zaterdag, juni 16, 2007

Zoekmachinejournalistiek


Nu.nl hoofdredacteur Laurens Verhagen had er blijkbaar genoeg van: van de Zapruder-stalkers op NuJIJ.nl en de eindeloze discussies daarover. Zapruder had onlangs een manier gevonden om via het stemmen op berichten meer verkeer naar de Zapruder-site te genereren, en de berichten zo hoog mogelijk op de voorpagina te krijgen.

Afgelopen week kondigde Verhagen al maatregelen aan: "We verwachten zeer snel een zogenoemd bury-systeem in gebruik te kunnen nemen. Op dat moment wordt voor de redactie veel inzichtelijker welke berichten de massa eraf zou willen zien".

Downvoten, heet dat in goed Nederlands.

Vrijdag was die zogenaamde Nuniet.nl-knop een feit. Bij een bepaald aantal klikken op de NUniet-knop onder een bericht verdwijnt dat bericht automatisch van de hoofdpagina van NuJIJ.

Dat viel natuurlijk weer eens helemaal verkeerd bij de spammende Zapruder-achterban, want die ziet de wegstem-bui al hangen. Zapruder's Patman ging eerder deze week dan ook al gelijk in de aanval: "Er is (hier) alleen maar flutnieuws te lezen. Ik daag NU uit gewoon eens de Maandagochtend briefing van ons over te nemen. Veel mensen zijn jullie napraterij gewoon zat. En als jij met droge ogen durft te beweren dat het nieuws zoals NU dat brengt een realistische afspiegeling is van wat er echt in de wereld gebeurt, dan zit je misschien niet op de juist plaats. Toon wat ballen man, want dit is slappe hap. De Volkskrant kan zich in ieder geval nog verschuilen achter ene politieke agenda, jij hebt kennelijk alleen maar incompetence om je achter te verschuilen. No offence. We zijn ook heel bereid gewoon eens een gesprek te voeren met jullie, maar NU zoals het nu is, is gewoon een RSS-feed van de ANP/AP/Reuters site."

Verhagen sloeg het aanbod af: "Jij mag bereid zijn een gesprek met me te voeren, ik ben dat niet. Simpel omdat ik geen zin heb mijn tijd te verdoen. No offence, iedereen zijn speeltuin."

Tig heftige reacties later reageert Patman: "Best komisch of te zien hoe sommige mensen alles wat wij schrijven op een weegschaaltje leggen en bij voorkeur direct naar het land der fabelen verwijzen en de onzin van NU voor zoete koek slikken. Daar moet een interessant psychologisch fenomeen aan ten grondslag liggen. Zeker omdat wij veel betrouwbaardere bronnen gebruiken dan NU, die alles blind, zonder controle van de ANP fax kopieert."

Toegegeven: Nu.nl is een online krant met wat bureauredacteuren, meer pretenties heeft de site niet, maar het is wel erg arrogant om Nu.nl de les te lezen als je zelf hoofdzakelijk zoekmachinejournalistiek bedrijft: je vindt een artikeltje hier en een artikeltje daar en voegt er een paar snelle conclusies aan toe, waarbij je er ook nog eens totaal niet in slaagt om een stevige leest te schuiven in de slappe stof van vermoedens en verdenkingen.

Ook de door Zapruder zelf bejubelde Maandagochtend-briefing blijkt niks anders te zijn dan een gekleurde opsomming van feiten die stuk voor stuk zijn ontleend aan berichten die persagentschappen als bron gebruiken. Dezelfde berichten dus die Zapruder in een ander verband als flutnieuws kwalificeert.

7 Comments:

At 12:22 p.m., Anonymous Anoniem said...

Zapruder = zoekmachinejournalistiek
NU = faxmachinejournalistiek
Billy = riooljournalistiek

moeilijk keuze ;)

 
At 12:49 p.m., Anonymous Crap said...

Anoniem = voorspelbaar

geen moeilijk keuze ;)

 
At 1:23 p.m., Anonymous Anoniem said...

Probleempjes bij Niburu?

"Door problemen met onze hoster is de site tijdelijk ontoegankelijk
Wij doen er alles aan dit probleem zo snel mogelijk te verhelpen"

 
At 2:15 p.m., Anonymous Braad Spitt said...

"Zeker omdat wij veel betrouwbaardere bronnen gebruiken dan NU"

hahahahahahahahahahahahahaha!
hahahahahahahaha! neem nou eens een Wilhelm Godshalk.. of een Neal Adams.. of de eerste de beste goedsdienstwaanzinnige die een flutpraatje houdt over het ontstaan van planeten..
tuurlijk joh.. zapruder staat tot journalistiek als tang staat tot varken.

En hier een bericht over het offline halen van Niburu, die andere "betrouwbare nieuwssite". Ik neem aan dat het van de hand van Teuben zelf is.

 
At 2:51 p.m., Anonymous Anoniem said...

Niburu.nl is hoogstwaarschijnlijk binnen 24 uur weer online!!!

Wij hebben er alles aan gedaan en gaan nu dus direct over op een nieuwe hosting. Deze hosting geeft ons een grotere capaciteit. Op dit moment herbergen wij zo'n 6000 duizend bezoekers per dag, nu zijn wij in staat 20000 bezoekers te ontvangen zonder problemen.

Verder wordt er beloofd dat er aan de website zal worden gesleuteld en zonodig vernieuwd, maar wij willen onze artikelen niet verliezen dus wij zullen hier zorgvuldig mee omgaan.

Op Niburu is de rust wedergekeert en kunnen we met gerust hart weer gaan slapen.

Met vriendelijke groet,
Ne0
Niburu.nl

 
At 5:25 p.m., Anonymous Anoniem said...

Billy & Co.
Moeten wel een heel strenge en agressieve vader en moeder hebben gehad.
Hij denkt namelijk door 'te straffen' met valse en vooral persoonlijke beschuldigingen dat hij anderen naar zijn hand kant zetten.
Helaas Billy er zijn ook nog mensen die niet leven op gif als inspiratie.

 
At 11:05 p.m., Anonymous Anoniem said...

Je zal je eens van meerdere zijden informeren. Poe zeg.

 

Een reactie posten

<< Home