zaterdag, september 29, 2007

Kevin







Van tijd tot tijd duiken er weer nieuwe filmpjes op van het instortende WTC7, of liever gezegd oude filmpjes die blijkbaar door iedereen alweer zijn vergeten. Uit de bovenste twee filmpjes blijkt nog eens hoe beschadigd dit gebouw echt was, met flinke branden, en je ziet de rook ongeveer uit alle verdiepen stromen. Daarnaast wist kennelijk ook NBC te melden dat het gebouw op instorten stond, iets dat complotters maar al te graag ontkennen.

Maar de complotters hebben altijd nog reddingswerker Kevin McPadden (derde filmpje). Die verklaarde dat hij zijn mond moest houden over de explosies bij WTC7 en ook hoe er werd afgeteld naar wat hij nu dan kennelijk ziet als het opblazen van WTC7.

Maar wie is McPadden eigenlijk? Niet eens een reddingswerker. McPadden beweert dat hij de eerste vier dagen op Ground Zero heeft rondgelopen. Vraag niet hoe hij daar zomaar werd toegelaten. Onder wiens supervisie opereerde hij? Zelfs 9/11 activisten is het opgevallen dat McPadden elke keer weer details aan zijn verhaal toevoegt, zoals het aftellen. Dat aftellen zou hij ook nog eens hebben gehoord op een radio van het Rode Kruis, wat het verhaal ook al niet erg geloofwaardig maakt. De New York Times Activist schrijft: "I hate to cast even tentative aspersions on a first responder, but I do think we need to look more closely at both Kevin McPadden himself and his story before we start treating it as good evidence."

Toch kan McPadden gewoon gehoord hebben wat iedere brandweerman later heeft bevestigd: namelijk dat men er rekening mee hield dat WTC7 zou instorten. Dat viel onder meer op te maken uit het feit dat het gebouw in zijn voegen kraakte. En het instorten kan makkelijk met behoorlijke knallen gepaard zijn gegaan, die je naderhand met explosieven associeert.

Het is ook zeer goed denkbaar dat de brandweer explosieven heeft gebruikt om het gebouw sneller neer te halen, alleen waarom zou je daar dan zo geheimzinnig over doen? Erg waarschijnlijk is dit scenario niet, want breng in een brandend gebouw maar eens explosieven aan. En als ze er al hebben gelegen, zoals complotters suggereren, is het wel erg knap dat ze door de hevige branden niet voortijdig zijn afgegaan.

Labels: , ,

donderdag, september 27, 2007

Spookwolken



Hoe vaak heeft Niburu nu al gemeld dat het bewijs voor chemtrails - die geheimzinnige vliegtuigstrepen in de lucht - nou dan toch echt geleverd is? Tig keer, maar nu hebben de chemtrailcomplotters pas echt iets om sceptici mee om de oren te slaan. Zeggen ze.

Het Duitse leger heeft namelijk toegegeven dat er gesproeid is in de lucht met metalen deeltjes. Op kleine schaal en onschadelijk, verklaarde men. Enkele Duitse weermannen denken er anders over. Volgens hen gaat het over een hoeveelheid van vele tonnen. Zij verdenken het leger van manipulatie van de radarbeelden en dienden een klacht in om deze illegale experimenten te stoppen. Ook de Duitse regering wordt 'aangepakt' en moet volgens hen meer uitleg kunnen geven over deze besproeiingen.

Klinkt reuze spannend, totdat je er nader in gaat verdiepen. Bron van dit verhaal is bovenstaande RTL uitzending, maar in de geschreven media vind je er helemaal niks over terug, waarschijnlijk omdat het oud nieuws betreft. Het gaat ook niet om meerdere Duitse weermannen, maar om meteoroloog en chemtrail-believer Karsten Brandt, die hierover al eens een boek heeft geschreven. Brandt wijst op spookwolken van 350 kilometer doorsnee die hij alleen op het radarscherm zag. In de lucht was niets te zien. Maar was dit nu het experiment waarop de militairen doelden? Nee, het is niet meer dan een veronderstelling. Weer anderen suggereren dat op de radar restmateriaal van de Space Shuttle te zien zou zijn geweest.

Experimenten om wolken te beïnvloeden zijn trouwens helemaal niet nieuw of zelfs maar bijzonder. Het succes van deze experimenten is tot dusverre ook nog eens gering.

Maar dat moet je complotters niet vertellen. Die hebben aan een half woord genoeg om victorie te kraaien. Alleen spreken ze zichzelf tegen. Want de chemtrails waarop ze telkens doelen zijn juist geen spookwolken, maar zijn duidelijk zichtbaar in de lucht.

En er is meer: "Het is niks anders dan grote groepen mensen ziek maken met als doel depopulatie van grote gebieden in de Wereld," lezen we weer eens bij Niburu. En dat doe je dan kennelijk door hoog in de lucht condensatiestrepen te trekken. Vraagje: hoe beschermen de uitvoerders en bedenkers van deze gruwelijke plannen zich tegen de vergiftigingen? Gasmaskers?

Labels:

woensdag, september 26, 2007

Money money money


Bonje achter de schermen van Loose Change, The Final Cut. Vaste lezers van dit blog weten dat er een bioscoopversie van deze inmiddels legendarische internetvideo over 9/11 zou komen die aanvankelijk rond 11 september zou gaan draaien, maar er was telkens weer wat. Begin dit jaar was er nog sprake van mogelijke Hollywood deals van vele miljoenen, maar er kwam niks van terecht. Onlangs moest samensteller Dylan Avery het handje ophouden voor broodnodige donaties. Desondanks zou de film er dit najaar dan toch echt komen.

Kennelijk was het de bedoeling dat dit film in het Mark Cuban Theater in New York zou draaien, maar dat gaat ook al niet meer door. William Rodriguez, de portier van het WTC, heeft hierover uit de school geklapt tegenover de New York Post, blijkbaar voordat het contract rond was. Uit een reactie van Rodrigieuz (foto) blijkt dat hij zelf ook niet meewerkt aan de film. Rodriguez had de winst willen delen met het Loose Change-team, want dit was immers geen internetfilm meer, maar een heuse bioscoopfilm, en zo kon hij zijn eigen organisatie financieel op de been helpen en slachtoffers van 9/11 helpen. Maar daar hadden de LC-boys even geen oren naar. Wie zei ook maar weer dat het bij Loose Change niet om geld gaat?

Labels: ,

dinsdag, september 25, 2007

Zelfpijperijen


Had Billy net besloten om die Zapruders nu maar eens een tijdje met rust te laten, er zijn meer complotters in de wereld, breekt er een heuse rel los. Internet advocaat Jeroen de Kreek alias Nextmp - bij GeenStijl kennen ze Jeroentje al langer - voert al geruime tijd een obsessieve eenmansactie tegen Balkenende en het CDA. Die wil hij laten vervolgen voor oorlogsmisdaden. Dit vanwege de Nederlandse steun aan de oorlog in Irak. Is niet helemaal gelopen zoals hij gedacht had. Voor opruiing en het bedreigen van Balkenende op zijn website - daar had Jeroen opgeroepen tot standrechtelijke executie - kreeg hij 118 dagen cel. Op 15 oktober dient het hoger beroep.

Jeroen liet bij Zapruder geen kans onbenut om zijn strijd tegen Balkenende te onderstrepen, een paar extra aangiften tegen de premier zou zijn zaak namelijk kunnen helpen, maar bij de Zapruders werden ze daar een beetje kriebel van: "Te pas en te onpas bleef je maar terugkomen met je vaak ongeïnformeerde rants tegen Jan 'Pieter'," schrijft Zapruder blokhoofd Patman.

