dinsdag, april 03, 2007

Wintertijd


Een uiterst curieuze poll bij Zapruder naar aanleiding van een niet minder curieus verhaaltje dat beweert dat er "een kentering in de lucht lijkt te hangen". "De roep om vrijheid (van meningsuiting) lijkt steeds sterker te worden en de kritiek op de machthebbers lijkt aan te zwellen. Na jarenlang gezwegen te hebben onder een laf en zelfverkozen moratorium van oprechte kritiekspuierij, horen we weer harde en ongezouten kritiek jegens de krachten die ons collectieve onderbewustzijn bezoedelen, zoals Bill Hicks dat ooit zo mooi placht te zeggen. Ook journalisten en opiniemakers die jarenlang gedwee de kaken op elkaar hielden en verzuimden de mensen te informeren en te inspireren over de misstanden in de wereld en machinaties achter de schermen lijken soms heel langzaam uit hun schulpjes te kruipen."

In wat voor merkwaardige wereld leven complotters eigenlijk? Een jaar geleden wisten ze ook nagenoeg zeker dat de waarheid ten aanzien van 9/11 'eindelijk aan het licht' zou komen en dat een kentering 'nabij' was, maar uiteraard gebeurde er niets. Kennelijk ontwaken we nu weer uit een donkere periode, waarin de vrijheid van meningsuiting in het geding is. Je verwacht op zijn minst een uitleg, een toelichting, voorbeelden, the works. Maar niets van dat alles:

"Hoewel de vrije massacommunicatie het mogelijk maakt op grote schaal te informeren en te mobiliseren, is het eveneens een machtig wapen voor onderdrukkende propaganda en disinformatie. Technologieën als camera’s, satellieten en biometrie maken het voor machtsmisbruikers makkelijker dan ooit tevoren om grote groepen mensen te verstrooien, te controleren en te onderdrukken. Ondanks alle verwoestende technologie blijken de oude oorlogsmachines als angst en religie nog steeds het meest effectief van allemaal."

"Nu we zo rechtstreeks geconfronteerd worden met de onvoorstelbare tegenstellingen in de wereld draait onze cognitieve dissonantie overuren om het eigen leven minder triviaal en grotesk te laten lijken. Ondanks dit alles leert de geschiedenis dat het collectieve onderbewustzijn veerkrachtig is en gelijk een bimetaaltje een ingebakken geheugen kent. Concepten als goed en kwaad zullen altijd semantische begrippen blijven en egoïsme en goedertierenheid zullen hand in hand blijven gaan."

Deze alinea's zijn inderdaad een mooi voorbeeld van 'cognitieve dissonantie'. Er staat drie keer niks, maar het is vervat in zulke wollige taal dat de goedgelovige Zapruder achterban instemmend begint aan de poll die onder het stukje staat:

Is er de laatste tijd een kentering gaande?

Ja, je ziet langzaamaan een verschuiving richting meer "awareness"
Ja, dit is een trein die niet meer te stoppen is (wat nou 2012?!)
Nee, het is gewoon dezelfde shit als altijd (ik wil dood)
Nee, het wordt alleen maar erger (ik ben al dood)
Wat is een kentering?

Dat enkele stellingen ontbreken - "Nee, want ik heb geen idee wat de auteur bedoelt", "Kan iemand mij deze wartaal uitleggen?" of "Nee ik wil niet dood, waarom zou ik?" - is niet zo verwonderlijk. Complotters leven blijkbaar in een permanente staat van naargeestigheid, of zoals in een van de reacties is te lezen: "Op Zapruder houden we ook keihard de wintertijd aan...."

Je zou bijna gaan vermoeden dat complotdenken een poging is om dat onbestemde naargeestige gevoel een plek te geven (ja, Billy heeft nog een tijdje onder Freud psychologie gestudeerd). En hoe kun je dat beter doen door een niet-bestaande vijand op te voeren (NWO) of je woede af te reageren op niet-bestaande complotten? Als het in je hoofd altijd oorlog is, moet het daarbuiten immers ook oorlog zijn.

Labels: ,

19 Comments:

At 8:40 a.m., Anonymous Sjoerd said...

Gisteren tegenlicht gezien met dat fabeltje over de joodse lobby en de anderen redenen voor Irak?

