donderdag, april 24, 2008

It giet Oan!


Rayonhoofden, opgelet! Morgen kunnen de schaatsen uit het vet. Net als bontjassen, ijsmutsen en het thermisch ondergoed. Deze zomer al de wellicht al de elf steden-tocht. Want het gaat vriezen dat het kraakt. Een nieuwe ijstijd komt eraan! Dat zeggen ze bij Zapruder, waar blokhoofd Patman weer eens een nieuwe dissidente wetenschapper heeft omarmd. En de vaste lezer van dit blog weet: wat deze mensen beweren, doet er bij Zapruder helemaal niet toe. Als ze maar het tegendeel zeggen van wat duizenden andere wetenschappers beweren. En die andere wetenschappers mogen dan nog zo hard gestudeerd hebben, alleen de dissidente wetenschapper heeft het echt door. Nou ja, de dissident en Patman zelf: "99.9% van alle wetenschappers zijn dom. Het zijn net gewone mensen. Of leraren."

Gelukkig is er Zapruder. Die zal ons wel even uitleggen hoe het echt zit. Maar laten we eens kijken welke topwetenschapper Patman nu weer naar voren heeft geschoven: dat is een zekere Phil Chapman. Toegegeven: niet de eerste de beste, althans op het eerste gezicht. Oud NASA astronaut en geofysicus.

Chapman zegt dat global warming voorbij is. Want de gemiddelde temperatuur zou vorig jaar 0,7 graden Celsius zijn gezakt. Daarmee is de gemiddelde stijging sinds 1930 teniet gedaan. Chapman denkt dat zonnevlekken een veel grotere invloed hebben op het klimaat dan kooldioxide. Hoe meer zonnevlekken, hoe actiever de zon is en hoe warmer de aarde wordt. Chapman voorspelt door verminderde activiteiten van die zonnevlekken een heuse ijstijd.

Kijk, dat horen onze slimmerds van Zapruder graag. Die global warming-wetenschappers maken ons alleen maar bang om subsidies op te strijken en hun zakken te spekken.

Alleen lijkt die Chapman niet serieus te nemen. Want hoe verklaart hij de smeltende ijskappen? Of de smeltende gletsjers? Niet gestopt in 2007. Collega David Karoly van Melbourne University's School of Earth Sciences: "This is not science. This is misinterpretation or misrepresentation and mis-communication of the factors that influence global temperature."

En Karoly noemt precies de reden dat Chapman helemaal fout zit: het klimaat is inderdaad behoorlijk afgekoeld, maar dat komt door de invloed van La NiƱa, een koude zeestroming in de Stille Oceaan. Met global warming heeft dit verschijnsel niks te maken. En jammer voor Chapman: de Amerikaanse KNMI heeft net berekend dat maart 2008 de warmste maand maart was sinds men is begonnen met meten.

Nu is het rare: dit lees je allemaal niet bij Zapruder. De kritiek op het dissidente geluid doet er namelijk niet toe. Zolang de dissident maar roept wat Zapruder van de kansel predikt is het goed. Bij de commentaren: "Benieuwd hoe Zapruder zich eruit gaat lullen als de voorspellingen van 99,9% van de klimatologen gewoon uitkomen."

Labels:

3 Comments:

At 8:41 p.m., Anonymous Anoniem said...

'Global warming' gaat over klimaatsverandering, niet over de temperatuur in een bepaald jaar. Klimaat is het weersgemiddelde over 30 jaar.

Vaak zie je in discussies hierover dat de begrippen 'weer' en 'klimaat' klakkeloos door elkaar worden gebruikt.

 
At 12:35 a.m., Anonymous Anoniem said...

Ik weet niet of het een dissident geluid is maar wat deze wetenschapper beweert zal de Zaprudertjes goed maken:
http://news.yahoo.com/s/po/20080421/co_po/masturbationmaypreventprostatecancer

 
At 12:36 a.m., Anonymous Anoniem said...

Pardon 'goed doen' of 'blij maken'

 

Een reactie posten

<< Home