vrijdag, september 08, 2006

Verlof


Dit komt onder de 9/11 activisten ongetwijfeld harder aan dan het instorten van de WTC torens: de Brigham Young University heeft zijn hoogleraar Steven E. Jones donderdag met betaald verlof gestuurd. Jones is de man die het thermiet verhaal aanhangt en gelooft dat een explosief poeder is gebruikt om het staal in de WTC torens te smelten, waardoor ze makkelijker konden worden opgeblazen. Hij is ook een van de belangrijkste woordvoerders van de Scholars for 9/11 Truth beweging.

Jones was al eerder tot de orde geroepen. Na een reprimande van het universiteitsbestuur moest de hoogleraar zich tot de wetenschappelijke 'feiten' beperken. Dat viel hem moeilijk, want in zijn commentaren begon het politieke geluid steeds meer te overheersen en Jones maakte totaal geen geheim van zijn vermoedens over een complot. We lezen: "Jones seemed willing to go further, implicating unnamed government groups, but not President Bush."

Jones mag voorlopig nog wel onderzoek blijven verrichten, maar geen lessen meer geven totdat er een besluit over zijn toekomst is gevallen. Er is ook gerede twijfel ontstaan over de kwaliteit van zijn werk, dat hij nergens gepubliceerd kreeg, behalve in een politiek tijdschrift. "BYU remains concerned that Dr. Jones' work on this topic has not been published in appropriate scientific venues," aldus een verklaring.

Deze zomer stond ook al de positie van Kevin Barrett ter discussie, een docent aan de UW-Madison, maar ook oprichter van de Muslim Jewish Christian Alliance for 9/11 truth. Barrett wilde een cursus over 9/11 geven, waarin hij alle kanten zou belichten, zo beloofde hij. Maar bij veel collega's bestond twijfel over zijn werkelijke bedoelingen, zeker gezien zijn moslim achtergrond. En het hielp ook al niet dat Barrett regelmatig op tv verscheen om George Bush en kornuiten van massamoord te beschuldigen. Kritische interviews eindigden keer op keer in forse ruzies, waarbij Barrett moeite had om zijn driften te beheersen. Uiteindelijk mocht Barrett, na een felle discussie over de vrijheid van meningsuiting, blijven.

Complotdenkers zullen ongetwijfeld roepen dat Jones wordt gemuilkorfd, maar de hoogleraar had zich moeten realiseren dat als je overheidsgeld gebruikt voor research om een politiek standpunt te bewijzen, je buitengewoon voorzichtig moet zijn. Benieuwd hoe dit gaat aflopen: kiest Jones voor vrijwillig ontslag, of zal hij zich uit de 9/11 beweging terugtrekken?