zaterdag, maart 31, 2007

Zapburu


Na een week intensief onderhandelen in het Friese Beetserzwaag kunnen we met gepaste trots melden dat vanaf morgen 9/11 Complotdenkers, Zapruder, Ditkannietwaarzijn, Waarheid 911, EQgen, Johnito blogspot en Niburu opgaan in een nieuwe Nederlandse complotportal Zapburu.

"De markt raakte te versnipperd," zegt Patrick Savalle, oprichter van Zapruder. "We waren ook te onzichtbaar voor de mainstream media. Onze AIDS special is het beste dat we in tijden hebben gedaan, maar is afgezien van Retecool volledig genegeerd. Op de radio worden we gewoon afgekapt. Door de krachten te bundelen kunnen ze straks moeilijk nog om ons heen."

"Een buitengewoon positief initiatief," zegt John van Maanen, die dagelijks publiceert onder de naam Johnito. "We deden allemaal te veel hetzelfde. Overal dezelfde filmpjes, en dezelfde opmerkingen. Vanaf nu kunnen we de activiteiten beter op elkaar afstemmen."

"We kunnen de complotten en het debunken wat beter doseren, en bovendien in goed overleg," zegt ook Adrianus Kyvon, beter bekend als Billy the Kid. "De reagluurders hadden een dagtaak om zowel bij ons als bij andere complotfora te reageren, dat hoeft nu niet meer. Bovendien, het werd hoog tijd dat we eens wat milder werden. Dat gat in Shanksville is natuurlijk veel te groot voor een Cessna."

"Prima initiatief," zegt Rick Devente van EQgen, die de televisieafdeling voor Zapburu gaat opzetten. "We waren al hard bezig met EQgenTv, maar daarvoor is geld nodig. Om inkomsten te genereren, hebben we diverse mogelijkheden onderzocht, zoals het starten van een webwinkel. Het idee was om naast de boeken van Robin de Ruiter ook andere onderdrukte informatie aan te bieden."

"Podia van nieuwsmedia en politici hebben gezien mijn beschikbare energie en tijd mijn voorkeur boven forums als Zapruder, maar met dit initiatief kunnen we ten minste echt vooruit," zegt Frank Ho van Waarheid 9/11.

"Een mooie gelegenheid om verschijnselen als UFO's en chemtrails nu eens serieus onder de aandacht te brengen," aldus Anton Teuben van Niburu en het Soeverein Onafhankelijk Persbureau Nederland. "Aanvankelijk was er nogal wat scepsis over UFO's, maar tijdens de onderhandelingen hebben we met zijn allen ten minste twee keer een UFO zien overvliegen. Nu is iedereen om. We voelen ons nu echte Zapburu's."

De komende weken zullen al de eerste veranderingen al zichtbaar zijn. Ditkannietwaarzijn wordt op termijn vervangen door Zaplog, dat nu al in bèta draait. Daarnaast wordt hard gewerkt aan de verbetering van de Zapburu bots, die geprogrammeerd zijn om op berichten te reageren op basis van trefwoorden als "NWO", "shill", "corporatisme" en "Peak-oil".

In april presenteert Zapburu zijn eerste gezamenlijke special: met behulp van een gereputeerd sterrenkundige zal Zapburu dan als eerste complotportal in Nederland aantonen dat Mars helemaal niet groen is, maar paars.

In september organiseert Zapburu in het Jaarbeurs in Utrecht het Eerste Nationale Complot Congres, een waardige opvolger van het 9/11 congres uit 2006, waar AIDS- en 911-ontkenners in debat zullen gaan met debunkers. "We gaan in de lengte van congreszaal Irene tape trekken en de zaal letterlijk in tweeën verdelen," zegt congres-organisator Albert Toby.

Nadere gegevens zullen morgen, zondag 1 april, bekend worden gemaakt tijdens een persconferentie in de Frontier Bookshop, Leliegracht 42 in Amsterdam. Aanvang: 15.00 uur.

Labels:

maandag, maart 26, 2007

Marc


De Final Cut-editie van Loose Change laat lang op zich wachten. Na het internet succes van de twee eerste versies van deze omstreden 9/11 documentaire (miljoenen downloads) moest er natuurlijk een bioscoopversie komen. Vol verwachting togen de samenstellers naar Hollywood, maar daar kwam het kennelijk niet tot afspraken, behalve dan met acteur Charlie Sheen, die het commentaar bij de Final Cut-editie wel wil inspreken.

Inmiddels is er dan enige duidelijkheid over die definitieve versie. Die komt er niet meer. Magnolia Pictures van (internet) biljonair Mark Cuban (eigenaar van de Dallas Mavericks) wil de omstreden documentaire wel uitbrengen als DVD, maar zoals het er nu naar uitziet komt er geen nieuwe productie. Sheen zal de bestaande (mogelijk iets aangepaste) Loose Change inspreken. Cuban zegt ook op zoek te zijn naar producties die een 'tegengeluid' laten horen.

De bemoeienis van Cuban met Loose Change is meteen opgepakt door de mainstream media, die zo hun vraagtekens hebben bij de ogenschijnlijke geheime agenda van de biljonair. En niet alleen de media hebben zo hun twijfels. Enkele complotters ook: "Cuban keeps saying that he wants it out there because crazy stuff shouldn't be in the shadows or whatever. He also promoted a film making Iraq "look like Shangri La" right before the election? Sorry, I don't think this guy is any kind of hero. Billionaires have agendas, and this one's seems to be to get Loose Change out there in order to have it be the film that the masses associate with 9/11. That could be a nightmare, especially if the film turns out to have specious or inaccurate information in it."

Een ander ziet drie mogelijkheden: 1) Mark Cuban thrives on controversy and has latched on to this to feed his appetite. 2) Mr. Cuban knows the truth, sees how the movement is reaching critical mass, wants to get on the right side of history and is tactically shrewd. 3) Mr. Cuban knows the truth and is acting as an agent to intercept a powerful element (the Loose Change franchise) in the movement in order to divert and/or disarm it."

Een andere complotter onthult hoe Magnolia Pictures een kleine 200 aan 9/11 gerelateerde video's van een zekere Halifaxion bij YouTube heeft laten verwijderen vanwege auteursrechten. "LC CREW watch your backs - SIGN NOTHING!"

Inmiddels is er een complete webpagina aan de affaire gewijd. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

(Huishoudelijk: we knijpen er een weekje tussenuit, zaterdag verder)

Labels: , ,

zondag, maart 25, 2007

SimulatiesSpooked is de complotter van de flinterdunne theorietjes. We stellen ons deze Amerikaan voor als een gedreven dertiger die dag in dag uit met roodaangelopen hoofd net zo lang naar een foto of een video tuurt totdat hij iets merkwaardigs meent te zien. Bijvoorbeeld Vlucht UA 175, die zich op 11 september 2001 in de Zuidtoren boorde. Vergelijk dat nou eens met een afbeelding van een willekeurige Boeing 767-200 uit een vluchtsimulator en ja hoor, de gesimuleerde Boeing ziet er zogenaamd anders uit. Spooked: "Isn't this video footage one of the most CENTRAL ASPECTS of all of 9/11? Shouldn't the abnormalities I've described been used in a court of law to charge the film-makers as being part of the 9/11 conspiracy by now?"

Uit de toch al niet al te heldere opnamen meent Spooked ook nog eens af te kunnen leiden dat het vliegtuig de Zuidtoren helemaal niet heeft kunnen raken. Kennelijk doet de vraag of de simulaties de werkelijkheid ook maar enigszins benaderen er niet meer toe. Maar wie zoals Spooked 9/11 navelstaarderij koppelt aan zelfillusie kan makkelijk dertien in een dozijn complotten verzinnen. Wat hij ook doet.

De reacties zijn er dan ook naar: "This is the problem with the Internet - some clowns think that actual research is done by viewing YouTube videos."

"DAMN good point - only a fool and an idiot or someone from Spooks place (but I repeat myself) would try to apply any sort of scientific analysis to a fuzzy, blurry, hazy video image off a computer and state categorically that such-and-such is the case."

Het zit onze Spooked duidelijk niet lekker: "I am especially tired of the fucking trolls and their games. I'm so tired of people who simply cannot make any sort of logical argument and can't seem to make any sort of reasonable assessment of anything."

Waarmee hij onbedoeld zijn eigen falen beschrijft.

zaterdag, maart 24, 2007

Muiterij


Na de scheuring in de Scholars of Truth dreigt nu ook de Newyorkse 9/11 beweging NY911Truth uit elkaar te vallen. Afgelopen week lieten de Newyorkse troofers nog luidruchtig van zich horen toen ze comédienne Rosie O'Donnell wilden bedanken bij de Newyorkse ABC studio's. Rosie had op televisie en op haar website het nodige over 9/11 gezegd (wat haar aardig wat negatieve publiciteit heeft opgeleverd) en dus hadden zo'n twintig believers zich verzameld op de stoep bij ABC totdat de politie ze wegjoeg.

