vrijdag, april 04, 2008

Morphing


Een van de krankzinnigste beweringen van 9/11 complotters is dat er nooit telefoongesprekken zouden hebben plaatsgevonden vanuit de gekaapte vliegtuigen, bijvoorbeeld Vlucht 93, die neerstortte in Pennsylvania. Immers, er waren geen kapers en geen passagiers. Gewoon vliegtuigen. Of zoiets.

Maar om toch te kunnen verklaren dat familieleden aan de grond met hun geliefden aan boord hebben gepraat hebben ze bedacht dat gebruik moet zijn gemaakt van voice morphing. Oftewel: je hoort een bekende stem, maar in werkelijkheid praat een acteur tegen je.

Hoe komen complotters weer aan dit soort maffe ideeën, vraag je je keer op keer af. Simpel: gewoon weer van internet. Je leest ergens iets over voice morphing en je hoeft maar een paar Star Trek-afleveringen te hebben gezien om te begrijpen hoe zoiets in zijn werk gaat.

Maar helaas, complotters: de uitvinder van deze techniek en bedenker van de term voice morphing George Papcun heeft nu zelf gezegd dat het niet kan. Technisch niet, maar ook praktisch niet. Want: je zou op zijn minst uitgebreide voorbeeldopnamen moeten hebben van de passagiers: "I cannot imagine how I might have obtained extensive samples of the voices of the passengers on Flight 93, especially not knowing which of them would call home. Additionally, in this situation it would be necessary to know what someone would say to his or her loved ones under such circumstances. What pet names would be used? What references would be made to children and other loved ones? Do believers actually suppose that the government (or I) listens in to everyone’s pillow talk?"

Stuk voor stuk argumenten die een beetje complotter met gezond verstand ook had kunnen verzinnen. Hoe komt het nou dat ze dat ze daar telkens maar niet toe in staat zijn?

Labels:

6 Comments:

At 10:38 a.m., Blogger debunk-bastards said...

Wat een vasthoudendheid toch weer...hihihi... (ik win billythelul)

 
At 11:16 a.m., Anonymous Anoniem said...

Wel apart dat die nep-telefoongesprektheorie nog steeds door complotters wordt geloofd.
Zelfs Dylan Avery heeft inmiddels toegegeven dat die theorie onzin is.
Griffin houdt echter nog voet bij stuk en beweert zelfs dat de 120 uur aan NORAD-tapes nep zijn.....

 
At 11:48 a.m., Blogger OpaHenk said...

Tsja je kunt mensen natuurlijk ook gewoon dwingen naar huis te bellen..

Is ook een optie.

 
At 12:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

Yup, en die is een stuk realistischer.

Maar ook minder spannend, vandaar dat de gemiddelde complotdenker niet aan die optie denkt...

 
At 12:35 p.m., Blogger OpaHenk said...

Nou als ik in een boeing zit en ik wordt gedwongen naar huis te bellen door enge mensen met stanleymes of erger, zou ik dat toch behoorlijk spannend vinden.

 
At 12:57 p.m., Anonymous Anoniem said...

Ik ook :)

Maar waar het hier om gaat is dat complotdenkers het veel interessanter vinden dat er een technologie bestaat waarmee je de stem van een willekeurig persoon kunt nabootsen, dan dat echte passagiers gedwongen zijn om mee te werken een kaping in scene te zetten door naar huis te bellen.

 

Een reactie posten

<< Home