donderdag, november 02, 2006

Complotweek


Zoals het Hazelnootkoffie-week bij de HEMA is, zo is het Complotweek bij Zapruder. En ze maaien al gelijk het gras voor onze voeten weg door op te merken dat het "hier toch iedere week fokking complotweek is?". Precies de punchline waarmee we hadden willen openen.

Zapruder, Neerlands zwartstkijkende complotsite, gaat ons dus uitleggen wat precies een complot maakt. Dat doen ze op academische wijze met veel dure termen ("herijking paradigma", "verzakende media", "indirecte indicatoren", "actor").

Waarom? Omdat Zapruder natuurlijk met de frustratie zit dat ze buiten de eigen parochie niet echt voor vol worden aangezien. Eigenlijk komt hun erudiete verhandeling hierop neer dat omdat complotten van alle tijden zijn, en je elk complot en daarmee ook Zapruder zelf serieus moet nemen.

Maar mechanismen maken nog geen complot. En complotten hoeven nog niet waar te zijn. Laat staan dat je elk complot serieus zou moeten nemen.

Laten we eens kijken naar de ontstaansgeschiedenis van de moeder aller samenszweringscomplotten: het 9/11 bedrog. Hoe begon dat precies? Niet met klokkenluiders die uit de school klapten. Of met onthullingen van geheime rapporten. Ook niet met nieuwsgierige journalisten die zoals bij Watergate toevallig aan een draadje trokken en een hele trui losrafelden.

Nee, het begon met diep wantrouwende lieden die al op voorhand volledig geobsedeerd waren door complotten. En liever nog vandaag dan morgen George Bush en zijn regering het land uitschopten.

DaanSpeak, 's lands eerste 9/11 blogger, schreef al voor de aanslagen over het geheime satanische genootschap Skull & Bones (waarvan George Bush deel zou uitmaken) en de occulte achtergronden bij de moord op JFK. Een van de eerste berichten over het 9/11 bedrog plukte hij van een complotsite.

In 2002 ging het 9/11 bedrog al meteen 'mainstream' dank zij het boek van de Franse schrijver Thierry Meyssan. Die concludeerde op basis van paar vage foto's dat er een kruisraket het Pentagon moet zijn binnengevlogen. Maar ook Meyssan is iemand die al langer in CIA en andere rechtse complotten geloofde.

Na dat boek begon het onder complotdenkers, Bush- en Amerika-haters steeds meer een sport te worden om, vaak met internet als enige bron, andere 'ongerijmdheden' op te sporen. En vervolgens kon het grote papegaaien beginnen: de een nam de informatie van de ander over, zonder nader onderzoek. Internet als kopieermachine. Complotdenkers die elkaar normaal het licht in de ogen niet gunnen, vormden samenwerkingsverbanden. Vervolgens durfden ook enkele wantrouwende 'scholars' de mond open te trekken. Van onderzoek was het 9/11 bedrog inmiddels pure propaganda geworden.

Maar echt 'mainstream' werd de beweging daarmee natuurlijk niet. Een pijamaparty van een klein groepje luidruchtige 'andersdenkenden' kan onmogelijk een schip keren, zeker niet met informatie die alom in twijfel wordt getrokken. En dus liep men al vrij snel tegen de onwil en het ongeloof van de gevestigde media aan. Waarop men de aanval op de media opende.

Uit ergernis over dat vele lawaai, doken de eerste trollen en complotontkenners op. En kwamen kranten met stukken waarin de beweging weer even hard onderuit werd gehaald.

En dat zit Zapruder duidelijk dwars: "Complotontkenning heeft nog niet iemand iets goedsgebracht," merkt Zaruder bloghoofd Patman veelbetekenend op. "Behalve dan misschien een kortdurende illusie van veiligheid".

Een zo'n zinnetje zegt meer dan dat hele Zapruder-college.

22 Comments:

At 7:11 a.m., Blogger Jay said...

Ik snap niet dat ze het complotweek noemen, aangezien zo een beetje alles wat daar geplaatst wordt als een complot gezien wordt.

 
At 9:21 a.m., Anonymous Anoniem said...

dit is ook een complot!

 
At 1:23 p.m., Blogger Jay said...

Ja dat zie je inderdaad veel bij CT'ers dat hoewel je met bewijzen komt dat iets niet kan zijn gebeurd dat ze daar toch niet aan willen. Veel gebruikt excuus is dat we het grote plaatje moet bekijken. Daarom vind ik het jammer dat veel CT-ers alleen maar de "wazige" sites bekijken en als waarheid zien, terwijl er zoveel "mainstram" sites zijn waar precies wordt uitgelegd hoe iets heeft kunnen gebeuren.

Ik heb zelf alleen te vaak gezien hoe mensen worden voorgelogen op die sites. Ze komen met de wildste theorieen waar je als je je een beetje inleest zo doorprikt.

 
At 1:30 p.m., Anonymous Anoniem said...

The church of Billy, hallelujaatjes. ze gospelen maar door hier. maar doet mij toch maar een meer reëel wereldbeeld

 
At 1:53 p.m., Blogger Jay said...

