vrijdag, april 11, 2008

Tunnelvisie


De 9/11 tunnelvisie. Ja, die bestaat. In elk geval volgens Ragna, die op het Zaplog een moedige poging deed tot determinatie van het 911 bedrog-slagveld met voor- en tegenstanders, of zoals u wilt: gelovigen en niet-gelovigen.

Zo heb je de moslimhaters, maar ook de religieuzen, die anderen erop te wijzen dat gebeurtenissen als 911 toch vooral hun oorzaak vinden in het "zondige gedrag van de mens in het algemeen" (eerlijk gezegd kenden we deze groep nog niet). En de neocons natuurlijk, die het regeringsstandpunt vertegenwoordigen en geen andere versie dulden. Verder heb je de gemiddelde burger die het "geen bal" interesseert, de algemene complotdenker die het allemaal heel goed in de gaten heeft en de groep waar Ragna zijn aandacht op wil richten: de complotextremist. Die verliest zich in een strijd met andere complotdenkers over futiliteiten. "Werken zich uiteindelijk, vaak zonder het in de gaten te hebben, een ongeluk aan het verspreiden van desinformatie, en zijn de reden van verbrokkeling in organisaties die uit proberen te vinden wat er werkelijk gebeurt is. Zodat de moslimhater, de religieus en de neocon vrij spel hebben."

Nee, zegt Ragna, we moeten ons concentreren op het grote geheel. "Daar kunnen we mechanismen ontwaren die al eeuwen hetzelfde zijn, en continue herhaald worden. Zaken zijn niet op zichzelf staand. Daar ligt de uitdaging. Het grote plaatje. Als er een puzzelstukje ontbreekt, kun je nog wel degelijk de afbeelding van de hele puzzel ontwaren."

Je moet het het ze nageven: de complotters geven niet snel op. Omdat de feiten niet overtuigen, gooi je het gewoon over een andere boeg: mechanismen die al eeuwen hetzelfde zijn, daar moet je het over hebben, zoals het al even onbewezen Pearl Harbor complot. Alsof gebeurtenissen in het verleden enig bewijs leveren voor gebeurtenissen in de toekomst. Alsof de discussie over plofwolkjes en poelen van gesmolten staal plotsklaps een heel andere wending krijgt als je die in historisch perspectief plaatst. Maar dat krijg je als je blikveld vernauwt tot een rechte lijn met het 9/11 complot als eindpunt. Hoe heet dat ook maar weer? O ja, tunneldenken.

Labels:

14 Comments:

At 2:27 p.m., Blogger profeet said...

complotextremist
Dat vind ik nou wel aardige :).

Sarcasme allert!
En natuurlijk heeft geschiedenis weinig met het heden en toekomst te maken. Daarom is de uitspraak "Wie de geschiedenis niet kent,is gedoemd hem te herhalen" ook z'n niks zeggende uitspraak.
/Sarcasme allert!

 
At 6:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

"En natuurlijk heeft geschiedenis weinig met het heden en toekomst te maken."

Tenzij je een ubercomplotdenker bent :)

Die geloven dat sinds het begin der tijden (sommigen gaan terug naar het oude egypte) er een kleine elitaire macht bezig is de wereld te veroveren....

 
At 6:29 p.m., Blogger Terzijde said...

Haha. Wat blijven jullie toch slim bezig he dames. Ik denk nog geregeld terug aan de snelheid waarmee ik jullie heb horen stilvallen toen we eens écht over de fysica van 9/11 begonnen te praten. Ik bespaar jullie een herhaling van die geschiedenis. ;-)

www.terzijde.be

 
At 6:46 p.m., Anonymous Anoniem said...

En weer een link naar een vage site.

 
At 6:48 p.m., Blogger Terzijde said...

Maar enfin. Wat is er mis met mijn blog? :-)

 
At 9:49 a.m., Anonymous Anoniem said...

Nou, het verbaast me dat die artikelen over 911 bevat, aangezien je blog claimt onderwerpen te belichten die TerZake liever uit de weg gaat.

Tja, was het niet TerZake die de documentaire 'Loose Change #2' uitzond?

 
At 11:09 a.m., Blogger sander said...

