zondag, oktober 15, 2006

Antisemitisme


Er zaten een maand geleden blijkbaar niet alleen complotdenkers in de zaal bij de conferentie "De leugens, feiten en gevolgen van 11 september" in Utrecht. De Fabel van de Illegaal - een 'radicaal-linkse' organisatie die tendenzen van racisme en vreemdelingenhaat op de voet zegt te volgen - was ook aanwezig. Met fototoestel.

"In plaats van zich te organiseren en te strijden tegen onderdrukking, uitbuiting en uitsluiting, beperken de meeste samenzweringsdeskundigen zich tot thuis achter de computer fantaseren over complotten," stelt de organisatie, die streeft naar een "vrij-socialistische, feministische en ecologisch duurzame samenleving".

"De meesten doen het voorkomen alsof ze argeloze burgers waren die op een dag met een aantal ongerijmde "feiten" geconfronteerd werden, vervolgens op onderzoek zijn uitgegaan en toen een samenzwering ontdekt hebben. In werkelijkheid blijken ze vrijwel stuk voor stuk al lang van te voren overtuigd van het bestaan van een wereldsamenzwering. Ze grijpen grote gebeurtenissen als 9/11 simpelweg aan om hun gelijk te halen. Daarbij wordt er door de meeste conspiracynuts maar bitter weinig onderzocht, en des te meer van elkaar nagepraat en overgeschreven."

Organisator Albert Toby wordt ook nog even aangehaald: "Een volkomen paranoïde "reïncarnatietherapeut". Die deed in Utrecht alsof hij ieder moment naar Guantánamo Bay ontvoerd zou kunnen worden. "Het script voor 9/11 komt zo uit Hollywood", wist Toby, en de kippengriep zou ook al door de Amerikanen ontwikkeld zijn."

De toon wordt echter al gauw linkser: "De verhalen van conspiracydenkers zijn vaak niet meer dan verwaterde versies van het toch al simpele wereldbeeld van anti-imperialistische communisten. Die grossieren traditioneel in uitgebreide analyses van de wereldwijde machtsverhoudingen tussen arme en rijke landen, en samenzweringsdeskundigen bouwen hun luchtkastelen op van hen geleende en elders bijeengeschraapte kleine splintertjes informatie."

Maar dan komt het: "Deze hele denkstructuur is potentieel antisemitisch. Vervang namelijk het begrip "elite" in de samenzweringsideologie door "de Joden", en klaar is het klassieke antisemitische wereldbeeld. Een flink aantal van de samenzweringsdeskundigen, en helaas ook sommige anti-imperialisten, menen inderdaad dat die vermeende door en door slechte elite voornamelijk uit Joden bestaat. Waarschijnlijk uit tactisch oogpunt sprak geen van de op het congres aanwezige deskundigen over "de Joden". Wel citeerden en prezen ze bekende antisemieten. Ook klapte het publiek wel erg uitbundig toen een bezoeker zei dat Hezbollah liet zien hoe het moest."

"Er zaten ook diverse diehards tussen die zelfgemaakt materiaal verkochten of uitdeelden. Zo deelde iemand een folder uit waarin onthuld werd dat er in oktober in Libanon een kernexplosie zou gaan plaatsvinden. Hezbollah zou daarvan de schuld krijgen, maar de Amerikanen zouden de daders zijn. Met die "false flag" operatie zou men een oorlog met Iran willen rechtvaardigen en de komende Amerikaanse verkiezingen ten gunste van de Republikeinen willen beïnvloeden."

Dat de 9/11-beweging (in Nederland maar een paar honderd aanhangers sterk) de weg plaveit voor opkomend antisemitisme, zoals de Fabel van de Illegaal suggereert, is al net zo'n merkwaardig angstbeeld als dat de illuminati - een elitegroep met machtigste mensen uit de politiek, het bankwezen, de media en de zakenwereld - een wereldmacht zouden willen stichten.

Met die kanttekening dat de beweging wel een enorme aantrekkingskracht heeft op antisemitisten. De fabel van de 4.000 thuisgebleven joodse werknemers op 9/11 - gebaseerd op het bericht van The Jerusalem Post vlak na de aanslagen, waarin melding werd gemaakt van '4.000 Israëlis die zich op het moment van de aanslagen in of rond het WTC bevonden' - werd bijvoorbeeld dankbaar opgepikt. En weer anderen verwijzen naar de joodse neocons met grote invloed in en rond de regering Bush die ongegeneerd de Israëlische belangen zouden uitventen in plaats van de joodse belangen in Amerika. Diezelfde neocons waren volgens sommige complotdenkers de architecten van 9/11. Dat de kapers bij vlucht 11 als eerste een Israëliër hebben gedood en honderden joden omkwamen bij de aanslagen op de WTC torens wordt daarbij gemakshalve vergeten.