Dat clubje werd geleid door een zekere Luke Rudkowski, die zich heeft afgesplitst van NY911Truth en zijn eigen organisatie is begonnen. Bij NY911Truth rommelt het al een tijdje. Het begon met een bijeenkomst van de beweging in de St Marks kerk in New York City waar Nico Haupt, de Walter de Rochebrune onder de complotters, onaangekondigd kwam binnenvallen. Haupt beschuldigde de beweging van alles en nog wat, waarna medelid Tom Foti een discussie met hem aanging in plaats van hem weg te sturen. Les Jamieson (foto) en pastoor Frank Morales denken nu dat Foti Nico bewust heeft binnengehaald om verdeeldheid te zaaien.

Ook Luke Rudkowski kreeg ruzie met Jamieson omdat die vermoedde dat Rudkowski een eigen organisatie aan het opzetten was. Rudkowski ontkende dat: hij wilde vernieuwing in de organisatie die zo'n veertig actieve leden telt. Jamieson haalde hem van de discussielijst om te voorkomen dat hij leden voor zijn nieuwe organisatie zou werven. En nu roept Rudkowski de leden op om vooral geen geld meer aan Jamieson over te maken, omdat die daarvoor een eigen bankrekening gebruikt (in totaal heeft de vereniging zo'n 5800 dollar opgehaald) en hij de actievoerders niet meer financieel steunt. Die moeten materiaal (plakkaten, spandoeken) nu uit eigen zak betalen. Foti en Rudkowski hebben inzage in de financiën geëist.

Opmerkelijk aan dit geruzie is de achterdocht die er aan ten grondslag ligt. Diezelfde achterdocht vormde uiteraard ooit de basis van de 9/11 beweging, die in alles en iedereen een shill (marionet van de regering) vermoedt, maar fungeert natuurlijk ook als een tijdbom onder de eigen organisatie. Kijk dus niet raar op als de truthers ook elkaar van complotten beschuldigen.

Labels: ,

vrijdag, maart 23, 2007

MissersDe BBC vergiste zich op 9/11 inderdaad lelijk in de berichtgeving rond het instorten (volgens complotters: opblazen) van WTC7. Maar het was niet de enige pijnlijke vergissing.

Is de man rechts op het plaatje dezelfde als de jongere man rechts? Nee, natuurlijk, maar volgens de FBI stond kaper Abdulaziz al-Omari wel degelijk op de linkerfoto. En hij was niet de enige die voor de verkeerde werd aangezien. In een poging om de kapers zo snel mogelijk op te sporen zijn door de FBI foto's opgesnord van Arabische piloten met identieke namen, zo concludeert 9/11 Myths op basis van fotovergelijkingen (zie het bericht van 21 maart).

Er is dus wel degelijk enige grond voor het verhaal dat de kapers nog 'springlevend' zouden zijn, zij het dat het om identiteitverwisseling gaat. Complotters vinden het ondenkbaar dat de media of inlichtingendiensten fouten kunnen maken, maar er is wel een simpele verklaring voor deze missers. We schreven het al eerder: Sommige Arabische namen als Said al-Ghamdi en Walid al-Shari zijn net zo ingeburgerd als Jan Jansen. Grote kans dat je meer Jansens vindt, en zelfs een Jansen die piloot is. Logisch dat zo'n man gaat protesteren als hij zijn portret in de krant ziet staan. De BBC wist kort na 9/11 bijvoorbeeld ook te melden dat Saeed Al Ghamdi nog zou leven. Maar dat bleek niet de kaper Saeed Al Ghamdi te zijn, doch iemand anders met die naam, en kaper Walid al-Shari die in Casablanca zou verblijven was een Walid al-Shri. Andere naam dus.

Labels: ,

Emc2


"Dit soort zaken vind ik afbreuk doen aan het hele 9/11-gebeuren. Dit is uiteraard weer voer voor de debunkers, die met deze topics aan de haal gaan om zo eens te meer te bewijzen hoe zot de complotdenkers wel niet zijn," zo lezen we op het Zapruder Forum naar aanleiding van een discussie over 9/11 en numerologie. Waarop een zekere Malik maar meteen de volgende wel zeer indrukwekkende rekensom presenteert:

1/9=0.1111111111 1/11=0.09090909 0+9=9
2/9=0.2222222222 2/11=0.18181818 1+8=9
3/9=0.3333333333 3/11=0.27272727 2+7=9
4/9=0.4444444444 4/11=0.36363636 3+6=9
5/9=0.5555555555 5/11=0.45454545 4+5=9
6/9=0.6666666666 6/11=0.54545454 5+4=9
7/9=0.7777777777 7/11=0.63636363 6+3=9
8/9=0.8888888888 8/11=0.72727272 7+2=9
9/9=1 9/11=0.81818181 8+1=9
10/9=1.111111111 10/11=0.91919191 11/9=1.222222222 11/11=1
12/9=1.333333333 12/11=1.09090909

1*11=11 1*9=9
2*11=22 3*9=27
4*11=44 4*9=36
5*11=55 5*9=45
6*11=66 6*9=54
7*11=77 7*9=63
8*11=88 8*9=72
9*11=99 9*9=81
10*11=110 10*9=90
11*11=121 11*9=99
12*11=132 12*9=108

Om de hieronder volgende datums te vergelijken zijn alle datums weergegeven met het Amerikaanse systeem m/d/j

m/d / j
9 11 2001 Aanslag op WTC En Pentagon
3 11 2005 Aanslag Metro Madrid
2 11 2004 Aanslag op Theo van Gogh
5 6 2002 Aanslag op Pim Fortuyn
5+6=11

Het kan niet anders dan dat hier minstens een jaar op gestudeerd is. Maar we begrijpen wel hoe onze Einstein aan deze antwoorden komt. Het is vergelijkbaar met het schrijven van een detective, waarbij je eerst het plot verzint en vervolgens over de aanloop nadenkt. Je goochelt net zolang met cijfers totdat de berekening sluitend is. Maar daarmee heb je natuurlijk helemaal niks aangetoond. Het is hetzelfde als een kat die zijn eigen staart voor een muis aanziet.

Op het forum kwamen we nog zo'n mooi staaltje van cirkeldenken tegen: Frank Ho (Waarheid 911) schrijft op het weblog van de Volkskrant een column genaamd 911: Waarheid maakbaar, of toch niet zo? om vervolgens aan forumleden van Zapruder te vragen om deze log te ondersteunen door de regel “beveel dit bericht aan bij andere bezoekers” aan te klikken. De column zal dan volgens Frank prominenter en langer op de portal van de Volkskrantweblogs worden afgebeeld en dus meer mensen bereiken. Dat alles in het kader van Frank's poging om de aandacht voor 9/11 ook bij een ander (lees: breder) publiek onder de aandacht te brengen.

Frank maakt dus zijn eigen waarheid 'maakbaar', hoewel die door dat brede publiek nauwelijks begrepen zal worden: de column gaat over het feit dat de zogenaamde echte feiten onaangetast op internet zijn te vinden zouden zijn, en niet zijn gefilterd door 'deskundige nieuwsbronnen'. Maar wat dat met 9/11 te maken heeft, moet het onwetende publiek kennelijk maar raden, want uitgelegd wordt het nergens. Waarmee Frank zijn doel voorbijschiet. Je zet een hele actie op touw om een bericht onder de aandacht van een breed publiek te brengen, maar vergeet de inhoud daarop af te stemmen. Dat hoofdzakelijk weer het handjevol bekende complotters instemmend op het bericht reageert spreekt dan ook boekdelen.

Labels:

donderdag, maart 22, 2007

RookwolkenSteve Watson van Alex Jones' Prison Planet is de (Britse) 'journalist' die laatst voluit in de hoax trapte van Screw Loose Change EXPOSED, een site die suggereerde dat de twee samenstellers van de anti-complotsite Screw Loose Change onenigheid hadden gekregen. Eerder ging hij al eens hopeloos de mist in met de berichtgeving rond de aanslagen in de metro in Londen.

Steve is een beetje trigger happy. Zijn hoofd zit zo vol complotten dat het objectief vermogen volledig is uitgeschakeld. Dat blijkt ook weer uit zijn bewering dat de rookwolken die je op foto's ziet en die eerder aan WTC7 waren toegeschreven, het gebouw waarvan complotters nog altijd beweren dat er niks mee hand de hand was, afkomstig zouden zijn van WTC5 en 6.

De foto's die hij als bewijs aanvoert, zijn echter allerminst overtuigend. Alleen de bovenste foto lijkt te suggereren dat er rook uit WTC5 (het kleine gebouw) komt, maar wie beter kijkt ziet dat het gebouw al aardig is uitgebrand. De rookwolken kunnen uit WTC5 komen, maar het kunnen evengoed rookwolken van de nog nasmeulende ingestorte WTC torens daarachter zijn, zoals andere foto's die hij vergaard heeft lijken aan te tonen. De onderstaande foto laat zien dat WTC5 pal naast de torens stond.En de onderstaande foto, die Watson kennelijk is ontgaan, lijkt nog weer eens heel iets anders te suggereren, namelijk dat er wel degelijk heel wat rook uit WTC7 stroomde. Mocht dit rook van WTC5 zijn, hoe kan het dan ogenschijnlijk bij WTC7 naar binnen worden gezogen? Trouwens op deze pagina is een video te zien (scroll helemaal naar onderen) die geen enkele twijfel laat bestaan over de rook die uit WTC7 kwam.Watson suggereert dat het merkwaardig is dat WTC5 wel uitbrandt, maar niet instort, en WTC7 wel. Misschien omdat het een kleiner gebouw betreft? Wellicht omdat anders dan bij WTC7 delen van het gebouw naar binnen werden getrokken, zoals onderzoeksinstituut FEMA stelt? En waarom laat je al die verklaringen weg van brandweerlieden die toch duidelijk hebben gezegd dat WTC7 op instorten stond? Zouden die allemaal in comité liegen, dan?

Watson wil iets te gretig aantonen dat WTC7 is opgeblazen. Maar je bent er niet door alleen maar de rook weg te redeneren.

woensdag, maart 21, 2007

Statler & Waldorf


De komkommertijd in complotland lijkt definitief aangebroken: na 9/11 (geen nieuws), Iran (nog altijd geen oorlog) en Zapruder's AIDS maand (half maart alweer afgelopen) weten de complotters van gekkigheid niet waar ze het nu weer eens over moeten hebben.

De Elf September Onderzoeksgroep ("Via deze site wordt onderzoek naar de gebeurtenissen op elf september 2001 ondersteund.") bericht nu zelfs over de pensioenfondsen die geld in de wapenhandel investeren. Alleen met heel veel fantasie kun je dat misschien aan 9/11 koppelen. En het onlangs doorgestarte Ditkannietwaarzijn wordt steeds meer een knipselkrant waar alledaags nieuws wordt voorzien van commentaar van een handjevol Statlers & Waldorfs. Zelfs RickD begint maar weer eens over President Bush die het "Heil Satan" handgebaar maakte tijdens zijn inauguratie in...2005!

In de VS lijkt de nimmer versagende Spooked nagenoeg uitgeschreven. En als er ergens weer eens twee 9/11 actievoerders een spandoek in de lucht houden (wat moet je anders op een doordeweekse zondag?), is dat meteen wereldnieuws voor 911 Blogger, Amerika's actiefste 9/11 site. Net als het kennelijk opmerkelijke feit dat de Amerikaanse comédienne Rosie O'Donnell op haar website iets over 9/11 heeft geschreven en de complotters haar vandaag bij de ABC-studio's in New York zullen bedanken via spandoeken met teksten als Thank You Rosie.

De enige gebeurtenis die de aandacht trok was de lancering van Wij Worden Wakker, de site van zweefprofeet Marcel Messing. Die koppelt de berichtgeving over chemtrails en de Bilderberg Groep aan verhandelingen over het lichtlichaam. Geen site voor hardcore complotters, vrezen we. "Over de inhoud van deze artikelen is geen e-mail of briefwisseling mogelijk," staat onder een van de stukken. Marcel wil namelijk geen gezeur aan zijn hoofd.

Beste complotters, Billy kan met dit non-nieuws zijn parasitaire nering niet draaiende houden. Neem het ons niet kwalijk als we de komende dagen zo nu en dan op de waakvlam gaan.

Labels:

dinsdag, maart 20, 2007

Big Google


Goed nieuws voor onze paranoïde complotters bij Ditkannietwaarzijn nieuwe stijl. Er is nu een nieuwe zoekmachine die via proxy servers zoekt, waardoor het voor Google onmogelijk wordt om een profiel van u te maken. U weet: complotters wantrouwen alles dat groot is, dus ook Google. Big Brother anno 2007, zeg maar.

Reactie bij Dknwz: "Het maakt allemaal geen f*ck uit, de AIVD bekijkt sites als deze en traceert IP adressen, wijzelf maken het hun makkelijk door onze nek uit te steken. Maar ik doe niets strafbaars (zolang de EU grondwet er nog niet is), dus maak me niet te veel zorgen."

Voor wie het nog niet wist: De AIVD of anders Google zelf houdt 24 uur per dag in de gaten wat een Jan Doedel uit Biggekerke allemaal op internet aan onzin uitkraamt. Op het moment dat hij bij Google 'Balkenende' en een uur later 'explosieven' intikt, gaat er automatisch een belletje af en komen de stormtroepen aangereden.

Ene Ptr gaat naar aanleiding van dit onderwerp bijna door het lint van verontwaardiging: "Er zit een handvol schathemelrijke megalomane poppenspelers een poging te doen om ons (We The People) nog vetter aan de ketting te leggen. Onderwijl gebacked door de Ijzeren Driehoek: politieke lobby, wapenhandel en defensie-lobby, en bankiers-lobby. Daarnaast hobbyen deze lieden en hun vriendjes ook nog in genetische manipulatie van bacteriën, eencelligen, gewassen, vee, mensen. Ze beheren de transport, energie, communicatie, farmaceutische industrie, weg en waterbouw, nucleaire en biologische en chemische laboratoria. Uitgevoerd door prima mensen, vaklui, integer, consciëntieus. Gevoed door gifmengende supermarkten. Geïnformeerd door giftige media. Stompzinnig opgebracht door giftig onderwijs."

Hoed U dus niet alleen voor Google, maar ook voor Albert Heijn, de gifmengende supermarkt die op de kleintjes let. En wilt u weten hoeveel 24 rollen Lotus toiletpapier deze week kosten, surf dan onzichtbaar via een proxy. Want stel je voor dat de AIVD erachter komt!

maandag, maart 19, 2007

Patsy


Voormalig al-Qaeda strijder Khalid Sheikh Mohammed heeft bekend direct betrokken te zijn geweest bij zo’n beetje iedere grote aanslag van de afgelopen twintig jaar, inclusief 9/11. Daar hebben de complotters reuze lol mee.

"Ik heb niet veel mensenkennis, maar volgens mij heeft ie veel meer op z’n geweten! Was ook enkele malen gastspreker in de Bohemian Grove! Helaas bestaan hier geen opnamen van!" "Hij was formateur van het huidige kabinet! We moeten uitlevering eisen." "Pak een gek. Geef hem wat extra drugs. Laat hem bekennen alles van a tot z te hebben gepland." "Over 30, 40 jaar weet niemand beter dan dat deze man 9/11 heeft beraamd. Staat dan in elk geschiedenisboekje, of het nu waar is of niet."

Bij Ditkannietwaarzijn: "Hij is ook verantwoordelijk voor de aanslag op Pearl Harbor, de beeldenstorm en het uitsterven van de dinosauriërs." "Hij is ook vanuit een helikopter in de oceaan gesprongen, dat heeft de tsunami veroorzaakt" "Ja ja ik weet wel Khaled je bent een laffe hond die niet eens een kogel heeft afgevuurt (...) maar dat weten die domme amerikanen toch niet we hebben Jack Bauer de opdracht gegeven de mensen in te lichten dus je zal nog raar staan te kijken als je st(r)aks door Judge Judy veroordeeld wordt tot 5 dagen community work in de getto."

Een ding moet je de complotters nageven: de bekentenissen zijn niet erg geloofwaardig. Overal ter wereld waar een aanslag werd gepleegd, bleek de Forrest Gump van al-Qaeda toevallig aanwezig te zijn geweest. Dus vanwaar die lange waslijst van bekentenissen? Wilde hij overkomen als een martelaar? Zichzelf belangrijker maken dat hij was? Is hij een fantast? Of is de man, zoals complotters suggereren, in Guantanamo Bay net zo lang gemarteld door de inlichtingendiensten dat hij al deze zaken opbiechtte? En met welk doel? Want alleen al voor het beramen of helpen organiseren van de aanslagen van 9/11 kan Mohammed levenslang of erger krijgen.

Maar wie eens wat verder in de tijd teruggaat ziet een ander beeld. Mohammed werd na de aanslagen van 9/11 al eens geïnterviewd door al-Jazeera, dus nog voordat hij in 2003 in Pakistan werd opgepakt. "Ik ben het hoofd van de militaire organisatie van al-Qiada," vertelde hij toen. Waarna hij uitlegde dat de operatie van 9/11 al twee jaar van te voren was gepland. En dat daarbij zelfs de inzet van nucleaire wapens zou zijn overwogen. Dezelfde grootspraak dus.

Kort na zijn arrestatie begon Mohammed trouwens ook al sneller te praten dan de inlichtingendienst verwacht hadden en had hij er geen enkele moeite mee om een aantal betrokkenen bij de operatie van 9/11 te noemen, ook al leek een deel van deze informatie volgens de inlichtingendiensten 'misleidend'.

Maar daar hoor je de complotters niet over. Want wat is er mooier dan om te suggereren dat de Amerikanen een willekeurige patsy van de straat hebben geplukt die na jarenlange martelingen ongeveer alle terroristische misdaden van de eeuw opbiecht?

zondag, maart 18, 2007

Puller$tein

Waar gaan dezer dagen de discussies over in het Zapruder Forum? Over de politiestaat, de Nieuwe Wereld Orde, 9/11, terrorisme en oorlog, corporatisme?

Nope, over de vraag welk T-shirt er moet komen. De discussie daarover begon al ergens in september. Maar zoals altijd bij de complotters, blijft het bij plannen maken. Het T-shirt is er nog altijd niet. Aan titelsuggesties is geen gebrek: Nijntje eleven, 11 september stinkt, 9/11 was een zelfaangebrachte wond (...), ’Stop zinloze terreur’ met daaronder de kop van Rumsfeld, een fotocompilatie van Bea met Kissinger en daaronder de tekst 'Bilderberg gezelligheid', Larry Puller$tein ("Kun je die kop van Larry ook half morphen in een penis? Een penis met een gezicht en haar, zoiets") en 9/11 werd van binnenuit georganiseerd.

Een Zapruder fan: "Gaarne een beetje lay out en de kleuren moeten wel een beetje contrasteren. Zwart met witte tekst, of wit met zwarte tekst, of blauw met oranje, of rood met groen, of geel met paars, mag allemaal." O ja, zou reuze handig zijn als het T-shirt van hennep werd gemaakt. Kun je gelijk een hennepmaand organiseren.

In oktober meldde ene Abraham Zapruder nog dat het project weer zou worden opgepakt. Maanden later: weer geen T-shirt. Billy stelt voor om de ellenlange discussie, binnenkort ongetwijfeld tientallen pagina's lang, maar op het T-shirt af te drukken.

Labels:

zaterdag, maart 17, 2007

Sekte


Billy komt niet erg vaak bij Niburu.nl, de wat al te goedgelovige UFO-site, maar de laatste weken is er van alles aan de hand. Niburu wordt bestierd vanuit het Drentse Zuidlaren, en daar in het hoge noorden zijn de laatste tijd veel UFO-meldingen, met name in de driehoek Winsum, Zuidlaren en Grijpskerk. Volgens Niburu vanwege de frequentie/energie die op steeds meer plaatsen het ruimteschild van president Reagan doorbreekt.

Vreemd, want dat beroemde Star Wars-programma uit de jaren tachtig is naar onze beste weten is nooit van de grond gekomen, of zouden we iets gemist hebben? Oh, wacht, hier komt de verklaring al: "Op dit moment houdt de ruimtevloot van de Galactische Federatie de magnetische velden van onze Aarde zo goed mogelijk onder controle met technieken die HAARP te boven gaan. Miljoenen ruimteschepen van klein tot kilometers lang (...) bevinden zich op dit moment op posities rondom de Aarde om de mens bij te staan bij eventuele natuurrampen. Echter om hier gebruik van te kunnen maken (...) dient de mensheid op de hoogte te worden gesteld van hun wereldwijde aanwezigheid. Onwetendheid kan veel onnodige ellende veroorzaken. De bemanningen van deze ruimteschepen lijken in vele opzichten op ons maar hun kennis gaat de onze ver te boven en komen in liefde."

RTL4 interviewde onlangs een aantal getuigen die UFO's gezien menen te hebben, maar daarvan geen bewijs kunnen leveren: de batterijen van het fototoestel waren leeg, de camera lag nog thuis, of de brug stond open. Alleen Niburu-opperhoofd Anton Teuben filmde iets dat op een vliegende keukenpan leek.

Maar ondanks de door miljoenen ruimteschepen uitgestraalde liefde is het achter de schermen al enige tijd hommeles bij Niburu. Ten minste, volgens links en rechts uitgelekte mails. Marijke de Ridder werkte er op de redactie, en waarschuwt voor sektevorming. "Hetgeen ik al van in het begin probeer te bestrijden is de valse informatie die via deze site de massa bereikt. Deze valse informatie was dacht ik het enige waar ik tegen zou moeten strijden, maar dat bleek toch niet zo te zijn. Anton Teuben, Elbert Westerlink, Lukretia Meyer, Trudy huppeldepup, Gerard Brands en anderen geloven er heilig in dat ze op een gegeven moment opgebeamd worden door Ufo’s."

Jammer dat we niet meer te weten komen over de valse informatie. Bedoelt Marijke soms dat de fantasie bij Niburu wat al te veel op de hol is geslagen? Als je denkt dat HAARP een ruimteschild is van president Reagan is heb je de literatuur wel erg slecht gelezen. En wat moeten we eigenlijk verstaan onder 'ordinaire praktijken'? En wat te denken van dit akkefietje?

De 9/11 complotdenkers voelen zich doorgaans ver verheven boven die zwevende Niburu's, al ziet Billy met de beste wil van de wereld geen verschil met het geloof in een 9/11 complot met door Bush c.s. heimelijk geplaatste bommen en granaten. Of nog mooier: onzichtbare ruimtewapens. Sterker nog: het wemelde natuurlijk weer eens UFO's tijdens 9/11.

Labels:

vrijdag, maart 16, 2007

Stardust


Druk complotweekje. Loose Change-samensteller Dylan Avery kwam begin deze week met een wel erg vreemd verzoek: kon iemand de gecontroleerde sloop van het aloude Stardust hotel op 13 maart in Las Vegas filmen? O ja, en professor Steven Jones had als het even kon stofmonsters nodig.

Wat nu? Zitten Bush en Cheney nu ook al achter de sloop van een hotel in een gokstad? En waarom niet meteen een vliegtuig in de Stratosphere gevlogen? Of had anders even gewacht op de nog te bouwen, 575 meter hoge Las Vegas Tower.

Kennelijk wil Avery in de definitieve versie van Loose Change laten zien hoe gecontroleerde sloop er in het echt uitziet. En de Stardust lijkt met een beetje fantasie op WTC7. Nou, dat is dan mooi niet gelukt, want het hotel stortte anders dan WTC7 niet rechtstandig in. Maar dat zien onze complotters natuurlijk meteen weer als bewijs. Want als zo'n hotel niet rechtstandig instort, hoe kon dat met WTC7 wel gebeuren? Wie maar flink doorredeneert krijgt vanzelf gelijk.

Hilarisch was deze week Screw Loose Change EXPOSED, een nieuwe site die suggereerde dat de twee samenstellers van de anti-complotsite Screw Loose Change onenigheid hadden gekregen en een zekere Pat de trucs van zijn partner wel even uit de doek zou doen. Koren op de molen van Alex Jones' Prison Planet, die weer eens vol in deze hoax trapte. Die overigens gewoon doorgaat: "Still, I'm pleased to hear skepticism from both sides of the 911 debate. This is how skeptics should act. As well as any "truthers" who wish to be taken seriously. Everyone is absolutely correct to have doubts about who I am and the agenda behind this blog".

De echte Screw Loose Change voorspelde deze week trouwens precies hoe de complotters zouden gaan reageren op de 'bekentenissen' van Khalid Sheikh Mohammed, de nummer drie van het terreurnetwerk Al Qaida die 31 aanslagen en geplande terreurdaden opbiechtte, waaronder de aanslag op het WTC in 1993, de 9/11-operatie, de bomschoenoperatie om twee Amerikaanse toestellen naar beneden te halen, de bomaanslag op een nachtclub op Bali, het plan voor een Tweede Golf van aanslagen na 9/11 op de volgende wolkenkrabbers: de Library Tower in Californië, de Sears Tower in Chicago, de Plaza Bank in de staat Washington en het Empire State Building in New York, de operatie voor een bomaanslag en de vernietiging van het Panamakanaal.

Een waslijst van ‘wapenfeiten’ die simpelweg te lang is om aan één persoon te kunnen worden toegeschreven, en dus eigenlijk al niet erg serieus is te nemen. Maar volgens de complotters is de terrorist natuurlijk weer eens net zo lang gemarteld totdat hij al deze misdaden bekende. In dat geval is het vreemd dat de Amerikanen de waslijst niet tot geloofwaardige proporties hebben teruggebracht.

