Koersval
Het heeft weer eens behoorlijk gespookt op de Amerikaanse aandelenbeurzen, maar wie zich daar vooral druk over maken zijn onze slimme complotters. Met name het bericht dat een onbekende belegger flink heeft ingezet op een mogelijke koersval eind september geeft weer volop voeding aan speculaties. "Herinneringen aan de verdachte aandelenhandel aan de vooravond van 9/11 komen naar boven, waardoor de mogelijkheid van een nieuwe false-flagaanslag bij velen in beeld komt," zo voorspellen onze complotdeskundigen, die zo'n verhaaltje weer klakkeloos van Prison Planet overpennen.
Daags voor 11 september, zo redeneren onze beursgoeroes, werd er immers ook enorm gehandeld in aandelen van vliegmaatschappijen, hotels en verzekeringsmaatschappijen en ook van een bank die toevallig drie etages huurde in het WTC. Maar we hebben het al tig keer geschreven: er werd niet gespeculeerd op een aanval (het idee dat honderden beleggers hun mond hebben gehouden is natuurlijk al te belachelijk voor woorden), maar op winstwaarschuwingen die kort voor het weekend van 9/11 waren afgegeven door American Airlines, na een week waarin de hele reissector flink onder druk had gestaan. En de desbetreffende bank die in het WTC huisde had nou net toevallig zestig leasevliegtuigen in beheer. Alles wat maar enigszins op deze sector betrekking had werd in deze val meegesleept.
Maar hoe vaak je complotters ook wijst op deze feiten, ze willen het niet horen. Plotseling leiden onze financiële genieën aan geheugenverlies, doofheid of dementie, waardoor het voorkennisfabeltje maar blijft opduiken. Het is ook veel te mooi om los te laten, net als de verhalen over de nog levende kapers, de niet werkende mobiele telefoons en de prullenmandbrandjes van WTC7.
Op 6 oktober 2006 was er door complotters trouwens ook al een zoveelste terrorplot voorspeld op basis van overspannen handel in opties. Er werd echter alleen maar gespeculeerd op een geringe banengroei op de Amerikaanse markt, zoals door analisten feilloos was voorspeld. En de complotters? Die hoor je na zo'n mislukte voorspelling natuurlijk niet meer.
Dus waarom gokt iemand op een koersval eind september? Wellicht omdat de aandelenmarkt in zwaar weer is beland door de grote bezorgdheid over de kredietmarkt en grote koerscorrecties altijd in het vroege najaar plaatsvinden? Volgens het bericht dat de complotters zo gretig citeren zou het gaan om een groot hedgefonds dat mogelijke verliezen beperkt wil houden of een fondsmanager die heel even op de paniekknop drukte toen de beurzen onderuit leken te gaan. Letterlijk een false flag, maar dan van puur financiële aard.
Labels: 9/11