maandag, september 08, 2008

First responders


De Amerikaanse presidentskandidaten John McCain en Barack Obama hebben zaterdag bij hoge uitzondering een gemeenschappelijke verklaring naar buiten gebracht. Zij lieten weten de aanslagen op 11 september samen te herdenken op Ground Zero in New York. "Donderdag zetten we de politiek aan de kant om gezamenlijk iedere Amerikaan die overleed, te herdenken.'"

De vraag is of zal worden stilgestaan bij het leed van de first responders, de 9/11 reddingswerkers (politie en brandweermannen) die nu met ernstige gezondheidsklachten kampen. Over het algemeen wordt verondersteld dat hun gezondheidsklachten te maken hebben met het inademenen van het vele stof dat vrijkwam bij het instorten van de WTC torens. Dat stof zat vol asbest, vliegtuigbrandstof met benzeen, lood en cadmium. Het Environmental Protection Agency en toenmalig burgemeester van New York Rudolph Giuliani hebben veel te snel geconcludeerd dat de lucht weer veilig was om in te ademen, en nu heeft 69 procent van de onderzochte WTC-reddingswerkers longproblemen (ook wel aangeduid als WTC hoest).

De oorzaak daarvan mag dan zo klaar zijn als een klontje, het blijkt nog niet zo simpel aan te tonen. In 2006 stierf politieman James Zadroga, en lange tijd werd aangenomen dat dit kwam door het stof van 9/11, niet in de laatste plaats omdat hij moeilijk ging ademen. Advocaten slepen hun messen en wilden op basis van zijn dood compensatie voor andere zieke first responders. Maar uit de autopsie blijkt de doodsoorzaak vooralsnog een overdosis pillen te zijn. Pillen die Zadroga overigens slikte vanwege de klachten.

In 2006 hield de Committee on Homeland Security van het Huis van Afgevaardigden al eens een hoorzitting over de gezondheidsklachten. Hoofd EPA Christine Todd Whitman werd toen stevig bekritiseerd, maar uiteindelijk niet berispt. In 2008 besliste de United States Court of Appeals dat Whitman haar uitspraken had gebaseerd op tegenstrijdige informatie en beweringen van president Bush. En zo blijft de schuldvraag vooralsnog in het luchtledige hangen.

Is dat ook het geval met de waarheid rond de anthrax-aanslagen? Wel als we de Maandagochtendbriefing bij Zapruder mogen geloven. Het Amerikaanse huis van afgevaardigden zou meer details willen over de Anthrax zaak en de verdachte Bruce E. Ivins, die zelfmoord pleegde toen de FBI zijn betrokkenheid bij deze zaak wereldkundig wilde maken. Uit de link blijkt echter dat auteur Donkerdoorn er weer eens niks van begrepen heeft: niet het (hele) Huis van Afgevaardigden, maar enkele democratische leden van het House Judiciary Committee willen meer informatie. Dat is hetzelfde als schrijven dat de Tweede Kamer een nieuw onderzoek wil, terwijl alleen enkele leden van de justitie commissie om meer informatie hebben verzocht.

Labels: ,

6 Comments:

At 10:15 a.m., Anonymous Han said...

Typische Donkerdoorn overdrijving: suggereren dat heel het Huis van Afgevaardigen een nieuw onderzoek wil.

 
At 10:46 a.m., Anonymous Anoniem said...

Ik mis het hele punt van dit verhaal. Jullie vinden iets van first responders en vinden Zaps briefing kennelijk heel goed. Maar waar gaat dit verder over? Slap gelul weer.

 
At 10:58 a.m., Anonymous Rogier said...

Ik lees gewoon twee recente ontwikkelingen rond 9.11, hetgeen in het nieuws is vanwege het feit dat donderdag 9/11 wordt herdacht. En die Zap briefing gaat dus niet over de first responders, anoniem.

 
At 11:19 a.m., Anonymous Anoniem said...

anoniem: "Ik mis het hele punt van dit verhaal. ""

Ik denk dat je het hierbij had kunnen laten.
Tis ook zoooo moeilijk, he?

 
At 5:22 p.m., Blogger Billythekid said...

Tja, het is niet elke dag feest.

 
At 9:24 p.m., Anonymous gbeliever said...

en dus zooooo makkelijk is het toch elke dag weer feest :)

 

Een reactie posten

<< Home