zaterdag, januari 12, 2008

Sibel


De Britse krant Sunday Times heeft eindelijk eens voormalig Turks FBI vertaalster Sibel Edmonds aan het woord gelaten, nadat ze ongeveer overal nul op het rekest had gekregen. Volgens Sibel hebben Turkse agenten nucleaire informatie verkocht aan Pakistan en Israƫl en zouden ze betrokken zijn geweest bij illegale praktijken in Amerika. Turkse spionnen maakten zich volgens Edmonds schuldig aan spionage, omkoperij, drugshandel en de infiltratie van Amerikaanse nucleaire onderzoekslaboratoria. Praten mag zij eigenlijk niet, want via rechter John Ashcroft heeft ze zwijgplicht opgelegd gekregen.

Complotters zijn helemaal in de ban van deze gierende beerput. Hele blogs zijn aan Sibel gewijd en al eerder werd zij op handen gedragen als een 9/11 klokkenluider.

Om met dat laatste te beginnen: Dat is wat al te veel eer. Edmonds was als vertaalster in een niet al te hoge positie slechts enkele maanden werkzaam bij de FBI in Washington D.C. Dat dienstverband ging kort na 9/11 in. In maart 2002 werd ze op straat gezet nadat ze collega's ervan zou hebben beschuldigd cruciale informatie achter te houden.

Haar vertaalwerk had echter geen betrekking op 9/11. Haar enige 'onthulling' rond 9/11 zou zijn geweest dat de chef van de Pakistaanse inlichtingendienst ISI, generaal Mahmoud Ahmad, de opdracht heeft gegeven om kort voor de aanslagen van 9/11 100.000 dollar aan 9/11 kaper Mohammed Atta over te maken. Dat verhaal is echter nooit bevestigd en het is ook niet erg geloofwaardig, wat hadden de kapers aan dat geld als ze toch al van plan waren om zichzelf om te brengen? Bovendien was Ahmad ook nog eens sterk gekant tegen de Amerikaanse invasie in Afghanistan, wat een actieve deelname aan een Amerikaanse complot niet erg waarschijnlijk maakt.

Verder beweerde Edmonds, ook tegenover de 9/11 Commissie, dat de inlichtingendiensten wetenschap hadden van op handen zijnde aanvallen met vliegtuigen, maar met die informatie helemaal niets deden. Dat is natuurlijk geen nieuws meer, de inlichtingendiensten hebben naderhand als excuus aangevoerd dat ze de eindjes niet aan elkaar wisten te knopen.

Links en rechts wordt ook nog eens flink aan het waarheidsgehalte van Edmonds verklaringen getwijfeld, omdat ze wel erg veel weet voor een vertaalster in een niet al te hoge positie. Aan de andere kant lijkt Edmonds een nuchtere temperamentvolle vrouw, en beslist geen aandachtszoeker zoals haar onlangs volledig doorgedraaide Engelse collega David Shayler. En dat Turkse geheim agenten van twee walletjes proberen te eten, zou zeer beslist wel eens waar kunnen zijn. Nergens tiert de corruptie zo welig als in Turkije.

Grote vraag is alleen of haar verklaringen een feitelijke weergave zijn van wat zij heeft gehoord, haar eigen interpretatie of dat het gaat om hearsay verhalen die zij serieuzer neemt dan haar superieuren. Dat laatste mag, gezien haar geringe ervaring met het interpreteren en beoordelen van inlichtingen, beslist niet worden uitgesloten.

Labels:

31 Comments:

At 11:13 a.m., Anonymous Henk van der Meiden said...

Guttegut. Kan je je niet bij de feiten houden?

'En dat Turkse geheim agenten van twee walletjes proberen te eten, zou zeer beslist wel eens waar kunnen zijn. Nergens tiert de corruptie zo welig als in Turkije.'

Zo lust ik er nog wel een paar. wat is dit voor riooljournalistiek.

 
At 11:42 a.m., Anonymous truth hurts said...

Staat een foutje in het artikel:

de chef van de Turkse inlichtingendienst ISI, generaal Mahmoud Ahmad

Dat moet de Pakistaanse inlichtingendienst.
Ahmad is overigens ontslagen nadat Amerika druk op Pakistan uitoefende vanwege het dooslsuizen van geld naar terreurbewegingen door ISI.

 
At 11:45 a.m., Anonymous Anoniem said...

nou nou Henk, je weet de kern van het stuk weer echt te raken, he?
Lastig he, als je alleen maar iets krampachtig probeert te zoeken om iets af te kraken?

 
At 12:01 p.m., Blogger Billythekid said...

@Truth Hurts: slip of the mind. Hersteld.

