zondag, september 10, 2006

Black ops


De complotdenkers wilden aandacht van de media, en die hebben ze gekregen. Vermoedelijk meer dan ze ooit hebben kunnen dromen. Vrijdag besteedde 2 Vandaag nog eens een heel item aan de 9/11 complotten, naar aanleiding van het bezoek van 9/11 donderprediker David Ray Griffin aan Nederland. Vanavond is Zembla als gezegd geheel gewijd aan de 9/11 theorieën, waarbij volgens De Telegraaf van vandaag het 9/11 complot zal worden 'ontkracht'.

Aandacht dus wel, maar de media nemen de complotten niet serieus. En daar hebben de complotdenkers het knap moeilijk mee. "Probleem is gewoon dat elke slaapmuts niet verder kijkt dan de naieve blaat-Telegraaf en het journaal," klaagt een zekere Sjors Boesch in een van de vele commentaren.

In de VS is de stemming ook al mineur. James H. Fetzer, de oprichter van de Amerikaanse Truth beweging, heeft een persbericht verstuurd waarin publicaties in de Amerikaanse weekbladen over de beweging als 'aanvallen' worden gedefinieerd: "Other attacks are coming from national magazines, such as TIME and U.S. NEWS, which have cover-stories this week suggesting that those who believe 9/11 involved a conspiracy may need psychological counseling. Given what we know now, those who continue to defend the government’s account are the ones whose beliefs cannot be justified by logic and evidence, not the critics."

Op een tamelijk mild artikel in het Algemeen Dagblad reageren de complotdenkers natuurlijk als eerste, compleet met verwijzingen naar de sites waar de waarheid zogenaamd onomstotelijk wordt aangetoond ("Zij, de redactie van Niburu, is al jaren bezig deze nu eindelijk in de hoofdstroommedia terechtkomende nieuwswaarden opmerkelijk te maken aan deze media, maar is altijd genegeerd door diezelfde media"), maar dan wordt de nuchtere AD lezer ook wakker: "Je in de feiten verdiepen' is wat anders dan de mening van een paar andere complotdenkers in een documentaire te herkauwen."

Volkskrant ombudsman Thom Meeuws kreeg het opnieuw zwaar te verduren toen hij zaterdag naar aanleiding van het al maanden aanhoudende commentaar van 9/11 complotdenkers concludeerde: "De Volkskrant heeft onderzoek gedaan en één vraag beantwoord, doorgaan hetzelfde te bewijzen, lijkt mij geen journalistiek doel op zich."

"Mochten jullie de collectief-frontale aanval op Thoms weblog willen voortzetten, be my guest. Zelf begin ik er inmiddels een beetje moe van te worden, en bovendien lijkt het inmiddels minder urgent nu de ontwikkelingen in de media steeds massalere vormen beginnen aan te nemen," reageert hoofd marketing van de Nederlandse Truth beweging, iemand die zich VAB noemt. "Nu de boel definitief opengebroken is, heeft de 9/11-beweging Thoms weblog m.i. niet langer nodig als strategisch lanceerplatform."

Wel zijn de Nederlandse Truthers in dialoog gegaan met plaaggeest Francisco van Jole, die de hele beweging vrijdag in De Leugen Regeert als onzin afdeed. "Bij mij komt dit over als pure stemmingmakerij. Ik ervaar dit als pure mindcontrol," schrijft een zekere Spy-Oeps. "Er zijn 300 hoog gerespecteerde professoren die twijfelen aan het officiële verhaal van de Amerikaanse regering verenigd in Scholars for Truth".

300 hoog gerespecteerde professoren? Waar tovert hij die toch vandaan?

"In 'Goedemorgen Nederland' wordt de officiële term Black Ops aangehaald," schrijft een andere complotdenker aan Van Jole. "U weet direct dat het hier moet gaan om mannen in zwarte pakken. Ik wist niet dat er een expert op het gebied van intelligentiediensten achter u schuilde! Maar nu dicht ik u teveel krediet toe, aangezien Black Ops geheime operaties zijn. Verwijs dit nou niet naar het land der fabelen, want er zijn genoeg bewezen geheime operaties waar Westerse regeringen bewust eigen burgers doodden. Of was u dit even voor het gemak vergeten? Google eens voor de grap op 'Flase Flag' operations. Dat zal dan gelijk de laatste keer zijn dat u een Tom Clancy thriller koopt, aangezien de gedeclassificeerde waarheid veel spannender is. Uw wereldbeeld zal behoorlijk veranderen."

Van Jole was zo vriendelijk te antwoorden: "Ik heb niet de minste intentie aanhangers van complottheorien van hun ongelijk te overtuigen. Net zo min als ik dat bij Jehova’s Getuigen heb."

En dat viel uiteraard weer helemaal verkeerd bij de complotters. "Jool" heeft het helemaal verbruid bij de complotdenkers. Net als al die andere journalisten die weigeren te geloven in de Black Ops. Mopperend trekken de complotters zich terug in hun forums: "True Rebels Always Walk Alone.”

Labels: ,

1 Comments:

At 10:36 a.m., Anonymous Welleke said...

Van Jole serieus nemen? Is dat niet die zelfverklaard internetdeskundige?

De spastische reacties van sommige "believers" is wel altijd leuk om te zien, maar zuur voor de beweging. Het is daardoor zo simpel om de believers in een negatief hokje te plaatsen waardoor het niet nodig is om ook enkel maar een poging te doen om te luisteren. Dat vind ik een gevaar.

 

Een reactie posten

<< Home