vrijdag, juni 15, 2007

Zeitgeist


Complotters hebben de neiging om alleen maar complotsites te vertrouwen, waardoor wat elders allang onderuit is gehaald zelden gecorrigeerd wordt. En dus blijven de complotgelovigen in hun virtuele echoputten keer op keer dezelfde misverstanden herkauwen: Marvin Bush had de leiding over de beveiliging van het WTC, de kapers van 9/11 zijn nog in leven en Osama Bin Laden is helemaal Bin Laden niet op een videotape, want te dik.

Vanwaar deze inleiding? Vanwege de nieuwe, ruim twee uur (!) durende holistische videotrilogie Zeitgeist, waarover de complotters razend enthousiast zijn. Het eerste deel gaat over de religie, het tweede over 9/11 en het derde over geld. De grote gemene deler: misbruik van macht. Maar ook vooral weer oude wijn in nieuwe zakken, met dezelfde feitelijke onjuistheden.

Technisch gezien zit dit project knap in elkaar, het kan niet anders gezegd worden. Mooie animaties, indringende muziek, en dat alles ook nog knap gemonteerd, net als Loose Change. Totdat je je realiseert dat het voornamelijk om gerecycled beeldmateriaal en gejatte fragmenten uit speelfilms gaat. Zeitgeist is vanwege de auteursrechten geen lang leven beschoren op Google Video, zoveel is duidelijk.

Eigenlijk is de inleiding van het eerste deel nog het interessantst. Daarin wordt gesteld dat de goden symbolen waren van een zonneverering (interessant zijn de parallellen tussen de herrijzenis van Christus en de zonnestand). Uit de commentaren bij 911blogger.com blijkt dat de samenstellers nog wel een paar bijbelse steken hebben laten vallen, maar soit: deze invalshoek kenden we nog niet.

Het venijn zit hem echter in de staart, als de makers religie neerzetten als een bewust gecreëerde mythe om macht uit te oefenen. Dat is oorzaak en gevolg omdraaien. Natuurlijk was religie (ooit) een machtsmiddel, maar bewust gecreëerd?

Daarmee is de toon van dit curieuze drieluik echter definitief gezet. Het tweede deel - de overgang is wel erg vreemd - is een aaneenschakeling van 9/11 complotcliche's, met bekende soundbites van David Ray Griffin, Jim Fetzer, Alex Jones en Dylan Avery. Van de nog levende kapers tot het gesmolten staal, alles wordt weer eens op een grote hoop gegooid, waar of niet waar.

In het derde deel leren we dat bankiers de hand hebben gehad in de depressie en twee wereldoorlogen. Ergens halverwege het derde deel valt dan eindelijk alles samen, en belanden we bij de oude retoriek van Alex Jones en de zijnen: dat 9/11 een valse vlag operatie was met als doel om oliestaten binnen te vallen en de Amerikaanse bevolking onder de duim te houden. Vervolgens gaat het ook nog over de bewuste 'debilisering' van de Amerikaanse samenleving en zijn we plotsklaps bij het gedachtengoed van communicatiewetenschapper Neil Postman aangekomen. Zelfs de iPod en Endemol krijgen er van langs. Het is trouwens wel een mijl op zeven: om vanuit de goden bij de geestdodende werking van de beeldbuis uit te komen.

Opvallend is de aandacht voor filmregisseur Aaron Russo, die al jaren roept wat NWO-gelovigen graag willen horen: namelijk dat zijn oud-vriend Nicholas Rockefeller 9/11 zou hebben aangekondigd - 11 maanden voor de tragische gebeurtenissen - en hem ook nog zou hebben verteld dat hij iedereen aan de chip wil hebben (zelfs complotters vonden deze openbaringen verdacht).

Je zou trouwens bijna gaan geloven dat de raslibertarier Russo zelf achter deze productie zit, want hij was ook de regisseur van de film Freedom to Fascism, waarin de federale banken en de belastingdienst er van langs krijgen en van Mad As Hell , een documentaire geïnspireerd door de speelfilm Network, de bekroonde aanklacht tegen de gemanipuleerde (televisie) maatschappij. In Zeitgeist zitten dan ook niet toevallig lange fragmenten uit deze film.

Zeitgeist is echter beslist geen tweede Loose Change. Te lang en veel te propagandistisch. Als je godvrezende Amerikanen (christen, jood, moslim) al meteen tegen je in het harnas jaagt door het bestaan van God te ontkennen heb je al je goodwill verspeeld, zo moet worden gevreesd. Soms kan de truth ook te hard aankomen.

Labels: ,

28 Comments:

At 7:15 a.m., Anonymous Anoniem said...

De truth hard aankomen? Billy is aan het schuiven?