@Van der Meiden: wat is precies je opmerking. Dat Turkije geen corruptie kent? Er zijn hele websites aan gewijd.

 
At 12:05 p.m., Anonymous prutina said...

DKNWZ ligt voorgoed bij de historie...

 
At 12:12 p.m., Anonymous Fred said...

O ja? Of een tijdelijke server blackout?

 
At 12:21 p.m., Anonymous bolivar said...

Via een mail las ik dat P.uncia de stekker gefrustreerd er uitgooide, omdat er te weinig content was. Dat had dan weer te maken met het moeten inloggen voor comments enz.
Bovendien zijn deze site en zijn beheerders nooit los gekomen van het verleden met die aivd kaping en registratie geilheid...

 
At 12:31 p.m., Anonymous Fred said...

Te weinig content denk ik niet, maar al dat jatwerk leidde natuurlijk nergens toe en inspireerde ook niemand tot echte discussies.

 
At 12:37 p.m., Anonymous bolitaschijter said...

De site was met name bedoeld als nattevinger van het establishmentm, om te kunnen peilen wat er onder de wakkerwordenden leefde. Dat is er wat er met 'content' wordt bedoeld vrees ik. Te weinig er toe doende links en info.

 
At 1:17 p.m., Anonymous Anoniem said...

Als morgen Bush en Cheney een verklaring afleggen waarin ze bekennen achter de aanslagen te zitten dan durf ik te wedden dat Billy er wel weer een draai aan weet te geven.

 
At 1:24 p.m., Anonymous Anoniem said...

uhhh.. hij doet het hier gewoon hoor, onder het .info domein (daar zaten ze eerder toch ook?, en de naam P.uncia staat er (nog?) bij.
http://www.ditkannietwaarzijn.info/

Maar ik geloof niet dat het veel mensen kan boeien of die koppiepeestsite er nu wel is of niet.

 
At 1:39 p.m., Anonymous Crap said...

Als morgen Bush en Cheney een verklaring afleggen waarin ze bekennen achter de aanslagen te zitten dan durf ik te wedden dat Billy er wel weer een draai aan weet te geven.

De natte droom van complotters: Bush en Cheney die een verklaring afleggen. In your dreams, buddy...

 
At 4:46 p.m., Anonymous OpaHenk said...

"Dat verhaal is echter nooit bevestigd en het is ook niet erg geloofwaardig, wat hadden de kapers aan dat geld als ze toch al van plan waren om zichzelf om te brengen?"

Dus om dat verhaal te ontkrachten ga je uit van een aanname die bij de officiele narratief hoort: 19 fundamentalistische alquaida moslim-kapers hebben de vliegtuigen zelf de torens ingevlogen.

Ga je een beetje voorbij aan het feit dat het officiele verhaal ook niet erg geloofwaardig is, als je uitgaat van bepaalde narratieven die het officiele narratief weer tegenspreken.

Wel een beetje je best doen als je stukjes schrijft hoor, dit is wel erg makkelijk zo'n cirkelredenering..

 
At 4:55 p.m., Anonymous Anoniem said...

"Ga je een beetje voorbij aan het feit dat het officiele verhaal ook niet erg geloofwaardig is, als je uitgaat van bepaalde narratieven die het officiele narratief weer tegenspreken."

Ga je er weer aan voorbij dat dat het enige coherente verhaal is.
Wat een hardleersheid toch weer.

 
At 7:32 p.m., Anonymous Fred said...

"Dus om dat verhaal te ontkrachten ga je uit van een aanname die bij de officiele narratief hoort: 19 fundamentalistische alquaida moslim-kapers hebben de vliegtuigen zelf de torens ingevlogen."

Godallemachtig, begint dat geouwehoer nou weer?

 
At 11:47 p.m., Anonymous hillaryclitorus said...

http://nl.youtube.com/watch?v=xw0bneYwNtw

Groetjes uit bethlehem...

 
At 11:59 p.m., Anonymous racer said...

Volgens mij is die Edmunds gewoon een fantast a la Rodriguez, ze heeft nu al zoveel spectaculaire verhalen verteld, de eerste keer dat ik van haar hoorde beweerde ze dat haar moslimcollega's op het bureau feest vierden vanwege 9/11.

 
At 12:19 a.m., Anonymous bokkepoot said...

'Ga je er weer aan voorbij dat dat het enige coherente verhaal is.'

Dat zijn goede sprookjes ook dommie. Als je niets slimmers kan bedenken heeft ome billy niets meer aan je.

 
At 6:45 a.m., Anonymous pim said...

"Dat verhaal is echter nooit bevestigd en het is ook niet erg geloofwaardig, wat hadden de kapers aan dat geld als ze toch al van plan waren om zichzelf om te brengen?"

