zondag, september 03, 2006

De Grote Leugen


Trouw heeft wat met complotdenken. Een aantal publicaties kort na elkaar, waaronder een verhaal over Les Jamieson van de Newyorkse tak van 911truth.org. Die organiseert op 11 september de 'waarheid-rally’. De ’zoekers’ moeten zich bij Ground Zero verzamelen, gekleed in een zwart T- shirt met daarop ’Onderzoek 9/11’. De vijfde herdenking moet namelijk het eind inluiden van ’De Grote Leugen’, ofwel de officiële verklaring voor 11 september.

De strijd beheerst zijn leven, zo lezen we in Trouw. Hij heeft de laatste drie jaren maar twee opdrachten aangenomen om een website te ontwerpen en zijn spaargeld opgegeten. Hij houdt het hoofd boven water door twee woningen te verhuren en op de pof te leven met een creditcard.

En al jaren roept hij dat "de dijk doorbreekt, het tij keert, een golf groeit". Maar na elke publiciteitsgolf zakt het onderwerp weer weg. Jamieson erkent ook nu zelf te twijfelen. "Het is goed mogelijk dat het niet gebeurt. Ik hoop alleen dat het binnen redelijk korte tijd te gebeuren staat. Ik ben zo goed als bankroet. Ik houd dit niet eindeloos vol."

Zie daar het lot van iedere complotdenker voor wie 9/11 een ongezonde obsessie is geworden. Je zou bijna medelijden met hem krijgen. Trouw versterkt het drama nog eens door een hele rij idiote complotten uit het verleden op te sommen: De maanlanding zou in het echt nooit hebben plaatsgevonden, maar in een studio zijn opgenomen om de Russen te imponeren. Aids, een uitvinding van de Amerikaanse overheid, om zwarten onder de duim te houden. Prinses Diana, vermoord door de Britse geheime dienst, omdat ze een bedreiging voor het koningshuis was. En Pim Fortuyn, kalt gestelt door de CIA, omdat hij tegen de aanschaf van de Amerikaanse Joint Strike Fighter was. De hint is duidelijk: 9/11 hoort er ook bij.

Het eerste artikel laat enkele Nederlandse complotgelovers meer in hun waarde, maar het Trouw-commentaar dat veel twijfels zijn allang zijn weerlegd leidt weer tot de bekende afkeurenswaardige geluiden van complotdenkers: "Get real, er was nauwelijks schade," schrijft iemand, die kennelijk nauwelijks verder kijkt dan de sites van Les en zijn vriendjes, over het instorten van WTC7. "Nauwelijks brand te zien, niets serieus aan de hand, en plotsklaps stort dat hele gebouw in, RECHTSTANDIG, IN 5 SECONDEN."

De laatste keer was het trouwens nog 6,5 seconden. Maar zo gaat dat in complotland. De feiten veranderen iedere dag.

2 Comments:

At 3:39 p.m., Anonymous Racer said...

"De strijd beheerst zijn leven, zo lezen we in Trouw. Hij heeft de laatste drie jaren maar twee opdrachten aangenomen om een website te ontwerpen en zijn spaargeld opgegeten. Hij houdt het hoofd boven water door twee woningen te verhuren en op de pof te leven met een creditcard."

In de polder hebben we ook wel een paar strijders die in fanatisme nauwelijks onderdoen. Ik weet niet of medelijden op zijn plaats is, volgens mij geeft dit soort gedoe die mensen juist zin in hun leven, het is een soort surrogaat-realiteit, om de saaie realiteit van alledag te vervangen. In de spannende surrogaatwereld zijn kwaadaardige krachten aan het werk met een enorme macht die iedereen verblind, maar er zijn nog een paar dappere helden die de machinaties van de New World Order doorzien. Zij zijn verzameld op internet, en hun getal is groeiende. Op een dag zullen ze triomferen, dan zal de hele wereld zien dat die "complotdenkers" gelijk hadden en al die mensen die de oude media geloven zullen in hun hemd staan.

Zie ook de uitspraak van deze Les Jamieson: "We moeten door. Het lot van de democratie in Amerika en het milieu –ja, ik durf zelfs te zeggen– het lot van de hele planeet hangt ervan af.”

Jaja, de CT'ers: "we stellen alleen maar vragen". Maar ondertussen wanen ze zichzelf Marvel Comics Superheroes, die het universum moeten redden van de almachtige Evil Neocons. Het lot van de wereld ligt in hun handen, besef dat wel, de volgende keer dat je Arie Bombarie of Frank Mofo tegenkomt.

 
At 4:45 p.m., Blogger Braad Spitt said...

wat racer zegt!

Er is natuurlijk ergens een grens tussen je volledig inzetten voor een zaak en je hele lot in handen leggen van één issue.

Iedereen wil graag belangrijk en bijzonder zijn en we voelen ons allemaal iets belangrijker dan dat we eigenlijk zijn. Dat is een eigenschap die ingebakken zit in de menselijke natuur. Niks mis mee, zolang je je maar realiseert dat het zo is.
Een andere heel menselijke eigenschap is dat iedereen geneigd is meer belang te hechten aan informatie die strookt met je bestaande denkbeelden dan aan info die er in tegenspraak mee is.

Als je kijkt naar zo'n Les Jamieson dan zie je duidelijk iemand die is doorgeslagen. Hij dicht zichzelf een gigantisch grote rol toe - zelfs als redder van de planeet - en zet letterlijk alles op alles om die uiteindelijke erkenning te krijgen.
Dat ie niet meer aan werken toekomt en z'n spaarcentjes opeet is natuurlijk tekenend.

Hij MOET en ZAL gelijk krijgen. Als ie ernaast zou zitten dan zou alles waar ie voor staat in het leven uiteenspatten en is ie z'n rol als 'planeet-redder' helemaal kwijt. En daarmee z'n doel in het leven. Dan moet je wel verdomd sterk in je schoenen staan wil je zo'n klap weer te boven komen. Hij zal er dan ook werkelijk alles aan doen om dat te voorkomen. Uit puur lijfsbehoud.

Desondanks noemt ie zich een 'waarheidszoeker', maar iemand die er zo diep inzit heeft natuurlijk niks aan waarheid. Zijn grote belang is dat z'n rol als redder van de mensheid bevestigd wordt.
En ga dan nog maar eens objectief naar feiten kijken.

Ik ken de beste man verder niet goed genoeg maar het type gedrag waarbij iemand zichzelf zo'n belangrijke rol toekent (redder, verlosser) past goed in een beeld van iemand met een narcistische persoonlijkheid. Dikke kans dat dat zo is, maar dat is nattevingerpsychologie die ik niet hard kan maken.

 

Een reactie posten

<< Home