Dat deed Jeroen recentelijk ook bij Zaplog.nl, de bijwagen van Zapruder, waar de aanhang zijn eigen nieuws mag plaatsen. Zapruder-hulpsheriff Antagonizer "vond dat ik daar op Zaplog.nl geen verdere campagne meer voor mag voeren op straffe van zijn hoon. Spammen wordt mijn werk dan plotseling genoemd, terwijl op Zaplog juist vrij de mening geuit mag worden."

Uiteindelijk kreeg Jeroen, nadat hij de moderator had beledigd, een wanker-ban opgelegd. Posten kan hij niet meer. En dat maakt die hele Zapruder volgens Jeroen ongeloofwaardig en net zo crimineel als de MSM (Main Stream Media). "Ik zou bijna denken dat Zapruder een false flag operatie is om de waarheid te verhullen. Het verspeelt energie aan onnodig zelfpijperijen. Het wilt helemaal niks veranderen. De grootste bullshit site die ik tegen ben gekomen."

Hoe gaan we deze dorpsruzie eigenlijk noemen? The battle of the lunatics? Balkenende willen vervolgen is natuurlijk krankzinnig, maar was het niet moderator Antagonizer die deze week nog beweerde dat de top het bedrijfsleven uit psychopaten bestaat? Kan het gekker?

Blijkbaar: "Wat niemand weet is dat ik niet meer op Zapruder.nl en Zaplog.nl komen kan," weet Jeroen nog net te melden bij Zapruder. "Op elke computer waar ik kom krijg ik een IP-ban. Ik moet van internetcafé naar internetcafé om de frontpage te kunnen zien, en vanaf elk cafe waar ik geweest ben is Zapruder.nl niet meer te benaderen." "Nextmp, jouw paranoia kent geen grenzen. We hebben je account geblokkeerd en je vaste IP. Meer niet." Vanuit weer een ander cafe (we zien Jeroen al rennen door Amsterdam, of waar hij ook woont): "Kletskoek Patman, je blokkeert ook de IP adressen uit internetcafes nadat ik vanaf die plek een post heb geplaatst."

Wordt vervolgd (pun intended)?

Labels: ,

Rabbit hole


Wat doen complotters zoal de hele dag? Die vraag komt automatisch in je op als je de complotforums leest. Hebben complotters banen bij banken, scheppen ze putjes, zijn het studenten of zijn ze gewoon werkloos? Duidelijk is dat sommige complotters oneindig veel vrije tijd tot hun beschikking hebben. Neem Arminus the Terrible, die bij de Zapruders graag de stoere bink uithangt. Arminius is de vijftig gepasseerd en viel nog niet zo lang geleden op toen hij de zappers opriep tot gewelddadige actie. Nadat hij ongeveer de complete Zapruder-achterban over zich heen had gekregen, bond hij enigszins in.

Lang geleden stond Arminius op de barricaden. Zo nu en dan doet Arminius nog wel eens een poging, maar voor een busreisje naar de Berlijnse demonstratie van de Brandenburger TorStrijders voor burgerrechten afgelopen zaterdag kreeg hij de handen niet op elkaar. En dus is Arminius maar weer thuisgebleven. "Was jij niet die gast die liever in een hangmat ging liggen dan vreedzaam actievoeren?" wil een Zapper weten. Ach, tien jaar geleden al waren de mensen al niet meer in beweging te krijgen, moppert Arminius.

En dus verslijt Arminius zijn ganse leven achter de computer. Het ontbijt is nog maar net achter de kiezen, of Arminius ("vrij mens") klimt vanuit "deep inside the rabbit hole" in de forums om er tot 's avonds laat te blijven hangen. De statistieken spreken boekdelen: sinds februari liet Arminius niet minder dan 2376 berichten achter in het Zapruder Forum, allerlei ditjes en datjes die moeten leiden tot de bewustwording van de opstandige mens. En dan duikt hij ook nog met regelmaat op bij NuJIJ, het Niburu Forum en DKNWZ en mogelijk post Arminius ook nog een onder tig andere namen in weer andere forums. Al twee keer moesten bij Zapruder harde schijven van vele petabytes worden bijbesteld. Zou Arminus al ergens gelezen hebben dat de Co2 uitstoot van het internet gebruik ongeveer even erg is al die van de luchtvaart? Moet hij eens niet tegen het internet gaan strijden?

Grote kans trouwens dat Arminius de computer definitief inruilt voor de hangmat. Dan kan Arminius Junior de noeste arbeid verrichten.

"Hier paps: "David Icke for president"
"Mwaaah...heb je niks anders?"

Labels:

maandag, september 24, 2007

Rare jongens


Van tijd tot tijd moeten de complotters zich weer even op de borst slaan om duidelijk te maken dat ze toch echt geen zootje mafkezen zijn met aluminiumhoedjes op, maar - let op de zelfverzekerde formulering - "bovengemiddeld geïnformeerde en goedbedoelende burgers" die zich druk maken om de wereld waarin ze leven. Klinkt misschien niet onredelijk, totdat je weer eens zo'n artikel leest waar de idiotie vanaf druipt. Rare jongens, die waarheidszoekers, staat er dan ook nog boven. Na lezing van het artikel en de commentaren daaronder kom je maar tot een conclusie: bovengemiddeld geïnformeerden zijn zo gek als een deur.

Complotters zien dat natuurlijk anders. Het is de rest van de mensheid die het allemaal niet begrijpt. En dat komt weer allemaal door - lees en huiver - de veranderde psyche: "Ongeveer 4% van de bevolking lijdt aan een dissociale (...) persoonlijkheidsstoring en het is bekend dat veel mensen die aan de top van het bedrijfsleven staan en hoge sociale en maatschappelijke functies bekleden, een psychopathische persoonlijkheid hebben. Aangezien deze mensen de standaard zetten voor succes en geslaagdheid in de maatschappij, proberen veel mensen in hun voorbeeld te volgen. Dit leidt vervolgens tot mensen die ook dergelijk psychopathisch gedrag gaan vertonen om ook succesvol te worden." En individuen die alleen nog maar geld en macht najagen, zelfs als dit ten koste gaat van hun naasten, zullen geen interesse meer tonen in wat goed is voor het maatschappelijk belang en steeds meer vervreemden van elkaar.

Zo zien complotters dus het bedrijfsleven: als gekkengestichten zonder dwangbuizen. "De overeenkomst tussen een psychopatische persoon en een rechtspersoon lijkt mij overduidelijk. Beiden hebben namelijk geen normaal menselijk geweten," lezen we in de commentaren.

Het bevestigt weer eens het verregaande autisme van complotters: zouden ze ooit wel eens een stap buiten de deur zetten? Hebben ze een bedrijfsdirecteur wel eens van dichtbij gezien? Aangeraakt? Hebben ze überhaupt een bedrijf van binnen bekeken? Het lijkt er niet op.

"De grote vraag is: hoe leg je aan Wim, Jan, Ahmed, Fatima, Karin en Naomi in het kort de geopolitieke puzzel achter 9/11 uit, zonder dat ze de crisisdienst voor je bellen omdat ze denken dat je over UFO’s met reptielenmensen fantaseert in plaats van over SUV’s met siliconenbimbo’s, zoals normale mensen," zo vraagt Johnito zich dan ook nog af.

Labels:

zaterdag, september 22, 2007

Lenen lenen, betalen betalen


Complotters herschrijven de geschiedenis waar je bij staat. Neem de huidige kredietcrisis. Die crisis is simpelweg ontstaan omdat de hypotheekmarkt voor goedkope leningen in de VS in de problemen is gekomen. Lenen lenen, betalen, betalen, die trein is even knarsend tot stilstand gekomen nu een aantal Amerikanen op zwart zaad zit. "Wat interessant is, is dat over hoe de crisis is ontstaan, wie hem gaat betalen en wie ervan profiteert niet of nauwelijks mededelingen worden gedaan," schrijft DKNWZ's P.uncia, die gelijk met de War of Terror komt aanzetten.

