woensdag, juli 26, 2006

Goud


Nu de video Loose Change in het Nederlands is ondertiteld, aandacht voor een opvallend detail uit die film: het gestolen goud uit de WTC torens.

Loose Change wordt, ondanks een opvallende hoeveelheid feitelijke onjuistheden, door complotdenkers op handen gedragen en gezien als een knap gemaakte propagandafilm. Dat is het ook, als je de inhoud even buiten beschouwing laat. Er zijn al twee versies geweest en een derde - Final Cut - is op komst. Na dreiging met rechtszaken vanwege auteursrechten zal die derde versie trouwens meer eigen materiaal (vooral interviews) bevatten.

Loose Change volgt het klassieke complotverhaal: Bush zit achter de aanslagen, explosieven zouden zijn gebruikt om de WTC-torens op te blazen, en de aanslagen in Pennsylvania en op het Pentagon zijn in scène gezet. Als bonus heeft Loose Change dan nog het volgende verhaal: en passant is ook nog eens goud uit het souterrain van het WTC gestolen. Huh?

Waarom het er überhaupt bij betrokken wordt is niet duidelijk, tenzij samensteller Dylan Avery en zijn buddies hebben willen suggereren dat de regering Bush er ook nog eens met het goud vandoor is gegaan. Want: een deel van het goud zou in twee trucks zijn gevonden in een tunnel onder WTC 5. Misschien dat men het goud nog even weg wilde halen kort voordat de Zuidtoren viel (is dus kennelijk niet gelukt, gingen de explosieven in de torens te snel af, soms?).

Hoe raar het ook klinkt: er lag inderdaad flink wat goud onder het WTC. En wel onder WTC 4, een van de kleinere torens. Na het instorten werd 230 miljoen dollar aan goud teruggevonden. En dat was blijkbaar ook alles dat er lag. Er zijn geen formele meldingen van vermissingen.

Maar volgens Loose Change moet er meer goud bewaard zijn van bijvoorbeeld banken. Eerst noemt Loose Change een hoeveelheid goud ter waarde van 950 miljoen dollar, uiteindelijk wordt het 160 miljard dollar. Een getal dat trouwens zomaar ergens op een 9/11 webpagina is genoemd en door de Loosers klakkeloos is overgenomen. 160 miljard dollar is 53 procent van de wereldreserve aan goud en dat ligt absoluut niet onder een toren in Manhattan.

Maar het wordt nog veel erger: het oorspronkelijke verhaal over de trucks blijkt volledig verkeerd geïnterpreteerd: Officials finally reached the trove Tuesday after removing a 10-wheel truck and several cars that had been crushed by the debris. Het goud lag helemaal niet in een truck. Er zijn trucks weggehaald worden zodat men het goud uit een (aanvoer)tunnel kon halen. Trouwens, een truck had het vele goud niet eens hebben kunnen vervoeren.

Een debunker heeft de volgende aardige berekening gemaakt: als je 160 miljard dollar omzet in gewicht kom je uit op 18.286 ton. Neem je een truck die 10 ton goud kan vervoeren dan zou je 1827 trucks nodig hebben gehad om al het goud weg te halen. De totale goudreserves in de VS bedragen dit jaar trouwens slechts 8133 ton, dus alleen daarom al kan 160 miljard niet juist zijn.

En een script overlezen kunnen de samenstellers blijkbaar ook al niet: "167 biljard dollar aan goud, waarvan 200 miljoen is gevonden. En dat is alleen maar het geld." We spoelen even terug: een paar zinnen eerder was het 160 miljard. Goud stijgt bij Loose Change in seconden in waarde.

Wedden dat het onderwerp in Loose Change deel drie verdwenen zal zijn?

Labels: ,

8 Comments:

At 8:04 a.m., Anonymous Democraat said...

Mooie rekensom, we zullen nooit weten wat het nou precies met dat goud is.

Billy, een korte vraag: wanneer vond de laatste accountantscontrole plaats van de VS goudvoorraad?

 
At 8:55 a.m., Anonymous Anoniem said...

Engels Billion = Nederlands Miljard

 
At 9:08 a.m., Anonymous AK said...

Hee billy, waar kan ik jouw film bekijken?

 
At 12:17 p.m., Anonymous Anoniem said...

Here are some links that I believe will be interested

 
At 10:13 p.m., Anonymous Anoniem said...

Here are some links that I believe will be interested

 
At 4:51 a.m., Anonymous Anoniem said...

Really amazing! Useful information. All the best.
»

 
At 12:54 p.m., Anonymous Anoniem said...

I really enjoyed looking at your site, I found it very helpful indeed, keep up the good work.
»

 
At 6:22 p.m., Anonymous Anoniem said...

www.wiezalhetweten.tk

 

Een reactie posten

<< Home