11 Comments:

At 12:16 p.m., Anonymous Anoniem said...

Proef ik hier nu dat je het enigzins opneemt voor de 9/11 beweging?

 
At 12:38 p.m., Anonymous Anoniem said...

"Do you think members of the Bush Administration are telling the truth, are mostly telling the truth but hiding something, or are they mostly lying?

Telling the truth 16%

Hiding something 53%

Mostly lying 28%

Not sure 3%"

http://www.angus-reid.com/polls/index.cfm/fuseaction/viewItem/itemID/13469

 
At 1:23 p.m., Anonymous Anoniem said...

90 % van de Amerikanen gelooft ook in god.

Het maakt niet zoveel uit wat de Amerikanen denken of vinden van hun overheid dus.

Zolang Bush maar een strakke koers vaart.
Vooralsnog lijkt hem dat goed te lukken.
Denk wel dat er straks iets meer gevraagd wordt van de Diebold software patches maar de techniek staat voor niks uiteindelijk.

Het zou helemaal mooi zijn wanneer door een "incident" de noodwet afgevaardigd zal worden en Bush voor onbepaalde tijd president blijft. Scheelt weer een hoop gedoe zegmaar.

Het werk is nog lang niet af in het midden-Oosten aangezien de olie-bronnen nog steeds niet uitgeput zijn.

 
At 10:37 p.m., Anonymous Anoniem said...

Zo raar is de veronderstelling van De Fabel niet. Joden spelen altijd een voorname rol in complottheorieën. Complotdenken en antisemitisme gaan vaak hand in hand.

 
At 12:56 p.m., Anonymous Racer said...

Kijk naar sommige leiders van de 9/11 truth movement, Eric Hufschmidt ("painful questions") en Chris Bollyn (American Free Press) zijn allebei 100% antisemitisch, Bollyn komt regematig op de koffie bij David Duke. De beweging lijkt een mengelmoesje van extreemrechtsen, extreemlinksen, militiefiguren en natuurlijk de UFO/graancirkeltypes.
In nederland lijkt de beweging vooral een zaak van links (Pamela Hemelrijk en Mat Herben zijn volgens mij nog gewantrouwde vreemde eenden in de bijt) maar dankzij de amerikaanse connectie vind er natuurlijk kruisbestuiving plaats. Ik heb op internet al vaker gezien dat radicaal linkse mensen die in het 9/11 ontkenningsbootje stappen, opeens dingen gaan roepen over "uitverkoren volk" en "zou het niet aan de joden zelf liggen dat ze zo vaak uitgekotst zijn".
Koppel de bestaande afkeer van Israel aan complotdenken en je komt al heel snel op jodenhaterij uit.

 
At 2:41 p.m., Anonymous Ronny said...

Ik bespeur, op enkele uitzonderingen na, geen fundamenteel antisemitisme bij complotdenkers, maar bij het zoeken van een zondebok, is Israel in hun ogen natuurlijk al gauw verdacht. Maar is dat dan ook echte jodenhaat?

 
At 10:25 p.m., Anonymous Anoniem said...

racer is 100% joods, net als Borat overigens

 
At 4:20 p.m., Anonymous racer said...

GB, shalom en de groetjes van r.naftaniel

 
At 5:21 p.m., Anonymous Yoda said...

Quote: "Maar dan komt het: "Deze hele denkstructuur is potentieel antisemitisch. Vervang namelijk het begrip "elite" in de samenzweringsideologie door "de Joden", en klaar is het klassieke antisemitische wereldbeeld."

Kijk, daar heb je nu eens helemaal gelijk in.
Vervang het door "vrouwen" en ze zijn allemaal tegen de emancipatie van de vrouw, vervang het door "auto" en het zijn milieuactivisten of vervang het door " mensheid" en het blijken ineens allemaal marsmannetjes te zijn.

Heb je nu zelf ook door hoe ongelooflijk stom en infantiel je bent ???

 
At 7:37 p.m., Blogger Smith&Jones said...

Een antisemiet met de naam Hufschmidt!:D

Heb je daar ook linkies van.

He..politici zijn voor 100% betrouwbaar!Ze verbergen nooit wat!
Alleen eerlijke en betrouwbare mensen kunnen aan de top komen.

 
At 10:04 p.m., Anonymous racer said...

" Een antisemiet met de naam Hufschmidt!:D
Heb je daar ook linkies van."

simpel: www.erichufschmid.net
de arme man is geobsedeerd door joden.

 

Een reactie posten

<< Home