Labels:

woensdag, maart 14, 2007

Dollargeheimen


Complotters hoef je het niet meer te vertellen: Als je een nieuw dollarbiljet op een bepaalde manier vouwt, krijg je de aanval op het Pentagon en de brandende WTC torens te zien. Je moet wel een heel erge Rorschach-expert zijn wil je dat er allemaal in kunnen herkennen, maar soit, we gunnen een ieder zijn hobby. O ja, en de piramide van de illuminati staat er natuurlijk ook nog eens op. En dat is uiteraard allemaal geen toeval. Althans volgens complotters bij het Zapruder Forum: "Het is een occulte of anders gezegd een vrijmetselarij afbeelding, zeker de laatste."

Die piramide dateert trouwens van 1935, en de symboliek van het Alziend Oog der Voorzienigheid boven de piramide heeft onder meer als betekenis dat de VS zich steeds verder zullen gaan ontwikkelen.

"Hoe kan dit nou, biljetten die zó oud zijn waarin je het gebeuren kan volgen en een mafkees die diezelfde biljetten NU gaat vouwen op een manier die niemand zou doen, voor mij blijft het freaky, ik heb er géén antwoord op," merkt P.uncia op. Waarop de alziende Audie antwoordt: "Die biljetten zijn in 1998 gewijzigd door diegenen (of in opdracht van) die ook verantwoordelijk zijn voor 9/11. Het geheime vouwkunstje werd daarna onthuld op het internet door iemand die beweerde er bij toeval op te zijn gekomen (denk ik). Voor diegenen die nog denken dat die dollarbiljetten TOEVAL zijn: veel sterkte."

Met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur kreeg Billy de notulen van de illuminati over dit onderwerp in handen. Gedateerd 2 januari 1998. Lees even mee:

Dick Cheney: "Heren, op 11 september 2001 gaan we dus die aanvallen op het WTC en het Pentagon uitvoeren. Nu zat ik te denken dat we dat alvast op dollarbiljetten gaan laten zetten. Gewoon als geintje. Maar dan wel zo dat je het pas kunt zien als het vouwt."
George Bush: "Dick, jij grote boef."

Cheney: "Ik bel wel even met de Federale Bank, vinden ze vast leuk."

George Bush: "Dick, ik zie nog wel een probleem."

Cheney: "Hoezo?"

George Bush: "Het is nu 1998. Hoe gaan we de verkiezingen winnen? Ik zit nog niet eens in het Witte Huis."

Cheney: "Zorgen we voor. Bij Nedap hebben ze stemcomputers die niet te vertrouwen zijn."

Labels:

dinsdag, maart 13, 2007

Dissidenten


Bij Zapruder dendert AIDS maand nog steeds onverminderd voort en het moet gezegd: er is geen half werk van gemaakt. Maanden voorbereiding, volgens Zapruder-blokhoofd Patman, die de complete special in boekvorm wil uitgeven.

Nu is er weinig op tegen om eens kritisch te kijken naar de beweringen rond AIDS: kloppen de statistieken wel? Wordt de diagnose niet te snel gesteld? Is de medicatie eigenlijk wel zo goed? Niet alles wat Zapruder te berde brengt hoeft per definitie onzin te zijn. Gisteren werd zowaar een alternatief artikel geplaatst dat de 'orthodoxe visie' weergeeft.

Maar veel relevanter is de vraag waarom Zapruder zoveel aandacht besteedt aan AIDS. En dan komt de aap al gauw uit de mouw: want wat is er mooier om te suggereren dat HIV en AIDS verzinsels zijn van de farmaceutische industrie met als doel om zoveel mogelijk medicijnen te verkopen? Een theorie die trouwens al meteen wordt gelogenstraft door de statistieken die Zapruder zelf aandraagt: 'slechts' 13.000 seropositieven in Nederland. Niet bepaald de goudmijn voor de farmaceutische industrie, zou je zo zeggen. Bovendien, wie dit beweert, weet niet hoe de wetenschap werkt. Dat is nou bepaald geen cultuur van napraters. Mochten er al (universitaire) wetenschappers zijn die zich laten beïnvloeden of omkopen om de 'mythe AIDS' in stand te houden, dan zetten ze hun geloofwaardigheid op het spel. En dat is in die wereld niet minder dan een doodzonde.

Patman heeft de special opgezet samen met slechts één zogenaamde 'deskundige': Wilhelm Godschalk, die in een persbericht ten onrechte wordt aangehaald als 'een gereputeerd biochemicus'. En AIDS deskundige is hij ook al niet. Over zijn wetenschappelijke verleden doet Godschalk erg vaag, zelfs als er naar gevraagd wordt. In het dagelijks leven doet hij iets met beleggen. Opvallend daarbij is het gebrek aan de kritische noot, terwijl die elders bij Godschalk de overhand heeft: "Major crooks could never execute their evil schemes if it were not for the assistance they get from you, the Moronic Majority. It's you, always doing Big Brother's dirty work! You're just too gullible... not to mention too cowardly. Get a brain!"

Godschalk meent dat de gangbare theorie (HIV veroorzaakt AIDS) afkomstig is van de orthodoxie, "en wie beweert moet ook bewijzen." De dissidenten lanceren volgens Godschalk geen theorieën. Zij doen het sloopwerk. Maar dan wel suggestief sloopwerk: "De orthodoxie produceert aan de lopende band publicaties, geschreven door 15 auteurs (...), vol van technische details waarvan men hoopt dat de oppositie (...) ze niet zal begrijpen, en conclusies die allemaal gebaseerd zijn op datgene wat ze eigenlijk moesten bewijzen. Alles wat wij doen is de aandacht vestigen op de denkfouten en de cirkelredeneringen."

Waar doet dit aan denken? Aan de recente ophef rond Radar, het consumentenprogramma van de TROS, dat een week geleden vraagtekens plaatste bij het gebruik van cholesterol verlagende medicijnen. Bron: een zekere Uffe Ravnskov uit Denemarken, ook een soort Godschalk, die beweert dat de relatie tussen verhoogd cholesterol en het risico op hart- en vaatziekten helemaal niet is aangetoond. Te veel mensen zouden onnodig cholesterolverlagende medicijnen slikken, beweerde Ravnskov. Maar volgens Martijn Katan (hoogleraar voedingsleer aan de VU) en collega's is Ravnskov een querulant. Een man die na ontslag werkloos thuis zit en niks anders doet dan zijn mening spuien via forums. Terecht stelde Katan dat de journalistiek zich niet moet verlaten op één dissidente wetenschapper. Katan verwees in een reactie bij De Leugen Regeert ook nog maar eens naar de AIDS ontkenners. "Daar vind je er makkelijk een stuk of zeventig van".

Want natuurlijk is ook AIDS ontkenning van alle tijden. En dus heb je ook in deze tak van sport debunkers. Een groot aantal van de door Zapruder aangedragen beweringen wordt bijvoorbeeld hier weerlegd. Een verhandeling over het bestaan van HIV, als reactie op de door Zapruder vaak aangehaalde Perth Group, is hier te vinden. Nadat Zapruder beweerde het HIV-virus nog nooit zou zijn gefotografeerd, kwamen reaguurders met tal van foto's, waarop de reactie dan weer was: kan best gesjopt zijn. Een andere bekende tactiek vormen de een-zwaluw-maakt-zomer verhalen: HIV geïnfecteerd en kerngezond, zie je nou wel? Maar het verloop van geen enkele ziekte is goed te voorspellen.

Neem het tragische verhaal over Eliza Jane Scovill, kind van rijke ouders, dat overleed aan een aan AIDS gerelateerde longontsteking. Haar moeder Christine Maggiore - zelf HIV positief én al jaren gezond - is AIDS ontkenner en stond niet toe dat haar kinderen op AIDS werden getest. Zelfs toen de lijkschouwer haar de Pneumocystis carinii onder de microscoop liet zien weigerde ze de diagnose te accepteren. Het eigen gelijk is soms belangrijker dan de gruwelijke werkelijkheid, al zullen de AIDS-ontkenners hier ongetwijfeld weer een andere uitleg aan geven.

Blijkbaar is Zapruder er nog lang niet in geslaagd om de achterban te overtuigen: volgens een eigen poll vindt een meerderheid HIV gewoon een besmettelijk virus.

Labels: ,

maandag, maart 12, 2007

Debunkers


Eindelijk is het zover: het Debunking 9/11 debunking boek van 911 Truth-evangelist David Ray Griffin is verschenen. Griffin, we schreven het eerder, behoort tot de harde kern van Amerikaanse complotdenkers. Een gepensioneerde christelijke filosofiehoogleraar, en een van de oprichters van de 9/11 Truth Movement. Vorig jaar was hij nog in Amsterdam om zijn toen net verschenen boek onder de aandacht te brengen. Daarin vergelijkt Griffin het oude Romeinse Rijk met het huidige 'Amerikaanse rijk' en behandelt hij de vraag hoe christelijke kerken 'kunnen en moeten reageren' op de (mis)daden van de Amerikaanse regering.

