dinsdag, juli 31, 2007

Evangelie


Frank Ho van Waarheid 9/11 blijft met de hardnekkigheid van een Jehova-getuige proberen 9/11 zieltjes te winnen op forums. Vraag niet hoe hij op Refoweb is beland, een reformatorische club, maar zelfs daar roerde Ho zich onlangs met wat hij noemde "een rationeel verhaal".

Misschien moet Ho gedacht hebben dat met die keurige gereformeerden wel een verstandige discussie kon voeren. "In die kringen behoort juist een rationele benadering - vreemd genoeg misschien voor de meesten van ons - tot de verwachtingen. Volgens mij komen uit die hoek ook de grote rekenaars, de mensen die Nederland rijk en sober maakten."

Maar dat viel weer eens vies tegen: "Voorlopig bevatten de alternatieve media en andere zogenaamde waarheidsbevindingen meer onwaarheden en speculaties dan de traditionele media," zo merkte een zekere Sabra al in oktober op. En dan was er nog iemand die Ho's site als 'walgelijk' typeerde. "Ook ben ik onaangenaam verrast door het uiterst agressieve dictaat waarmee je zaken meent te weerleggen," probeert Ho in zijn onnavolgbare ik-moet-heel-deftig-schrijven-anders-kom-ik-niet-geloofwaardig-over stijl.

Als 9/11 evangelist heeft Ho bij Refoweb dus helemaal niets voor elkaar gekregen. "Het merkwaardige is dus juist dat op zo’n Refoweb je impliciet nog sneller voor gelovige wordt uitgemaakt dan op menig andere plek," moppert Ho bij het Zapruder Forum, waar hij zo nu en dan mag uithuilen. Maar: "Ik geloof wel dat die refo’s en andere gelovigen uit oud-kerkenland behoorlijk autoriteitsgevoelig zijn. Die cultuur krijg je mee, zelfs als je je ertegen afzet."

En zo is Frank weer in het reine met zichzelf gekomen. "Als het idee van een eventuele leugen maar in de hoofdjes aanwezig is," vergoelijkt Monkeyman bij Zapruder. Die kennelijk vergeet dat zolang je je medemens bejegent met verkleinwoordjes er van de geloofsbelijdenis niet veel terecht gaat komen.

Het is trouwens raar gesteld met 9/11 en het geloof. Tot verbijstering van enkele Britse truthers verklaarde oud MI5-agent en 9/11 complotter David Shayler zondag in de Glastonbury Town Hall in Engeland dat hij niet alleen de reïncarnatie van Christus is, maar ook van Koning Arthur, Leonardo Da Vinci en een reeks van andere historische figuren. Na afloop vonden enkele truthers het hoog tijd worden voor Shayler om psychische hulp te zoeken.

Labels:

zondag, juli 29, 2007

Neocon hufters


Wat was het meest besproken onderwerp afgelopen week op Amerikaanse complotsites? Ongetwijfeld de arrestatie van Korey Rowe, een van de producers van de 911 complotvideo Loose Change, vanwege desertie uit het Amerikaanse leger in 2005. Rowe had zelf altijd beweert dat hij eervol uit het leger was ontslagen nadat hij in Afghanistan en Irak had gezeten.

Natuurlijk suggereerde Alex Jones' Prison Planet dat Rowe 5 tot 10 jaar gevangenisstraf zou krijgen. En ook in Nederland waren de complotters er met hun commentaren als de kippen bij: "Ze zijn weer bezig, een preemptive aanval (...) van het establishment (...) op de Loose Change crew voordat ze hun laatste (en waarschijnlijk beste) versie van Loose Change kunnen uitbrengen. Ik zie het al voor me bij al die Neocon hufters."

Maar waarom werd Rowe nu pas door vijf agenten bij de kladden gegrepen? Vanwege Loose Change? Natuurlijk niet, Rowe was bezig in de staat New York een militaire basis te fotograferen. De politie trok het nummerbord van zijn auto na, en toen bleek dat Rowe (nog) als deserteur in de boeken stond. Korte tijd later, nadat complotsites moord en brand hadden geschreeuwd, was Korey alweer vrij man. Dat wil zeggen: hij zou naar Fort Campbell gaan om zich helemaal uit te laten schrijven. Het was allemaal een misverstand.

Een valse vlag-incident dus, om in complottermen te spreken.

Labels:

donderdag, juli 26, 2007

War on terror


Enkele maanden geleden riepen complotters dat Amerika Iran zou binnenvallen. Geen twijfel mogelijk. Maar al wat er volgde: doodse stilte. Een land als Iran val je niet zomaar binnen, en je gooit er ook niet zomaar bommen op. Daar gaat een heel diplomatiek traject aan vooraf. Complotters komen alleen nooit op hun foute voorspellingen terug. In tegendeel: ze wachten gewoon het volgende moment af om precies hetzelfde te roepen.

Een even favoriet gespreksthema van complotters is de war on terror. Niet terreurgroepen, maar politici en veiligheidsdiensten zijn in de ogen van complotters de directe oorzaak van nieuw geweld. Na iedere terreuraanval wordt automatisch een link gelegd met Al Qaida, waarmee politici dan weer een krachtig wapen in handen zouden hebben om er terreurwetten doorheen te jassen.

Inderdaad, politici leggen doorgaans (te) snel verbanden met Al Qaida, maar veel aanvallen zijn - ook al bestaat er misschien geen directe relatie - door Al Qaida geïnspireerd, dus zo vergezocht is het nou ook weer niet. Dat politici veiligheid belangrijk vinden, kun je ze ook weer niet echt kwalijk nemen. De vraag of iedere terreuraanval vrijheidsbeperkende maatregelen rechtvaardigt en of die maatregelen niet veel te ver gaan kan natuurlijk niet vaak genoeg gesteld worden, maar feit is dat door die verscherpte controle een aantal aanslagen is verijdeld. Alleen grijpen complotters die verijdelde aanslagen natuurlijk weer aan om aan te tonen dat het allemaal maar bangmakerij is (want geen bom afgegaan) en zo is de cirkel weer rond.

Maar waarom zouden overheden dit soort maatregelen nemen als het niet om de veiligheid gaat? Om ons te muilkorven? En waarom dan? En dan komen de complotters zo ongeveer met het onbenulligste argument uit hun betoog: vanwege de illuminatie, een groep van hoogst demonisch geïnspireerde mensen die de macht hebben bóven regeringen en de wereld in het diepste geheim op weg leiden naar de Nieuwe Wereld Orde. Wat dat verder ook moge betekenen.

Natuurlijk slepen complotters er ook altijd weer de oorlog in Irak bij. Onrechtmatig gevoerd met als doel om westerse oliebelangen veilig te stellen, zo heet het. Of om een oorlogsindustrie op de been te houden. Nee, onrechtmatig gevoerd omdat de VS iedere kans wilden benutten om de gehate Saddam Hussein uit de weg te ruimen, maar daar onvoldoende bewijzen voor hadden.

Het olie-argument is op het eerste gezicht misschien nog enigszins geloofwaardig, maar niet als je er een nuchtere kosten/baten analyse op los laat. Volgend jaar heeft die Irak-oorlog de VS alleen al 567 miljard dollar gekost, en het totale prijskaartje van de invasie zal mogelijk eindigen tussen 1 en 2 biljoen (2.000 miljard) dollar, als we Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz mogen geloven. Dat is wel een heel domme investering voor olie die je ook nog eens niet gratis krijgt.

Heeft Bush eerder dit jaar trouwens niet in zijn State of the Union gezegd dat de Amerikanen hun olieconsumptie in tien jaar tijd met 20 procent moeten verminderen? En waarom zou je dat willen als je al jaren oorlog om olie voert? Verwacht geen antwoord van de complotters.

