donderdag, oktober 26, 2006

Debunken doe je zo


Overal heb je mensen die domme plannetjes bedenken. In Middlesbrough is er bijvoorbeeld burgemeester en oud politieman Ray "Robocop" Mallon, die als experiment in het stadcentrum camera's opgehangen heeft met een luidspreker, zodat hij voetgangers bestraffend kan toespreken als ze een papiertje op straat gooien. Inderdaad: te betuttelend voor woorden.

Op Schiphol, zo lazen we onlangs in Metro, is er het plan voor een polsbandje met een zendertje dat elke passagier moet dragen, zodat als hij zich niet op tijd bij de terminal heeft gemeld, kan worden opgespoord. Slecht plan, want dat geeft alleen maar oponthoud bij de paspoortencontrole, er moeten mensen voor ingehuurd worden en zender/ontvangers worden opgehangen, en dat allemaal voor een paar verdwaalde passagiers die geen klok kunnen kijken?

Maar volgens complotdenkers blijft het daar natuurlijk weer eens niet bij. In Engeland, zo verzekert de site Eqgen, worden pubs uitgerust met een vingerafdruk leesapparaat. "Om de kroeg in te komen wordt u gedwongen uw vingerafdruk af te staan, zo kan men u opzoeken in een database van onruststokers en eventueel de toegang weigeren. Om kroegen te motiveren aan dit (nog) vrijwillige systeem mee te werken, mogen ze langer open zijn. Op termijn zult u dus bij iedere kroeg uw vingerafdrukken moeten afstaan als u een biertje gaat drinken."

Maar het wordt nog veel gekker, beweert Eqgen: "Zo kan men u in Engeland ook al dwingen een speekselmonster af te staan voor u een kroeg binnen gaat, om te kijken of u geen drugs heeft gebruikt. Uiteraard een geweldige manier om uw DNA profiel te trekken en te registreren."

Een verstandig mens heeft inmiddels al in de gaten dat dit berichtje wel eens niet helemaal zou kunnen kloppen. En inderdaad, het komt dan ook van Prison Planet van Alex Jones. De duimenzuigers van deze site beweren: "The British government has announced that it wishes to send nationwide a previously localized program of mandatory fingerprint scanners at the entrance of every pub and club in major UK cities," waarna een heel verhaal volgt over big brother die ons het leven zuur wil maken.

Zoek even verder en je komt uit bij het bericht waarop deze onheilsberichten zijn gebaseerd. En wat blijkt? Het Home Office in Engeland is zelf geen voorstander van het systeem, maar wilde wel enkele experimenten op dit gebied financieren. De Britse overheid heeft dus helemaal geen plan om dit nationaal uit te rollen. Pubs moeten zelf besluiten of ze zoiets willen. In wijken met onruststokers bijvoorbeeld.

Komt er in iedere Engelse pub een vingerafdruk leesapparaat? Nee, laat staan dat een speekselmonster moet worden afgegeven. Dat is alleen maar het angstige toekomstbeeld dat de schrijver van Prison schetst, en door Eqgen uiteraard weer klakkeloos is overgepend.

3 Comments:

At 10:27 a.m., Anonymous Arminius the Terrible said...

Niet alles is een samenzwering.

Coffeeshop eist vingerafdruk

ROTTERDAM - Bezoekers van coffeeshop Inpetto aan de Strevelsweg worden met ingang van morgen alleen toegelaten als hun vingerafdruk 'ok' is. De maatregel is een reactie op de nieuwe, strenge leeftijdscontroles van gebruikers in de Maasstad. Coffeeshops gaan tijdelijk op slot als er minderjarigen binnen zijn.

,,We kunnen niet anders dan streng controleren. Het risico is te groot,'' stelt bedrijfsleider S. Kallah van Inpetto. ,,Heel veel jongeren blijven proberen om binnen te komen,'' verduidelijkt Kallah zijn keuze voor het geavanceerde systeem.

Achter de deuren van zijn zaak is een tourniquet en een scanner voor de vingerafdruk. Vaste klanten worden eenmalig geregistreerd. De bedrijfsleider benadrukt dat gewoon legitimeren mogelijk blijft.

Volgens de maker van het systeem, G. Mansur, kunnen de vingerafdrukken niet worden gebruikt voor andere doeleinden, zoals opsporing door de politie. Wel kan met behulp van vingerregistratie worden vastgesteld hoeveel softdrugs iemand aanschaft. Zo wordt ook duidelijk of deze hoeveelheid het toegestane maximum overschrijdt.

Het nieuwtje van Inpetto past in de landelijke trend van coffeeshops om klanten op lichaamskenmerken te controleren. Inmiddels werken zo’n twintig wietverkopers in ons land met deze biometrische herkenning. De hightechcontrole is duur. Maar er kan sluiting van een coffeeshop mee worden voorkomen.

Het zou dus heel goed kunnen dat je binnenkort ook in de kroeg je vingerafdruk moet geven.

 
At 7:43 p.m., Anonymous AVe said...

off topic. Deze tekst van Pamela Hemelrijk zal jullie wellicht wel interesseren.
http://hoeiboei.web-log.nl/hoeiboei/2006/10/in_de_jaren_90_.html#comments

 
At 10:45 p.m., Anonymous Anoniem said...

Als jullie ook maar demoeite hadden genomen om te googlen op "beer fingerprints", dan hadden jullie een "plethora" aan links gevonden, onder andere http://www.theregister.co.uk/2006/10/20/pub_fingerprints/ dat inderdaad deze technologie gaat worden ingezet... en wanneer je stelt dat "wie niks te verbergen heeft, heeft niks te vrezen" dan wil ik stellen: "The idea that "if you've done nothing wrong, you have nothing to worry about" assumes that the government is full of good people that would not abuse their power, ever. Even if this were true now, we cannot be sure it'll be true in the future. The state was founded on the idea that humans are corruptible and we need to have checks and balances against corruption built into our government. Because corrupt people will oppress those who have done nothing wrong...."

 

Een reactie posten

<< Home