Want: Amerika betaalt de oorlogen in Irak en Afghanistan met geleend geld, het tekort op de handelsbalans blijft maar groeien en de infrastructuur in de VS is om te huilen. Intussen zijn er machtige defensiebedrijven die alleen maar rijker worden.

En als Nout Wellink van de Nederlands Bank zegt dat het systeem de crisis wel kan dragen, moet hij van P.uncia als "bovenbaas' maar eens vertellen welk "onnoemelijke leed wat jullie geldwolven in deze wereld aanrichten. Jullie steun aan de oorlogsindustrie produceert niets anders als verdriet, slachtoffers, verwoeste levens, trauma’s en invaliden, dus 'welterusten meneer de president' in de veilige wetenschap dat de commerciële MSM toch geen mededelingen doet over wie de crisis heeft veroorzaakt, wie de crisis gaat betalen en wie van de crisis profiteren."

De koppeling met de kredietcrisis aan de War on Terror slaat al nergens op (wat hebben hypotheekverstrekkers met Irak te maken?), maar Wellink krijgt ongetwijfeld een hartverzakking als hij leest dat DNB een oorlogsindustrie op de been houdt. Is het zo simpel?

Nee, natuurlijk. Het Amerikaanse defensiebudget maakt onderdeel uit van de staatskas die wordt gevuld door belastingopbrengsten enerzijds en inkomsten uit staatsobligaties anderzijds. Financieringstekorten aanvullen met opbrengsten uit obligaties is wat nagenoeg ieder land doet. Die obligaties worden door (institutionele) beleggers gekocht, maar ook door veel Amerikanen zelf, en door overheden in andere landen. Er is echter geen bank die de VS rechtstreeks geld leent voor een tank of kruisraket. Er is na 9/11 slechts een Patriot Bond uitgegeven specifiek voor de financiering van de War on Terror, waarvoor ook nog eens nauwelijks belangstelling bestond.

Indirect financieren de banken natuurlijk wel, maar zelfs dat is betrekkelijk: van de opbrengsten van de obligaties gaat weliswaar een substantieel deel naar defensie, maar gezondheidszorg eist een nog veel groter deel op, bijna 700 miljard dollar. Je kan dus evengoed de beschuldigende vinger opsteken naar de miljoenen Nederlanders die in (Amerikaanse) Nikes of Levi Strauss spijkerbroeken rondlopen, waarvan de belastingdollar mogelijk evenzeer wordt aangewend voor de oorlog. Moeten de Centrale Banken Amerikaanse staatsobligaties dan maar weigeren? Misschien moet P.uncia even uitleggen wat dat dan weer voor de wereldeconomie gaat betekenen.

Labels: ,

vrijdag, september 21, 2007

Pokerende pimp


Rapper Lange Frans is tegenwoordig ook boodschapper. Belangrijke eye opener voor Frans zelf was het boek The Biggest Secret van reptielencomplotter David Icke. "Ik werk veel samen met producer Geert Huinink. Hij en zijn vrouw bestuderen heel veel over de verborgen krachten achter het wereldtoneel. Van hem heb ik veel boeken gekregen."

Nou ja, Lange Frans is nog niet helemaal om. Over UFO's twijfelt hij nog. Maar Bush zit natuurlijk achter het instorten van de WTC torens: "Ik ben er honderd procent zeker van dat Bush die torens zelf naar beneden heeft gehaald! Begrijp me goed, ik ga mijn mening echt niet bij mensen naar binnen schuiven, maar voor mezelf ben ik er helemaal over uit. Ik geloof er heilig in! Amerika had een nieuwe Pearl Harbor nodig. Het paspoort van Mohammed Atta is smeulend op een berg gevonden en van die drieduizend Amerikanen is geen haar gevonden. Het is allemaal lariekoek.”

Grote vraag is wanneer Frans, die nog steeds van plan is om een ‘Lange Frans’ in dildovorm op de markt te brengen, zijn cd Lange Frans raps David Icke gaat uitbrengen. Of is dat commercieel gezien even onverstandig als dat Jan Smit Kurt Weill op zijn Volendams gaat reciteren?

Bij de Zappers in elk geval gemengde berichten over de 'kleuterrapper': "Dat Bush de torens naar beneden heeft gehaald kan echt niet meer hoor. Dat is zo 2002" (knipoog). "Een beetje leuk meepraten over dit soort politieke zaken is leuk en staat slim. Ondertussen heeft hij zijn slavengympies aan, RL slavenshirtje en dikke Breitling. Turft met een dikke Landrover rond en loopt de pokerende pimp uit te hangen." "Ik heb liever dat hij zijn mond houdt tot hij wél weet waar hij het over heeft. En edelmoedig dat hij het Midden Oosten bezocht heeft, maar ik vind dergelijke acties niet stroken met de rest van zijn kleuterhippityhop-imago."

En daar mag Lange Frans het mee doen: Te groot voor de poppen, te groot voor de merels. Te klein voor de liefde, te klein voor de kerels (vrij naar rapper Paul van Vliet).

Labels: , ,

donderdag, september 20, 2007

Eilanden

Het hoofd van de Amerikaanse veiligheidsdiensten Michael McConnell heeft deze week nog eens in een hoorzitting bevestigd waarom 9/11 kon plaatsgrijpen. Niet vanwege nimmer ontdekte explosieven waarmee de WTC torens werden opgeblazen, of omdat WTC leasehouder Larry Silverstein een asbest-probleempje uit de weg wilde helpen, ook niet vanwege heimelijke ruimtewapens, gefakete vliegtuigen en andere krankzinnige ideeën van doldwaze figuren met aluminium hoedjes.

Nee, "omdat we de inlichtingen niet goed op elkaar hebben afgestemd". "Naar mijn gevoel had 9/11 voorkomen kunnen worden. Maar de terroristen hebben geprofiteerd van onze eilandencultuur die sinds de Koude Oorlog had gewerkt." Eilanden die niet goed of half met elkaar communiceerden.

Tja, het is onbestaanbaar in de ogen van complotters: een falend Amerika, dat met de modernste technieken nog niet eens een paar gekaapte vliegtuigen heeft kunnen neerhalen, of allang had kunnen weten dat Mohamed Atta & His Flying Circus met een enkeltje op weg waren naar de VS. Maar ja, had iemand voor 9/11 gevraagd of het mogelijk was dat terroristen gekaapte vliegtuigen in torens zouden boren inclusief zichzelf en zelfs de complotters hadden je voor gek verklaard.

Labels:

zondag, september 16, 2007

Mariah


Hoe staat het eigenlijk met het door Marcia georganiseerde kennismakingfeestje voor de Zappers? Als we de commentaren bij Zapburu mogen geloven is Marcia een online verkleedpartij, ten zij dat ook weer een hoax is. Maar veel schot zit er nog altijd niet in. Na 234 berichten (laatste telling) zijn er nog altijd geen concrete afspraken gemaakt. Zelfs over de plek waar het een en ander moet plaatsvinden is de laatste drie dagen eindeloos gediscussieerd: "Amsterdam. In het weekend. Op een zaterdag. All in favor?" Een eilandje dan? "Wij van Zapruder hebben al tijden het plan om een poesvormig eiland te kopen, met een kuipvormige ringweg langs de kust om de bolides eens flink te kunnen uitproberen, grote wietplantages en ondergrondse XTC-labs."

Maar aan zo'n lollige opmerking heeft Marcia natuurlijk niks. En nou weer on topic, potverdorie! riep ze quasi-opgewekt, maar na al die ginnegappende eentweetjes met Marcia leek het enthousiasme voor een Zaproeder Landdag steeds verder weg te zakken. Voelen de complotters zich soms ongemakkelijk bij zo'n grote samenscholing? Of heeft Billy met zijn brutale suggestie van AIVD mol de sfeer voor eens en altijd verpest?