Nou vertel eens VAB of Arie of welke malloot van Zapruder je ook bent, geef jouw kijk dan eens op de wereld. Kijken of die echt zo verschillend is als die van mij. Blijkbaar denken jullie alleen omdat ik het totaal niet eens ben met jullie kijk op 9/11 dat ik totaal van deze wereld ben ofzo.

 
At 2:02 p.m., Blogger Jay said...

Ik weet dat er zat shit in de wereld is en dat er een hoop fout is in de wereld, maar om nou gelijk zo een beetje alles als complot te zien vind ik nou weer onrealistisch. Maar das mijn mening.

 
At 5:40 p.m., Anonymous Anoniem said...

Billy is The Man

 
At 8:38 p.m., Anonymous Anoniem said...

Misschien een eye-opener voor de Billy's van deze wereld: de geheime deportatie van een compleet eilandvolk in de Indische Oceaan (medio jaren 60 door de Britten en Amerikanen) werd in het Westen eveneens decennialang afgedaan als onzinnig "complotverhaal". Over deze bilateraal-gecoördineerde, geopolitiek-gemotiveerde internationale misdaad is in 2004 de indrukwekkende documentaire "Stealing a Nation" verschenen; deze is online te zien via http://video.google.nl/videoplay?docid=-3667764379758632511 .

De laatste jaren behaalden de Chagos Islanders tegen de Britse regering drie klinkende juridische overwinningen op rij. Desondanks wordt in de westerse politiek, media én civil society nog altijd bewust geen enkele of nauwelijks enige aandacht aan deze kwestie besteed. Dit dus terwijl e.e.a. reeds tot drie maal toe keihard bewezen is verklaard door Britse rechters.

Als de wereld haar ogen al gesloten wenst te houden voor dergelijk historisch doch grootschalig en juridisch bewézen onrecht, hoe lang zal de wereld haar ogen dan nog gesloten willen houden voor een veel actueler en kolossaler onrecht waarvoor het bewijs bovendien vele malen overweldigender is?

 
At 8:51 p.m., Anonymous Anoniem said...

Las ik het nu goed dat je BUSH deelname aan Skull en Bones in twijfel trekt?

 
At 9:35 p.m., Blogger Jay said...

Ok Democrat, laat nou eens zien dat er in Londen ook een oefening aan de gang was ten tijde van de aanslagen.

En dan hoop ik niet dat je die oefening bedoelt van 2003.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/england/london/3086116.stm

 
At 10:10 p.m., Blogger Jay said...

Nou, volgens mij lult die vent het zelf al reacht in die link die die heeft gegeven, Die Peter Power dus.

In short, our exercise (which involved just a few people as crisis managers actually responding to a simulated series of activities involving, on paper, 1000 staff) quickly became the real thing and the players that morning responded very well indeed to the sudden reality of events.


In 2 jaar tijd waren er al 32 tabletop excercices geweest, wat dit dus ook was.

http://www.ukresilience.info/preparedness/exercises/nationalcasestudies/atlanticblue.shtm

 
At 10:11 p.m., Blogger Jay said...

die link die jij hebt gegeven bedoel ik*

 
At 10:16 p.m., Blogger Jay said...

Alex Jones gebruikte zijn verhaal ook om herrie te schoppen, maar nu die Peter Power dus die mail heeft verstuurd, gaat ie aan de betrouwbaarheid van die vent twijfelen.

From Power's statements so far, it is not entirely clear to me whether he is denying that any of Visor's people were actually at bomb scenes on 7/7. He claims that the mock drills were largely a paper exercise. But the specifics are blurry. And then there is the question of whether we should believe him if he does clarify his points.

http://www.infowars.com/articles/London_attack/power_responds_terror_drills.htm

En dan onderaan.

 
At 6:45 a.m., Blogger Billythekid said...

"Misschien een eye-opener voor de Billy's van deze wereld: de geheime deportatie van een compleet eilandvolk in de Indische Oceaan (medio jaren 60 door de Britten en Amerikanen) werd in het Westen eveneens decennialang afgedaan als onzinnig "complotverhaal".

En dus omdat iets in het verleden is gebeurd, MOET 9/11 ook wel waar zijn? Dat is de onnavolgbare 'logica' die ik telkens weer bij de complotters lees.

 
At 8:24 a.m., Blogger Billythekid said...

Nee, George W. Bush was inderdaad lid van Skull & Bones, in 1968.
Maar lees DeanSpeak nu eens: "Skull & Bones is een geheim genootschap opgericht in 1832 dat dood en verderf centraal stelt."

Let op het gebruik van de tegenwoordige tijd. Dit geeft een realistischer beeld: http://www.cbsnews.com/stories/2003/10/02/60minutes/main576332.shtml. Skull & Bones genootschappen vind je op meerdere Amerikaanse universiteiten (o.a. Penn State), het is een soort eliteclubje van 'betere leerlingen'. Wel met rare trekjes. Maar ja, wat moeten buitenlanders denken van onze ontgroeningsrituelen?

http://www.drugsweb.nl/nieuws.