 
At 9:51 a.m., Anonymous Braad Spitt said...

dank voor het heldere verhaal, Billie.
Ik was niet van plan het integraal te gaan bekijken, nu weet ik voldoende.

 
At 10:42 a.m., Anonymous xaderp said...

Wat een onzin weer.

 
At 6:18 p.m., Anonymous Rogier said...

Heb je de docu gezien dan, Xaderp?

 
At 7:31 p.m., Blogger Ik Word Wakker said...

http://iamthewitness.com
Verspil uw tijd niet aan die zeitgeist docu.

 
At 7:36 p.m., Anonymous Braad Spitt said...

steek die extreemrechtse bullcrap lekker waar de zon niet schijnt.

 
At 10:17 p.m., Anonymous Anoniem said...

Billy staat open voor alles behalve 911, waarom?

Hij kwam er later achter als de rest. Dat trekt zijn ego niet.

 
At 10:31 p.m., Blogger Billythekid said...

Ik sta voor alles open, behalve 9/11? En de slotzin is ook al niet (juist) begrepen.

 
At 12:37 a.m., Blogger Ik Word Wakker said...

braad weet niet wat ie zegt. Ik heb nog geen racistische praat gevonden op hun site (of in hun audio files).

Je neemt gewoon aan wat anderen over hen zeggen.

 
At 12:48 a.m., Anonymous Braad Spitt said...

Braad weet precies wat ie zegt.
Moet die extreemrechts-connectie echt keer op keer verteld worden?
Ik informeer mezelf.

Als jij ervoor kiest om achter extreemrechtse propaganda te lopen moet je dat zelf weten.

 
At 8:30 a.m., Blogger Ik Word Wakker said...

Als jij kiest om ze extreemrechts te noemen ook goed.

 
At 11:48 p.m., Anonymous Captain Canada said...

Bedankt Billy voor de tip. Het eerste deel is echt interessant inderdaad, het tweede en derde deel zijn oude complotkoek.
Bekijk deze docu voor de overeenkomsten tussen Christus en de diverse figuren uit andere religies en hun gezamenlijke overeenkomsten met de astronomie.
En kijk daarna met dezelfde insteek naar complottheorieeen: ook religies die allemaal in wezen om hetzelfde sjabloon draaien. Een kleine machtige elite met snode plannen spant samen om de wereld te veroveren. Hoeveel variaties kent u daarvan?

 
At 1:00 a.m., Anonymous Anoniem said...

http://video.google.nl/videoplay?docid=-1650314464465598287&q=jews+zionist&total=1519&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=0

 
At 7:04 p.m., Blogger FMS said...

De docu kent een flink aantal missers , dat klopt. Maar het heeft ook goede scenes die het absoluut waard maken om er 2 uur voor uit te trekken.

 
At 7:19 p.m., Anonymous Anoniem said...

Prima documentaire die het licht laat schijnen op plaatsen waar het nooit komt.

 
At 6:26 p.m., Anonymous John Doe said...

wat voor feitelijke onjuistenheden zitten er in dan precies?

 
At 11:36 a.m., Anonymous Anoniem said...

Beste mensen,

Deze documantaire is dus alles behalve onwaar of belachelijk.

DIT IS DE WAARHEID

alleen iedereen isteveel met zichzelf bezig om het te zien.
Vooral zo doorgaan zo speel je de bankiers in de handen.

Wat we nu doen is feitelijk hetzelfde wat de Duitsers deden toen ze Hitler kozen!

We omarmen het kwaad.

 
At 2:39 p.m., Anonymous Anoniem said...

Haha ha wat een sukkels, die docu is masterlijk!

 
At 2:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

Als je over bewijzen spreekt billy, wat bedoel je dan ?

wat is er echt waar voor jouw?
hetgeen er in de krant komt?
hetgeen wetenschappers bedisselen (en vervolgens binnen hun vorige bewijzen puzzelen)?
hetgeen je zelf kan zien ?

op een gegeven moment moet je iets of iemand vertrouwen, anders is er niets echt waar .. right ?

wel dan ben ik geneigd de versie van het verhaal te geloven die het meest met evil doorspekt is ..
want zo zijn wij mensen nu éénmaal

ik denk ook dat je er van uit mag gaan dat degenen die nu aan de macht zijn, het al lang zijn, en ze hun positie niet kwijt willen,
want zo zijn wij mensen nu éénmaal.

als je alles gelooft wat ze je op school over geschiedenis proberen wijs te maken hebben, denk je niet meer voor jezelf, ... en ik vrees beste billy dat je daar toch eens mee moet beginnen ..

met vriendelijke, en vredevolle groeten !

 
At 2:30 p.m., Anonymous Anoniem said...