Reacties bleven niet uit. Omdat zijn boek was uitgegeven door een Presbyteriaanse uitgever (zelf is Griffin van de Christian Church) ontstond binnen deze 'gemeente' een felle discussie over het boek. Zijn eigen uitgeverij moest uiteindelijk toegeven dat Griffin's complottheorie fout is en gebaseerd op 'dubieus onderzoek'. Bestuursvoorzitter Kenneth Godshall, die door complotdenkers meteen Godshill werd genoemd, zei dat Griffin op zijn minst de kritiek van bladen als Popular Mechanics in zijn boek had kunnen noemen.

Het nieuwste boek van Griffin is natuurlijk niet anders dan damage control: leg immers maar eens uit waarom zelfs je eigen uitgeverij je hebt laten vallen. We zijn dan ook reuze benieuwd naar het weerwoord, want in zijn vorige boek nam Griffin klakkeloos veronderstellingen van complotsites over zonder het nodige zelf te verifiëren en logisch redeneren gaat Griffin toch al niet best af.

Let vooral ook op het volgende zinnetje waarmee het boek op Amazon wordt aangeprezen: "It is not surprising that the government and the corporately controlled media have shifted tactics. No longer ignoring the 9/11 truth movement, they have released a flurry of stories and reports aimed at debunking it."

De bekende tactiek van complotters om hun critici de mond te snoeren; zeggen dat het uit verdachte hoek komt (overheid en gecontroleerde media). En dat terwijl de meeste debunkers helemaal geen 'gecontroleerde media' zijn, maar kritische belangstellenden met een website.

Tja, die vervelende debunkers maken het de complotters tegenwoordig maar reuze lastig. Zo lastig dat ze meer tijd kwijt zijn aan het weerleggen van kritiek dan het uitdragen van de 'waarheid'. Een jaar geleden konden de complotdenkers nog rustig van alles roepen zonder dat ze werden tegengesproken. En ook al zullen ze nooit toegeven aan debunkers (Een zekere Busje bij Zapruder: "Er is een reden waarom debunkers debunken. Daar kan een psycholoog antwoord op geven. Maar er is er nog één. N.l. een pathologische! Een verkalkte aderbrug tussen de linker en de rechter hersenhelft (echt waar). Ratio en emotie"), het lijkt er sterk op dat complotters onder hun invloed tenminste een tikkeltje kritischer naar hun argumenten zijn gaan kijken. Al verwachten we dat niet van Griffin. Die moet ter beperking van de opgelopen reputatieschade natuurlijk eerst nog de aanval op zijn critici openen.

Labels: ,

zaterdag, maart 10, 2007

Petitie


De complotters raken maar niet uitgesproken over de vergissing die de BBC op 11 september 2001 maakte toen de instorting van WTC7 een half uur te vroeg werd gemeld. Dat kan volgens de complotters allemaal geen toeval zijn. Nee, dat is opzet. Dat het desbetreffende gebouw al uren in de hens stond en de brandweer rekening hield met instorting, wordt gemakshalve vergeten. Sterker nog: de complotters willen antwoord op vragen, en snel ook, anders zwaait er wat. Allemaal dus de petitie tekenen.

To: The British Broadcasting Corporation

So Mr. Richard Porter of the BBC wants the whole 'BBC Reported Building 7 Collapse 20 Minutes Before It Fell' scandal (and believe me, it IS a scandal even if you don't see it on the evening news) to just go away. The BBC is under the impression that knocking down a couple of straw-men and proclaiming 'nothing to see here folks' is going make us all just forget the monumental 'cock up' which is the BBCs attempt at damage control.

The BBC is also under the impression that it is only a few 'lone nuts' out there hammering the YouTube and Google Video counts and that this story is going to lose all it's steam by next week.


Well Mr. Richard Porter. This is where you are so very wrong...


We the Undersigned formally demand the following information from the BBC.


1. Who was the source who told your station that the Salomon Building had collapsed?


2. Who from the BBC ordered YouTube and GoogleVideo to immediately start pulling the videos from their sites the day this story broke?


3. Who from the BBC ordered Archive.Org to block and then remove their copies of the footage which (until this story broke) were freely available online?


4. Who is responsible for and what were the circumstances surrounding the 'cock-up' which led to the loss of BBC World News' 9/11 footage?


5. Who cut reporter Jane Standley's live feed from NYC at 5:18pm (EST) on 11/09/01?


Until you answer these 5 questions IN FULL, you can expect the BBC's phones to be ringing daily with people asking these 5 questions over and over until they are answered.


Take a good look at the number of signatures here Mr Porter. These are the people who are demanding these answers and these are the people who WON'T go away.

Welcome to the Digital Age Mr. Richard Porter. You're either a news outlet or a supermarket tabloid. Which is it?

Onder dreiging van een telefoonbombardement van anderhalve complotdombo en een paardenkop zal de BBC zeker gaan zwichten en het complete 9/11 complot opbiechten. Wedden?

Labels: ,

vrijdag, maart 09, 2007

Perpetuum mobile


Complotters zijn zo overtuigd van hun 'zaak' dat ze ervan uitgaan dat massa's mensen hen zullen steunen. De realiteit valt vaak bitter tegen. De onlangs gehouden 9/11 Accountability Conference in Arizona trok bijvoorbeeld niet de verwachte duizenden bezoekers, maar enkele honderden, en nu zitten de organisatoren met een financiële strop. De ophef over de rol van mede-organisator en Holocaust-ontkenner Eric Williams zal daar mogelijk ook debet aan zijn geweest: het team van Loose Change en Alex Jones bleven immers weg, maar er bleef toch een stevig programma over.

Vermoedelijk speelt er nog iets: het gros van deze 9/11 Truth-conferenties is een soort perpetuum mobile aan het worden, oftewel een eeuwigdurende herhaling. Mannen als Jim Fetzer en Steven Jones herhalen nog eens wat ze een aantal maanden daarvoor op een andere conferentie vertelden. En van die conferenties worden vanzelfsprekend weer You Tube-verslagen gemaakt, dus waarom zou je dan nog honderden dollars aan een vliegticket uitgeven?

In Nederland trok de 9/11 conferentie in Utrecht vorig jaar circa 500 belangstellenden. Dat is dan ongeveer de harde kern van gelovers in Nederland. Toch weerhoudt dat er sommigen niet van om reptielencomplotter David Icke naar Nederland te halen: de Engelsman die gelooft dat achter de illuminatie - de top van het geheime broederschap dat ons leven zou willen beheersen - een ras van buitenaardse reptielen schuilgaat. Zo'n man zou volgens organisator-in-spe Arminus makkelijk 2000 (!) belangstellenden kunnen trekken.

In de diverse forums peilde Arminius alvast de belangstelling. De reacties in het Zapruder spreken boekdelen: "Is dat niet die meneer die meent dat sommige lieden (bijvoorbeeld een brigadier van politie, ergens in Canada) zich naar willekeur transformeren naar een slang en weer terug? Gaat me iets te ver."

"Mijn bedoeling is natuurlijk om zijn verhaal een beetje aan te laten passen, zodat hij er een stukje Nederlandse geschiedenis tussen plakt. Je weet wel, Willem v Oranje, Prins Bernard, Maxima etc. Miss(chien) een stukje over Balkenende en zijn bende. Dus een beetje op Nederland aangepast," ketst Arminius terug, maar de Hollandse gierigheid komt al gauw om de hoek kijken: "Als het niet zo duur was en niet te ver weg zou ik misschien zijn verhaal wel eens willen aanhoren maar no way dat ik EUR 35 ga betalen om naar die meneer te luisteren."

Arminius weer: "Jongens, waar hebben we het over? 35 euro. Als je naar de PC Hoofd gaat met je vrouw, en 2 koppen koffie met appeltaart neemt, ben je het zelfde kwijt."

Complotters in de PC Hooft? Het moet niet gekker worden.

Daarna verzandt de discussie al gauw in een surrealistisch debat over illuminatie-symboliek. Billy vreest dat de 2000 reptielencomplotters niet gaan komen.

Labels:

donderdag, maart 08, 2007

Zeeman gevoel


Ditkannietwaarzijn is weer terug. In een gloednieuw buurthuis, maar met min of meer dezelfde bewoners: de P.uncia's, de V's en de Nocturnals lijken elkaar weer gevonden te hebben onder leiding van een zekere Jakkus, die zegt niets met het oude DKDWZ-team te maken te hebben, maar gefrustreerd was dat de site zomaar was verdwenen.

