Snuffelstaat
Het actiewezen in Nederland heeft wel eens betere tijden gekend. De Paasmars tegen de oorlog in Irak was met tachtig deelnemers al geen succes, maar de Volksopstand die voor 17 mei was aangekondigd voor het behoud van privacy en burgervrijheden komt al helemaal niet van de grond wegens een "verdwenen" organisator, miscommunicatie en een gebrek aan mankracht. Slechts vier mensen hadden daadwerkelijk de moeite genomen om naar de vergadering in Utrecht te komen. De posters die al waren uitgedeeld kunnen in de prullenmand.
"De actiebereidheid lijkt vooralsnog niet al te groot, en er lijkt dan ook voornamelijk behoefte aan een 'virtuele' uitlaatklep," zo valt te lezen op de website Volksopstand2008. En daar begint de ellende al, want op de hele website is (op het moment van schrijven) geen enkele informatie te vinden over waar men nu werkelijk voor staat.
De organisatie had aanvankelijk gehoopt op duizenden mensen die zouden demonstreren op de Dam in Amsterdam tegen voorstellen "die onze vrijheid en privacy in het nauw brengen." Aanleiding zijn plannen van het kabinet om een database aan te leggen met de vingerafdrukken van alle Nederlanders, schuldig of onschuldig. "Verder vormt de invoering van nieuwe technieken (zoals in de nieuwe OV chipkaart) een bedreiging voor ons. Onder het mom van ‘terrorisme’ en ‘criminaliteit’ worden ons steeds meer vrijheden afgenomen."
Dat klinkt weer behoorlijk complotterig.
Het plan voor zo'n database bestaat inderdaad. Maar het College Bescherming Persoonsgegevens is tegen, net als enkele politieke partijen, en de kabinetsplannen lijken sowieso in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, dus om nu al op de Dam te protesteren tegen een plan dat het misschien niet eens gaat halen is wat al te voorbarig. Bovendien mag volgens het wetsvoorstel de officier van justitie de databank met paspoortgegevens alleen raadplegen wanneer er al een verdachte of veroordeelde is, maar diens identiteit niet vaststaat. En dan is er nog de vraag welke vrijheden ons worden ontnomen als zo'n database wordt ingevoerd.
De discussie schiet echter al gauw door naar angst voor een snuffelstaat: alsof de overheid plannen zou hebben om ons met de OV chipkaart van minuut tot minuut te volgen. Om dat allemaal in kaart te brengen zou je alleen al een gigantisch datacentrum nodig hebben. De huidige privacywetgeving staat dit soort gesnuffel niet eens toe. Merkwaardig genoeg komen de complotters niet in opstand tegen de GSM telefoon, die politie exact kan vertellen in welke wijk je je bevindt. Misschien omdat zo'n GSM ook wel weer handig is?
Overigens is het opvallend dat complotters geen enkele moeite hebben om op hun 'eigen' sites gevolgd te worden. Zelden zo'n Big Brother-site gezien als Zaplog. Daar staat precies vermeld welke leden online zijn of op welk tijdstip zij op een artikel reageerden of een artikel plaatsten. Geen enkel protest tegen deze 'snuffelstaat'.
En nu we toch bezig zijn, u zocht en vond het volgende:
Labels: Big Brother, Volksopstand