zaterdag, augustus 26, 2006

Stofzuigers


Tien doodsbange mannen zitten in een donkere kelder en praten over het gevaar dat buiten dreigt: donder en bliksem, stortregens, wervelstormen, zure regen en oorlog op de koop toe. Niemand die een raampje opendraait. Buiten schijnt echter de zon en fluiten de vogeltjes.

Aan dit verhaaltje moesten we denken bij de berichtgeving over (9/11) klokkenluider Michael Ruppert, die de VS is ontvlucht omdat er in juni zou zijn ingebroken in zijn nieuwe woning in Oregon, waarbij alle ramen zouden zijn ingegooid. Hij noemt het zijn Kristalnacht. Daar moeten boze krachten (lees: inlichtingendiensten) achter zitten, zo vermoedt Ruppert, die geen details over de inbraak verschaft. En dus weten we ook niet of er paranoïde denkbeelden aan zijn emigratie ten grondslag ligt. Al zal ons dat niet verbazen.

Hij wil nu in Venezuela een nieuw leven opbouwen, waar de Amerikaanse invloed ten minste nog wordt tegengehouden. Venezuela? Is dat niet het land van de plotse opstoot van politiek geweld, gewapende overvallen op stilstaande automobilisten, ontvoeringen, infiltraties van Colombiaanse guerillas, drugshandel en kidnapping van vreemdelingen tegen losgeld? Nee, daar zal hij zich thuisvoelen.

Ruppert is een beetje de filosoof van de 9/11 complotbeweging. De man van de helikopterblik. In zijn boek Crossing the Rubicon gaat het over de macht van de olie, geopolitiek, geheime diensten en militarisme. Eigenlijk legt hij uit hoe het allemaal begonnen is. Hij wijst ook Dick Cheney aan als de architect van de 9/11 aanslagen.

Ruppert begon zijn loopbaan als een als agent bij de LAPD (drugspolitie), waar hij op het spoor kwam van de drugspraktijken van de CIA die samen met de lokale maffia drugs importeerde uit Afghanistan en Zuid-Amerika en vervolgens er wapens voor in de plaats exporteerde. Ruppert werd full time klokkenluider. En begon een betaalde nieuwsbrief. Over complotten.

Maar hoe betrouwbaar is de berichtgeving van Ruppert eigenlijk? Zijn aanpak vertoont in elk geval opvallende gelijkenissen met die van de meeste complotdenkers. Columnist Norman Solomon schrijft: "Some of the problem is in how he characterizes news reports. These citations can be narrowly factual yet presented in a misleading way. Yes, such--and--such newspaper reported that thus-and-so claim was made by so-and-so. The paper reported on the claim, but that doesn't mean the claim is true." Even verderop: "We could call this the "selective vacuum cleaner approach" -- pulling in whatever supports a these and excluding context and perspectives that undermine it."

Solomon stipt een belangrijk kenmerk aan van complotdenkers: quote mining. Je gebruikt alleen een deel van een citaat en laat de context weg, zodat het lijkt alsof het citaat je stelling ondersteunt. Zo kun je alles naar je hand zetten. CNN's Jamie McIntyre wordt er gek van: "The Web sites often take statements out of context, such as this exchange from CNN in which I -- myself -- appear to be questioning whether a plane really hit the building: From my close-up inspection, there's no evidence of a plane having crashed anywhere near the Pentagon. In fact, I was answering a question based on a eyewitness account who thought the American Airlines plane landed short of the Pentagon. I was indicated there was no crash site near the Pentagon only at the Pentagon."

Een andere truc is om te suggereren dat er meerdere bronnen zijn die je visie onderschrijven, terwijl het om dezelfde bron gaat. De Zapruders zijn daar erg goed in. Lees even mee: "Het laatste terrorplot viel volgens ons ook onder de noemer synthetisch terrorisme. Nu de feiten en gebeurtenissen een beetje duidelijk worden, blijken veel meer mensen dat met ons eens te zijn. De Guardian heeft z’n twijfels. Craig Murray (Brits topdiplomaat) heeft z’n twijfels." Druk je op de eerste link, kom je uit bij dezelfde Craig Murray.

Hoed u voor de 9/11 stofzuigers!

Labels:

3 Comments:

At 12:27 p.m., Anonymous Anoniem said...

Venezuela, dat land van de mislukte CIA coup in 2002.

http://video.google.nl/videoplay?docid=5832390545689805144

 
At 9:07 p.m., Anonymous Racer said...

Haha Rupert 'verlaat' de fascistische USA, laat hem in Venezuela een proberen een boek uit te geven met dezelfde beschuldigingen aan het adres van Chavez als dat hij jegens Cheney doet. Ik vrees dat hij snel zou verdwijnen in een smerig hol. Maar oh nee, ik lees dat Chavez zo dapper en intelligent is (zo intelligent dat 1000 oorlogsdoden in Libanon voor deze sterke man "genocide" is.)
Vraag me trouwens af wat er waar is van die zgn. CIA drugssmokkel waarmee hij zijn carriere begonnen is. De beste man heeft naar verluid in een psychiatrische inrichting gezeten.
En dat 'vertrek' van Ruppert neem ik verder met een korreltje zout, hij zal echt zijn US Citizenship niet opzeggen. Op Counterbias lees ik ook nog dat Ruppert weg wil vanwege de "imminent collapse" van de amerikaanse economie, want Ruppert is ook een beetje Willem Middelkoop, veel economische doom & gloom, en natuurlijk de dreiging van "Peak Oil", ook al zo'n hype die zich voornamelijk op internet afspeelt, compleet met gistende microkosmos.
Ik las trouwens dat Chris Bollynd (als ik het goed schrijf), ook al claimt dat hij is aangevallen door geheim agenten vanwege zijn 9/11 "onthullingen". Mogelijk krijgen we een uitbraak van het Jules Croiset syndroom in het 9-11 truth circuit?

 
At 11:22 p.m., Anonymous Anoniem said...

"Een andere truc is om te suggereren dat er meerdere bronnen zijn die je visie onderschrijven"

Zeg voor wie ben jij eigenlijk: voor US government of voor de complotdenkers? Indien het eerste, hou dan in godsnaam op om onze belangrijkste strategieën bloot te leggen!!

 

Een reactie posten

<< Home