donderdag, mei 22, 2008

Grondtonen


Alle muziek die vandaag de dag wordt gemaakt is op de verkeerde grondtoon gebaseerd. Hoezo dat? Vraag het Enschedeer Richard Huisken, initiatiefnemer van de site Terugnaar432hz.org, thuishaven voor zijn pas opgerichte comité met die naam.

In 1939 hebben de Nazi's naar verluidt 440 Hz als grondtoon in de muziek vastgesteld, tot dan was 432 Hz vaak standaard in de hele wereld. Vele protesten van vooraanstaande musici mochten toen helaas niet baten. Dus strijdt Huisken voor de terugkeer van 432 Hertz. Vanwege de verkeerde vibraties, zullen we maar zeggen.

Hoe kom je nou aan zo'n curieus idee? De aap komt al gauw uit de mouw: "Eigenlijk wist ik tot voor kort geleden nog niets van grondtonen en frequenties af, totdat ik er een stuk over las op de site Niburu.nl ", vertelt Huisken. "Daar las ik dat 432 Hertz de universele grondtoon is en dat de standaard door de nazi's is ingevoerd ter bevordering van indoctrinatiedoeleinden. Ik vond het onderwerp zo interessant dat ik er een site over ben gaan maken en een comite heb opgericht."

Het comité van Richard Huisken, die overigens zelf het verschil tussen de grondtonen niet eens hoort, telt momenteel slechts een lid: hijzelf. Maar dat gaat ongetwijfeld veranderen. Hij heeft GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema al aangeschreven en Niburu komt met een heus '432Hz Dance Event'. Per slot van rekening gaat het om een ernstig maatschappelijk probleem.

Labels: ,

4 Comments:

At 8:40 a.m., Anonymous Anoniem said...

hahaha, ik kwam dit stukje een tijdje geleden al eens tegen; ik heb het gelijk naar alle muzikantenvriendjes opgestuurd. Het is zo hilarisch omdat werkelijk ALLES er verkeerd aan is; hij haalt alles door elkaar.

Hij heeft het de hele tijd over 'grondtoon', maar eigenlijk bedoelt ie 'stemtoon'.
De stemtoon (dus niet de grondtoon!) is zeg maar de frequentie waarop de toon A klinkt. Die is ooit gestandariseerd op 440Hz. Niet door "de nazi's", maar in London, nog voordat de naz's waren uitgevonden. Vóór de standaardisering was het helemaal niet zo dat de stemtoon 432Hz was, maar er was gewoon geen standaard; ieder land, of ieder symphonie-orkest had z'n eigen stemfrequentie. Omdat mensen steeds meer gingen reizen en mensen uit verschillende landen met elkaar gingen samenspelen ontstond er behoefte aan een standaard (net zoals een standaard tijd ook pas werd ingevoerd met de komst van de treinen), omdat dat het makkelijker maakt om instrumenten op elkaar aan te passen.

Er is dus nooitoftenimmer een standaard van 432Hz geweest. Ook heeft dat niets met 'grondtoon' te maken.
De grondtoon heeft namelijk te maken met de toonsoort waarin een muziekstuk staat. Het is een beetje obsolete term en wordt normaliter vooral gebruikt in verband met kerkgezangen. Meestal heb je het over de 'tonica'. Maar ik denk dat de heer Huisken de term wel aanstaat vanwege het woord 'grond'; het roept een soort oer-gevoel op.

Maar ook al stem je je instrumenten 1.8% lager (dat is waar het verschil tussen 432Hz en 440Hz op neer komt) dan nog creeer je geen muziek met 432Hz. Muziek van 432Hz is namelijk nogal eentonig (letterlijk!). In werkelijkheid bestaat muziek uit het hele frequentiespectrum van, laten we zeggen 50 - 16000 Hz.
Ook al ga je uit van een stemtoon van 432Hz. Als de grondtoon (in de juiste betekenis) van een lied bv. Bb (bes) is ipv A zal je er verdomd weinig frequenties van 432 Hz of veelvouden daarvan tegenkomen.

Dan z'n oplossing: hij gooit een apparaatje (een detuner) ertussen waardoor de boel die 1.81% lager klinkt. En dat maakt het er natuulijk niet beter op. Het klinkt dus gewoon iets langzamer (en als je zo'n apparaat live toevoegt aan het origineel vallen er dus steeds kleine stukjes uit omdat ie moet corrigeren om synchroon te blijven lopen met de input). Resultaat: de muziek hakkelt en is dus niet om aan te horen.

En zo zijn er nog wel een aantal hilarische punten te noemen aan het betoog van deze meneer.
Het is weer eens een goed voorbeeld van hoe mensen hun eigen 'waarheid' creeren en allerlei dingen op gaan hangen aan een volslagen verkeerd geintrepeteerd waanidee.

Duidelijker dan dit voorbeeld krijg je ze niet.

 
At 6:49 p.m., Anonymous Anoniem said...

Oftewel, weer een halve zool die weer iets leest op een vage website, automatisch maar aanneemt dat wat daar staat klopt en vervolgens een hele actie op touw zet die nergens op slaat.

 
At 10:03 a.m., Anonymous Anoniem said...

Ach, sommige mensen hebben gewoon teveel vrije tijd :o)

Leuk stukkie weer, billy; en braad, bedankt voor je heldere uitleg.

Weer wat wijzer geworden ;)

 
At 10:14 a.m., Anonymous Anoniem said...

Weer wat wijzer geworden.

Een grapje zeker.

 

Een reactie posten

<< Home