zaterdag, september 09, 2006

WeekendDe redactie van 9/11 Complotdenkers draait overuren. De complotdenkers gaan immers hun drukste weekend tegemoet. Er is veel te lezen en veel te zien. Alle Nederlandse weekbladen besteden aandacht aan 9/11, en VN en de Groene Amsterdammer gaan ook in op de complotten. Ook de Amerikaanse weekbladen doen mee.

Toch is de toon overal hetzelfde: VN, Time en US News Report zijn vooral in de complotdenkers geinteresseerd als fenomeen, maar weigeren het verder serieus te nemen. Vooral het uit Vanity Fair vertaalde VN artikel hakt er stevig in.

Alleen Joost de Vries van de Groene heeft enige (zij het erg voorzichtige) sympathie voor de complotdenkers, al pent hij wel al hun fouten over: Hanjours 757 liet natuurlijk niet slechts een zes meter breed gat achter, en dat van de 757 zelf geen splinter is overgebleven is uiteraard ook al niet waar.

Maar goed, het stukje eindigt met het volgende voorbehoud: "Waar de vragen reëel zijn, is het de verklaring waarmee de complottheorieën aan geloofwaardigheid inboeten. Er zit een groot tegenstrijdig element in: elke Bush-criticus en dat zijn de samenzweringsaanhangers zou zeggen dat Bush alles wat op zijn pad is gekomen heeft verpest. Irak, Katrina, de war on terror. Dat het diezelfde Bush wel zou lukken de grootste clandestiene operatie aller tijden naadloos uit te voeren, maakt hem een heel stuk slimmer dan iedereen denkt."

Ook de kranten pakken uit. Het AD kwam gisteren al met een verhaal. "Complotdenken is natuurlijk ook leuk. Het verschaft troost. Het geeft zowel zin als mysterie aan het leven, zeker sinds de grootste complotteur, God, op zijn retour is. In landen waar de maatschappij ondemocratisch is en er dus een grote schaarste bestaat aan betrouwbare informatie, is complotdenken een nationaal tijdverdrijf. Maar ook in open, westerse samenlevingen, die de illusie bieden dat relevante informatie altijd beschikbaar is, hebben samenzweringstheorieën bestaansreden. Want als de ware toedracht van schokkende feiten ook in een vrije maatschappij in nevelen blijft gehuld – des te duisterder, des te verraderlijker het complot."

VARA's Leugen Regeert rekende gisteren ook al af met de complotten, nadat de infostrijders maanden achtereen op het forum van het tv programma hadden zitten zeuren dat de media het grootste schandaal van de eeuw hadden genegeerd. "Voor de ingewijden was het allemaal doorzichtig," zo lees je terug in de commentaren. Over het aanhalen door columnist Francisco van Jole van het debunkingverhaal van Popular Mechanics: "Natuurlijk vertelde hij er niet bij dat het neefje van de Minister voor Homeland Security in de redactie was gekomen nadat de oude redactie op straat was gezet." Complotdenkers verzinnen ze waar je bij staat. Het eerste is niet juist (afgezien van dezelfde achternaam is er geen relatie), het tweede ook al niet.

Op zondag kan de televisie weer aangeknipt. Op Nederland 3 het 'alternatieve geluid' aan de hand van Michael Moore's Fahrenheit 9/11, de langverwachte Zembla uitzending, en - als iedereen al op een oor ligt - Loose Change.

Kiest Zembla de kant van de complotdenkers? Ook al niet. TU Delft studenten concluderen in de uitzending dat de Twin Towers waarschijnlijk zijn ingestort als gevolg van de combinatie van de impact van het vliegtuig en de brand die daarop volgde, en dat er gewoon een vliegtuig het Pentagon is binnengevlogen. Verrassend, nietwaar? Overigens al meteen een slordig foutje in de trailer: er zitten toch echt scherpe mesjes in plastic boxcutters.

6 Comments:

At 11:33 a.m., Anonymous Racer said...

"Kiest Zembla de kant van de complotdenkers? Ook al niet. TU Delft studenten concluderen in de uitzending dat de Twin Towers waarschijnlijk zijn ingestort als gevolg van de combinatie van de impact van het vliegtuig en de brand die daarop volgde, en dat er gewoon een vliegtuig het Pentagon is binnengevlogen. Verrassend, nietwaar?"

Niet verrassend, wel verrassend dat ze schijnbaar de eerste deskundige in de wereld hebben weten te vinden die na het WTC7-filmpje gezien te hebben, direct roept dat dat door een team van experts is geimplodeerd. Je hebt het over een foutje in de trailer, ik vond de hele toon eigenlijk nogal complotterig, let ook op de suggestieve woordkeuze, verschillende keren hebben ze het over "de verklaring van de regering Bush", alsof er geen bipartisane 9/11 commissie is geweest, alsof er geen NIST is, alsof er geen normale media zijn die de gebeurtenissen hebben onderzocht (der Spiegel bv.).
Ik verwacht dus eigenlijk een complotterig sensatieverhaal, maar Billy heeft contacten bij de TU?

 
At 12:24 p.m., Blogger Billythekid said...

Bron: persbericht met embargo. Ben dus enorm in de fout gegaan ;)

 
At 12:29 p.m., Anonymous Anoniem said...

Even daar gelaten of de regering Bush wel of niet zelf achter de aanslagen zit. Er is een ding wel duidelijk geworden en dat is dat ze zijn gewaarschuwd.
We kunnen hier in iedergeval van grove nalatigheid spreken. De vraag is natuurlijk is dit opzet of niet. Mocht het opzet zijn dan maakt het niets uit of ze de aanslagen wel of niet zelf hebben uitgevoerd. Ze zijn dan medeverantwoordelijk.

 
At 12:35 p.m., Blogger Billythekid said...

"De eerste deskundige in de wereld hebben weten te vinden die na het WTC7-filmpje gezien te hebben, direct roept dat dat door een team van experts is geimplodeerd."

Je moet aan een explosie-deskundige ook niet vragen hoe een gebouw na urenlange interne branden rechtstandig kan instorten.

 
At 5:07 p.m., Anonymous Anoniem said...

"alsof er geen bipartisane 9/11 commissie is geweest"

Je maakt een grapje he?

 
At 6:48 p.m., Anonymous Racer said...

Wat wil je zeggen Anonymous, dat de Democratic Party ook in het complot zit?

 

Een reactie plaatsen

<< Home