woensdag, oktober 18, 2006

War RoomJan van Aken, de tot voor kort wel erg stille lijstduwer van de Partij van de Waarheid, treedt eindelijk eens naar buiten. Loopbaan.nl sprak de 'goedlachse' Van Aken in zijn 'War Room', een kelder onder zijn huis met een grote tafel en een white board. Daarnaast is er een videofilmpje. Eerste indruk: keurige man, goed gebekt, strak in het pak, maar geen consistent verhaal.

Ten aanzien van 9/11 horen we Van Aken iets te vaak roepen dat er van alles niet klopt, maar de feitelijke onderbouwing ontbreekt. Of het rammelt. Hij zegt bijvoorbeeld dat door de War on Terror van George Bush 'privacy issues' naar voren worden gebracht waar niemand op zit te wachten, zoals RFID chips die in allerlei producten komen "tot aan je onderbroek toe" en die "op afstand uitgelezen kunnen worden".

Misschien dat hij te snel te sprong wilde maken naar een ander onderwerp, maar een buitenstaander denkt dus nu dat de War on Terror iets met RFID en producten te maken heeft. En chips in onderbroeken die op afstand uitgelezen kunnen worden? Dat meent u toch niet, mijnheer Van Aken?

Of toch wel? "We zijn tegen verdere aantasting van de privacy," zo lezen we bij Loopbaan.nl. "Zoals het plan voor afleesbare chips in allerlei dagelijkse producten, zodat je van iedereen een compleet beeld kan krijgen van zijn consumptiepatroon. Ook de chips in de nieuwe paspoorten kunnen op afstand worden uitgelezen. Iemand is er op Schiphol in geslaagd de gegevens van iemand op te vangen, en kon daarmee allerlei transacties doen."

Hier verwart Van Aken lekken in het wifi verkeer (draadloos internet) op Schiphol met chips in paspoorten. En met het uitlezen van producten weet je nog niet iemands consumptiepatroon, en mocht een winkelketen al zoiets willen (we zwijgen dan maar over de enorme investeringen in computers en software), dan is er in elk geval wetgeving die dat regelt. Het college bescherming persoonsgegevens heeft toevallig net een discussiestuk over RFID chips gepubliceerd, maar dat is Van Aken blijkbaar ontgaan.

En ja, technieken moeten goed beveiligd worden, maar dat is een ander verhaal dan dat die technieken op voorhand verboden zouden moeten worden, domweg omdat ze theoretisch misbruikt kunnen worden. In hetzelfde interview zegt Van Aken: " Ik ben nu ook bezig een bedrijf op te zetten waarin energiebedrijven samenwerken voor een belangrijk gedeelte van hun onderlinge communicatie, zodat computers het saaie werk kunnen overnemen van mensen." Kennelijk ziet Van Aken geen spoken zolang het zijn eigen sector betreft.

"Verder maken we ons zorgen dat men probeert informatie achter te houden. Zo is een kritische column van Hans Dulfer over 9/11 in NRC uit het online archief verdwenen, evenals een onthullende uitspraak van NAVO-baas Jaap de Hoop Scheffer in Nova over Afghanistan. De film 06/05 van Theo van Gogh over de moord op Fortuyn is moeilijk te krijgen; duizenden kopieën liggen achter slot en grendel. Een Nederlandse vertaling van het onthullende boek van de Duitse oud-minister Adreas von Bülow wordt subtiel tegengehouden. Het is ernstiger dan ik ooit gedacht had."

Hoezo is de film van Van Gogh moeilijk te verkrijgen? Er is om te beginnen een hele website aan die film gewijd, compleet met trailers en interviews. En je kunt hem gewoon op DVD bij Bol.com bestellen voor 4,99 euro. En kan het zijn dat de Dulfer columns niet in het archief van NRC te vinden zijn omdat veel freelance auteurs nooit akkoord zijn gegaan met de vergoedingen voor elektronisch gebruik? En wie houdt dat boek van Von Bulow subtiel tegen? De Minister van Staatsveiligheid soms?

Ik hoor niks over de AOW of de hypotheekrente, vraagt de interviewer terecht, want er is natuurlijk meer dan 9/11. Van Aken: "We zijn voor een betrouwbare overheid, die geen zigzagkoers volgt. Maar voor ons zijn dat niet de hoofdzaken. Laten wij ons maar concentreren op de punten die door de anderen vergeten worden, en voor ons heel wezenlijk zijn." Precies het probleem van zijn partij. Over de grote lijn is niet nagedacht.

Elke gek kan zich beroepen op de waarheid, zegt Loopbaan.nl. Hoe houd je die (gekken) buiten de deur? Van Aken: "Met een kleine kerngroep zijn we al twee jaar bezig met degelijk onderzoek. We houden elkaar scherp. Dat werkt als een filter." Filter? Daar hebben we nauwelijks iets van gemerkt.

Labels: ,

1 Comments:

At 12:39 p.m., Anonymous Arminius the Terrible said...

Zoals ik ergens ander al schreef:

Arminius the Terrible said...

DKNWZ kan heel slecht omgaan met kritische vragen. Ik wacht al weken op antwoorden over de achtergrond van deze meneer van Aken. Maar antwoorden geven ho maar!

http://zulu.messageboard.nl/12530/viewtopic.php?t=249

 

Een reactie posten

<< Home