De formule is daarmee terug, maar het voelt toch anders. Billy krijgt er een beetje een Zeeman-gevoel bij: goedkope layout, lelijke kleuren. Overigens moest de site al meteen weer verhuizen uit ergernis over een banner die bezoekers voor hun neus kregen. Een gratis domeinnaam heeft zo zijn nadelen.

Een van de eerste berichten leverde alweer ruim 80 weinig inhoudelijke reacties op. "Leuk initiatief hoor, maar het lijkt hier verdomme wel een ouwe wijven-club," schreef Arminius the terrible op 4 maart (11.13): "Ik denk dat dit geleuter onder elkaar, een van de redenen is geweest waarom DKNWZ.nl er mee is gestopt. Is het nu zo moeilijk om een beetje ontopic te blijven? Ik zal af en toe eens komen kijken, maar verwacht er niet veel van hier."

U weet: het ging mis met met het oude DKNWZ na de slow chat van P.uncia en Tamara. Dagelijks klessebessen over NWO-koetjes en kalfjes, en intussen geen meter vooruit komen. "We zullen sommige topics wat minder heftig moeten benaderen, kwestie van verstand, maar met z’n alle(n) kunnen we er weer (ee)n thuis van maken, waar ernst, het vermogen van info, en humor weer hand in hand gaan, we hebben niet veel om ons te verenigen, met de EU grondwet in het verschiet kunnen we beter samenwerken, nu kan het nog!!!" schreef P.uncia, die heel even helemaal in zijn nopjes was met het nieuwe buurthuis.

Maar te oordelen naar de weinige reacties op de links en rechts bij elkaar gejatte nieuwsberichten wil het nieuwe DKNWZ maar niet echt van de grond komen. Een gloednieuw buurthuis geeft blijkbaar een volstrekt ontheemd gevoel. Over dan maar naar het Zapruder Forum, het NRC onder de complotfora? We probeerden een willekeurig draadje: "Normaal gesproken hou’k nie van snuff films maar op dit moment zou ik dolgraag een filmpje willen zien waarop Al Gore zijn hersens eruit blaast met een Magnum (nee niet het ijsje) .357 of zo."

Labels:

woensdag, maart 07, 2007

Breedbek


Laatst was er weer de nodige ophef over een al meer dan vijf jaar oude videobekentenis van Bin Laden die volgens Bruce Lawrence, verbonden aan Duke University, fake moet zijn geweest. Een van de argumenten: Osama is wat al te dik.

En nu blijkt eindelijk waarom. Niet omdat Osama niet van de koekjestrommel of de bitterballen kon afblijven. Ook niet omdat een of andere vetzak een baard had aangeplakt en zich voor Osama uitgaf. Nee, Osama lijkt alleen maar dik door de conversie van PAL naar NTSC, de videostandaad die in Amerika wordt gebruikt.

De videoband komt naar verluidt uit Pakistan of Afghanistan, waar net als in Europa PAL wordt gebruikt. PAL kent 576, NTSC 480 beeldlijnen. Bij de interpolatie naar NTSC wordt het beeld als het ware in elkaar gedrukt, waardoor gezichten breder lijken. Zo simpel is het dus. Wie de beelden elektronisch sonjabakkert, krijgt dus gewoon weer de oude, slanke Osama te zien.

De La Tourette


Frank Ho is een complotter met een variant op het syndroom van Gilles de la Tourette. Op het eerste gezicht is zijn website Waarheid 911 (en het daaraan gerelateerde commentaar op zijn Volkskrant blog) serieus en neutraal van toon, maar zo nu en dan valt Ho uit zijn objectieve rol en toont hij zijn ware aard.

Zo vindt hij van de onlangs vertoonde BBC-serie 9/11 The Conspiracy Files dat een doortimmerde argumentatie ontbreekt, evenals de balans tussen hoor en wederhoor. Om vervolgens doorleuk te melden dat Popular Mechanics - in de documentaire voor de camera gehaald als deskundige die de beweringen van complotters weerlegt - "zelf al vele malen gecorrigeerd is als gevolg van grove verdraaiingen en opzettelijke misleiding".

Pardon? Ho bedoelt kennelijk te zeggen dat enkele complotsites Popular Mechanics hebben afgebrand, maar de omschrijving "grove verdraaiingen en opzettelijke misleiding" is pure misleiding van Ho zelf, want of dat commentaar wel zo relevant was, dat is nog maar zeer de vraag. Zelf gaat hij er al helemaal niet op in.

Zijn De la Tourette-commentaar werd ook geplaatst op het discussieforum van Groen Links, en daar kreeg Ho te maken met een aantal kritische opponenten: "Je drogredeneringen stapelen zich weer op onder het mom van waarheidsvinding," schrijft een zekere Hans Groen, die al snel uit de discussie stapt. Paul 14, werkzaam bij Fokker, heeft meer geduld met met Ho: "Je claimt dat je op zoek bent naar wat er werkelijk op 9/11 gebeurd is, echter je hele site is ingericht op het weerleggen van de officiële verklaring waar je nergens iets beschrijft/analyseert over de mogelijkheid dat wat de hele wereld gezien heeft ook daadwerkelijk datgene is wat er gebeurd is. Hierdoor heb je in feite al een deel onderzoeksinformatie aan de kant geschoven.

"Je gaat nergens in op de mogelijkheid dat er in het Pentagon bijvoorbeeld wel degelijk een airliner is neergestort. Hierbij is jouw uitgangspunt al dat niet vlucht 77 het Pentagon geraakt heeft, maar iets anders (kleiner vliegtuig of raket). Hierdoor heb je in feite dus al de mogelijkheid dat het wel gewoon om een Boeing 757 ging verworpen. Een gedegen objectief onderzoek dient alle informatie naast elkaar te leggen, dit te analyseren en daar uiteindelijk conclusies aan te verbinden. Waar staan in jouw onderzoek de getuigenverklaringen van mensen die duidelijk een American Airlines toestel hebben geïdentificeerd? Het feit dat 2 zwarte dozen van vlucht 77 zijn teruggevonden zie ik nergens terug en ook het feit dat restanten van de passagiers teruggevonden zijn bij het Pentagon zie ik nergens vermeld. Het overgrote merendeel van je links zijn sites over het weerleggen van de officiële verklaring, slechts enkele links gaan over het onderbouwen van de officiële verklaring en ook maar enkele sites over het ontkrachten van complottheorieën."

"Iedere onderzoeker is per definitie subjectief," reageert Ho stoïcijns. "Hij/zij is het waarnemend subject van wat onderzocht wordt. Een mate van objectiviteit is slechts haalbaar door de subjectiviteit aan regels te binden. Dat doe ik door de lezer royaal te verwijzen naar diverse bronnen en door alles zo gewetensvol mogelijk te onderbouwen. Omdat ik nu eenmaal probeer aan te tonen dat – en waarom – de officiële lezing niet klopt, kan ik een volgend moment moeilijk dezelfde lezing gaan verdedigen."

Oftewel: Frank wil gewoon het bedrog aantonen omdat hij daarin gelooft. Dat heeft natuurlijk helemaal niks met waarheidsvinding te maken. Een waarheidsvinder trekt conclusies uit de feiten die hij eerst eens objectief naast elkaar legt en vergelijkt. Dat doet Frank niet. Die selecteert alleen de feiten die hem toevallig uitkomen, al dan niet met verwijzing naar bronnen. Frank is een gewoon een complotter die voor vol aangezien wil worden. Zeg dat dan.

maandag, maart 05, 2007

Pythagoras


Bij Zapruder is het dan eindelijk zover: AIDS maand is begonnen. Met behulp van een gereputeerd biochemicus (Wilhelm Godschalk) gaat Zapruder ons deze maand uitleggen dat HIV helemaal niet bestaat, ook nergens is te vinden, en Big Pharma ons alleen maar zand in de ogen strooit om meer medicijnen te verkopen. Waarvan je dan wel ziek wordt. Of waaraan je zelfs doodgaat. Zo simpel is het leven.

Zapruder is er zo trots op dat een persbericht is verspreid waarin onder meer te lezen valt dat "de huidige AIDS-theorie bijvoorbeeld ook wiskundig niet is te bewijzen". Ook altijd al vermoed dat er een relatie bestond tussen Pythagoras en AIDS?

En het gaat nog reuze spannend worden allemaal: "Wij vonden ook een heel contingent wetenschappers dat ons met grote mond en veel bluf probeerde te ontmoedigen en onze vragen ridiculiseerden zonder ooit inhoudelijk te worden. Gek genoeg allemaal aan de door pharmaceutische industrie gesponsorde kant, verzameld in bedrijven en stichtingen als IATec en HIV-monitoring. We ontvingen een verkapte bedreiging van een AIDS-remmer fabrikant toen we informeerden naar bewijzen voor de werkzaamheid van hun medicijnen. AIDS-onderzoek blijkt door corruptie en intimidatie te worden omgeven en van gezonde dialoog of zuivere wetenschap is absoluut geen sprake."

