dinsdag, augustus 28, 2007

Koersval


Het heeft weer eens behoorlijk gespookt op de Amerikaanse aandelenbeurzen, maar wie zich daar vooral druk over maken zijn onze slimme complotters. Met name het bericht dat een onbekende belegger flink heeft ingezet op een mogelijke koersval eind september geeft weer volop voeding aan speculaties. "Herinneringen aan de verdachte aandelenhandel aan de vooravond van 9/11 komen naar boven, waardoor de mogelijkheid van een nieuwe false-flagaanslag bij velen in beeld komt," zo voorspellen onze complotdeskundigen, die zo'n verhaaltje weer klakkeloos van Prison Planet overpennen.

Daags voor 11 september, zo redeneren onze beursgoeroes, werd er immers ook enorm gehandeld in aandelen van vliegmaatschappijen, hotels en verzekeringsmaatschappijen en ook van een bank die toevallig drie etages huurde in het WTC. Maar we hebben het al tig keer geschreven: er werd niet gespeculeerd op een aanval (het idee dat honderden beleggers hun mond hebben gehouden is natuurlijk al te belachelijk voor woorden), maar op winstwaarschuwingen die kort voor het weekend van 9/11 waren afgegeven door American Airlines, na een week waarin de hele reissector flink onder druk had gestaan. En de desbetreffende bank die in het WTC huisde had nou net toevallig zestig leasevliegtuigen in beheer. Alles wat maar enigszins op deze sector betrekking had werd in deze val meegesleept.

Maar hoe vaak je complotters ook wijst op deze feiten, ze willen het niet horen. Plotseling leiden onze financiële genieën aan geheugenverlies, doofheid of dementie, waardoor het voorkennisfabeltje maar blijft opduiken. Het is ook veel te mooi om los te laten, net als de verhalen over de nog levende kapers, de niet werkende mobiele telefoons en de prullenmandbrandjes van WTC7.

Op 6 oktober 2006 was er door complotters trouwens ook al een zoveelste terrorplot voorspeld op basis van overspannen handel in opties. Er werd echter alleen maar gespeculeerd op een geringe banengroei op de Amerikaanse markt, zoals door analisten feilloos was voorspeld. En de complotters? Die hoor je na zo'n mislukte voorspelling natuurlijk niet meer.

Dus waarom gokt iemand op een koersval eind september? Wellicht omdat de aandelenmarkt in zwaar weer is beland door de grote bezorgdheid over de kredietmarkt en grote koerscorrecties altijd in het vroege najaar plaatsvinden? Volgens het bericht dat de complotters zo gretig citeren zou het gaan om een groot hedgefonds dat mogelijke verliezen beperkt wil houden of een fondsmanager die heel even op de paniekknop drukte toen de beurzen onderuit leken te gaan. Letterlijk een false flag, maar dan van puur financiële aard.

Labels:

20 Comments:

At 10:34 p.m., Anonymous Anoniem said...

Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

 
At 10:46 p.m., Blogger Jay said...

Ben je een beetje homofoob anoniempje?

 
At 6:56 a.m., Blogger Jay said...

Arme Patman wordt gestoord van 9/11 zo te zien :)

Zapruder Inc. door Zapruder Inc. 7 uur 21 minuten geleden
Fokking overkill, ik word echt triest van dat 9/11 gespam. Als je mensen immuun wil maken voor je boodschap, is dit inderdaad de manier.De beste man heeft er zelfs een topic voor gemaakt op NUjij :D

 
At 10:33 a.m., Anonymous Gedem said...

Tja, zoals waarzegsters die elk jaar de dood van de paus voorzien en op een jaar vallen ze wel juist ! :p

 
At 6:50 p.m., Anonymous Fred said...

"Daarom was 9/11 zo’n succes, niet veel mensen hoefden ervan te weten en toch deden heel veel mensen er (onbewust) aan mee.”

Onbewust? Tuuuuuurlijk!!!! En dan zes jaar later nog niet je mond opentrekken.

 
At 9:48 p.m., Anonymous Anoniem said...

"winstwaarschuwingen die kort voor het weekend van 9/11 waren afgegeven door American Airlines"

11 September 2001 was op een Dinsdag ?

 
At 12:32 a.m., Anonymous Anoniem said...

http://video.google.co.uk/videoplay?docid=-1026437698719449439

 
At 4:47 a.m., Anonymous Anoniem said...

Wist je dat bijna al jouw teksten beginnen met het woord: complotters?

 
At 5:49 a.m., Anonymous Sally said...

11 September 2001 was op een Dinsdag ?

Yep

 
At 6:28 p.m., Anonymous Anoniem said...

Bestaat knuzenclub zapburu nog steeds??
Ongelofelijk.
en wat een kut teksten alleen maar klagen en schelden op een ander.
man pak jezelf eens aan!

 
At 6:42 p.m., Anonymous Braad Spitt said...

een "knuzenclub"? LOL

Wijs het gescheld eens aan in de artikelen? Begin eens met één voorbeeldje.

 
At 7:22 a.m., Anonymous Anoniem said...

@ Jay:
De teskten zijn niet normaal in dialoog of onderzoeks, journalistiek respect naar de ander geschreven hier de laatste twee teksten als voorbeeld genomen:

Zijn onze slimme complotters -
onze financiële genieën -
Zijn complotdenkers per definitie vergeetachtig? Of gewoon lui? –
een of andere malloot die schrijft –
als overspannen trommelende Duracell-konijnen. –
de klapwiekende, aluminium hoedjes dragende ''conspiracy nuts'' –

Het is alleen maar spotten en/of belachelijk maken tekst in tekst uit dit vermengd met de argumentatie van de auteur.

Je moet als auteur toch wel apart in je vel zitten om alleen maar dag in dag uit dit soort teksten te typen. Dagelijks sarcasme zegt zeker iets over de aard van de auteur.
Wat voor een persoon jezelf bent?
Hoe scherp en opjectief is je waarnemingsvermogen?

 
At 7:24 a.m., Anonymous Anoniem said...

objectief

 
At 8:15 a.m., Anonymous Braad Spitt said...

ach, eerst was het nog "geklaag en gescheld", maar na een reactie is dat alweer bijgesteld tot "Dagelijks sarcasme zegt zeker iets over de aard van de auteur.".

Je houdt dus niet zo van sarcasme. Da's jouw probleem he?
Voor de rest beantwoord je gewoon weer aan het standaard beeld vanhet complottertje dat, behalve wat geklaag, niet echt iets te melden heeft.

 
At 9:42 a.m., Anonymous Anoniem said...

Krijg je weer het standaard hautaine antwoord van Braad, die weer bezig is aan zijn dagelijkse portie complottertjes afzeiken, om zichzelf daarmee een beter gevoel van eigenwaarde te geven.

Lijkt net op schoolkinderen die aan het pesten zijn om daarmee hun eigen onzekerheid te verbergen.

 
At 9:49 a.m., Anonymous Braad Spitt said...

Waarmee je nogmaals laat zien dat je niet echt iets te melden hebt, behalve het gebruikelijke gezeur.
Wat is dat toch met die complottertjes?

 
At 1:14 p.m., Anonymous Crap said...

"Die weer bezig is aan zijn dagelijkse portie complottertjes afzeiken..."

Dus je voelt je aangesproken?

 
At 9:51 p.m., Anonymous Anoniem said...

Let op mijn woorden, op 09-09-2007 gaat het gebeuren! Een aanslag die zijn weerga niet kent.

 
At 9:58 p.m., Anonymous Braad Spitt said...

haha, aldus sprak 'anoniem'. Natuurlijk gebruik je geen individuele naam zodat we je 10 september eens kunnen vragen hoe dat zit met die aanslag die maar niet kwam. Lafbekkie!

 
At 3:49 a.m., Anonymous Anoniem said...

Zwitsers onderzoek: grote waarschijnlijkheid voorkennis optiehandel 9/11

Een nieuw onafhankelijk onderzoek naar voorkennis in optiehandel in de dagen voor de aanslagen van elf september 2001, komt tot de conclusie dat in een aantal derivaten met grote waarschijnlijkheid met voorkennis is gehandeld. De tot op heden gangbare verklaringen zijn niet toereikend de afwijkingen te verklaren.

Het onderzoek door twee professoren van de universiteit van Zurich, Marc Chesney en Loriano Mancini, bekeek het gedrag van put-opties op 20 Amerikaanse fondsen, met name in de financiële en luchtvaartsector, in een vergelijkingsperiode van tien jaar. Daarnaast werd gekeken naar de waarschijnlijkheid. De al negatieve markt bleek geen verklaring te zijn voor de ongebruikelijke volumes.

Met name voor derivaten op American Airlines, United Airlines, Merrill Lynch, Bank of America, Citigroup en JP Morgan bestaat een grote waarschijnlijkheid van onregelmatigheden.

Het onderzoek is geen rechtsgeldig bewijs, maar de statistische bevindingen geven wel ongebruikelijkheden aan.

http://www.lesechos.fr/info/marches/4620847.htm

 

Een reactie posten

<< Home