donderdag, september 07, 2006

PapegaaienVolgens Amerika deskundige Ruth Oldenziel is het 'jarenlange taboe' op de interpretatie van 11 september aan het verdwijnen. De onderstroom van andersdenkenden, die al die tijd niet gehoord werd, barst open als een vulkaan, zo vertelt ze in Trouw.

Toch moet een socioloog ons nog maar eens uitleggen waarom er kort voor 9/11 nog gauw even een nieuwe Nederlandse 9/11 complotsite uit de grond gestampt moet worden, waarop met de beste wil van de wereld niets nieuws valt te lezen.

We hebben het over If only the moon could talk, want ook die krijgt van ons een eervolle vermelding in de categorie papegaaien. "Deze site is geen anti-Amerika site," lezen we. "Deze site geeft alleen aan dat er veel zaken rond de aanslagen op 11 september 2001 kant nog wal raken. Deze site is opgericht om duidelijk te maken dat de officiële verhalen niet kloppen."

Beetje meer afwisseling in de zinsopbouw was de leesbaarheid ongetwijfeld ten goede gelomen.

Wat gaat er om in het hoofd van de samensteller van zo'n site? Ja, het is overal al elders te lezen, maar laat ik dat nog eens herhalen? Het kan niet vaak genoeg gezegd worden? Als ik het nu ook nog eens zeg, zal de waarheid sneller boven tafel komen? Of is de site bedoeld voor ongelovige familieleden? "Ome Jaap, bekijk mijn site nou even, misschien ga je het dan eens geloven."

Wellicht kunnen we het Peter Burger en Willem Koetsenruijter eens vragen. Die deden onderzoek naar "mediahypes en moderne sagen". Zij refereren aan het waargebeurde verhaal dat duizenden inwoners van Seattle en omstreken in maart en april 1954 onverklaarbare putjes in hun autoruiten ontdekten. Waren de schuldigen vandalen met een buks, konden het eitjes van zandvlooien zijn of de meest gehoorde verklaring - was het fall-out van kernproeven?

Toen politiecontroles niets opleverden, deed de burgemeester van Seattle een beroep op president Eisenhower. Daarna werd het een zaak voor de wetenschap, waarbij al snel bleek dat voorruiten ernstiger waren aangetast dan achterruiten en dat het geheimzinnige verschijnsel het meer op oude dan op nieuwe auto’s had gemunt. Kortom: het ging om oneffenheden die er altijd al waren geweest, maar die de bewoners nu pas voor het eerst zagen.

Driekwart van de inwoners vernam over de mysterieuze putjes via de massamedia. Toen de politie er niet in slaagde om vandalen als schuldigen te arresteren, begonnen de kranten te berichten over fall-out, radiogolven en andere oorzaken, waarna de paniek pas goed toesloeg.

Tegenwoordig zorgen honderden elkaar napratende sites voor een massawaan. Voer voor sociologen.

3 Comments:

At 11:34 p.m., Anonymous Anoniem said...

Jouw site kan toch ook massaal nagepapegaaid worden Billy? En toch gebeurt het niet, hmmm...toch apart

 
At 1:51 a.m., Blogger Braad Spitt said...

Ten eerste zijn er natuurlijk meerdere sites die een weerwoord bieden aan de CT'ers (zie de links op de site onder het kopje 'non-complotten'), ten tweede is er natuurlijk helemaal niets 'apart' aan dat ze er minder zijn dan complot-sites.

De meeste mensen zullen namelijk helemaal geen moeite doen om op al die waansinnige claims te reageren. Dat Billy dit wel doet is erg handig voor mij, daar ik op deze manier een beetje op de hoogte blijf van al die absurde theorieen zonder dat ik zelf al die sites hoef te bezoeken (waar ik nogal snel depri word van al dat geneuzel, moedwillig gemanipuleerd 'bewijs', verkeerde conclusies, etc.).

Zo zul je ook altijd meer sites hebben over graancirkels, ontvoeringen door aliens, de maanlanding'hoax', poltergeesten etc. dan sites die de moeite nemen er tegenin te gaan. Daar is niks aparts aan, noch zegt het iets over het waarheidsgehalte.

 
At 8:33 a.m., Anonymous Anoniem said...

Leuk verhaal, met de ondertoon van het gemiddelde ochtendhumeur.
Dat deze site in augustus online was, is puur toeval. Feiten zijn zijn feiten en om er nou nieuwe bij te verzinnen lijkt me ook niet zo'n goed idee. Deze site beschuldigd niemand maar maakt een compleet verhaal van losse feiten.
Zo kun je iedereen die info verzameld een papegaai noemen. Wij zijn er in ieder geval trots op.

Lorre !

www.september11.tk

(Gemakkelijker dan http://home.planet.nl/~69-paranoid/start.htm)

 

Een reactie posten

<< Home