Billy, ik ken je niet, maar door dit soort artikelen te schrijven maaak je jezelf belachelijk. Zeitgeist is een heldere documentaire over de waarheid t.o.v geloof, 9/11 en vele andere historische gebeurtenissen. ik zou zeggen kijk Zeitgeist zelf en oordeel niet op basis van een recensie van 1 "subjectief" persoon.

 
At 9:05 a.m., Anonymous Anoniem said...

ik gaa ma lekker anoniem zeggen dat iedereen boven de 18 deze film toch ma eens kan bekijken. en zich de kijker zelf een beeld kan maaken van de wereld. in verhouding met de andere bullshit op tv is die film echt ma weer een opluchting. er gebuurt nog eens wat in je. dat met de zon en jesus vind ik genial en heeft mijn totaal geflashed (letterlijk). wetenschaplijk verzierte mensen zouden zich hierbei meer verbonden voelen met gelovigen en zovort .. because .. its all the same stuff

make love not war everybody .. !

 
At 3:12 a.m., Anonymous Anoniem said...

Zeitgeist is echt meesterlijk!

De bewijzen liggen overduidelijk op tafel. Voor iedereen die twijfelt aan hun betrouwbaarheid, klik eens op "Interactive Transcript".

Daar staat de gehele text, met om de paar regels verwijzingen naar hun bronnen. Het wordt dus onderbouwd.

Alle non-believers: als je twijfelt aan ze, check hun bronnen maar.

 
At 10:17 a.m., Anonymous Anoniem said...

Deel 2 en 3 oude koek? Kan wel zo zijn, maar dat maakt het niet minder waar. Door dat te zeggen zeg je eigenlijk: Ik weet dat het gebeurt, ik weet dat het fout is, maar ben inmiddels zo dom en gebrainwashed dat het me geen reet kan schelen. Als je het kwaad niet bestrijdt dan ben je onderdeel van het kwaad. Gewoon je gedachte openen voor alternatieve dingen, ik luister al jaren naar lulkoek op de tv, maar zie nooit de logica in de gang van zaken in de wereld. Deze docu verklaart veel en heeft mijn perspectief verbreed. Ik ben nu redelijk wakker, Nederland doe hetzelfde WORDT WAKKER!

 
At 10:24 a.m., Anonymous Anoniem said...

Billy is denk ik echt zon walgelijk ventje die alles volgens de regeltjes doet en een slaaf is aan de maatschappij die zijn leven en wereldje in totale controle heeft. Billy stap uit je sleur en wordt weer een MENS! Vrij en onafhankelijk! Want sorry dat ik je leventje moet verpesten door dit te zeggen: Jij hebt nog nooit totale vrijheid en onafhankelijkheid gekend in je leventje, wat ze je ook beweren! Ik trouwens ook niet, maar ik ben er tenminste mee bezig!! PEACE

 
At 3:51 p.m., Anonymous Anoniem said...

deel 2 uit de docu is vrijwel een kopie van Loose Change.
Neemt niet weg dat het hele zaakje toch echt stinkt. De aangedragen feiten over het instorten van de 3 wtc torens en de "vliegtuig"crash in het Pentagon zijn toch wel bijzonder overtuigend te noemen.
Ik zou deze feiten wel eens onderuit gehaald willen zien worden.

 
At 6:26 p.m., Anonymous Chiel said...

De maker van de film nodigt je uit om het tegendeel te bewijzen. Na een jaar is er nog niemand die ook maar in de buurt komt van het tegendeel, met behulp van wetenschappelijk onderbouwde bewijzen. En, beste blogger, in heel de film wordt uitgelegd waarom de religie bewust is gecreeert als mythe om macht uit te oefenen. Jouw blogpost is allesbehalve een post die ook maar in de buurt komt van de feiten in de film. Dus ga achter de waarheid aan, of houdt je mond. Dankjewel.

 
At 9:09 a.m., Anonymous Anoniem said...

ik hoop maar dat t stukje over de historie van de FED quats is...
want anders zijn we goed genaaid

 
At 6:43 p.m., Anonymous Anoniem said...

Geloof wat je wilt geloven, ik heb alle documenten gezien en geloof mij, je mag steeds minder en minder.
alles word van ans afgenomen.
alle leuke dingen, geld is niet meer uit te geven, we zijn slaven aan `t worden en als die chip er komt en die komt mensen dan hebben ze ons mooi waar ze ons hebben willen.
Katten en honden hebben die chip al, daar zijn de testen mee begonnen,

maar goed ieder het zijne

denk gewoon alleen maar goed aan je zelf, vrouw en kinderen.
en vertrouw niemand

 

Een reactie posten

<< Home