 
At 11:57 a.m., Blogger Jay said...

Wat voor onderzoek is er geblokkeerd dan?

Toch niet hoe de 2 WTC torens zijn ingestort aangezien we daar een report van NIST hebben van een paar duizenden pagina's. WTC7 report van NIST komt volgend jaar uit als het goed is.

 
At 12:13 p.m., Blogger Jay said...

Hier nog meer toevalligheden.....

1) New York City heeft 11 letters!
2) Afghanistan heeft 11 letters!
3) Ramsin Yuseb (de terrorist die gedreigd had om de Twin Towers te vernietigen in 1993) heeft 11 letters!
4) George W Bush heeft 11 letters!


Dat kan allemaal toeval zijn, maar het wordt nog interessanter:


1) New York is de 11de staat!
2) Het eerste vliegtuig dat crashte in de Twin Towers had vluchtnummer 11!
3) Vlucht 11 had 92 passagiers: 9 + 2 = 11!
4) Vlucht 77 die ook in de Twin Towers vloog, had 65 passagiers: 6 + 5 =11!
5) De tragedie had plaats op 11 september, oftewel zoals gekend 9/11 .. 9+1+1 = 11!
6) De datum is ook gelijk aan het noodnummer in de US 911 : 9 + 1 + 1 = 11!
Nog allemaal toevallig? Lees dan maar verder en beslis zelf:


1) Het aantal slachtoffers van de gekaapte vliegtuigen was 254 : 2 + 5+ 4 = 11!
2) 11 september is de 254ste dag van de kalender : dus weeral 2 + 5 + 4 = 11!
3) De bom in Madrid was op 3/11/2004 : 3+1+1+2+4 = 11!
4) De tragedie van Madrid gebeurde 911 dagen na de crash op de Twin Towers, dus alweer 9 + 1 + 1 = 11!


En nu komen we aan iets heel raars:


De arend.


Het volgende vers komt van de Koran, het Heilig Boek van de Islam.


"Er staat geschreven dat een Arabische zoon een te vrezen arend zal
wakker maken. De wraak van de arend zal door alle landen van Allah
gevoeld worden, terwijl de mensen die beefden van schrik juichten want de
wraak van de arend zuiverde de landen van Allah en er was vrede"
Dit vers heeft nummer 9.11 in de Koran!

Misschien heb je dan toch gelijk....

 
At 12:50 p.m., Anonymous Anoniem said...

Aaaah, de fameuze 7/7 terror drills!

Heeft een echte journalist al een debunk artikel over gemaakt:
http://www.channel4.com/news/special-reports/
special-reports-storypage.jsp?id=372¶sStartAt=0

1. De "drills" werden uitgevoerd op PeeCeetjes via Microsoft Powerpoint door 7 of 8 mensen.
2. Het was een standaard scenario met locaties waarvan iedereen wist dat het mogelijke doelwitten waren (metrostations in central londen)
3. In het VK worden wekelijks zo'n 100 oefeningetjes als deze uitgevoerd.

Wat de complotdenkers natuurlijk niet zal weerhouden om dit verhaal eindeloos rond te kopieren op internet. Het is nou eenmaal een te mooi verhaal om los te laten.

 
At 12:59 p.m., Anonymous Anoniem said...

Het volgende vers komt van de Koran, het Heilig Boek van de Islam.

Braad, lees:
http://urbanlegends.about.com/library/
bl_quran_911.htm

 
At 5:18 p.m., Anonymous Anoniem said...

@braad: vergissing van mij, ik bedoelde jay

 
At 8:06 p.m., Blogger Jay said...

Ach, die had ik op mijn werk een keer met de mail gekregen, anders had ik ze ook niet geweten hoor :)

 
At 9:29 p.m., Anonymous Anoniem said...

Om een beter beeld van de community te krijgen kijk ik ook altijd o.a. even bij deze site. Ik wil me natuurlijk niet alleen toespitsen op de CT'ers, ik wil de tegenhangers ook graag aanhoren.

Jammergenoeg moet ik vaak constateren dat het hier voornamelijk een kwestie van "bashen" is, dezelfde tactiek die O'Reilly hanteerd als iemand kritisch is.

Voor mij is het duidelijk dat er teveel zaken zijn achtergehouden door de regering en dat de commissie geen gedegen onderzoek heeft gedaan. Toen ik zelf in NYC was in oktober 2001, was er op pag. 66 vd krant een miniscuul artikeltje over mogelijke giftige stoffen die waren vrijgekomen. Er werd nergens over gesproken verder, doodgezwegen. Nu weten we wel beter... Mijn punt is alleen dat het naief zou zijn om op voorhand te geloven wat de amerikaanse regering je vertelt. Alleen daarom al heb ik gezonde interesse in de complottheorien, waarom bij voorbaat al roepen dat het bullshit is.... Waarom met oogkleppen oplopen?

Omdat het makkelijker is en veiliger...


Maar ik zal met genoegen af en toe koekeloeren op deze site, thnx billy.

 

Een reactie posten

<< Home