vrijdag, mei 09, 2008

Pietepeuterig


Even hadden de complotters wetenschapsredacteur Marcel Hulspas van De Pers in de armen gesloten toen hij onlangs toch wat vraagtekens durfde te zetten bij 9/11. Maar Marcel is blijkbaar weer terug op aarde. Deze week besprak hij het boek Mysteries rond complotten, en daarvan laat hij niets heel.

Elke wereldschokkende gebeurtenis wordt volgens dit boek gevolgd door een hele reeks complottheorieën; de ene is lachwekkend en meteen te plaatsen onder de noemer ‘broodje aap’, de andere wordt wetenschappelijk onderbouwd door erkende professoren en haalt algemeen aanvaarde feiten onderuit. De maanlanding, die is echt gebeurd want het was op televisie! Dat is toch onomstotelijk bewijs! Maar is dat wel zo? Waren de aanslagen in New York het werk van moslimterroristen of zat de Amerikaanse regering erachter? Werd paus Johannes Paulus 1 vermoord in 1978?

"Hitler had een rustige oude dag; de crash van autocoureur Ayrton Senna in 1994 was het gevolg van sabotage; de zoetstof aspartaam is gevaarlijk; paus Johannes Paulus I werd vermoord; 9/11 was een Amerikaans opzetje en tot slot: condensstrepen van vliegtuigen zijn geen waterdamp maar gevaarlijke chemicaliën, bedoeld om u en mij te hersenspoelen. Dit alles beschreven op de hijgerige toon die we van dergelijke boeken mogen verwachten," schrijft Hulspas, maar condensstrepen, een paus, een zoetstof en een coureurtje zijn geen complotten van de twintigste eeuw, vindt Hulspas, dat zijn pietepeuterigheden.

Waar zijn de Holocaustontkenners? JFK? Waar is het satanische kindermisbruik? Die bizarre, wereldwijde complothype van de jaren tachtig? Wij hadden Yolanda in Epe en de clowns in Oude Pekela. Wie de lezer wijsmaakt dat al die andere dingen de belangrijkste complotten zijn van de twintigste eeuw, is óf vreselijk incompetent op dit terrein, of heeft zelf iets te verbergen. Vindt Marcel.

Uit de woorden van Hulspas maken we ook op dat het boek vooral vragen stelt, maar de complotten niet ontzenuwt. Dat kan kloppen, want de distributeur heeft recentelijk nog meer moois uitgebracht: natuurlijk een boek over Skull & Bones, de geheime macht van Amerika's elite. Of: 100 jaar medische leugens. Prachtige boeken voor op het strand, waarde complotter. O ja, dat is waar ook, daar komt u nooit.

Labels: