vrijdag, september 29, 2006

Looney tunes


Je zou verwachten dat het drie weken na 9/11 wat rustiger zou worden in complotland. Toegegeven: de Nederlandse complotsites zijn hun ambities wat aan het verleggen richting UFO's en LSD experimenten uit de oude doos, maar de nieuwsstroom uit de VS houdt onverminderd aan.

Alweer is een hoogleraar in de VS in de problemen gekomen omdat hij gelooft dat de regering Bush achter de aanslagen van 9/11 zit en daar geen geheim van maakt: pscycholoog William Woodward van de Universiteit van New Hampshire, ziet zich nu eens niet, zoals zijn Mormoonse collega Steven Jones, geconfronteerd met een kritisch universiteitsbestuur, maar met een kleine groep van studenten genaamd Students for Academic Integrity.

"Het gaat er ons om dat professoren onbevooroordeeld in de klas staan," aldus woordvoerder Bill Hunt over de man die door zijn critici is omschreven als de "looney-tunes psych professor". De studenten hebben de indruk gekregen dat Woodward te veel er zijn persoonlijke agenda probeert door te drukken en dus zijn ze handtekeningen aan het verzamelen om hem weg te krijgen. Er zijn ook (stiekem?) audio- en beeldopnamen van de man gemaakt. "We horen van verscheidende studenten dat Woodward ze indoctrineert."

Woodward is lid van de Scholars for 9/11 Truth, het curieuze clubje academici dat gelooft in een inside job. Net als trouwens zijn niet minder omstreden collega en islamoloog Kevin Barrett, die onlangs ook al onder vuur lag vanwege zijn uitgesproken meningen.

Een heikele zaak natuurlijk, want de vrijheid van meningsuiting staat hoog in het vaandel van de academische wereld geschreven. Woodward kreeg in augustus al flink wat kritiek te verduren, maar sommige studenten blijven pal achter hem staan. En het universiteitsbestuur vindt, althans nu nog, dat Woodward net binnen de streep blijft. Maar of ze echt blij met hem zijn is een andere zaak. Dat wordt een hete herfst daar in New Hampshire.

1 Comments:

At 11:21 p.m., Anonymous Welleke said...

Is onderwijs sowieso niet doctrine?

 

Een reactie posten

<< Home