Of zit de argwaan dieper? Vertelde Marcia eerder dat ze aan voetbal en kickboksen deed, feministes maar niks vindt, evenals leidinggevende vrouwen, inmiddels heeft ze onthuld dat ze fan is van Mariah Carey. Foute boel. Laat Mariah (net als Celine) op de he-mannen van Zaproeder nou zo ongeveer dezelfde uitwerking hebben als kryptoniet op Superman: de staatsgevaarlijke mannenbroeders die Balkenende willen impeachen, Bush en zijn neocons aan hun kloten willen ophangen, Monsanto willen ontmantelen en communicatiesatellieten willen saboteren willen misschien geassocieerd worden met buikgrommende gothic metal, maar toch echt niet met zwaaiende aanstekers of bistro's bij kaarslicht.

Was dit soms het moment waarop haar vermeende alter-ego Robbertjan hoopte dat Marcia bij de Zapruders door de mand zou vallen als een "een spookhoax door een hele vette hij"? Dat moet allemaal nog blijken. Dus: Billy is er bij, jongens! Hij komt als Robbertjan, Johnito, Monkeyman of Arminius the Terrible, en opgelet: allen zullen keihard ontkennen dat zij Billy zijn!

Labels:

vrijdag, september 14, 2007

Wijsheid


Veel tegeltjeswijsheid afgelopen week bij Zapruder: "Complotdenken is een bruikbare manier van denken en puzzelen. Complotdenken is een tool die iedere journalist of truthseeker moet beheersen, voorkomt intellectuele inteelt. Het complot is de standaard manier van in politiek, militaire strategie en corporate handelen, simpel zat. Elke detective die op een moordzaak zit, moet gaan complotdenken."

Dat naar aanleiding van een weer veel te haastig geschreven artikeltje over een geheel nieuw complot: vandaag zouden veel straaljagers in de VS aan de grond blijven vanwege "nucleaire protocollen als gevolg van de "per ongeluk" verscheepte 5 kernkoppen van Minot AFB in North Dakota naar Bartsdale AFB in Louisiana met een B-52 bommenwerper." Enfin, iets heel ingewikkelds dus. Verder bleken alle El Al vluchten vanaf New York vandaag te zijn gecancelled.

En nu begint het complotdenken, dat iedere journalist of truthseeker moet beheersen. Want: false flag (schijnaanval)! Dat is immers zo klaar als een klontje! De vliegtuigen blijven aan de grond (net als op 9/11) en El Al (medeplichtig?) vliegt niet. Een plus een is twee. Dus vandaag de vingers in de oren en maar onder het bed gaan liggen, je weet maar nooit wat er nu weer naar beneden komt.

Maar El Al staat niet alleen vandaag aan de grond, ook op 21, 22, 28 en 29 september, 5 en 6 en 12 en 13 oktober, om voor de hand liggende redenen. Er is helemaal niks gecancelled. Maar dat heeft Zapruder even niet uitgezocht. Want dat zo gaat dat met complotdenken, dat iedere journalist of truthseeker moet beheersen: even een paar simpele feiten controleren is er niet bij.

Toegegeven: de false flag-conclusie was niet van Zapruder zelf, maar van een complotsite van de wel erg foute radiomaker Hal Turner. Waar je ook al weer leest dat 4000 joden op 9/11 zijn weggebleven omdat ze wisten wat er stond te gebeuren: een fabeltje dat allang achterhaald is.

Vervolgens slaat de fantasie van Zapruder helemaal op hol: die plaatst de wat al te simpele optelsom van Turner in het kader van een zelfverzonnen complot rond de aanslagen van Londen, waar "grote oefeningen waren georganiseerd om iedereen in verwarring te brengen en een goede respons op de echte aanslagen te verhinderen. Way to go!"

Een regelrechte canard van complotsite Prison Planet, die net als het sprookje over de 4000 thuisgebleven joden allang uit de wereld is geholpen, wordt door Zapruder opgeblazen tot "grote oefeningen". Hoe zat dat ook maar weer met die "bruikbare manier van denken en puzzelen"?

In de commentaren wordt ook nog eens uitgelegd hoe je zo'n prachtige fantasiecocktail moet serveren: "Indien je mensen over 9/11 wenst aan te spreken, zeg dan niet meteen het obligate en met een saus van complotterigheid overgoten 'inside job' (klinkt echt plat en je hebt zo de perceptie tegen, de negatieve beladenhied van het woord is gigantisch), maar spreek van false flag. Om één of andere reden boeit dat de mensen. En de term is toch een pakje estethischer als 'inside job', nee? Gooi er wat historische achtergrondkennis tegenaan, en hopsakee, zaadje gezaaid..."

Labels:

donderdag, september 13, 2007

Marcia


Sinds kort zit er een aspirant-gedragswetenschapper in het Zapruder forum genaamd Marcia. Die is het reuze met de deelnemers eens, maar er is iets merkwaardigs met Marcia. Ze komt net kijken, maar wil haar medecomplotters nu al persoonlijk ontmoeten. "Ondanks dit gezamenlijke doel, heb ik de afgelopen tijd het gevoel gekregen dat jullie elkaar totaal niet kennen. Het gaat in de topics meestal ongeveer zo: linkje, verhaal, nog een linkje, nog een verhaal, tegenwerping, linkje, verhaal. En het gaat altijd over (in essentie) hetzelfde: hoe slecht het gesteld is met het huidige leefklimaat."

Dus, zegt Marcia, dat kan toch anders? Waarom niet iets gedaan in de sfeer van samenkomen? Bijvoorbeeld barbeknoeien in Den Haag, Amsterdam of Leiden. "Denk dat elkaar écht leren kennen de band kan versterken en een echt ‘team’ kan vormen (Go Team!)"

Nou, dat is niet aan dovemansoren van het manvolk van Zapruder gezegd. Bij elk berichtje van Marcia lonkt namelijk een foto van een jonge meid met sluik haar in een verleidelijke pose. Nou nemen we aan dat Marcia er in het echt niet zo uitziet, maar het effect op de hormonen is er niet minder om.

Ze is de natte droom van de Zapruder: ze smilie-knipoogt aan de lopende band, houdt van voetbal en gelooft niet in vrouwen op leidinggevende posities. Drecul meldt alvast met de tong op de schoen dat hij vrijgezel is. Waarna Arminius ietwat jaloersig reageert: "Jezus, wat een gelul hier. Echte mannen dat is wat ze nodig heeft, niet van die spreekpoppen zoals jullie."

Zaproeders, trap er niet in. Marcia is een AIVD mol. Die wil alle zappers gezamenlijk op de foto. Say cheese, zegt Marcia dan, en dan staan jullie er allemaal met je verliefde koppen op. Scheelt weer een hoop individuele telelensbezoekjes.

Labels: ,

Get-a-job (another one)


Dat hebben we ook weer achter de rug: de zesde herdenking van 9/11. De media (kranten, tv) hadden er dit jaar duidelijk niet zoveel zin in en spraken (Volkskrant, De Dag) over 9/11 moeheid. En over de complotters werd eigenlijk al helemaal niet bericht. Nou ja, behalve door Mark de Bruijn van Blogvandaag, naar aanleiding van het EenVandaag item dinsdag over de 'kritische' WTC huismeester William Rodriguez.

Hij schrijft (enkele citaten gecombineerd): "Argwaan is een nobel ding; wij journalisten krijgen daar zelfs voor betaald. Complotdenkers gaan nog een stapje verder, ze geven zélf antwoord op onbeantwoorde vragen. Ze trekken conclusies, wijzen schuldigen aan (de joden, de geheime diensten, de autoriteiten, liefst een omvangrijke groep) en hakken vervolgens verbaal hard in op een ieder die wat anders beweert. Ze bevolken obscene internetfora of vochtige zaaltjes waar ze elkaar vinden in het stellen van nóg meer vragen waar niemand een antwoord op zal vinden. Tip voor iedereen die ingewikkelde vragen niet beantwoord krijgt: draai de vraagstelling gewoon om. Bedenk een achterdochtige verklaring en schreeuw vervolgens om het hardst dat niemand ooit het tegenovergestelde bewezen heeft. Sommige vragen kun je oneindig lang blijven stellen, ook als je weet dat er nooit een antwoord komt. De klap vóór het moment dat de WTC toren geraakt werd, zou best weleens niét door explosieven kunnen zijn veroorzaakt. Jammer dat ze op internetfora niet houden van geweldige dooddoeners."

