maandag, februari 05, 2007

SeatnineB


Een complotter genaamd SeatnineB heeft zich eens verdiept in het raadsel van de liften van de WTC-torens. Al enige tijd is er een discussie gaande tussen complotdenkers en -ontkenners over wat zich in de lobby van de torens zou kunnen hebben afgespeeld. De complotdenkers zijn ervan overtuigd dat in het souterrain een bom is ontploft, de ontkenners wijzen op de mogelijkheid dat een vuurbal in de liften brand en explosies op lagere verdiepingen en de lobby veroorzaakt zouden kunnen hebben. Glasharde bewijzen zijn daarvoor niet, dus ontaardt de discussie meestal in een oneindig welles-nietes.

Op internet vind je bijvoorbeeld tientallen filmpjes met explosiegeluiden, vaak zonder dat duidelijk is waar en wanneer die opnamen gemaakt zijn, net als al tal van quotes die niet zelden uit hun verband zijn gerukt. Vallend puin kan evengoed als een explosie worden ervaren.

Maar die vuurbal overtuigt ook al niet. De 9/11 commissie meldt: "The fireball exploded onto numerous lower floors, including the 77th and 22nd; the West Street lobby level; and the B4 level, four stories below ground. The burning jet fuel immediately created thick, black smoke that enveloped the upper floors and roof of the North Tower. The roof of the South Tower was also engulfed in smoke because of prevailing light winds from the northwest."

SeatNineB heeft nog eens goed naar de film van de Franse Naudet broers gekeken die toevallig met een brandweerploeg in de buurt aan het filmen waren ten tijde van de inslag van de noordtoren met de inmiddels legendarische opnamen als resultaat. Ze liepen vervolgens met de brandweerlieden mee en filmden in het WTC totdat de zuidtoren instortte.

De beelden van de broers zijn in zoverre gekuist dat geen verbrande lichamen zijn te zien, maar de broers zeggen dat ze die wel gezien hebben. Op hun video is echter totaal geen schade aan de liften te zien, constateert SeatNineB terecht, terwijl je die met een verwoestende vuurbal wel had mogen verwachten. Wel is er glasschade in de lobby. 2-1 voor de complotdenkers?

Nou nee. Want als er een bom zou zijn ontploft in het souterrain met als doel het fundament van te beschadigen zou de ravage evengoed in de lobby te zien moeten zijn geweest, maar ook direct daaronder. Een klein bommetje haalt geen 400 meter lange toren omver, dus als het al een bom is geweest zou het een verwoestend resultaat moeten hebben gehad. Metroreizigers zeggen dat ze ten tijde van de inslagen, het moment waarop explosies zijn gemeld, helemaal niks hebben gemerkt. En het winkelcentrum dat onder het WTC lag heeft ook niet veel schade opgelopen.

Dat het vuur van de ingeslagen vliegtuigen zich via de liftschachten heeft verspreid en slachtoffers heeft gemaakt staat vast. Meldingen van explosies in het souterrain hebben overduidelijk te maken met de vrachtliften die zich daar bevinden. Aan de andere kant lijkt een verwoestende vuurbal de lobby anaangeroerd te hebben gelaten.

Is de glasschade aldaar niet veel eerder toe te schrijven aan de enorme dreun die de WTC torens hebben moeten opvangen? Wie een ferme trap tegen een boom geeft, heeft immers grote kans dat er een paar wortels losschieten. Maar concrete antwoorden op die vragen zullen we wel nooit meer krijgen.

14 Comments:

At 11:55 a.m., Blogger Jay said...

Mooi stuk weer. Er zijn zat brandweermannen die verbrande mensen hebben gezien in de lobby trowuens, lees de transcripts er maar eens op na.

Wat de liften betreft. Die hadden een remsysteem met een kabel die boven was verbonden. Die werd dus samen met de hijskabels doorgehakt toen het vliegtuig zich een weg naar binnen crashte.

Terug te vinden in NCSTAR 1.7 trouwens voor de geinteresseerden.

 
At 12:53 p.m., Anonymous Gedem said...

Ach ja, volgens complotgelovigen waren er overal explosieven en thermaat boven en beneden, aan de binnekant, aan de buitenkant, voor de crash, na de crash, voor de instorting, tijdens de instorting, ... noem maar op ! Het hoe en het waarom doet niet ter zake...

 
At 1:20 p.m., Blogger Jay said...