Labels: ,

dinsdag, juli 24, 2007

Kikkers


Orde houden in een "bak kikkers zonder enig zelforganiserend vermogen" valt niet mee, zo blijkt maar weer eens. Zapruder's Patman was deze week de achterhoedegevechten op zijn site zo zat dat hij de achterban maar eens streng toesprak: "Ik zal je eerlijk zeggen dat ik het helemaal gehad heb met die truthers. 90% van die mensen zijn totaal gestoord. Social outcasts die dan hier maar een beetje komen rondhangen wiens wereldvreemdheid vertaald (...) zich nogal snel in veel te grote woorden (...), teveel Alex Jones gekeken. Aluminiumhoedje te strak. Paddo’s, who knows."

Nou, dat was niet aan dovemansoren gezegd: "Dit was de druppel Patman, jij hippe op de Nurburgring racende top-fotograaf!!! Ik ben een social outcast volgens jou??? Teveel Alex Jones, joh pleurt toch op man!!! Ga lekker Michael Moore in zijn kontje nemen, rare vent Die 90% is alles wat je ooit zal krijgen pik, maak er nu maar 89 % van...dit was mijn laatste bericht hier, Tjus! veel succes met die main streem media dromen van je!!!"

Toegegeven, op Patman valt geen pijl te trekken. Enerzijds is hij niet te beroerd om zelf de meest groteske onzin op of over te schrijven, anderzijds schaamt hij in toenemende mate voor de groteske onzin van een ander. En nu stoort zich er weer aan dat hij wekelijks het doelwit is van een beledigingscampagne van of één of andere doorgeslagen truther. "Om de simpele reden dat wij niet overal een complot inzien. Of juist weer wel. Weet ik veel."

Het begon allemaal met een discussie over de Koerdische Turk Huseyin Baybasin, een oud drugscrimineel die aangifte heeft gedaan tegen de secretaris generaal van Justitie Demmink. De topambtenaar zou seks hebben gehad met minderjarige jongens in Turkije. Om Baybasin hierover de mond te snoeren zouden justitie en Turkse overheid een complot hebben gesmeed. Probleem is dat het OM te weinig bewijs heeft om er een zaak van te maken en ook Baybasin, inmiddels veroordeeld tot levenslang, in de rechtbank aan het kortste eind heeft getrokken.

Normaal volgt onder zo'n stukje weer de gebruikelijke complotter-opmerkingen over beerputten, doofpotcultuur, de corrumperende macht en de tentakels van de NWO, maar wanneer iemand met een juridische achtergrond zich afvraagt of het mogelijk is dat iemand die tot levenslang is veroordeeld alsnog zijn gram probeert te halen, is het hek van de dam. De reaguurder wordt afgebrand omdat hij niet meehuilt met de wolven in het bos.

Het is weer een mooi staaltje van een hoor-je-bij-ons-of-bij-hun discussie, zoals die wel vaker bij de Zapruders wordt gevoerd. Patman gooit de discussie op slot want "die Demmink lacht zich de ballen uit zijn broek als hij ziet hoe elk goed argument tegen hem vanzelf wel om zeep wordt geholpen door juist de mensen die het naar voren brachten. Goed werk. Veel bereikt inmiddels. NOT."

Maar wat zit Patman nu eigenlijk echt dwars? Toch niet het feit dat er over dit soort zaken stevig gediscussieerd wordt, of dat niet iedereen per definitie op een lijn zit. Nee, het is de angst dat Zapruder te veel gezien wordt als een kleefstrip voor zwaargestoorde complotters die elkaar de hersens inslaan. "En daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt door the powers that be…" Want Patman doet wel alsof hij een hekel heeft aan de mainstream media, ergens hoopt hij op een stukje journalistieke erkenning. Maar dat gaat met een bak vol kwakende kikkers natuurlijk never nooit niet lukken.

