woensdag, juni 04, 2008

Joris

De jacht op Joris is heropend, lezen we. Joris Demmink, topman van justitie, is veelvuldig op complotsites te vinden als de justitietopman die zich schuldig zou hebben gemaakt aan pedofilie. De bewijslast was tot dusverre echter onvoldoende voor rechtsvervolging (complotters: doofpot!) en de beschuldigingen komen ook nog eens uit verdachte hoek: Demmink is verantwoordelijk voor het levenslang opsluiten van de behoorlijk gevaarlijke Turkse drugsbaron Huseyin Baybasin. Die zit al sinds 2002 vast in dit land en wil er wel eens uit.

Dus spande Baybasin al eens een rechtszaak aan tegen Demmink. Die zou tapverslagen hebben gemanipuleerd, enzovoorts. Een dijk van een complot, een boek van Ludlum waardig, schrijft journalist Stan van Jong over deze affaire. Welnu, het boek is nog niet gesloten, want advocaat Adèle van der Plas heeft maandag namens Baybasin maar weer eens een klaagschrift ingediend bij het hof in Amsterdam. Er is nieuw bewijsmateriaal gebaseerd op een onderzoek van Klaas Langendoen.

Langendoen? Waar kennen we die ook maar weer van? O ja, die baarde opzien door met een krulletjespruik en een plakbaard voor de onderzoekscommissie van Maarten van Traa (PvdA) te verschijnen voor zijn rol in de IRT affaire. Langendoen was chef van de Haarlemse criminele inlichtingendienst en samen met Joost van Vondel het brein achter het Delta-onderzoek van het Interregionaal Rechercheteam, dat drugstransporten doorliet (netjes gezegd) om boeven te observeren. Dat was een brug te ver, en dus werd hij op straat gezet.

Langendoen is daar altijd enorm verontwaardigd over geweest heeft dus nog een appeltje met justitie te schillen. Van je vijanden moet je het dus maar hebben. Hetgeen ook geldt voor Langendoen zelf, die op de webplek van Stan de Jong een anonieme veeg uit de pan krijgt: "Klaas Langendoen zat in een stichting met ene N. Walbrecht en liet mensen 250 euro betalen voor niet verleende diensten. Was vervolgens niet meer bereikbaar dan aleen via een postbusnummer." Dit wordt knap ingewikkeld, want wie moet deze affaire nu weer onderzoeken?

Labels: