zondag, februari 24, 2008

Guantanamo Bay


Ruim zes jaar na de terreuraanslagen van september 2001 willen de VS in Guantanamo Bay zes aldaar gedetineerde 9/11 verdachten berechten. Het gaat om Mohammed al-Qahtani (de zogenaamde 20ste kaper), Ramzi bin al-Shibh (die de vliegopleidingen zou hebben geregeld), Ali Abd al-Aziz Ali (die ervoor heeft gezorgd dat de negen kapers konden reizen), Mustafa Ahmed al-Hawsawi (die de kapers zou hebben voorzien van geld, kleding en creditcards), en Walid bin Attash, die twee van de kapers van 11-9 hebben zou hebben opgeleid en zou hebben geassisteerd in het kapingsplan. O ja, en niet te vergeten de Pakistaan Khalid Sjeikh Mohammed, het zogenaamde brein achter de aanslagen. De berechting vindt plaats tijdens een militair tribunaal op Cuba.

Over dat tribunaal is flink wat beroering ontstaan, wegens vermeende inbreuken op de rechten van de terreurverdachten. Daarbij zou het met name gaan om zogenaamde martelpraktijken, zoals de bijna-verdrinkingsdood. Complotters suggereren natuurlijk meteen weer dat ongeveer iedere terreurverdachte tot bekentenissen is gemarteld. Of gewoon patsies zijn. Let vooral op het gebruik van aanhalingstekens bij 'terreurverdachten', alsof het derderangs acteurs betreft. "Wederom blijken de terreuraanslagen van 911 en 'terreurverdachten' te worden misbruikt voor de, niets anders te noemen dan, fascistoide politieke doeleinden van Bush&co."

Politieke doeleinden? Ja, daaaag! Het Bush tijdperk is nagenoeg voorbij, dus hier valt helemaal geen meer aan te behalen.

En hoe zit het met die martelingen? Voormalig ondervrager Paul Rester klaagde onlangs in een interview dat zijn beroep een slechte reputatie heeft gekregen door de vele berichten dat terreurverdachten door de CIA zijn mishandeld in geheime gevangenissen. "Iedereen ter wereld denkt te weten hoe wij doen wat we doen en ik moet het elke keer weer verduren wanneer ik me omdraai en iemand een opmerking maakt over waterboarding."

Volgens Rester hebben de ondervragers juist veel successen geboekt door schijnbaar onschuldige vragen te stellen en die techniek zou de norm zijn in Guantanamo. Slechts twee gedetineerden zijn hardhandig aangepakt, en dat was toen het detentiecentrum op Cuba net was geopend.

Advocaten van de gedetineerden spreken dit natuurlijk weer tegen, met name waar het gaat om Khalid Sjeikh Mohammed: die erkende vorig jaar het meesterbrein achter de aanslagen van 11 september te zijn. Uit zijn bekentenis zou echter op te maken zijn dat hij heel hard is aangepakt. Maar van Mohammed weten we inmiddels dat hij een wel erg rijke fantasie heeft.

Het hangt van de verdediging af of er nog cruciale feiten naar boven komen, maar de Amerikanen staan natuurlijk wel op achterstand waar het hun eigen geloofwaardigheid betreft: daarvoor is er op Cuba te veel gebeurd wat niet door de beugel kan en een militair tribunaal pleit ook al niet voor een eerlijke rechtsgang.

Maar beweren dat het merendeel van de gedetineerden "ten onrechte vast zit" is weer complottersonzin. Alsof daar allemaal van die onschuldige doetjes zitten die door Bush cs als terrorist zijn opgetuigd.

Labels: ,

4 Comments:

At 11:34 a.m., Blogger jopiter said...

@ Billy :

Hoe geloofwaardig zouden de uitlatingen van die Rester zijn, mede gezien tal van rapporten die zijn uitlatingen tegenspreken ?

Verder vind ik het wel een aardig en genuanceerd artikel, al lijkt mij dat er ook herhaaldelijk sprake is geweest van mensen die ten onrechte waren opgesloten en gemarteld, naast diegenen die ongetwijfeld terecht als terroristen zijn bestempeld.

 
At 2:46 p.m., Blogger Bart said...

Guantanamo is gewoon een regelrechte schande. Iedereen hoort recht te hebben op een fatsoenlijke rechtszaak, zelfs als je schuldig zou je zijn.

Het feit dat een land dat vrijheid en rechtvaardigheid predikt zo een constructie bedenkt, om buiten zijn eigen grondwet om en uit het zicht van instanties als amnesty international en het rode kruis, zogenaamde "terroristen"
te kunnen verhoren, spreekt boekdelen.

Maar Billy, zeg eens eerlijk, jij vindt Guantanamo Bay dus eigenlijk wel gewoon een prima toepassing van de Amerikanen?

 
At 2:58 p.m., Blogger binshit said...

De Verenigde Staten hebben tijdens een bezoek van een delegatie van Nederlandse parlementariƫrs aan de Amerikaanse gevangenis Guantanamo Bay op Cuba gevraagd of Nederland gevangenen uit het kamp zou kunnen overnemen.

Het gaat om gevangenen die Guantanamo Bay mogen verlaten, maar niet naar hun eigen land terug kunnen. De partijen zijn verdeeld. De PVV van Geert Wilders staat negatief tegenover het voorstel. Ook de SP heeft te kennen gegeven dat zij geen overname van gevangenen uit Guantanamo Bay wil.

"De Verenigde Staten moeten de problemen die ze zelf hebben veroorzaakt ook zelf oplossen," stelt SP-Kamerlid Harry van Bommel. "Nederland moet zich niet laten misbruiken als het afvoerputje van Guantanamo Bay."

De VVD was daarentegen wel positief over het voorstel. De VS kan de strijd tegen het internationale terrorisme niet alleen voeren, stelde VVD-Kamerlid Hans van Baalen. "Kritiek op Amerika, met name ten aanzien van de behandeling van terroristische strijders, moet gepaard gaan met het bijdragen aan oplossingen." De PvdA, ChristenUnie en het CDA waren nog niet in staat om op het verzoek van de VS te reageren.

PVV-leider Geert Wilders liet in een reactie op het bezoek aan het detentiecentrum zijn bewondering blijken. "Het zal een mooie dag zijn als we in Nederland ook zo'n detentiecentrum hebben", verklaarde hij. Wat het precies is aan Guantanamo Bay dat hij graag in Nederland zou zien, kon zijn woordvoerder niet zeggen.

In Guantanamo Bay worden verdachten van terroristische activiteiten zonder vorm van proces vastgehouden. Ook zouden in de gevangenis martelingen hebben plaatsgevonden. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International noemt dit een grove schending van de mensenrechten. Ook de Nederlandse regering heeft de situatie in het kamp afgekeurd.

Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) gaf begin dit jaar in een gesprek met zijn Amerikaanse collega Condoleezza Rice aan dat de behandeling van gevangenen in Guantanamo Bay in strijd is met internationale afspraken.

 
At 6:42 a.m., Blogger Jay said...

Wat een rust hier ineens.

 

Een reactie posten

<< Home