dinsdag, september 19, 2006

StuiptrekkingWas de 9/11 conferentie afgelopen weekend de laatste stuiptrekking van de 911 complotbeweging in Nederland? Dat moeten we nog even afwachten. Als de Raad van State het verzoek van de Partij van de Waarheid tot deelname aan de verkiezingen definitief afwijst - donderdag wordt de aanvraag behandeld - is het vermoedelijk snel gedaan met alle aandacht, of anders ligt dat moment wel kort na de verkiezingen, als de benodigde zetels niet zijn gehaald.

De complotdenkers hebben een ding bereikt: media-aandacht. Maar op het 9/11 congres maakte organisator Albert Toby zich weer eens kwaad over de wijze waarop de media de beweging heeft neergezet en niet de intentie heeft om objectief tegen het onderwerp aan te kijken, maar vooral suggestief. Niet dat dat als een verrassing kwam. "Kennelijk mankeert er iets aan de overtuigingskracht van de beweging, ondanks alle feiten die op tafel zijn en worden gebracht door allerlei deskundigen," zo constateert blogger Johnito bij Zapruder.

Helemaal juist. Want wie zijn de deskundigen? Overwegend excentriekelingen met vreemde ideeën. Een Mormoonse wetenschapper die op non actief is gesteld (Jones, Steven), een libertariër die meningen als feiten verkondigt (Jones, Alex), een rijke miljonair die denkt dat er geen vliegtuigen bij de aanslagen zijn gebruikt en daarvoor geen spat bewijs aanlevert (Walter, Jimmy), een Hollywood acteur die verwijst naar bovengenoemde 'experts' (Sheen, Charlie), een man die beweert dat Prescott Bush (opa Bush) door de Nazi's rijk is geworden (Tarpley, Webster), een tot moslim bekeerde islamoloog (Barrett, Kevin), een UFO gelover (Marrs, Jim), een regressietherapeut (Toby, Albert), een paar theologen die beweringen op complotsites zonder enige verificatie overnemen (Fetzer, Jim en Griffin, David Ray), en een Peak Oil verkondiger. En sinds dit weekend dan ook nog De Roy van Zuydewijn.

En de feiten? In veel gevallen zaken die heel goed op een andere manier te verklaren zijn, al blijven de complotdenkers zich maar suf piekeren over de vraag of de squibs vanuit de lege verdiepingen van de WTC torens vandaan kwamen (luister eens naar de TU Delft jongens; bij explosieven zou je die rookpluimjes uit alle hoeken en gaten hebben moeten zien komen, niet uit een enkel raampje).

De complotdenkers blijven de omstandigheden rond 9/11 verdacht vinden, en hoewel misschien niet alle vragen even duidelijk beantwoord zijn, zien de media en politici geen reden om het verder uit te spitten. Aan die patstelling verandert helemaal niks meer. Nu niet, en straks ook niet.

Op zijn weblog blijft de immer strijdlustige Johnito natuurlijk pleiten voor harde actie. "Iedereen die lid is van wát voor organisatie dan ook (bridgeclub, dojo, tennisclub, milieubeweging, vakbond of politieke partij) zou er alles aan kunnen doen om het 911-bedrog aanhangig te maken binnen die clubs. Als je bij de bakker of de groenteboer staat: Bespreek het. Als je staat/zit de pissen in een openbaar toilet: bespreek het met je buurpisser."

WTC7 uitleggen tussen het openritsen en het afknijpen lijkt ons sowieso al geen sinecure, maar de buurpisser zal waarschijnlijk ook niet veel belangstelling meer voor het onderwerp aan de dag leggen. Het vijfjarig bestaan van 9/11 is achter de rug, de Amerikaanse complotsites blikken nog hoofdzakelijk terug, en veel nieuws zal er niet meer naar boven komen. Behalve dan dat de 911 Truth beweging blijkbaar steeds verder uit elkaar valt.

Labels: ,

4 Comments:

At 1:34 a.m., Anonymous patrick said...

Billy, Billy, jongen. Je bent afgrijselijk aan het doorslaan. Je doet ook echt geen enkele moeite om ook maar een beetje fatsoenlijk stukje te schrijven. Jij kan zo bij Geenstijl aan de bak. Wat een bagger dit. Hier zou zelfs de hoofdredakteur van de Privé zijn neus voor ophalen. Die stukkjes van je man, wie denk je nou dat je ermee belachelijk maakt? Volgens mij gewoon jezelf namelijk.

 
At 6:03 a.m., Blogger Billythekid said...

Ik vermaak me nog net zo met de complotdenkers als in juli toen ik aan dit blog begon, en ik ben er mij niet van bewust dat de toon van mijn stukjes is veranderd, dus doorslaan, hoezo?

Ik constateer wel dat de complotdenkers zich steeds vaker (en sneller) ergeren aan kritiek. Zie ook de trailer van het DKNWZ-filmpje hierboven. Sterkte met het lezen, dan maar.

 
At 3:16 p.m., Anonymous Bert said...

Als je een politieke partij voor dit soort zaken opricht, en dan ook nog in NL, sla je volgens mij pas echt door.

 
At 12:55 a.m., Anonymous patrick said...

En wat natuurlijk heel erg slap is, is dat je iedereen met volledig oneigenlijke argumenten in diskrediet probeert te brengen (alsof dat iets afdoet van hun boodschap of werk) en zelf nog anoniem wil blijven ook. Ik zeg: een natte wind. Een broek vol.

 

Een reactie posten

<< Home