Wij hebben een marionetten regering die zijn zakken vult.
Recht telt nu alleen voor de sterkste.
Zei die Bush Sr ook na de val van Irak.
Alles wat ze zeggen is juist het tegenover gestelde.
Hij zei dat de wet van de jungle niet meer telde.
Het is alleen maar de wet van de sterkste in de jungle.
En dat wil zich uitbreiden.
Het gaat voor het goud.
Niet voor de tweede of derde plaats.

Deze helden krijgen al nachtmerrie's bij de gedachte al.
Het is een kwestie van tijd.
Tot het wereldje invalt van de non-believers.
Is het geen 2 jaar dan wel 3 jaar.
De dollar gaat vallen.
Het plan ligt allang klaar.
Eerst alle landen meezuigen die een dollar schuld hebben.
Dan het nieuwe systeem.
Ik zie deze struisvogels al vooraan de rij staan om het nieuwe speeltje in onvangst te nemen.
Dan zijn ze zo veilig en beschermd.
Neem nog wat kinderen zo,en leer ze born to be a slave zijn.

 
At 1:27 p.m., Blogger heilloze profetie said...

Ja, de complotters nemen zichzelf heel serieus als zijnde de intelligentsia die het allang doorzien heeft itt tot ons makke schapen.

Dan hebben we ook nog de complotextremisten, maar dat zou wel eens een geoganiseerde desinfo campagne kunnen zijn om de waarheidsvinders in een kwaad daglicht te stellen, aldus Arie en ron1872.

En zo houden de waarheidszoekers zich meer bezig met hun eigen kliek, terwijl al die tijd ook in waarheid zoeken gestopt had kunnen worden. Wie weet wat voor waarheid er ontdekt had kunnen worden!

 
At 1:29 p.m., Blogger Terzijde said...

Infiltratie bedoel je? Maar nee. Dat bestaat toch niet.

www.terzijde.be

 
At 1:33 p.m., Anonymous Anoniem said...

Infiltratie: da's ook zo'n leuke.

Al meer dan een jaar beweert de 911-complotdenkende beweging dat ze zijn geïnfiltreerd door onverlaten die met belachelijke stellingen over 911 komen om de integriteit van de complete groep te beschadigen.

Ik heb wel eens zo'n complotdenker een lijst gepresenteerd met prominente complotdenkers en hun (ook naar zijn mening) belachelijke theorieën.

Ik kreeg uiteraard geen antwoord op de vraag wie van hen dan een infiltrant moest zijn...

 
At 1:35 p.m., Blogger Terzijde said...

Je hebt me overtuigd. Infiltratie bestaat niet. Dat zeg je he. Slimmerik.

 
At 1:48 p.m., Blogger heilloze profetie said...

Dat zegt truth hurts niet terzijde. Truth hurts (en met hem vele anderen) hebben nog geen enkel spatje bewijs gezien voor die zogenaamde infiltratie in de 9/11 complotbeweging. Maar misschien kun jij ons verlichten, want je impliceert hier immers dat er weldegelijk infiltranten zijn tussen de 9/11 complotters.

 
At 12:26 a.m., Anonymous Anoniem said...

"Je hebt me overtuigd. Infiltratie bestaat niet."

Ook een typische denkwijze van complotdenkers...
Men stelt dat de beweging is geïnfiltreerd met lieden die proberen de groep belachelijk te maken, en als bewijs wordt dan aangehaald dat infiltratie bestaat, en dat is dan afdoende bewijs voor de stelling. En als je ze dan vraagt om concreet personen aan te wijzen, dan wordt dat gezien als een ontkenning van het bestaan van infiltratie..

Tja, zo werkt het natuurlijk niet :)
Probeer eens een keertje concreet te zijn, Terzijde: wijs nu eens een theorie aan die door infiltranten in het leven is geroepen om de hele 911-waarheidsbeweging in het diskrediet te brengen!

 
At 12:33 a.m., Blogger Terzijde said...

Doe geen moeite. Wat 9/11 betreft kan de week nu al niet meer stuk. :-)

http://www.terzijde.be/2008/04/alleluia-verzin-een-vijand.html

 

Een reactie posten

<< Home