Misschien dat ze geld nodig hadden om hun operatie te bekostigen ? Of denk je dat ze, vanwege het feit dat ze zelfmoord wilde plegen, plotseling alles gratis kregen ?

 
At 8:37 a.m., Blogger Billythekid said...

Nee, maar de betalingen vonden naar verluidt plaats kort voor 9/11, oftewel ruim na de vlieglessen die allang betaald waren. En 100.000 dollar is wat veel voor een mogelijke huurschuld.

 
At 8:50 a.m., Anonymous tom said...

Zou het niet veel interessanter zijn om te kijken naar de bron van dit verhaal, zijnde de regering van India ? Zouden er politieke motivaties achter deze beschuldigingen schuil kunnen gaan ?

Verder zou je je kunnen afvragen wat de ontmoetingen van Mahmood Ahmad met onder meer Porter Goss, Bob Graham, die het eerste 9/11 onderzoek geleid hebben, en met Mullah Omar in September 2001 hebben bijgedragen aan het feit dat hij een maand later het veld moest ruimen.

Hier vind je veel achtergrond informatie m.b.t. deze kwestie :

India helped FBI trace ISI-terrorist links (Times of India)
http://timesofindia.indiatimes.com/articleshow/1454238160.cms

9/11, A Real Smoking Gun ? (Asia Times)
http://www.atimes.com/atimes/Front_Page/FD08Aa01.html

Timeline: Mahmood Ahmed
http://www.cooperativeresearch.org/timeline.jsp?timeline=complete_911_timeline&the_isi:_a_more_detailed_look=mahmoodAhmed

Achtergrond Porter Goss, Bob Graham
http://en.wikipedia.org/wiki/Porter_J._Goss
http://en.wikipedia.org/wiki/Bob_Graham

 
At 9:06 a.m., Anonymous tom said...

"En 100.000 dollar is wat veel voor een mogelijke huurschuld."

Vliegtickets e.d. zijn gratis ?

 
At 9:40 a.m., Anonymous tom said...

"Nee, maar de betalingen vonden naar verluidt plaats kort voor 9/11"

Dat zou ongeveer een half jaar voor de aanslagen geweest zijn, volgens berichten uit India :

Indian terrorist financed Mohammad Atta
http://www.indiareacts.com/nati2.asp?recno=518

 
At 10:13 a.m., Anonymous Rien said...

100.000 dollar voor vliegtickets? Hmmmmm....

 
At 1:13 p.m., Anonymous gedem said...

het waren eerste klasse tickets toch ! :D
Tja voor complottertjes zijn vliegtuigen doen verdwijnen en tonnen explosieven plaatsen geloofwaardiger...

 
At 2:38 p.m., Anonymous Rogier said...

DKNWZ ligt er nu alweer uit, trouwens.

 
At 3:07 p.m., Anonymous Anoniem said...

nee hoor, ze zitten gewoon weer op hun oude .info adres: http://www.ditkannietwaarzijn.info/

Blijkbaar zijn er zo weinig bezoekers dat ze niet meer de moeite doen om te vertellen dat ze van domein verhuisd zijn en waarom.

 
At 1:16 a.m., Anonymous tom said...

Tja voor complottertjes zijn vliegtuigen doen verdwijnen en tonnen explosieven plaatsen geloofwaardiger...

Als je goed had gelezen had je gezien dat ik eveneens de geloofwaardigheid in twijfel trek, het kan namelijk zeer goed puur een propaganda verhaal zijn van de regering in India, welke de bron is van het hele verhaal over Atta en Gen. Ahmad, en ik betwijfel dat zijn ontslag iets te maken had met een betaling aan de kapers van 9/11.

Alleen het argument wat hier gebruikt wordt lijkt mij een beetje zwakjes, en ook jou opmerking slaat nergens op.

Is 100.000$ zoveel wanneer je dat verdeelt onder 19 personen, en over een periode van 6 maanden uitgeeft ? Da's als je het omrekent 1 bijstandsuitkering per persoon per maand ;)

 
At 2:55 p.m., Anonymous Verbetert said...

Dat laatste mag, gezien haar geringe ervaring met het interpreteren en beoordelen van inlichtingen, beslist niet worden uitgesloten.

Suggestief.

 
At 3:07 p.m., Anonymous Anoniem said...

als iets niet uitgesloten mag worden is het 'suggestief'?

Teveel rechtbankseries gekeken op TV zekers..

Lekker onderbouwde kritiek ook.

 
At 3:10 p.m., Anonymous Anoniem said...

Laat me raden: complottertje zekers?

 

Een reactie posten

<< Home