vrijdag, augustus 15, 2008

Vroedvrouw


Afshin Ellian, hoogleraar Sociale cohesie, burgerschap en multiculturaliteit aan de Universiteit van Leiden, ging deze week bij Elsevier ook maar eens in op het complotdenken. "Een deel van de westerse intelligentsia is ook besmet met deze gevaarlijke ziekte," schreef hij. "Zo is het bijvoorbeeld nog steeds de vraag waarom en hoe de Amerikanen de Afghaanse moedjahedien hebben geholpen."

Terechte vraag. Bij de complotters lees je telkens weer dat de CIA Osama bin Laden in het leven heeft geroepen. Dat is een beetje waar, met de nadruk op een beetje. De moedjahedien voerden ooit een jihad tegen de Sovjetbezetter en daaruit zijn veel later de Taliban en Al-Qa'ida ontstaan.

Het is, schrijft Ellian, allemaal de schuld van de whisky en vrouwen verslindende Charles Nesbitt Wilson (foto), aan wie dit jaar nog een heuse film is gewijd. Als lid van de Commissie voor Defensie raakte deze Wilson ooit - begin jaren tachtig - betrokken bij de Afghaanse oorlog. De woede jegens het Sovjet-totalitarisme bracht Charlie en zijn vrienden aan de zijde van de Afghaanse mudjahedien. De moslims mochten de Russen verpletteren. Osama deed ook mee.

Charlie voerde het budget voor de islamitische strijders op tot een half miljard dollar. Saoedi-Arabië betaalde de rest. Wat er daarna gebeurde had niemand voorzien. "Door naïviteit, domheid en onbedachtzaamheid werd het Westen de vroedvrouw van de gewapende tak van de politieke islam," schrijft Ellian.

Complotters ballen vervolgens een tijdspanne van twintig jaar samen en dan valt in een keer alles zogenaamd op zijn plaats: CIA wordt Al-CIAda. Ellian: "De patiënt denkt dat alles wat in de wereld gebeurt het gevolg is van complotten. Aan alle gebeurtenissen ligt een complot ten grondslag. Toeval bestaat er niet. Nooit gebeuren dingen op basis van banale of domme redenen."

Oftewel: blame Charlie.

Labels:

15 Comments:

At 7:18 a.m., Anonymous sandocan said...

Bedankt eric crebers voor het onthullen van je mede ideoloog afshin a... Ik begreep nooit waarom je paranoide stukjes zo dropen van de naar pissraël stinkende judeo-con (door de stank alleen al niet meer te verbergen) 'verborgen' agenda's en propaganda. Net zo als je mede gecontroleerde 'opposanten' van zapruder ben jij ook hier uit frustratie over de nooit erkende zieligheid van je ook uit je muffe en bedompte synachoge kist gekropen. Bedankt daarvoor chardesj. (hear link)

http://theinfounderground.com/archives/The.Info.Underground.2008-04-02.Guest.Brother.Nathanael.Kapner-Jewish.takeover.of.Christianity.mp3

 
At 7:50 a.m., Blogger Billythekid said...

Daar komt Sandoscan weer aanzetten met 'Crebers', die volgens mij nog altijd (Eric) Krebbers heet.

Ter info: Ik hang geen enkele religie aan, laat staan de Joodse, maar ja, wat je ook roept, Sandosan zal het wel nooit willen slikken.

 
At 3:30 p.m., Anonymous Anoniem said...

Waarbij je maar even voorbij gaat aan feiten zoals de betrokkenheid van het netwerk bij de oorlogen op de Balkan, en meer van dat soort zaken.

Netjes weggerelativeerd, zodat er geen enkele verantwoordelijkheid voor de VS rest. Ik had niet anders verwacht van Billy, want je moet nu eenmaal de argumenten van complotters zo goed mogelijk ondermijnen.

Of de argumentatie verder zinnig is, en of de bron zo 'objectief' is als Afshin Ellian doet verder natuurlijk niet ter zake.

Vooral de Maktab al-Khadamat (MAK) ook niet noemen, want dan kom je te dicht op de direkte banden tussen de Amerikanen en het uit de MAK voortgekomen Al Qaeda netwerk.

 
At 5:16 p.m., Anonymous Klaas said...

Billy, clown:

Bekijk nog eens de beelden van de video waarin Osama de 911 aanslag opeist.....hahahaha.....het is het simpelweg niet! Maar dat moet jou onzin verhaaltje natuurlijk niet verzieken toch
?....gewoon stug doorgaan met ontkennen....

Wie betaalde het geld aan de Hoofddader (Atta)?? Juist! Een Pakistaan, werkende voor de ISI (pakistaanse CIA), die net een bezoek had gebracht aan de VS!

Maar doet natuurlijk niet ter zake...

Osama is de boogieman van de Amerikanen. Ik meen zelfs dat hij officieel niet eens gezocht wordt vanwege gebrek aan bewijs....talking about a good bullshit story, holy shit!

 
At 5:23 p.m., Anonymous Klaas said...

Oja Billy Boy...

Het is gedocumenteerd dat Dick Cheney een aantal weken geleden officieel het plan opperde, om Iran met een false-flag aan te kunnen vallen...

Dickie wilde Iraanse aanvalsboten namaken, en ze bemannen met Navy seals....

Maar voor de rest vechten de Amerikanen gewoon voor "vrede en veiligheid" hoor Billy Boy, niets aan de hand...wat een ongelovelijk clown ben je toch!

