woensdag, april 30, 2008

SnuffelstaatHet actiewezen in Nederland heeft wel eens betere tijden gekend. De Paasmars tegen de oorlog in Irak was met tachtig deelnemers al geen succes, maar de Volksopstand die voor 17 mei was aangekondigd voor het behoud van privacy en burgervrijheden komt al helemaal niet van de grond wegens een "verdwenen" organisator, miscommunicatie en een gebrek aan mankracht. Slechts vier mensen hadden daadwerkelijk de moeite genomen om naar de vergadering in Utrecht te komen. De posters die al waren uitgedeeld kunnen in de prullenmand.

"De actiebereidheid lijkt vooralsnog niet al te groot, en er lijkt dan ook voornamelijk behoefte aan een 'virtuele' uitlaatklep," zo valt te lezen op de website Volksopstand2008. En daar begint de ellende al, want op de hele website is (op het moment van schrijven) geen enkele informatie te vinden over waar men nu werkelijk voor staat.

De organisatie had aanvankelijk gehoopt op duizenden mensen die zouden demonstreren op de Dam in Amsterdam tegen voorstellen "die onze vrijheid en privacy in het nauw brengen." Aanleiding zijn plannen van het kabinet om een database aan te leggen met de vingerafdrukken van alle Nederlanders, schuldig of onschuldig. "Verder vormt de invoering van nieuwe technieken (zoals in de nieuwe OV chipkaart) een bedreiging voor ons. Onder het mom van ‘terrorisme’ en ‘criminaliteit’ worden ons steeds meer vrijheden afgenomen."

Dat klinkt weer behoorlijk complotterig.

Het plan voor zo'n database bestaat inderdaad. Maar het College Bescherming Persoonsgegevens is tegen, net als enkele politieke partijen, en de kabinetsplannen lijken sowieso in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, dus om nu al op de Dam te protesteren tegen een plan dat het misschien niet eens gaat halen is wat al te voorbarig. Bovendien mag volgens het wetsvoorstel de officier van justitie de databank met paspoortgegevens alleen raadplegen wanneer er al een verdachte of veroordeelde is, maar diens identiteit niet vaststaat. En dan is er nog de vraag welke vrijheden ons worden ontnomen als zo'n database wordt ingevoerd.

De discussie schiet echter al gauw door naar angst voor een snuffelstaat: alsof de overheid plannen zou hebben om ons met de OV chipkaart van minuut tot minuut te volgen. Om dat allemaal in kaart te brengen zou je alleen al een gigantisch datacentrum nodig hebben. De huidige privacywetgeving staat dit soort gesnuffel niet eens toe. Merkwaardig genoeg komen de complotters niet in opstand tegen de GSM telefoon, die politie exact kan vertellen in welke wijk je je bevindt. Misschien omdat zo'n GSM ook wel weer handig is?

Overigens is het opvallend dat complotters geen enkele moeite hebben om op hun 'eigen' sites gevolgd te worden. Zelden zo'n Big Brother-site gezien als Zaplog. Daar staat precies vermeld welke leden online zijn of op welk tijdstip zij op een artikel reageerden of een artikel plaatsten. Geen enkel protest tegen deze 'snuffelstaat'.

En nu we toch bezig zijn, u zocht en vond het volgende:


Labels: ,

12 Comments:

At 1:36 p.m., Anonymous Anoniem said...

Zapburu: Overigens is het opvallend dat complotters geen enkele moeite hebben om op hun 'eigen' sites gevolgd te worden. Zelden zo'n Big Brother-site gezien als Zaplog. Daar staat precies vermeld welke leden online zijn of op welk tijdstip zij op een artikel reageerden of een artikel plaatsten. Geen enkel protest tegen deze 'snuffelstaat'.

Zoiets heet openheid, niks te verbergen, een goed geweten, enzovoort. Zo openlijk dat iedereen het kan zien, ook degenen die reageren.
Een totaal verschil met verplichtende maatregelen of administratieve slimmigheden waarbij ze de centen in je zak kunnen tellen of (kunnen) turven hoevaak je met vrienden in land X heb gebeld.

Gesproken over openheid, ook hier niet het sterkste punt. De ene dag is anoniem reageren mogelijk (omdat er anders niemand reageert in deze beerput), de volgende dag kan het weer niet, omdat het dan minder goed uitkomt. Angezien de desinformatie hier van dien aard is dat zelfs een verstandelijk gehandicapte er door heen prikt.

 
At 2:33 p.m., Anonymous Anoniem said...

grappig stukje weer, van iemand die z'n eigen identiteit 'angstvallig' geheim houd.

Robert.

 
At 2:49 p.m., Blogger Billythekid said...

Je weet er weer een fantastische draai aan te geven. Waarom moet bij Zaplog iedereen van elkaar weten wat hij aan het doen is? Was dat nou juist niet het bezwaar van 'gevolgd' worden? Ik bedoel, van mij mag het, maar het komt schizofreen over. Als ik dat hier zou doen zijn de rapen gaar.

De reden dat hier niet altijd anoniem gereageerd kon worden is het afremmen van misbruik en als je dit blog gevolgd had weet je de aanleiding. Anders liep het hier vol met vuilspuierij.

Bij jouw geliefde Zapruder is registratie volgens mij verplicht, hier kun je 'extern' een nick registreren bij Blogger of OpenID en dan weet ik nog altijd niks van je. Heeft dus niets met 'minder goed uitkomen' te maken, want zelfs onder OpenID of Blogger kun je evengoed je mening spuien.

Maar belangrijker: dat is niet het beleid, zoals ik trouwens hier vele malen heb toegelicht.

@Anoniem: net als jij, dus...

 
At 3:13 p.m., Anonymous Anoniem said...

Het grote verschil is natuurlijk wel dat ik GEEN ludieke stukjes schrijf over privacy beperkende maatregelen Beste Billy.


Robert.

 
At 3:46 p.m., Anonymous Crap said...

Desinformatie. Complotterspeak voor: informatie die ik niet wil lezen.

 
At 4:44 p.m., Anonymous harry,sjonnie,pietje of jantje said...

Verschil met hier en zapruder is dat hier een weblog is,wat lijkt op de mannenprive/story,en op zapruder het gaat om wat de story en prive niet vertellen.

Lijkt me een wezelijk verschil,wat dicht bij de waarheid zit.

 
At 5:02 p.m., Anonymous Crap said...

Tuurlijk joh. Tijd voor je pilletje.

 
At 5:04 p.m., Anonymous Anoniem said...

Komkommertijd?

 
At 7:29 p.m., Anonymous Anoniem said...

"Tuurlijk joh. Tijd voor je pilletje."

Nu je toch daarover begint; "Waar is onze Sander?" Of is hij ingesloten wegens het stalken van bram dijkman en omdat hij z'n adres hier op zapburu zag staan en daardoor een precedent voor zichzelf schepte?! Hahaha...

 
At 9:14 a.m., Anonymous Anoniem said...

Who the fuck is Bram Dijkman.
Ik ben anoniem gegaan,zoals alle andere figuranten die hier lopen.
Billie het ventje,of trutje hurts.
Braad spitt of crap.
Wat zijn dat nou voor namen.
Lijkt wel een comic book,met kleuters die maar niet volwassen kunnen worden.

De reden dat ik mijn naam er niet neerzet,is de moeite die ik niet wil nemen.
Trollen moet je beantwoorden met trollengrappen.
Dit is toch een trollenlogje.
En anoniem hier is het best passende bij vage figuranten als hier op zapjeburu.
Een vijfde rangs prive/storyweblogje met vulnis.

 
At 9:35 a.m., Anonymous Anoniem said...

Ach, voordeel van Sander is dat zijn schrijfwijze er altijd uitspringt, dus of hij nu zijn echte naam, een schuilnaam gebruikt of anoniem reageert, iedereen weet toch wel dat hij het is...

 
At 10:11 a.m., Anonymous Anoniem said...

Tja, tweede klas LEAO, he?

 

Een reactie posten

<< Home