's alleen kun je er dus eigenlijk geen zinnig woord over zeggen.

Verder dan het internet reikt het onderzoek van de complotdenkers meestal niet. Je zou verwachten dat zelfs de meest wantrouwende complotdenker eens een keer zou gaan praten met (objectieve) ooggetuigen en reddingswerkers ter plaatse, al was het maar om vermeende tegenstrijdigheden aan het licht te brengen, maar dat is kennelijk toch een brug te ver. Complotten verzinnen achter de computer is wel zo veilig. En makkelijk.

zaterdag, november 04, 2006

Goocheltruc


Complotdenkers hebben moeite om hun wetenschappelijke studies over 9/11 gepubliceerd te krijgen. Hoogleraar Steven Jones moest voor zijn publicatie over het mogelijke gebruik van thermiet bij de aanslagen op de WTC torens uitwijken naar een economisch tijdschrift, en dus werd de Journal of 9/11 Studies opgericht.

Je zou verwachten dat alles door de ballotagecommissie zou komen, want ook een idiote studie genaamd The Flying Elephant: Evidence for Involvement of a Third Jet in the WTC Attacks werd zonder enige op- en aanmerking geplaatst, maar nee: een stuk dat de inzet van vliegtuigen bij de aanslagen in twijfel trekt is zowaar geweigerd. De studie is van Morgan Reynolds en Rick Rajter, een notoire Holocaust ontkenner.

Het oorspronkelijke stuk is twee keer gelezen en te licht bevonden. Of misschien: te bizar. Ja, zelfs complotdenkers hebben standaarden. Dus hebben de auteurs een aangepaste versie zelf maar online gezet.

En inderdaad, zelden zoveel kul op de vierkante centimeter gelezen. Dit is geen wetenschap meer, maar ongekanaliseerde boosheid. Zomaar een greep:

Newtonian laws of motion combined with physical evidence prove no Boeing airliners crashed on September 11, 2001 at any of the four designated sites.

Preserving the plane fiction is the perpetrators' Maginot line. Once we breach this fortification, a complete rout will swiftly follow. The public will find out that Katie Couric, Peter Jennings Charles Gibson and the beloved leadership of corporate media were accessories to mass murder.

The government and media report flight paths for four airliners so there is no proof of these flights independent of the perpetrators' tales.

The next argument is that there were "many, many witnesses." Even if we granted many, many for the sake of arugment, so what? One day in the past, many, many witnesses saw the earth was flat and five years ago many, many saw the psy-op on TV, including those who allegedly saw an airliner hit a tower from the street below or a skyscraper.

Many reported an aircraft vanished inside the tower. Since this is physically impossible for a real plane, these witnesses were lying or deluded. Some lied (I have nominees) and some may have been duped. A delusion would be the result of some kind of trickery that remains hidden from researchers.

The range of possibilities runs from an airplane fly-by of some kind coordinated with timed explosions inside the tower to David Copperfield on scene. No kidding. He has "disappeared a train" and the Statute of Liberty so maybe he put his mind to work on "disappearing a Big Boeing."

U leest het goed: 9/11 was een goocheltruc met George Bush als Houdini.

Labels:

vrijdag, november 03, 2006

Splinters


Een aantal weken geleden hebben onderzoekers op het terrein van het WTC stoffelijke resten gevonden van slachtoffers van de aanslagen van 11 september 2001. Het ging om botten die werden aangetroffen in ondergrondse ruimtes, waar sinds de aanslagen niet is gezocht naar resten van de slachtoffers.

Onder de slachtoffers van het WTC bevond zich ook een Nederlandse vrouw. Pas anderhalf jaar later kregen haar ouders een doorzichtige plastic zak van Police Department City of New York thuisgestuurd. Daarin zaten vier creditcards. Dat was alles wat er van haar werd teruggevonden.

Op dit soort berichten werd door complotdenkers vol ongeloof gereageerd. Slopers vonden honderden botsplinters, maar de plastic creditcards bleven wel heel. Hoe kan dat? En was het ook niet merkwaardig dat familieleden van de omgekomen passagiers zich zo stil hielden? En waren die passagierslijsten wel echt?

Gisteren werd bekend dat aan de hand van weer nieuwe menselijke resten twee passagiers van Vlucht 11 zijn geïdentificeerd: Karen Martin en Douglas Stone. Martin was de stewardess aan boord van Vlucht 11 die werd gestoken toen ze de kapers probeerde tegen te houden. Stone was een 54-jarige zakenman die zich aan boord van dezelfde vlucht bevond. De familieleden hadden eerder DNA materiaal aan de politie ter beschikking gesteld. Nu hebben familieleden van slachtoffers die nog niet gevonden zijn aangedrongen op nader onderzoek. Met die vermeende stilte van familieleden valt het dus wel mee.

Nog meer nieuws: Complotdenkers kijken met spanning uit naar nieuwe opnamen van de beveiligingscamera van het Doubletree Hotel, dat tegenover het Pentagon is gelegen. De FBI brengt dat materiaal op 9 november naar buiten. In tegenstelling tot eerdere opnamen zou nu wel een Boeing te zien moeten zijn.

donderdag, november 02, 2006

Complotweek


Zoals het Hazelnootkoffie-week bij de HEMA is, zo is het Complotweek bij Zapruder. En ze maaien al gelijk het gras voor onze voeten weg door op te merken dat het "hier toch iedere week fokking complotweek is?". Precies de punchline waarmee we hadden willen openen.

Zapruder, Neerlands zwartstkijkende complotsite, gaat ons dus uitleggen wat precies een complot maakt. Dat doen ze op academische wijze met veel dure termen ("herijking paradigma", "verzakende media", "indirecte indicatoren", "actor").

Waarom? Omdat Zapruder natuurlijk met de frustratie zit dat ze buiten de eigen parochie niet echt voor vol worden aangezien. Eigenlijk komt hun erudiete verhandeling hierop neer dat omdat complotten van alle tijden zijn, en je elk complot en daarmee ook Zapruder zelf serieus moet nemen.

Maar mechanismen maken nog geen complot. En complotten hoeven nog niet waar te zijn. Laat staan dat je elk complot serieus zou moeten nemen.

Laten we eens kijken naar de ontstaansgeschiedenis van de moeder aller samenszweringscomplotten: het 9/11 bedrog. Hoe begon dat precies? Niet met klokkenluiders die uit de school klapten. Of met onthullingen van geheime rapporten. Ook niet met nieuwsgierige journalisten die zoals bij Watergate toevallig aan een draadje trokken en een hele trui losrafelden.

Nee, het begon met diep wantrouwende lieden die al op voorhand volledig geobsedeerd waren door complotten. En liever nog vandaag dan morgen George Bush en zijn regering het land uitschopten.

DaanSpeak, 's lands eerste 9/11 blogger, schreef al voor de aanslagen over het geheime satanische genootschap Skull & Bones (waarvan George Bush deel zou uitmaken) en de occulte achtergronden bij de moord op JFK. Een van de eerste berichten over het 9/11 bedrog plukte hij van een complotsite.

In 2002 ging het 9/11 bedrog al meteen 'mainstream' dank zij het boek van de Franse schrijver Thierry Meyssan. Die concludeerde op basis van paar vage foto's dat er een kruisraket het Pentagon moet zijn binnengevlogen. Maar ook Meyssan is iemand die al langer in CIA en andere rechtse complotten geloofde.

Na dat boek begon het onder complotdenkers, Bush- en Amerika-haters steeds meer een sport te worden om, vaak met internet als enige bron, andere 'ongerijmdheden' op te sporen. En vervolgens kon het grote papegaaien beginnen: de een nam de informatie van de ander over, zonder nader onderzoek. Internet als kopieermachine. Complotdenkers die elkaar normaal het licht in de ogen niet gunnen, vormden samenwerkingsverbanden. Vervolgens durfden ook enkele wantrouwende 'scholars' de mond open te trekken. Van onderzoek was het 9/11 bedrog inmiddels pure propaganda geworden.

Maar echt 'mainstream' werd de beweging daarmee natuurlijk niet. Een pijamaparty van een klein groepje luidruchtige 'andersdenkenden' kan onmogelijk een schip keren, zeker niet met informatie die alom in twijfel wordt getrokken. En dus liep men al vrij snel tegen de onwil en het ongeloof van de gevestigde media aan. Waarop men de aanval op de media opende.

Uit ergernis over dat vele lawaai, doken de eerste trollen en complotontkenners op. En kwamen kranten met stukken waarin de beweging weer even hard onderuit werd gehaald.

En dat zit Zapruder duidelijk dwars: "Complotontkenning heeft nog niet iemand iets goedsgebracht," merkt Zaruder bloghoofd Patman veelbetekenend op. "Behalve dan misschien een kortdurende illusie van veiligheid".

Een zo'n zinnetje zegt meer dan dat hele Zapruder-college.

woensdag, november 01, 2006

Iran


Zouden ze in Iran ook complotsites lezen? Je zou haast denken van wel. Een Iraanse regeringsfunctionaris zegt namelijk dat de VS de terreuraanslagen van 11 september 2001 zelf in scène hebben gezet.

De WTC-torens zijn niet gesneuveld omdat er gekaapte vliegtuigen zijn ingevlogen, maar omdat ze werden opgeblazen. "Wat we op de televisie te zien kregen van twee vliegtuigen die in de New Yorkse Twin Towers vlogen, was in feite bedrog", zegt de Iraanse vice-minister van Cultuur Mohammed-Hadi Homayoun. "De gebouwen zijn vernield door bomexplosies en nadien zijn de VS-mediapropaganda en de kruistocht begonnen."

We stellen ons het gesprek tussen Homayoun en zijn vermoedelijke Engelse vertaler als volgt voor: "Er staat hier dat de torens opgeblazen zijn, mijnheer Monayoun, maar dat beweren complotdenkers, dus het is niet erg betrouwbaar". "Niet betrouwbaar? Wat bazel je, man! Dit is juist wat we nodig hebben! Het staat toch zeker zwart-op-wit? Heb je het nummer van persagentschap IRNA?"

Labels: ,