donderdag, oktober 05, 2006

Stemfraude


De stemcomputer die in Nederlandse gemeenten wordt gebruikt voor de verkiezingen is slecht beveiligd. Dat bleek uit onderzoek van EénVandaag, in samenwerking met de actiegroep Wij vertrouwen stemcomputers niet. Die heeft vandaag in een brief aan minister Nicolaï van Bestuurlijke Vernieuwing gevraagd maatregelen te nemen zodat de verkiezingen op 22 november "eerlijk en controleerbaar" zijn. Wanneer de maatregelen niet toereikend zijn dan zal de actiegroep de rechtmatigheid van de beslissing van de minister voorleggen aan de rechter. Koren op de molen van de Partij van/voor de Waarheid, die dit item ook al hoog op de agenda heeft staan.

Natuurlijk moeten stemcomputers goed beveiligd worden, maar de angst voor de fraude lijkt de discussie meer te beheersen dan de vraag of er in Nederland op grote schaal stemfraude zou kunnen worden gepleegd. Zouden CDA, VVD, PvdA of Groen Links de kiezers willens en wetens willen bedriegen? Of kleinere partijen? Zou het niet verdacht zijn als de verkiezingsuitslag enorm zou verschillen van de verkiezingspolls?

Toegegeven: we hebben eerder dit jaar een vermoedelijk gevalletje van stemfraude gehad. Het OM in ’s-Hertogenbosch wilde Guus te Meerman vervolgen voor fraude en valsheid in geschrifte bij de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart. Er was geen logische verklaring voor het feit dat Te Meerman 181 stemmen had gekregen. Wel zat de man zelf de hele dag aan de stemcomputer. Op de zes andere stembureaus in zijn gemeente kreeg hij in totaal maar elf voorkeurstemmen. Maar eigenlijk geeft dit gevalletje aan dat afwijkingen (te) snel opvallen.

De slechte beveiliging is natuurlijk ook niet waar het om gaat bij de PvdW. De vrees bij deze club is dat boze oppermachten ons bij de verkiezingen zullen willen manipuleren. U dacht dat u SP stemde, maar in werkelijkheid kreeg de VVD er een stem bij. Dat soort dingen. En tegen die paranoia is geen enkele stemcomputer opgewassen.

17 Comments:

At 5:21 p.m., Anonymous Anoniem said...

9/11: Press For Truth

 
At 6:29 p.m., Anonymous Anoniem said...

Ook in de VS kwamen de peilingen niet overeen met de verkiezingsuitslag.

Ik snap echt niet waarom mensen paranoia worden.

 
At 6:44 p.m., Blogger Braad Spitt said...

Dat alle conspiracy-lutsers er mee aan de haal gaan is vanzelfsprekend, maar ook wel jammer omdat op die manier het issue weer in die hoek gedrukt wordt.
Dit omdat ik dit toch wel een erg belangrijke zaak vindt. Je ruilt namelijk een systeem dat door velen makkelijk te controleren valt voor een systeem dat slechts te controleren is door een handjevol experts. Die controleerbaarheid is wel heel essentieel voor een democratie.
Het gaat niet zozeer om het hier en nu, maar het gaat om waar je toekomstige generaties mee op gaat zadelen. Je kan er niet zomaar vanuitgaan dat de Nederlandse democratie in de lengte van jaren gewoon blijft doorkabbelen zonder problemen en roerige tijden. Je geeft een eventuele minder goedwillende regering in de toekomst een extra potentieel machtsmiddel en je moet er goed over nadenken of je dat nu wel wilt.
Het is geen conspiracy-abracadabra dat er mensen bestaan die zo graag hun macht in stand willen houden dat ze ieder middel aan zullen grijpen.
.
De kern is dit: leiden stemcomputers tot meer democratie? Nee, volgens mij niet. Kunnen stemcomputers misbruik in de hand werken tov met de hand tellen? Dat lijkt er wel op, vooral omdat de controleerbaarheid afneemt.
.
Ik vind het wel belangrijk dat hier aandacht voor is; niet dat het per se terug moet naar potlood en papier, maar het is van groot belang dat die stemmachines volgesn een zo fraudebestendig mogelijk systeem moeten werken; daarvoor vervullen ze een veel te belangrijke rol.
.
Daarom kan zo'n actie van Rop Gongrijp cs. op zeker op m'n sympathie rekenen.

 
At 6:54 p.m., Blogger Braad Spitt said...

Lees anders ook even de Vraag & Antwoord op hun site. Dat is toch niet echt de standaard toonzetting van een samenzweringssite, noch proberen ze de indruk te wekken dat ze vermoeden dat er op 6 november massaal gefraudeerd gaat worden. Behoorlijk down to earth allemaal, en ze zijn zich er bewust van dat het een aantrekkingskracht heeft op paranoide idioten.

 
At 8:12 p.m., Anonymous patrick said...

Volgens mij kunnen jullie elkaar voortaan beter bellen, meer zijn er niet overgebleven hier. Dan hoeven wij deze inspiratie- en boodschaploze shit ook niet meer te lezen toch?

 
At 8:16 p.m., Blogger Braad Spitt said...

waarom hoef jij het te lezen dan?

 
At 9:17 p.m., Anonymous gbeliever said...

Mijn mening is dat je de spijker op z'n kop slaat hier braad...sterken/verzwakken we elkaars mening vraag ik me vervolgens af, als mensen onderling? Waarom willen we onze mening ergens over uiten? Maar wat is een conspiracy-lutser? Iemand die denkt dat de shit van 9/11 door een aantal conspiratoren is veroorzaakt? Inderdaad zeg ik, controleerbaarheid is essentieel voor een democratie, Het is geen conspiracy-abracadabra dat er mensen bestaan die zo graag hun macht in stand willen houden dat ze ieder middel aan zullen grijpen. Waaruit bestaat de macht van machtige mensen eigenlijk?

 
At 8:11 a.m., Blogger Billythekid said...

Voor alle duidelijkheid: stemcomputers moeten veilig zijn, maar in de hele discussie wordt het andere element vergeten: namelijk de vraag of dit op grote schaal in NL zou kunnen voorkomen. En dat zwijg ik nog maar over de angst van complotdenkers, die sowieso al menen dat onder iedere steen een AIVD'er verborgen zit.

 
At 9:16 a.m., Anonymous Anoniem said...

9/11: Press For Truth

al gekeken?

 
At 9:34 a.m., Anonymous Lezer said...

Ja allang gezien, mag de spam nu ophouden svp. Bovenstaande stukje gaat meen ik trouwens over stemfraude.

 
At 11:54 a.m., Anonymous Anoniem said...

kan er niks aan doen. Ben een conspiracy lutser...

Liever een lutser dan een schaap....Beh!

 
At 1:09 p.m., Anonymous racer said...

Beh, ik ben een schaapje van de goede herders Alex Jones en Dylan Avery. Bush knew, dude! Fight the New World Order! Investigate 9/11! Anonymous is a shill!

 
At 2:22 p.m., Anonymous Anoniem said...

je bent meer een SLC schaapje...beh!

 
At 3:37 p.m., Anonymous Crap said...

Zieltjes winnen gaat hier toch niet lukken, je bent nl. op een complotontkennerssite beland.

 
At 3:50 p.m., Anonymous Anoniem said...

nog een schaap...beh!

 
At 4:48 p.m., Blogger Braad Spitt said...

Ik zit trouwens al de hele dag met m'n aluminiumfolie hoedje voor de TV maar er gebeurt maar niks.
Het is vandaag toch 6 oktober, de dag van de nieuwe ramp die z'n weerga niet kent? Hebben de putoptiehandelaren dan niet gezegd hoe laat precies? Hoe dan ook, spannend blijft het!

 
At 5:03 p.m., Blogger Billythekid said...

Goed dat je er over begint, het zojuiste gepubliceerde Amerikaanse teleurstellende banenrapport heeft geleid tot een flinke koerscorrectie. Laatste stand: Dow Jones 44 punten gezakt, Nasdaq 12. Dat is waar speculanten op gerekend hadden, dus ze hebben een mooi dagje.

 

Een reactie posten

<< Home