Inderdaad, als je vraagt waar die explosieven of waar het Thermiet zich bevond, krijg je altijd hele vreemde antwoorden. Net als wat er trouwens voor apparaten eventueel zijn gebruikt om het thermiet een balk horizontaal door te branden. Vaak komen ze dan natuurlijk met dat apparaatje van het patent waar hier al eerder over gesproken is. Maar aangezien ze ook graag met die sulfaat resten komen op het staal, moet je helaas die apparaten uitsluiten aangezien er helemaal geen sulfaat bij dat apparaatje gebruikt wordt. Dus voor de complotters wordt het er niet makkelijker op in ieder geval.

 
At 2:56 p.m., Anonymous Anoniem said...

Het lijkt mij volkomen duidelijk dat de gehoorde "explosies" op meerdere wijzen kunnen worden verklaart, en niet noodzakelijkwijze betekenen dat er daadwerkelijk sprake was van explosieven. Zo kan bijvoorbeeld het geluid van het knappen van liftkabels makkelijk geinterpreteerd worden als een "explosie".

Ben ik nu geen echte complotter, aangezien ik niet per definitie ervan uit ga dat de "explosies" afkomstig waren van explosieven ? ;-)

 
At 3:43 p.m., Anonymous bob said...

Het kan alle kanten op, DAT is nou juist HET probleem

 
At 3:45 p.m., Blogger Jay said...

Op Youtube staat trouwens een video te van de Mythbusters die een lift van de 8ste verdipeing ofzo naar beneden laten storten. Als dat ding neerkomt lijkt het ook net op een explosie van een bom.

 
At 6:09 p.m., Anonymous Anoniem said...

1) Een liftkooi stort niet naar beneden als de kabels breken. Elke liftkooi is voorzien van een valbeveiliging.

De beveiliging is bedacht door Elisha Otis en in 1852 voor het eerst gedemonstreert.

zie:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Elisha_Otis

2) De liftschachten van de twin-towers waren opgedeeld in 3 stukken, onder meer om het schoorsteen-effect bij een brand te verhinderen.

Hierdoor is het niet mogelijk dat er grote hoeveelheden brandende kerosine via de schachten de lobby konden bereiken. Of het zou zo moeten zijn dat de brandstof, net als de gewone liftpassagiers, 2x is overgestapt in een andere lift(-schacht).

Groet,
Ed.

 
At 7:12 p.m., Blogger Jay said...

Eigenwijs ben je wel he Edje.

Bekijk het volgende bestand eens en dan met name 9.2.1. Maar volgens mij had ik dat ik mijn eerste reply ook al gemeld.

Wordt het allemaal haarfijn uitgelegd edje.

 
At 7:16 p.m., Blogger Jay said...

Kijk dan gelijk even bij 5.1 daar staat hoe de brandstof naar beneden is gekomen. Je zou eigenlijk voor de duidelijkheid het hele PDF moeten lezen zodat je begrijpt wat de mensen die in het WTC waren ten tijde dat het gebouw werd geraakt hebben doorgemaakt, al zal dat wel weer teveel gevraagd zijn.

 
At 10:49 p.m., Anonymous Anoniem said...

Daar issie weer met se linkie...

Ben je misschien in staat om in eigen woorden te vertellen waarom ik al dan niet gelijk heb volgens jou ? Evt. met een quote met bronvermelding.

Dan weet ik tenminste waar je 't over hebt.

Groet,
Ed.

 
At 11:42 p.m., Anonymous Gedem said...

Er waren ook rechtstreekse expres-liften ! "Specialisten" zouden dat toch moeten weten... Of zijn jullie nooit in Amerika geweest ? :D

 
At 6:54 a.m., Blogger Jay said...

Ach Edje is blijkbaar te beroerd om dat bestand te lezen.

Ik zou graag hier wat voor je pasten knullie, maar dat gaat helaas niet uit deze bestanden. Dus je zal echt met je luie reet dat bestand moeten openen en het moeten lezen.

 
At 7:50 a.m., Blogger Braad Spitt said...

tja, Edje roept liever dat anderen dom zijn ipv iets te lezen. Eerst al met de kleur van gesmolten aluminium, nu weer dit.
Wat probeer je nu te bewijzen, Ed?

 
At 8:57 a.m., Blogger Jay said...

Ach als Edje ff de moeite genomen had, had ie gezien waar de bron vandaan kwam ook, maar blijkbaar is zelfs dat al teveel moeite. Valt ook niet mee voor Edje om een discussie te voeren met iemand die zich echt in de materie heeft verdiept.

 

Een reactie posten

<< Home