Net als ons land....wij zijn nog erger geïndoctrineerd dat de massa in de VS....Amerikanen weten in hun hart dat hun leiders crooks zijn....de dekmantel van JP is veel briljanter...een harry potter hoofd en het gristelijke geloof.....wat een mindfuck....

 
At 5:57 p.m., Anonymous Rens said...

"Bekijk nog eens de beelden van de video waarin Osama de 911 aanslag opeist.....hahahaha.....het is het simpelweg niet!"

Jezus, een sigaar uit de oude doos, hoever loop jij achter, Klaas?

 
At 7:57 p.m., Anonymous Han said...

"Vooral de Maktab al-Khadamat (MAK) ook niet noemen, want dan kom je te dicht op de direkte banden tussen de Amerikanen en het uit de MAK voortgekomen Al Qaeda netwerk."

Let even uit, dan. En graag niet met verwijzing naar vage complotsites.

 
At 9:52 p.m., Anonymous bolly said...

Volgens mij heeft die Ellian nog nooit een 9/11-klap voor z'n bek gehad.

 
At 3:44 p.m., Anonymous Anoniem said...

@ han :

"Vooral de Maktab al-Khadamat (MAK) ook niet noemen, want dan kom je te dicht op de direkte banden tussen de Amerikanen en het uit de MAK voortgekomen Al Qaeda netwerk."

Let even uit, dan. En graag niet met verwijzing naar vage complotsites.


Ik heb geen zin al te veel tijd en moeite in je onwetendheid te steken, dus als je wilt, neem voor de verandering eens een keer de moeite zelf wat uit te zoeken.

Dergelijke informatie is in tal van publicaties gewoon terug te lezen, en nee, daarvoor hoef je geen complotsites te bezoeken, zie bijvoorbeeld de werken van historicus Ahmed Rashid, of van terrorisme expert Rohan Gunaratna.

Ik heb geen zin om mensen die altijd arrogant doen, en tegelijkertijd steeds maar weer hun onkunde tentoonstellen, uitgebreid zaken uit te gaan leggen, en zeker niet als daar weer een zielige verwijzing naar complotsites bij moet worden gemaakt.

Voor mensen met enige basiskennis over de achtergrond van Al Qaeda zou een uitleg hierover helemaal niet nodig behoren te zijn.

 
At 10:23 a.m., Blogger heilloze profetie said...

Typische reactie weer: anoniem die hoog van de toren blaast en naar 2 niet geheel onomstreden auteurs verwijst, maar niet inhoudelijk reageert.

De rol van MAK was minimaal, net zoals de rol van de Afghaanse Arabieren in de oorlog minimaal was. Via MAK zijn er zo'n 100 mujahideen getraind, en heeft zo'n 2 miljoen dollar ontvangen aan donaties van moslims via verschillende wereldwijde kantoren.

Sowieso moet je een onderscheid maken tussen de Afghaanse mujahideen en de Afghaanse Arabieren. De eerste werden deels door de CIA via de ISI gefinancierd, de Arabieren financierden en bewapenden zichzelf, ondermeer door grote donaties van moskeeen charatitieve instituties en private donors vanuit de Islamitische wereld.

De Arabieren moesten dan ook helemaal niets van de Amerikanen hebben, die ze toentertijd al net zo haattten als de Russen.

 
At 11:19 p.m., Anonymous Anoniem said...

@ heilloze profetie :

Zoals gewoonlijk weer een reactie met weinig inhoud.

De rol van MAK was minimaal, net zoals de rol van de Afghaanse Arabieren in de oorlog minimaal was. Via MAK zijn er zo'n 100 mujahideen getraind, en heeft zo'n 2 miljoen dollar ontvangen aan donaties van moslims via verschillende wereldwijde kantoren.

Waar zeg ik dan dat de rol van de MAK in de Afghaanse oorlog groot was ? Grappig hoe je weer probeert te debunken door een stelling die ik niet aandraag te weerleggen.

 
At 12:31 a.m., Blogger heilloze profetie said...

@anoniem

lol, weinig inhoud. Komt nogal ironisch over van jouw kant. han vroeg om wat info over MAK en die geef ik, itt jouw reacties in dit draadje.

 
At 7:36 a.m., Anonymous Anoniem said...

Jups klopt. Al zeg je geen woord over de banden van de MAK met de inlichtingendiensten, of hoe het Al Qaeda netwerk hieruit ontstond.

Het enige wat je zegt is dat de MAK in de Afghaanse oorlog niet zo'n grote rol speelde, en dat is iets wat niemand hier tegenspreekt.

 
At 11:14 a.m., Blogger heilloze profetie said...

Deze reactie is verwijderd door de auteur.

 
At 11:16 a.m., Blogger heilloze profetie said...

"Jups klopt. Al zeg je geen woord over de banden van de MAK met de inlichtingendiensten, of hoe het Al Qaeda netwerk hieruit ontstond."

Ik geef ook al aan dat MAK geen directe connecties had met de Amerikanen. MAK had geen (directe) banden met de CIA, dat zijn niets meer dan geruchten. De ISI had wel banden met MAK, maar deden dat onder de radar van de CIA.

Al Qaeda is een afsplitsing van de meer radicalere mujahideen die via MAK bij de oorlog in Afghanistan betrokken waren. Na de bomaanslag op Azzam nam bin Laden de leiding over MAK en richtte met een klein aantal van zijn volgelingen al Qaeda op. MAK's infrastructuur werd overgenomen als basis voor de nieuwe organistatie.

 

Een reactie posten

<< Home