Labels:

zondag, juli 22, 2007

Zieltjes


Nog altijd denken complotters dat ze via Nujij.nl zieltjes kunnen winnen en domme schapen kunnen bekeren. Om de pakweg dertig berichten is er altijd wel weer een onverlaat uit het Zapruder-kamp die een volkomen nietszeggend bericht over 9/11 of Alex Jones achterlaat, zich niet realiserend dat iedereen er zo langzamerhand doodmoe van wordt.

Steeds sneller verdwijnen deze berichten van de voorpagina van Nujij, wat natuurlijk weer gezien wordt als censuur, en steeds negatiever worden de reacties daaronder, ook al staat er altijd wel een legertje reaguurders klaar dat enorm zijn best doet om de tegenstander meteen van repliek te dienen: "We beuken die 9/11 waarheid gewoon in die dommerts (...)."

Een enkeling doet soms nog een poging om er serieus op in te gaan: "Serieuze onderwerpen zoals de 11 september aanslagen en de Irak oorlog moeten niet in verbinding worden gebracht met onzin zoals NWO, HAARP, de Illuminati, etc. Er zit geen legendarische samenzwering achter."

Maar dat moet je stekeblinde complotters natuurlijk niet vertellen. Die zoeken overal iets achter. Alleen kunnen de complotters zich voortaan de moeite besparen, want ze kunnen met eigen ogen constateren dat ze met hun prikacties bij Nujij nog geen deuk in een pakje boter slaan. De complotters denken blijkbaar dat ze een miljoenenpubliek bedienen, maar gemiddeld levert een bericht nog geen elf stemmen op, en niet meer dan enkele tientallen kliks op het bericht waarnaar wordt verwezen. De typische complotonderwerpen scoren vaak al helemaal niet meer. Overdaad schaadt.

Welke onderwerpen scoren dan wel? De plannen van de fietserbond om zijwielen voor oudere fietsers te introduceren. Ruim honderd reacties. Het komt nooit meer goed met deze wereld.

Labels:

vrijdag, juli 20, 2007

Nexus Nieuws


In Limburg heb je ook complotters, zoals Nexus. Die profileert zich sinds kort met het Nexus Nieuws. "Het doel van dit journaal is tegenwicht te bieden aan de reguliere journaals omdat wij vinden dat deze doordrenkt zijn met belangen waar de meeste burgers geen notie van hebben. Reguliere nieuwskanalen krijgen hun nieuws allemaal uit dezelfde bronnen en net dat stuit mij en velen met mij enorm tegen de borst. Als deze bronnen nu nog betrouwbaar zouden zijn was er niks aan de hand maar daar wringt net de schoen."

Nou, dat belooft wat. Maar wie is Nexus? Daarvoor moeten we een vraaggesprek genaamd "Ziel waar zit je?" bij Spiritueel TV raadplegen. De inleiding van de immer montere Maureen van Meeteren kan al niet stuk: "Als we ervan uitgaan dat elk mens 144 deelzieltjes hebben dan is het hier heel erg druk in de kamer."

Maar goed, Nexus dus. Geboren in Heerlen uit een groot gezin, verkoper van muziek en bruingoed, dienstweigeraar, reaguurder/schrijver op het internet en uitbater van de site Argusoog. Een brave huisvader, maar met een wat al te onnozele blik op het leven. Nexus gelooft ongeveer alles dat hij op complotsites leest. Van AIDS ontkenning tot het 9/11 bedrog, alles wordt door de Limburger kritiekloos geconsumeerd. Zo beweert hij zonder blikken en blozen dat AIDS patiënten die geen medicatie nemen "in de regel overleven".

En je krijgt volgens Nexus (zelf roker) ook niet per definitie longkanker van roken, want "de meeste mensen die longkanker krijgen zijn geen fervent roker". Maar er zijn toch medische bewijzen van, probeert de interviewster nog. "Ja, alleen ik geloof bijna niks als ik het andere kant van het verhaal ook niet te zien krijg."