Volgende week uit eigen land de mededeling dat we er vanaf moeten om gewoon te geloven wat we op het nieuws zien.

Toch wel een beetje awareness hoor

Anders bestond deze website ook niet.

 
At 8:55 a.m., Anonymous Han said...

Hmm, kritiek op het Irak beleid is er volgens mij altijd geweest, dat kun je nauwelijks als 'awareness' kenschetsen.

 
At 9:22 a.m., Anonymous xaderp said...

kritiek op het Irak beleid

Maar niet door de media, of door de politiek, Han...

 
At 9:34 a.m., Anonymous Crap said...

Heren: Het woord Irak komt helemaal niet voor in het Zapruder verhaaltje, noch wordt verwezen naar een oorlog.

 
At 10:11 a.m., Anonymous Anoniem said...

De grote complotten in de geschiedenis zijn ontrafeld en erkent... alleen wel na 40 of 50 jaar.

Bijv. de aanleiding voor de vietnam oorlog (Tonkin incident), ook een complot; inmiddels erkend door McNamara.

Wie gelooft tegenwoordig nog dat JFK door Lee Harvey Oswald is vermoord?

Hetzelfde lot zal 9/11 ondergaan.
Over 40 jaar weet iedereen dat het een inside job was, maar dan zijn er al weer tientallen andere schandalen die over de massa uitgestrooid zijn. En doet de waarheid van 9/11 er niet meer toe.

 
At 10:26 a.m., Anonymous Crap said...

De complotters blijven maar volhouden. De complotontkenners ook.

 
At 11:15 a.m., Anonymous Tim Dog said...

JFK, daar heb ik nog een mooi videootje op Youtube van gezien.

Compleet met 'funeral march' muziekje voor het dramatische effect:

JFK secret service call-off:

 
At 1:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

JFK ontrafeld?

Volgens mij zijn er 40 verschillende complot-theorieen met even zoveel verschillende verdachten.

Geef mij maar het Warren Report :-D

 
At 7:11 p.m., Anonymous Anoniem said...

Mooi filmpje.

Is de bodyguard bekend?
Heeft hij er ooit iets over gezegd?

Verdomme nu wil ik weer die uitzending zien van Peter.

Weer de hele avond naar de kloten.

 
At 9:18 p.m., Anonymous marxylius said...

Ah...onder het mom van een 1 april grap toch maar de site iets breder getrokken. Tsja, zoals ik altijd tegen Braad betoog: over 911 zijn we zo snel uitgeluld.
Spannend...nu moeten de echte dingen aan orde komen. De vraag is nu alleen: hoelang kan je dat nog conspiratoren noemen? Het is een stap, maar mijn zege heb je... (en daar ligt het wak ;) )

 
At 9:58 p.m., Blogger Billythekid said...

Beetje erg cryptisch...

 
At 11:38 p.m., Anonymous Braad Spitt said...

vooral heel erg leeg...

 
At 12:36 a.m., Anonymous marxylius said...

Hoezo leeg Braad? Ben je gewoon weer gemakzuchtig of selectief?
- Het onderwerp van de site wordt breder. Billy snapt nu ook wel dat het oeverloze gelul over 911 nergens toe leidt dus zal zijn winkeltje uit moet breiden met ufo's en die toch lastige zapruderjongens.
-Over 911 zijn we snel uitgepraat Braad
-Als Billy verder wil gaan dan 911, zal hij echt iets meer moeite in deze site moeten stoppen. Zapburu gaat ze allemaal volgen. Nou, be my guest. Ga het non-911 gelul overal maar volgen!
-De vraag is inderdaad waar de grens tegenwoordig ligt tussen conspiracy en werkelijkheid. Best interesant, omdat ook de tegenreactie zo lekker fanatiek is.
-En ik denk dat met de huidige opzet van bijvoorbeeld zapruder, die heel duidelijk voor een nieuws-reel hebben gekozen, het moeilijk wordt om ze in een hoekje te duwen. En het in een hokje stoppen is toch wel de grondslag van deze site. Hokje weg...wat nu?
Inhoud genoeg Braad?

 
At 7:03 a.m., Blogger Billythekid said...

"En ik denk dat met de huidige opzet van bijvoorbeeld zapruder, die heel duidelijk voor een nieuws-reel hebben gekozen, het moeilijk wordt om ze in een hoekje te duwen."

Ik heb iets gemist: Sinds wanneer is die site een newsreel?

 
At 10:19 a.m., Anonymous Braad Spitt said...

Ben je nu serieus, Marxylius?
Nou nou, wat een "inhoud"!

 
At 8:29 p.m., Anonymous Anoniem said...

Kan iemand mij hier serieus uitleggen waar de lol/motivatie/haat/kiesmaarwat vandaan komt om een hele site (en dus kostbare tijd van je leven) te wijden aan het reageren op anderen hun mening? Er zijn veel mensen waar ik het niet mee eens ben, maar ik zal er niet mijn levenswerk van maken om ze dat continu onder de neus te wrijven. Je moet toch wel zelf erg weinig inhoud hebben om je schrijfsel te baseren op anderen zonder zelf een mening naar voren te brengen. Want ja, da's eng natuurlijk want dan kunnen anderen daar weer op schieten; lekker veilig vanachter je beeldschermpje lopen k*nkeren.

Het idee van een sp00f is best leuk, maar het had gewoon bij die 1 april moeten blijven. Nu wordt het sneu.

 
At 9:39 p.m., Blogger marxylius said...

Treffend antwoord Braad!

 
At 10:40 p.m., Anonymous Braad Spitt said...

Lees nu eens je comment en probeer dan eens na te gaan waar het ook maar een klein beetje inhoudelijk wordt!
Ik zal het eens zin voor zin langslopen.

- Het onderwerp van de site wordt breder. Billy snapt nu ook wel dat het oeverloze gelul over 911 nergens toe leidt dus zal zijn winkeltje uit moet breiden met ufo's en die toch lastige zapruderjongens.
Blijkbaar volg je het hier niet zo lang. Het onderwerp is altijd breder geweest dan 9/11 conspiratoren, vooral omdat de meeste "truthers" ook degenen zijn die met andere complotten aan de haal gaan.
Je signaleert dus een trend die er niet is. Aantal aangehaalde voorbeelden: 0

-Over 911 zijn we snel uitgepraat Braad
En de inhoud is?

-Als Billy verder wil gaan dan 911, zal hij echt iets meer moeite in deze site moeten stoppen. Zapburu gaat ze allemaal volgen. Nou, be my guest. Ga het non-911 gelul overal maar volgen!
Wat is nu je punt? Billy mag van jou alleen over 9/11 schrijven? Zit het je zo dwars dat het over andere dingen gaat?
Kortom: loze zinnetjes. Inhoud: 0

-De vraag is inderdaad waar de grens tegenwoordig ligt tussen conspiracy en werkelijkheid. Best interesant, omdat ook de tegenreactie zo lekker fanatiek is.
Open vraag, geen antwoord. Leuk dat je het interessant vindt, maar je geeft geen mening. Inhoud: 0

-En ik denk dat met de huidige opzet van bijvoorbeeld zapruder, die heel duidelijk voor een nieuws-reel hebben gekozen, het moeilijk wordt om ze in een hoekje te duwen. En het in een hokje stoppen is toch wel de grondslag van deze site. Hokje weg...wat nu?
Dus jij denkt dat het moeilijker is om Zapruder in een hoekje te stoppen.
En jij denkt dat dat de grondslag is van deze site.
2x projectie. "Schrijven over" is iets anders dan "in een hokje stoppen". Kortom, je signaleert weer iets wat er niet is. Aantal aangehaalde voorbeelden: 0. Inhoud: 0

Inhoud genoeg Braad?
Welke inhoud?
Probeer eens een keer een mening te geven, en kom dan met concrete argumenten (voorbeelden!) waarop je die mening baseert. Dit is gewoon weer het gebruikelijke gewauwel in algemeenheden zonder iets concreets te zeggen.

 
At 7:29 a.m., Blogger Billythekid said...

Levenswerk? Die paar uurtjes in de week dat ik mij reuze vermaak met complotters? Valt wel mee hoor. Het bestaan van deze en andere debunkersites is simpel: reactie lokt tegenreactie uit. Zoals het hoort op internet.

 

Een reactie posten

<< Home