donderdag, oktober 05, 2006

Stemfraude


De stemcomputer die in Nederlandse gemeenten wordt gebruikt voor de verkiezingen is slecht beveiligd. Dat bleek uit onderzoek van EénVandaag, in samenwerking met de actiegroep Wij vertrouwen stemcomputers niet. Die heeft vandaag in een brief aan minister Nicolaï van Bestuurlijke Vernieuwing gevraagd maatregelen te nemen zodat de verkiezingen op 22 november "eerlijk en controleerbaar" zijn. Wanneer de maatregelen niet toereikend zijn dan zal de actiegroep de rechtmatigheid van de beslissing van de minister voorleggen aan de rechter. Koren op de molen van de Partij van/voor de Waarheid, die dit item ook al hoog op de agenda heeft staan.

Natuurlijk moeten stemcomputers goed beveiligd worden, maar de angst voor de fraude lijkt de discussie meer te beheersen dan de vraag of er in Nederland op grote schaal stemfraude zou kunnen worden gepleegd. Zouden CDA, VVD, PvdA of Groen Links de kiezers willens en wetens willen bedriegen? Of kleinere partijen? Zou het niet verdacht zijn als de verkiezingsuitslag enorm zou verschillen van de verkiezingspolls?

Toegegeven: we hebben eerder dit jaar een vermoedelijk gevalletje van stemfraude gehad. Het OM in ’s-Hertogenbosch wilde Guus te Meerman vervolgen voor fraude en valsheid in geschrifte bij de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart. Er was geen logische verklaring voor het feit dat Te Meerman 181 stemmen had gekregen. Wel zat de man zelf de hele dag aan de stemcomputer. Op de zes andere stembureaus in zijn gemeente kreeg hij in totaal maar elf voorkeurstemmen. Maar eigenlijk geeft dit gevalletje aan dat afwijkingen (te) snel opvallen.

De slechte beveiliging is natuurlijk ook niet waar het om gaat bij de PvdW. De vrees bij deze club is dat boze oppermachten ons bij de verkiezingen zullen willen manipuleren. U dacht dat u SP stemde, maar in werkelijkheid kreeg de VVD er een stem bij. Dat soort dingen. En tegen die paranoia is geen enkele stemcomputer opgewassen.

13 Comments:

At 5:21 p.m., Anonymous Anoniem said...

9/11: Press For Truth

 
At 6:29 p.m., Anonymous Anoniem said...

Ook in de VS kwamen de peilingen niet overeen met de verkiezingsuitslag.

Ik snap echt niet waarom mensen paranoia worden.

 
At 8:12 p.m., Anonymous Anoniem said...

Volgens mij kunnen jullie elkaar voortaan beter bellen, meer zijn er niet overgebleven hier. Dan hoeven wij deze inspiratie- en boodschaploze shit ook niet meer te lezen toch?

 
At 9:17 p.m., Anonymous Anoniem said...

Mijn mening is dat je de spijker op z'n kop slaat hier braad...sterken/verzwakken we elkaars mening vraag ik me vervolgens af, als mensen onderling? Waarom willen we onze mening ergens over uiten? Maar wat is een conspiracy-lutser? Iemand die denkt dat de shit van 9/11 door een aantal conspiratoren is veroorzaakt? Inderdaad zeg ik, controleerbaarheid is essentieel voor een democratie, Het is geen conspiracy-abracadabra dat er mensen bestaan die zo graag hun macht in stand willen houden dat ze ieder middel aan zullen grijpen. Waaruit bestaat de macht van machtige mensen eigenlijk?

 
At 8:11 a.m., Blogger Billythekid said...

Voor alle duidelijkheid: stemcomputers moeten veilig zijn, maar in de hele discussie wordt het andere element vergeten: namelijk de vraag of dit op grote schaal in NL zou kunnen voorkomen. En dat zwijg ik nog maar over de angst van complotdenkers, die sowieso al menen dat onder iedere steen een AIVD'er verborgen zit.

 
At 9:16 a.m., Anonymous Anoniem said...

9/11: Press For Truth

al gekeken?

 
At 9:34 a.m., Anonymous Anoniem said...

Ja allang gezien, mag de spam nu ophouden svp. Bovenstaande stukje gaat meen ik trouwens over stemfraude.

 
At 11:54 a.m., Anonymous Anoniem said...

kan er niks aan doen. Ben een conspiracy lutser...

Liever een lutser dan een schaap....Beh!

 
At 1:09 p.m., Anonymous Anoniem said...

Beh, ik ben een schaapje van de goede herders Alex Jones en Dylan Avery. Bush knew, dude! Fight the New World Order! Investigate 9/11! Anonymous is a shill!

 
At 2:22 p.m., Anonymous Anoniem said...

je bent meer een SLC schaapje...beh!

 
At 3:37 p.m., Anonymous Anoniem said...

Zieltjes winnen gaat hier toch niet lukken, je bent nl. op een complotontkennerssite beland.

 
At 3:50 p.m., Anonymous Anoniem said...

nog een schaap...beh!

 
At 5:03 p.m., Blogger Billythekid said...

Goed dat je er over begint, het zojuiste gepubliceerde Amerikaanse teleurstellende banenrapport heeft geleid tot een flinke koerscorrectie. Laatste stand: Dow Jones 44 punten gezakt, Nasdaq 12. Dat is waar speculanten op gerekend hadden, dus ze hebben een mooi dagje.

 

Een reactie posten

<< Home