Nexus belooft met zijn journaal de andere kant te laten zien. Dat gaat hem niet best af. Ditmaal geen gevatte humor met een bivakmuts, maar het opdreunen van een gortdroge tekst achter de computer. Op de muur is een wereldkaart geplakt, de parkiet is niet stil te krijgen en je hoort continu water stromen.

Ergens halverwege het bulletin stipt Nexus 9/11 aan: allemaal bedrog, natuurlijk. Een 757 kan onmogelijk verdampt zijn in een gat van vijf bij vijf meter in het Pentagon, het puin van 9/11 is meteen weggehaald en nog weken lagen er poelen van gesmolten staal op Ground Zero. Oftewel: Nexus plukt links en rechts het ''verborgen nieuws achter het nieuws" van de eerste de beste complotsite en gaat er vanuit dat het allemaal klopt ook.

"Nou zullen er genoeg mensen kunnen beweren dat mijn informatie wellicht ook onbetrouwbaar is omdat het een subjectieve kijk is op zaken, dat kan en dat mag maar, wij geven van te voren aan dat wij het nieuws wel met een persoonlijke ondertoon brengen, los van het gegeven dat ook wij, misschien wel meer dan de reguliere kanalen, feiten zullen onderbouwen met bronnen, wetenschappelijke studies en/of een duidelijke uitleg." Drie dingen die Nexus even is vergeten.

woensdag, juli 18, 2007

Freak show


Interessant waren de reacties deze week op de lezing van WTC huismeester William Rodriguez in Amsterdam, wat natuurlijk onvermijdelijk weer een reünie werd van Nederlandse 9/11 complotters. Waar vroeger zo'n avond de hemel werd ingeprezen, lees je nu echter ook kritische geluiden: "De waarheid beweging kijkt te gefixeerd naar 911. Steeds maar weer blijft het de beelden van de instortende torens voor zichzelf afdraaien in de hoop het frame met de smoking gun te vinden." Of: "Dan zitten we daar met een Nederlandse 911 waarheidbeweging. Lekker nuttig. NOT. Gaan we die Amerikanen dwingen hun onderzoek opnieuw te doen?"

Ergernis ook omdat uit panellid Patman (Zapruder) de woorden ‘inside job’ "letterlijk uit zijn bek getrokken (moesten) worden". Maar die had naar eigen zeggen geen zin in een 'freak show'.

Zover is men dus al gekomen: de 9/11 beweging is te veel een beweging van nutheads geworden waarvoor de rest zich begint te schamen.

En de idiotie is nog lang niet voorbij. Een Britse ingenieur John A. Blacker wil de BBC voor de rechter slepen voor de nota bene al in februari uitgezonden 9/11: The Conspiracy Files. Reden: de omroep heeft zitten liegen. De man is nu "materiaal aan het verzamelen".

In een brief aan de BBC zijn dertien punten opgenomen, waaronder een even indrukwekkende als nietszeggende berekening waaruit zou moeten blijken dat 911 gecontroleerde sloop was.

Maar ja, Blacker is dan ook lid van de Britse Truth-beweging, en zijn achtergrond is al even duister. Tik zijn naam in en je komt absoluut geen enkele fatsoenlijke referentie tegen. Vermoedelijk is Blacker van het type vage ingenieurs dat zich verenigd heeft in Architects and Engineers for 9/11 Truth, zoals hoogbejaarde deskundigen op het terrein van luchtverversing en verwarming.

Kennelijk is het Blacker ontgaan dat de BBC alleen de mening van wetenschappers en deskundigen weergaf, en zowel voor- als tegenstanders van de 9/11 Truth beweging aan het woord liet, waarmee de omroep keurig aan zijn journalistieke verplichtingen heeft voldaan. Maar dat zal de rechter Blacker dan wel vertellen, als het ooit zover komt, tenminste.

Labels: