zondag, april 29, 2007

Uberbelievers


Spits! raakt maar niet uitgeschreven over de chemtrails. Afgelopen vrijdag werd Anton Teuben aangehaald, uberbeliever en UFO-deskundige, de man achter Niburu.nl, dat aandacht besteedt aan verschijnselen als chemtrails, graancirkels en buitenaardse wezens.

Politici, instituten, overheidsorganen: allen zouden ze het bestaan van chemtrails doodzwijgen, zo vertelt Teuben: "Voor een groot deel ongeruste burgers die zien dat hun familie ziek wordt. We hebben al de eerste foto's gekregen van mensen die last hebben van Morgellons. Dat is een huidziekte waarbij zweertjes ontstaan waaruit synthetische vezels groeien."

Synthetische vezels?

Volgens de UFO-deskundige zitten dertien machtige families achter de chemtrails. "Die controleren het totale militaire apparaat, de farmaceutische industrie en het hele bankwezen." Welke families, dat weet Teuben natuurlijk weer niet, maar wel dat het er dertien zijn.

Niet alle complotters kunnen zich in de chemtrails vinden: "Zelden zoveel napraterij gezien als op die sites die iedere streep een ‘chemtrail’ noemen," lezen we in de commentaren bij Zapruder. Maar dan is er altijd wel weer iemand die een "heel ruitjespatroon aan chemtrails hier boven mijn hoofd op Walcheren" ziet. Als je maar lang genoeg wacht, zie je vanzelf wat je gelooft.

Dat heeft Piet Bakker, hoogleraar communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, trouwens goed begrepen. In het commentaar in Spits! zegt hij dat internet ideaal is voor complottheorieën. "Veel hits zijn dubbel, want iedereen kopieert elkaar. En als je in iets gelooft, is het niet zo moeilijk bewijzen daarvoor te vinden. Mensen zien zich graag bevestigd in hun eigen stelling. Elke ontkenning van anderen bevestigt in hun ogen het complot."

Labels: