zondag, oktober 01, 2006

Condi


In een nieuw boek van Bob Woodward, een van de twee reporters die ooit het Watergate schandaal onthulden, is te lezen dat nationale veiligheidsadviseur ‘Condi’ Rice in 2001 de waarschuwingen van een grote terroristische aanslag in de wind sloeg. Dat was natuurlijk al bekend, maar Woodward heeft het hele verhaal blijkbaar uit de mond van de toenmalige CIA directeur George J. Tenet en het voormalige hoofd van de antiterreureenheid J. Cofer Black opgetekend. En wat lezen we zoal?

"There was no conclusive, smoking-gun intelligence, but there was such a huge volume of data that an intelligence officer's instinct strongly suggested that something was coming. He (Tenet) and Black hoped to convey the depth of their anxiety and get Rice to kick-start the government into immediate action."

En dat gebeurde niet. Rice hield de boot af, tot frustratie van de CIA: "Tenet left the meeting feeling frustrated. Though Rice had given them a fair hearing, no immediate action meant great risk. Black felt the decision to just keep planning was a sustained policy failure. Rice and the Bush team had been in hibernation too long. "Adults should not have a system like this," he said later."

Zie je wel, roepen de complotsites dan weer in koor: cover-up. Maar van wat? Van een door de Amerikaanse regering zelf georkestreerde aanslag op zijn burgers? Maar waren daar volgens de complotdenkers niet de inlichtingendiensten zelf bij betrokken? Of wilde de regering het dan toch maar laten gebeuren? De Let It Happen On Purpose theorie (LIHOP). Maar wat moeten we dan weer met controlled demolition? Of was het dan toch misschien een soort LMIHOP (MIHOP: Made It Happen On Purpose): een volstrekt unieke samenwerking tussen terroristen en de neoconservatieven? (U weet: in complotland kan alles.)

Gelukkig maakt het boek van Woodward veel duidelijk. Die schrijft onder meer dat er twijfel bestond bij defensieminister Donald Rumsfeld over de aard van de waarschuwingen. Was het niet gewoon bangmakerij? Of een poging om het defensie-apparaat uit te testen? Een volkomen verkeerde inschatting dus, met enorme gevolgen.

De getuigenissen van de voormalige CIA top spreken ook berichten tegen dat hun agenten zouden zijn tegengewerkt bij hun onderzoek. Voor zover agenten die indruk hebben gekregen zou het eerder te maken hebben met het feit dat de regering Bush maar niet kon besluiten wat het met die informatie moest doen. En dan blijft vervolgonderzoek liggen.

Overigens gaat een groot deel van het boek van Woodward over de oorlog in Irak. Het geweld is daar velen malen erger dan het Witte Huis doet geloven, suggereert hij. Volgens de Watergate-journalist houdt de regering informatie over de werkelijke omvang van het geweld in Irak geheim.

2 Comments:

At 11:10 a.m., Anonymous racer said...

Volgens mij hebben zowel regering als veiligheidsdiensten gefaald en proberen ze elkaar achteraf gewoon de zwarte piet toe te spelen.
Die Tenet was echt niet zo'n ziener (in het vorige boek van Woodward lezen we dat hij de massavernietigingswapens van Irak een "slam dunk case" vond).
Er werd/wordt dus massaal langs elkaar heengewerkt en intelligence totaal verkeerd ingeschat. Dat zal in het tijdperk Clinton niet anders geweest zijn en ik vraag me af of dat ooit veel beter zal worden, dat er na vijf jaar nog geen herhaling is geweest van 9/11 zal ook meer geluk dan wijsheid zijn.
.
"Volgens de Watergate-journalist houdt de regering informatie over de werkelijke omvang van het geweld in Irak geheim."
Hoe hou je zoiets geheim dan in het informatie-tijdperk? Er zijn irakese, westerse en arabische journalisten die verslag doen, er zijn irakese blogs, die kunnen ze niet allemaal controleren.

 
At 11:54 a.m., Anonymous racer said...

Even een memo aan de CT-zombies die hier komen papegaaien over october surprises van Karl Rove: dit boek zou wel eens een nasty surprise voor de republikeinen in verkiezingstijd kunnen worden. Stel dat ik in net zo'n paranoide waanwereld zou leven als jullie, dan was ik nu overtuigd dat dit een set-up van de Democraten is.

 

Een reactie posten

<< Home