Als hongerige hyena's wierpen de complotters zich natuurlijk weer op deze jongste luis in de pels, aangezien die niet verwoordt wat complotters graag willen lezen: "Een journalist zou aan waarheidsvinding horen te doen - dat is mbt 9/11 nog altijd minimaal; hij heeft zijn mening al helemaal klaar maar zegt vervolgens dat dat juist het probleem van de complotdenker is."

"Mark de Bruijn is een adept van de gecontroleerde main stream media, en dan claimt hij nog kritisch te zijn ook, wat een giller."

"Tsja... hoeveel mensen, vooral intellectuelen, hebben wel niet destijds voor de nazi's gewaarschuwd? Mark de Bruijn: Get-a-job (another one)."

En dan ineens een ander geluid dat al deze vreselijk voorspelbare commentaren in één klap op komische wijze onderuit haalt: "En ik weet zeker dat een aluminium hoedje het beste werkt tegen gammastraling en zelfs tegen radiokiesstraling die verspreidt wordt door de duivel Boes die ons wil controleren als marionetten en ons wil laten kopen wat de kapitalistische jeauden weer in de kudt speelt die daardoor nog rijker worden en zo de greep op de Israhel kunnen verstevigen en de Harabiese wereld verder kunnen uitbuiten waardoor er meer aanslagen komen wat uiteindelijk onze eigen consumptieve schuld is dus waar hebben we het eigenlijk over."

PS Dank aan De Nieuwe Reporter voor de eervolle vermelding van dit blog en de nominatie voor de Dutch Bloggie. Gleufhoed, regenjas en dankspeech liggen klaar.

Labels:

woensdag, september 12, 2007

Het actiewezen


Is er, daartoe geïnstrueerd door Zapruder, de afgelopen dagen nog massaal gedemonstreerd tegen het 9/11 bedrog? Hmmm....

"Het IS nu dinsdag.... en weet je wat: ik heb de Gevangenpoort gehad, de Amerikaanse Ambassade, het Plein (dé demonstratielokatie van Den Haag) en het Centraal station..... en toen was ik het zat. Geen harde kern, geen Zapruderploegje, niks nada niente, nothing. Zelfs nog aan een agent gevraagd nota bene. Maar nee, helaas, smeerkaas. Toch slordig vind ik."

"Ik ben ongeveer tussen 11 en 14 uur door den haag gereden op mn fiets met een cameratas op mn rug om te kijken of ik een paar zappers kon vinden maarree.... waar was iedereen dan? Toen ik op het plein kwam zag ik een flinke groep mensen met een geel shirt, dus ik mn fiets op slot, camera erbij... waren het vakfotografen die niet eens aan het demonstreren waren tegen het biometrische gebeuren op de nieuwe id maar tegen het feit dat ze de nieuwe apparatuur die blijkbaar nodig is voor de nieuwe foto's zelf moeten betalen... zware afknapper dus. ben nog even met iemand daar staan praten maar de plaat voor de kop was zo dik dat ik maar besloten heb om lekker naar de coffekroeg gegaan ben voor een bakkie en een blowtje, daar begrijpen mensen het tenminste."

"Ja jongens ! Waar waren jullie ??? Ik heb mijn rot gezocht en had mijn camera bijme om de demonstratie te filmen, maar helaas heb ik het zonder jullie moeten doen, of was het een hoax ?"

"In Delft op maandagmiddag en dinsdagmorgen 1000 flyers en 10 DVD’s uitgedeeld. Vooral ouderen wilden wel een gesprekje aanknopen. Die hebben veel tijd hè, maar zijn ook zo slim om niet alles te geloven wat de TV zegt. Vanochtend even een korte aanvaring met een politie-agente over het ophangen van een flyer aan een lantaarnpaal; dat mag dus niet. Ze werd een beetje pissig toen ik politiestaat mompelde, maar na excuses kwam het toch weer goed."

Labels: ,

Way of Life


Zo trots zijn de figuranten van de afgelopen maandag uitgezonden (en door velen gemiste) aflevering over complotdenken in RTL's Way of Life dat ze het programma maar online hebben gezet. Zodoende konden we alsnog kijken.

En ja, hoor, daar was hij weer: RickD van EQgen met de handjes van Bush, die natuurlijk helemaal geen Satan-gebaar maakt, maar het "Hook em Horns!” (vrij vertaald:"Neem ze op de horens") gebaar van het Longhorns Sports Team van de Universiteit van Texas. Of het heeft over het E.coli virus, omdat Rick kennelijk niet het verschil weet tussen een virus en een bacterie.

En daar was ook weer Nexus, die de hele dag colloïdaal zilverwater drinkt, en ons beelden laat zien van volstrekt normale vliegtuigstrepen, waarover wij dan van Nexus vragen aan de overheid moeten stellen.

Of Frans van der Wiel, die een kwartier op een UFO zit te focussen, en in een keer de chakra's achterin de rug rechtgetrokken voelt worden.

Het enige tegengas werd gegeven door hoogleraar Stef Aupers, die al eens eerder concludeerde dat bij de complotters de waarheid implodeert in een stofwolk aan (zinloze) interpretaties.

Jammer dat de prachtige claims van de complotters, behalve in een enkel onderschrift, niet even werden weersproken, want je zal maar een enkele RTL kijker hebben die dit nog allemaal serieus neemt ook.

Frank Ho van Waarheid 9/11 vond de uitzending een ramp. "Waarom zo gretig gereageerd op elke kans op televisie te verschijnen? Het robuuste (...) mediacliché van de paranoïde complotdenker is de belangrijkste reden dat zovelen de inhoudelijke merites over (b.v.) 9/11 nog nooit hebben gehoord. Mensen haken af bij het complotdenken. Dat is te besmet geraakt. Dus waarom zo uitdrukkelijk voeding helpen geven aan dat cliché?"

Waarop RickD weer reageert: "Het valt mij op dat je vreselijk vast zit binnen een verkrampt kader van geconditioneerd denken. Bush behoord (...) tot een elite club van Lucifer aanbidders en iemand moet het lef hebben om te roepen dat de aarde niet plat is maar rond."

Het valt nog mee dat Rick niet denkt dat de aarde plat is. Dat soort complotters bestaat ook.

Frank vreest dat kijkers "in hun terughoudendheid jegens 9/11 en andere belangrijke topics juist gesteund worden. En dat is precies die grote groep waar ik keihard voor werk om daar enig verschil te kunnen maken."

Even vermakelijk is een discussie bij NuJIJ tussen 9/11 complotter Arie K. en Nexus over chemtrails. Dat vindt Arie allemaal onzin, waarbij hij een reeks van verstandige argumenten aanvoert. Maar diezelfde Arie is als het om 9/11 gaat het spoor compleet bijster. Volgende keer een uitzending over de onderlinge complotruzietjes?

Labels: ,

dinsdag, september 11, 2007

Pseudologia fantastica


Het is 11 september en de complotters waren weer even op televisie voor hun 'seconds of fame'. Zojuist een interview in Een Vandaag met de huismeester van het WTC William Rodriguez, de man die op elf september 2001 als laatste levend uit één van de brandende torens van het WTC ontsnapte. Rodriguez weet inmiddels hoe hij het verhaal moet brengen: kritisch, maar met zo weinig mogelijk referenties aan bommen & granaten, want dat valt niet goed bij de patriottische Amerikanen.

In de RTL uitzending Way Of Life maandag (helaas gemist) waren alle complotdwazen van Nederland blijkbaar op een hoop geveegd, en schoof ongeveer alles voorbij dat je maar kunt verzinnen: van chemtrails tot graancirkels, en 9/11 niet te vergeten. Zelfs Zapruder had zich alsnog laten overhalen voor een interview. Na de kater lezen we: "Ik denk dat we voorlopig nog een periode blijven houden waarin “we” gemarginaliseerd en belachelijk gemaakt zullen worden en dat zijn inderdaad de standaard truukjes. Moet je tegen kunnen, want ik voorspel dat het van voorbijgaande aard is."

Je blijft je elke keer verbazen over dat Jehova-achtige optimisme van complotters. Dat morgen "alles uitkomt" roepen ze al een hele tijd. Zes jaar al duurt hun pseudologia fantastica en al die tijd is er geen spatje bewijs geleverd voor de vermeende inside job. Sinds de vorige herdenking van 11 september is ongeveer het enige dat de complotters boven tafel hebben weten te krijgen een oud live-verslag waarin de BBC ietwat prematuur berichtte over het instorten (herstel: opblazen) van WTC7. Uiteraard gewoon een vergissing.

Toch was er gisteren en vandaag veel nieuws, maar niet het soort nieuws waar complotters op zitten te wachten. De BBC berichtte vandaag over een nieuw onafhankelijk onderzoek van de Universiteit van Cambridge, waaruit blijkt dat er helemaal niets vreemds was aan het instorten van de WTC torens. En Al-Qaeda kondigde een nieuwe video aan waarin Osama bin Laden de vliegtuigkapers van 11 september eert, compleet met testament van Abu Musab Waleed al-Shehri. De complotters weten niet hoe hard ze ook deze video weer als fake moeten bestempelen: vanwege een te zwarte baard, een te dik hoofd, een ring aan een verkeerde vinger, een beeldkwaliteit uit het jaar kruik, niets is natuurlijk geloofwaardig aan die tape.

O ja, toch nog een puntje voor de complotters: "A man described as "the premiere collapse expert in the country" thought the collapse of the south tower of the WTC was caused by explosives and not jet fuel, before the implosion of the north tower killed him on 9/11."

Althans, dat lezen we weer bij complotsite Prison Planet, die een interview over wijlen brandweerchef Ray Downey weer eens helemaal uit zijn verband heeft gerukt. En dan godbeterhet ook nog durven schrijven dat diens (postume) getuigenis "aansluit bij de aannames van honderden toonaangevende academici, wetenschappers en onderzoekers".

Labels: ,

maandag, september 10, 2007

Hamelen







De arrestatie van Alex Jones (alweer vrij) zaterdag domineerde heel even de (complot)blogs. Tijdens een liveshow van Geraldo heeft een groepje van 400 man (eigen opgaven van de truthers) buiten de Fox News-studio's in New York flink staan stampen en schreeuwen, maar verder lijkt het weekend voorafgaand aan de zesde verjaardag van 9/11 dinsdag onopgemerkt voorbij te zijn gegaan. En al helemaal in Brussel, waar een grote protestmanifestatie had moeten plaatsvinden, maar te oordelen naar de beelden ging het om een klein clubje truthers, geleid door twee rattenvangers van Hamelen. In Den Haag zouden 6 uur lang zo'n duizend flyers en 500 DVD's zijn uitgereikt, zij het dat het team het kennelijk erg druk had met zichzelf te filmen. Nu ja, we hebben altijd dinsdag nog.

Labels: ,

zondag, september 09, 2007

Business as usual


11 september staat voor de deur, maar afgaand op de verschillende blogs wordt het een dag zoals alle andere. Links en rechts lees je over stakingen van enkele Amerikaanse truthers, en over het uitdelen van flyers in enkele Nederlandse steden, maar dat is het wel zo'n beetje. Vandaag trekt nog een klein clubje truthers door Brussel, maar het thema lijkt behoorlijk verwaterd: plotseling gaat het ook over de VeriChip. Is 9/11 is op sterven na dood?

Nou, blijkbaar niet helemaal, want Zapruder's Patman instrueert de achterban nog even hoe ze dinsdag moeten actievoeren op straat. Begin niet te blaten over plofwolkjes, thermiet, bommen in het WTC en valversnellingen, doceert Patman, want dan ben je ze (het klootjesvolk) meteen kwijt en zullen ze je nog slechts wat meewarig aanstaren. "Ach gossie, denk ze dan, daar heb je er weer zo één. Teveel chemtrails in zijn knar en beleefd laten ze je uitpraten. Je hebt het toch al zo zwaar met jezelf. Wat helemaal niet gaat werken, is beginnen over NWO-shit en zionistisch geouwehoer. Zelfs al is het waar, dat gaat echt niemand geloven of begrijpen."

Zelfs al is het waar?

Patman vervolgt: "Wijs ze er op dat 9/11 gewoon business as usual was. Niets nieuws. Vrijwel elke grote oorlog van de laatste 100 jaar is begonnen met een false-flag operatie. Noem de HMS Lusitania, die de Amerikaanse betrokkenheid bij WWI inluidde. Noem Pearl Harbour, wat de Amerikanen, na maandelange provocaties naar de Japanners toe, aangrepen om Japan te kunnen aanvallen. De aanval op Pearl Harbour was al dagen van tevoren bekend bij het Amerikaanse opperbevel, een Nederlands ex-Admiraal schrijft dat notabene in zijn boek."

Zo gaat dat dus: Om een toch al niet erg aannemelijk complot te onderbouwen, sleep je er maar twee andere nooit bewezen complotten bij. Als je nog niet eens Pearl Harbor goed kunt spellen, niet weet (of wilt weten) dat het Pearl Harbor-complot allang uit de wereld is geholpen, en het HMS Lustinia complot door geen enkele historicus serieus wordt genomen, kun je er donder op zeggen dat menigeen je glazig zal blijven aankijken.

En zelfs als het waar zou zijn, dan is het natuurlijk nog een argument van niks, omdat dat wat zich in het verleden afspeelt geen garantie voor de toekomst hoeft te zijn. Het is weer die luie guilty by association-tactiek waar complotters, bij gebrek aan beter, graag op terugvallen.

Labels:

zaterdag, september 08, 2007

Q&A





Labels: ,

vrijdag, september 07, 2007

Experiment


Aan de vooravond van de zesde herdenking van 9/11 wilden enkele Amerikaanse complotters bewijzen dat je met thermiet gericht staal kunt smelten. Dat de beide WTC torens en mogelijk ook WTC7 op 11 september door thermiet zijn vernietigd (een mengsel van metaaloxiden en aluminiumpoeder, dat bij verbranding een zeer hoge hittegraad bereikt) is een theorie van de Amerikaanse professor Steven Jones en wordt door complotters maar al te gretig voor waar aangenomen. Hoe zo'n enorme operatie kon worden uitgevoerd zonder dat iemand het gezien heeft, blijft een raadsel waarover de complotters zich niet echt druk lijken te maken.

In de woestijn van het Californische San Rafael kwamen afgelopen week enkele truthers bij elkaar voor het grote experiment: zij ontstaken 75 lbs aan thermiet om een groot stalen bord met de letter Truth om te smelten. Het resultaat: een vuurbal die tot ver in de woestijn te zien is geweest, maar het bord bleef gewoon overeind. En al eerder hadden de truthers moeten constateren dat het goedje veel te ongecontroleerd brandt om er iets speciaals mee te ondernemen, precies zoals experts al hadden voorspeld. Steven Jones mag nu de overgebleven slakken onderzoeken, alsof die het geheim achter 9/11 gaan onthullen.

Labels: ,

Denk complot!


Internet is de ideale zeepkist voor de zwijgende meerderheid. Herstel: de roepende minderheid. Querulanten, mopperkonten en onheilsprofeten die in het verleden geen brief geplaatst kregen bij de krant, kunnen eindelijk door niets en niemand gehinderd hun gram spuien. Op hun zolderkamertje achter de pc willen ze ons dan laten weten dat Nederland een bananenrepubliek is, het hele kabinet achter de tralies moet, dat de politie iedere keer maar je ausweiss vraagt en dat je nergens meer rustig een sigaretje kunt roken.

Dit klaagvolk rekent zich automatisch tot de denkende elite van Nederland. Met dedain kijken ze neer op de rest van het klootjesvolk. "Wees gevaarlijk en subversief, denk complot," doceert Zapruder na de zoveelste ergernis over de benaming complotdenkers, maar uit de reacties blijkt dat het denkende deel van Nederland al net zulke kuddedieren zijn als het deel dat ze verachten. Iedere afwijkende visie wordt serieus genomen, elke malloot met een eigenwijze mening ook.

Allesgelover Nexus is daar het sprekende voorbeeld van. In zijn derde Nexus Journaal komen alle bekende complotcliche's weer voorbij, van de chip die we dwangmatig opgelegd zullen krijgen tot de chemtrails, die geheimzinnige vliegtuigstrepen in de lucht. "Hoe komt het dat die strepen pas vanaf 1996 worden gezien?" wil Nexus weten. "En waarom mogen vliegtuigen zomaar kriskras door elkaar vliegen?".

Twee vragen waarop Nexus door wat te googelen makkelijk het antwoord had kunnen vinden. Vliegtuigen boven de 3000 voet zijn gehouden aan een separatie van vele kilometers, maar dat zie je aan de grond niet. Dan lijkt het net alsof vliegtuigen op gelijke hoogte een patroon aan het breien zijn.

En waarom 1996? Omdat chemtrails het verzinsel zijn van Richard Finke, die rond die tijd meende te kunnen bewijzen dat het bestrijdingsmiddel ethyleendibromide via de condensstrepen van vliegtuigen over Amerika werd verspreid. Het duurde niet lang voordat iedereen die strepen zag. Een mooie vorm van zelfillusie. Vestig telkens de aandacht op een rode vuilnisbak, een grijze kraai of een conifeer, en nagenoeg iedereen zal naderhand beweren dat hij opvallend veel coniferen, rode vuilnisbakken of grijze kraaien in zijn omgeving ziet.

Maar Nexus komt niet verder dan het stellen van vragen. De antwoorden doen er niet toe. Zo houd je immers perfect de illusie in stand dat er van alles aan de hand is.

Labels: ,

donderdag, september 06, 2007

Zaplog


Bij Zapruder konden ze natuurlijk weer niet wachten tot de eerder aangekondigde datum van 11 september om de NuJIJ kloon Zaplog (perpetual bèta) te onthullen. Die kloon kwam er na de frustraties over het nuNIETEN (lees: wegstemmen) van tal van berichten die Zapruder bij NuJIJ, onderdeel van nieuwssite Nu.nl, had geplaatst. Dan maar een eigen NuJIJ, en die zou natuurlijk vele malen beter worden. "Een media-imperium is ons doel."

Na de obligate complimenten ("Dit gaat een totaal nieuwe wereld orde opleveren") sijpelt de eerste voorzichtige kritiek van de achterban binnen. "Er zal nog wel even wat aan de overzichtelijkheid, duidelijkheid en geliktheid moeten gebeuren. Zoals het er nu voor staat denk ik niet dat dit kranten of GeenStijl gaat verdrukken."

Wat je ook van NuJIJ mag vinden: de site laat aan duidelijkheid niets te wensen over: boven een grote knop om nieuwe berichten toe te voegen, links de nieuwe bijdragen, rechts de bijdragen waarop het meest gestemd wordt. Plus een overzicht van de meest besproken onderwerpen.

Maar ZapLog moest natuurlijk een nieuw concept worden: Zappen, (team)bloggen, RSS-en, Wiki-en, forum-men en social bookmarken. "Geen zorgen als je dit niet begrijpt, het is de nieuwe manier om te vertellen dat je bij ons nieuws zelf kan maken, delen, bewerken, bespreken en binnenhalen. We gaan het allemaal uitleggen."

Goed zo, want Zaplog lijkt vooralsnog het product van een nerd die de belangrijkste regel is vergeten: Keep it simple, stupid! Zo wordt niet duidelijk wat populair is, waar de reacties staan of zelfs maar hoe je nieuwe berichten moet toevoegen. Er is iets met Channels, maar wat dat zijn moet je maar raden. Oftewel: een NuJIJ kloon die nu nog een flinke manual vergt. Op deze manier gaat het lang duren voordat de achterban met een Zaplog T-shirt gaat rondlopen.

Maar laten we het eindoordeel nog even opschorten, want ook na de lancering "blijven we gewoon sleutelen hoor, perpetual beta noemen we dat, want bij het bouwen van media-imperium past stilzitten niet."

Labels: ,

Brand, niets minder

Labels: ,

woensdag, september 05, 2007

Mesjokke


Een van de meest gebruikte smilies op het Zapruder forum, behalve de moddervette knipoog, is het mannetje met de tong uit de mond. Dat gebruiken de complotters graag om te laten zien dat je een beetje mesjokke zijn. Of liever gezegd: een beetje stout.

De smilie keerde regelmatig terug in een korte forumdiscussie over de cursus Geheime Praktijken, die vandaag aan de Universiteit van Amsterdam van start gaat. Films en romans geven een beeld van spannende samenzweringen en onbegrensde technologische mogelijkheden, zo lezen we. Of zijn het misschien juist saaie ambtelijke organisaties die de democratische rechtsorde beschermen? De colleges beloven fictie en werkelijkheid van elkaar te scheiden. Cursisten leren over het afluisteren van berichtenverkeer, het fotograferen van militaire bases en terroristische kampen voor interventie, hoe je in het geheim de politiek van een ander land kunt beïnvloeden en nog wat van die spannende James Bond-onderwerpen.

Ook al valt de cursus formeel onder de verantwoordelijkheid van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen, zoiets heet bij de complotters natuurlijk meteen een AIVD beginnerscursus. Volgens complotters is de AIVD, net als de Amerikaanse inlichtingendiensten, een misdadige organisatie, die false flag operaties organiseert. Zoiets hebben ze bij scheepshoorn Alex Jones gelezen en dan zal het in Nederland wel net zo wezen. "Een jaar geleden ofzo (...) stond de AIVD studenten te ronselen voor hetzelfde UvA-gebouw als waar binnenkort deze “colleges” gaan beginnen. Ze werden toen (meen ik) snel weggejaagd door een stel jonge SP-ers die het meteen doorhadden… Ik begin me nu echt af te vragen of de AIVD (blijkbaar) stelselmatig zo opzichtig mensen werft. Het kan hen af en toe blijkbaar geen hol schelen hoe ze aan mensen op “instap-niveau” komen?"

Twee complottertjes hebben zich inmiddels gemeld voor de cursus (€300 voor niet-studenten, €180 voor houders AUV-pas) en kijk, ze kregen nog een bevestiging ook. "Hahaha geniaal, krijg je nu ook bedrijfskleding bestaande uit een hoed en een langer regenjas!?" sneren zijn medestanders. "Ga je vragen of je ook bereidt (...) moet zijn om burgerdoelen op te blazen zoals met operatie Gladio? Haha...." Waarna weer veel knipoog- en tong-smilies worden uitgewisseld.

We zien het al helemaal voor ons. Twee onwennige complotters in de collegebanken met een 9/11 was een Inside Job T-shirt die breed grijnzend een paar provocerende vragen stellen. Kunnen ze gelijk vragen waarom de AIVD deze twee staatsgevaarlijke Zapruder-mollen niet onmiddellijk van de deelnemerslijst heeft laten schrappen.

Labels:

dinsdag, september 04, 2007

Lynn


Je leest het uitsluitend op complotsites, want geen enkel ander medium vindt het zelfs maar een beetje relevant: Lynn Margulis, wereldberoemd celbiologe, is nu fervent 9/11 criticus.

Kijk, dat vinden de complotters prachtig, want het ontbeert de 9/11 beweging aan gerenommeerde wetenschappers. Dus hoe komt Dr Marguilis aan haar inzichten? Ze heeft publicaties van 9/11 evangelist David Ray Griffin gelezen en heeft het 9/11 Commission Report eens kritisch tegen het licht gehouden. That's it.

Nu is Margulis ook in haar eigen vakgebied niet geheel onomstreden, maar in elk geval bleven haar Gaia-bespiegelingen nog binnen de wetenschappelijke kaders. Maar wat een celbiologe nu precies bijdraagt aan het 9/11 debat, moet je de complotters niet vragen.

Saillant detail is dat Margulis uitgerekend de eerste vrouw was van Carl Sagan, die de alternatieve 9/11 theorieën ongetwijfeld als onzin had afgedaan. Diezelfde Sagan die NASA-wetenschapper Ryan Mackey gretig citeert in zijn kritiek op David Ray Griffin. Waarmee de cirkel weer rond is.

Labels: ,

maandag, september 03, 2007

Degens


De 9/11 beweging wordt nou niet bepaald gekenmerkt door erudiete hoogleraren, maar 911 Truth-evangelist David Ray Griffin wekt in elk geval de indruk dat hij van de hoed en de rand weet. Nou ja, dat valt dus tegen. Eerder dit jaar verscheen van hem het boek Debunking 9/11 Debunking, waarin Griffin korte metten maakt met critici van alternatieve 9/11 theorieën.

Maar weinig debunkers hebben tot nu toe de moeite genomen (geen tijd?) om dat boek in detail te weerleggen. Net zomin als de truthers dat boek vaak citeren (niet gelezen?). Des te verrassender is dat NASA-wetenschapper Ryan Mackey die taak nu maar eens op zich heeft genomen. Dat gebeurt in maar liefst 192 pagina's. En het begint al gelijk sterk: "Dr. Griffin and many of his colleagues have adopted the argument that, since they are merely questioning a theory rather than presenting one of their own, only a single question must be correct (that is to say, “unanswered,” as a question contains no veracity on its own by definition) in order to disprove the so-called “official theory” of the September 11th attacks. This is illogical and scientifically unsound. The NIST hypothesis is not a “house of cards” that disintegrates utterly at the first hint of inaccuracy or missing detail. There are missing details in virtually every theory produced in history. For example, nobody has yet observed a graviton particle, but this does not mean that gravity does not exist."

Je kunt merken dat Mackey wel eens vaker de degens kruist met wetenschappers, want geen detail ontgaat hem. Daarbij gaat hij vooral in op de argumenten van Griffin die pleiten voor gecontroleerde sloop van de beide WTC torens en WTC7. Maar Mackey heeft vooral moeite met de onwetenschappelijke manier waarop Griffin te werk is gegaan. Hij wijst pagina na pagina op slordige interpretaties, foutieve bronnen en op het weglaten van essentiële informatie die wel degelijk voorhanden is. Diverse malen citeert Mackey de alweer ruim tien jaar geleden overleden astronoom Carl Sagan, die voortdurend ageerde tegen onwetenschappelijke methodes: "Finding the occasional straw of truth awash in a great ocean of confusion and bamboozle requires vigilance, dedication, and courage. But if we don't practice these tough habits of thought, we cannot hope to solve the truly serious problems that face us - and we risk becoming a nation of suckers, a world of suckers, up for grabs by the next charlatan who saunters along."

Of Griffin zijn jongste luis in de pels van repliek zal dienen moet nog worden afgewacht. In elk geval gebeurt dat niet in Dublin, waar Griffin op 11 september een lezing zou houden samen met de Ierse truther Morgan Stack, die holocaust-ontkenner Ghost Troop tot de zijnen rekent. De organisatoren hebben de lezing afgelast na "Joodse bedreigingen".

Labels: ,

zondag, september 02, 2007

Vragenuurtje





Debunker Mark Roberts (die in het dagelijkse leven toeristen door New York rondleidt) en Ronald Wieck over allerlei aspecten van 9/11. In het vragen (half) uurtje belt natuurlijk weer een schuimbekkende kook die helemaal stil valt als Roberts vraagt waar hij zijn informatie vandaan heeft.

Labels: ,

zaterdag, september 01, 2007

Frustraties


De frustraties bij de complotters liepen deze week weer eens hoog op. Onder meer bij de Limburgse Nexus, die de redactie van NuJIJ maar eens belde met de vraag hoe het toch kwam dat zijn stukje over Nederlandse loonslaven na 31 stemmen en 12 uur (blijkbaar) zomaar van de website leek verdwenen! "Ik kreeg een meneer aan de lijn die mij geen antwoord kon geven. Wellicht dat iemand op de Nuniet knop gedrukt had. O.K. zette ik het gesprekje voort, kunt U even kijken of dat zo is dan? Neen, dat kon deze meneer niet want ineens was hij niet meer van NuJIJ maar van NU??? Op de vraag waarom de Nuniet knop blijkbaar zoveel weging heeft en waarom dit niet inzichtelijk gemaakt kan worden kreeg ik ontwijkende vragen." Natuurlijk concludeert Nexus dat "dit riekt naar een goedkope manier van censuur plegen."

De complotters stortten zich een aantal maanden terug op NuJIJ, een Nederlandse variant van de doe-het-zelf-nieuws-site Digg, in de overtuiging dat ze daar even wel domme schapen konden bekeren. En dus zie je het ene na het andere 9/11 bericht voorbijschuiven, of worden we er dagelijks aan herinnerd dat Joris Demmink liever gisteren dan vandaag achter de tralies moet. De complotters kunnen zich domweg niet voorstellen dat al die overkill steeds meer irritatie veroorzaakt en steeds meer lezers die berichten wegstemmen.

"Wat bereik je ermee om mensen immuun te maken door de hele dag te bestoken met 9/11 nieuws?" foeterde Zapruder tegen zijn achterban. "Het enige dat je doet is hun cognitieve afweersysteem trainen. Er is niets tegen een goed 9/11 artikel of echt nieuwe informatie, maar NUJIJ overvoeren met 9/11 is to-taal zinloos. Het enige dat je doet is die paar rukkertjes die alles per definitie al ontkennen extra prikkelen. De discussies zijn ook altijd hetzelfde. Al 3 jaar lang."

Maar zie: op 11 september (de datum is niet toevallig gekozen) begint Zapruder zijn eigen NuJIJ, en daar zal niet gecensureerd of geNUniet worden. Lekker onder elkaar complotberichten uitwisselen, zonder protesterende ontkenners in je nek. Althans, dat lijkt de bedoeling. Maar NuJIJ heeft iets dat Zapruder ontbeert: het hangt toevallig onder een van de bestgelezen nieuwssites van Nederland, en dus moet de impact van Zapruder's Zaplog niet al te hoog worden ingeschat. Zapruder claimt immers dat het bezoek aan de site door het dak is gegaan sinds er regelmatig berichtjes bij NuJIJ worden doorgeplaatst. Het zou gaan om vele duizenden unieke bezoekers per dag.

Maar Zapburu, al even argwanend by design, heeft daar zo zijn twijfels over. Zapruder meldt tegenwoordig hoeveel bezoekers de site heeft. Dat schommelt overdag telkens zo rond de 150 gasten en een paar leden. Laatst waren we in een ander werelddeel en een andere tijdzone en stond de Zapruder-teller om vijf uur 's ochtends Nederlandse tijd nog steeds op ruim 100 bezoekers en een vijftal leden. Of alle Zapruders zijn nachtbrakers, of de lezers van Zapruder zijn telkens terugkerende (advertentie)bots of de statistieken zijn gemanipuleerd.

Labels: ,