vrijdag, mei 02, 2008

I told you so!


Weer een hoop I-told-you-so-verhalen bij de Zappers. Veel daarvan heeft betrekking op global warming, dat de doorsnee complotter allemaal maar onzin vindt. Fabeltjes van wetenschappers die onderzoeksgelden binnenslepen. En dus duiken complotters allerlei artikelen op, waaruit moet blijken dat het broeikaseffect een hoax is. Berichten over koude winters in de VS bijvoorbeeld, alsof dat iets over het klimaat zegt.

Toegegeven: Wereldwijd daalt de temperatuur iets vergeleken met vorig jaar door La Nina, een koude zeestroming in de Stille Oceaan, maar Britse weerkundigen verwachten dat de temperatuur binnen vijf jaar weer zal stijgen doordat tegenhanger El Nino dan weer actief wordt. Duitse onderzoekers denken dat nu dat een veel langere koudeperiode aanbreekt, maar ook weer vanwege oceaanstromingen.

Zie je wel, roept de complotter voor zijn beurt, en negeert wat de deskundigen er werkelijk over zeggen: "Voor alle duidelijkheid, we zeggen niet dat het allemaal wel meevalt met het door mensen beïnvloede klimaat," benadrukt Majib Latif, hoogleraar van het Leibniz Institute of Marine Sciences in het Duitse Kiel. Het broeikaseffect wordt dus enigszins gemaskeerd, maar gaat intussen gewoon door.

Overigens: dit is dus wetenschap. Bestaande theorieën worden op basis van nieuwe inzichten bijgesteld. De opwarming van de aarde staat trouwens helemaal niet ter discussie, want meetbaar en zelfs zichtbaar, ter discussie staat is wat die opwarming veroorzaakt.

Een ander I-told-you-so-verhaal is het TROS Radar tweeluik rond de afkeurenswaardige marketingtaktieken van de farmaceutische industrie, die je graag een ziekte aanpraat op basis van vage klachten. Adverteren voor een geneesmiddel mag niet, maar aandacht vestigen op een ziekte is wel toegestaan via websites met dubieuze zelftesten. Verder blijkt de industrie iets te vaak mede-auteur dan wel sponsor van wetenschappelijke artikelen. Allemaal zaken die inderdaad zo snel mogelijk een halt toegeroepen moeten worden.

Maar laat je zo'n uitzending maken door complotters dan krijg je dit: de farmaceutische industrie is begonnen met een demonisch offensief zo veel mogelijk mensen leeg te plunderen en vervolgens te vergiftigen (beetje dom, als je aan ze wilt verdienen?). Dat hun pillen worden toegelaten is het gevolg van het en masse omkopen van wetenschappers en ambtenaren door de farmaceutische industrie. En zieke mensen moeten aan de medicijnen, ook al is de ziekte gewoon verzonnen. Laatst nog de wiebelbeenziekte.

Toch bestaat er een heuse Stichting Restless Legs in Nederland, die helemaal geen geneesmiddelen, maar juist een dieet aanbeveelt. Zapruder-blokhoofd Patman bombadeert trouwens met hetzelfde gemak RSI (muisarm) tot een verzonnen ziekte, totdat iemand verontwaardigd reageert dat zijn neef "een ernstige vorm van RSI heeft, doordat hij de hele dag achter een computer moet zitten." En hoppa, even een streep door de tekst gehaald en RSI is weer terug als ziekte. Vanachter je computer is een verzonnen ziekte zo bedacht.

Die TROS uitzending gaat complotters dan ook niet ver genoeg. Sander: "Wordt het niet eens tijd om TROS info te verschaffen over medicijnzwendel voor niet bestaande virussen, het echte werk."

Maar hij bedoelt: het echte complotwerk.

Labels: ,

8 Comments:

At 6:08 p.m., Anonymous Anoniem said...

En het gevolg van zulke artikelen is dat je mensen aantrekt zoals dit triest figuur die de medicijnen van z'n ouders (suikerpatienten en andere aandoeningen) weg wil gooien omdat er pyramides op de verpakkingen staan.
Het is te treurig voor woorden.

 
At 6:22 p.m., Anonymous Anoniem said...

"Het is te treurig voor woorden."

Jij ook met je obsessieve getrol.

Neem nog een pilletje braad. :)

 
At 7:43 p.m., Anonymous Anoniem said...

Toch bestaat er een heuse Stichting Restless Legs in Nederland, die helemaal geen geneesmiddelen, maar juist een dieet aanbeveelt.

OMFG

 
At 8:10 p.m., Anonymous Pieter said...

Complotters roepen maar wat, dag in en dag uit.

 
At 10:36 p.m., Anonymous Anoniem said...

Daarom dat er ook sites zijn als Zapruder. Daar denken ze tenminste na. Zou Billy ook eens moeten proberen...

 
At 11:38 p.m., Anonymous Anoniem said...

Dus omdat complotters maar wat roepen zijn er sites als zapruder en moet Billy daar meer van opsteken?

wow :o)

 
At 12:49 a.m., Anonymous Donkerdoorn said...

Nope. Daar knipt en plakt Billy dagelijks zijn stukjes vandaan....
Het is een hobby, zullen we maar zeggen....

 
At 4:25 a.m., Blogger heilloze profetie said...

Hobbies zijn oké! Maar je zou nog wat epistels aan mij opdragen Donk, komt daar nog wat van? ;)

 

Een reactie posten

<< Home