Niet als je Zapruder heet, waar iedere apekool serieus wordt genomen.

Normaal zijn de bezoekers van Zapruder het allemaal reuze eens over de vele complotten die daar voorbij schuiven, ook al wordt er nog zoveel onzin verkondigd. Maar bij het onderwerp Vogelgriep en AIDS laten enkele lezers zich terecht geen knollen voor citroenen verkopen. "13.000 seropositieven in Nederland 13000 seropositieven in Nederland gaan dood aan giftige medicijnen ONNODIG," flitste de afgelopen weken een banner bij Zapruder.

Een zekere Thorvald (van wie we nu weten dat het Braad Spitt is, vaste reaguurder alhier) wees Zapruder onlangs op CBS-gegevens waaruit blijkt dat gemiddeld zo'n 85 mensen per jaar in Nederland aan AIDS sterven. En dat betere medicatie daarvan de oorzaak is. Sinds 1982 zijn 4000 Nederlanders aan de ziekte overleden. Dus hoe komt Zapruder aan die 13.000 doden?

Thorvald: "Een verwachting uitspreken dat 13.000 mensen dood zullen gaan op basis van een gestabiliseerd sterftecijfer van 85 mensen per jaar? Dat is niet meer dan tendentieuze nonsens. En zo’n boodschap gaat weken bovenaan deze site staan? Nou, da’s fraaie reclame voor een site die zich steeds beroept op de onwaarheden die in deze wereld verteld worden. Gefeliciteerd!"

Tot op heden (nog) geen enkele uitleg van de Zapruders. Misschien hoopten ze dat die lastige Thorvald vanzelf weer snel zou verdwijnen. Net als AIDS. Toen dat niet gebeurde, gooide de redactie het onderwerp maar even op slot. Zo gaat dat: je hebt de mond vol over vrijheidsbeperking, maar gedraagt je als de gedachtenpolitie.

Oklahoma


Aangezien de complotters nog altijd niet uitgesproken raken over BBC's Conspiracy Files-documentaire over 9/11, werd de aflevering zondag over de Oklahoma-bomaanslag al gauw over het hoofd gezien. Misschien ook wel omdat deze affaire wat minder tot de verbeelding spreekt dan de aanslagen op de WTC torens. Eigenlijk is Oklahoma op complotsites na 9/11 pas echt gaan leven.

Als je sites als Prison Planet van Alex Jones mag geloven was ook Oklahoma, net als 9/11, een valse vlag-operatie van de Amerikaanse inlichtingendiensten om er anti-terroristen wetten doorheen te drukken. Per slot van rekening is het in de ogen van complotters ondenkbaar dat een persoon (Timothy McVeigh) een truck huurt, die vol kunstmest gooit en een bom laat ontploffen die ook nog eens zo verwoestend is dat een heel gebouw wordt weggevaagd. En dus doken er al gauw geruchten op over gecontroleerde sloop.

De BBC besteedde zondag echter nauwelijks aandacht aan deze wel erg vergezochte theorieën, maar concentreerde zich op de vraag of inlichtingendiensten bepaalde waarschuwingen zouden hebben genegeerd, en of het een geheime operatie betrof - een infiltratiepoging bij extreem rechtse groeperingen - die volledig uit de hand is gelopen waardoor een aanslag niet meer verijdeld kon worden.

Maar: de handlanger die zogenaamd in de buurt van verdachte Tim McVeigh zou zijn gezien (lange tijd aangeduid als: John Doe 2), is nooit geïdentificeerd. Bovendien spreken de ooggetuigen elkaar in dit opzicht tegen. En de rol van de Duitse 'agent' Andreas Strassmeier, die voeding aan bovengenoemde geruchten gaf, is ook nooit duidelijk geworden, behalve dat McVeigh hem ooit eens op een wapenbeurs heeft ontmoet en hem twee weken voor de aanslag nog geprobeerd hebben te bellen. Stassmeier, die met zonnebril in de uitzending verscheen, zegt McVeigh toen niet meer gesproken te hebben en kan zich ook niet voorstellen wat McVeigh van hem zou willen. "Je gaat toch niet zomaar een wildvreemde opbellen om te vragen of hij mee wil doen aan het opblazen van een gebouw?".

Als deze uitzending iets duidelijk maakte dan is het dat zelfs voor de mildere complotten er nauwelijks concrete aanwijzingen bestaan, laat staan voor de idiote veronderstelling van Alex Jones en consorten dat de Oklahoma-bomaanslag een valse vlag-operatie van de Amerikaanse inlichtingendienst zou zijn geweest om er anti-terroristen wetten doorheen te drukken. De complotgelovigen die in beeld verschenen (onder wie een voormalig FBI-man) kwamen vooral met vermoedens, maar konden die op geen enkele manier hard maken. Laat staan dat er enige samenhang viel te bespeuren in de spaghetti van ogenschijnlijke toevalligheden. Voor de FBI zat er dan ook niets anders op dan om een schuldige aan te wijzen wiens betrokkenheid in elk geval wel kon worden aangetoond: Timothy McVeigh.

Labels: ,

zaterdag, maart 03, 2007

Fluoride


Nog altijd zijn onze complotters enorm in de weer met hun scoop van de afgelopen week, de blunder die de BBC maakte bij de verslaggeving van 9/11, toen WTC7 verkruimelde twintig minuten nadat de BBC de instorting wereldkundig had gemaakt. Leg dat maar eens uit. Links en rechts is het nieuws zelfs door de mainstream media opgepakt (nou ja, laten we niet overdrijven: een Duitse en Noorse site).

"The new WTC 7 revelations, in which BBC and CNN reporters tell of WTC 7's collapse as the building still stands, has sent shock waves through out the internet and has become one of the biggest stories of all time," beweren de complotters vanuit hun cocoons, waar fictie en werkelijkheid voortdurend door elkaar lopen. En in Nederland is het natuurlijk Johnito, als vanouds meester in de wishful thinking, die beweert dat de BBC 'eind februari in de problemen is gekomen'. In de ogen van complotters, bedoelt hij.

Op de dag zelf, ruim vijf jaar geleden, heeft niemand de blunder opgemerkt, wat ook meteen de oorzaak aangeeft: kijkers noch journalisten kenden WTC7. Een fout over wat is ingestort en wat niet is zo gemaakt. En dat WTC7 zou instorten, dat wist de brandweer al vanaf 14.00 uur.

EQgen's RickD windt zich er echter de hele week al over op (spelfouten voor zijn rekening): "Vroeger, toen het Internet nog niet bestond, kon de BBC wegkomen met deze hocus-spocus verdwijn truc, maar nu niet. Overal op het Internet duiken opnamen op van de BBC, waarop te zien en te horen is dat ze 20 minuten voor het instorten van gebouw 7 melden dat het ingestort is. Deze opnamen komen van mensen die ze aanbieden uit eigen archief, waar de verdwijn truck van de BBC niet werkt. Nu de BBC niet kan weerleggen dat deze (meerdere) opnamen nep zijn en ze zich al proberen in te dekken met de achterlijke verklaring dat een verslaggever kon "zien" dat gebouw 7 ging instorten (iets wat de professionele hulpverlening niet zag), ben ik overtuigd dat de opnamen ECHT zijn. Hoeveel fluoride moet een mens ingeslikt hebben om dit niet te zien voor wat het is?"

Fluoride? Rick, wil je niet alle complotten door elkaar halen?

Nu de complotters de smaak hebben te pakken, meteen nog maar een voorbeeld: de Amerikaanse zender HBO zond in 2002 een documentaire uit met opnamen die worden afgekapt juist op het moment dat de "denotatie van een mogelijk explosief" is te horen. Opzet, schreeuwen de complotters in koor. Maar natuurlijk gaat het weer eens om een knal die met geen mogelijkheid is te herleiden tot een "denotatie van een mogelijk explosief". Het is een knal, en dus voor de documentairemakers van generlei belang, zeker als er verder geen beelden bij zijn. Alleen tussen de oren van complotgelovigen groeit een knal uit tot een exploderende bom die de WTC torens onderuit haalt en wordt een vergissing van journalisten "boze opzet".

Labels:

Disconnect


Vier dagen alweer nadat de site van Ditkannietwaarzijn onder raadselachtige omstandigheden werd 'neergehaald', zoals de complotters het fijntjes formuleren, en nog altijd geen enkele duidelijkheid over het hoe en waarom. Indien het hostingbedrijf niet verder wilde met de site, had DKNWZ makkelijk naar een andere provider kunnen verhuizen, maar dat is niet gebeurd. Dus wat blijven er dan voor mogelijkheden over? Doodsbedreigingen, waarover van de politie niet gesproken mag worden? Niet erg waarschijnlijk. Of toch een disconnect tussen de oprichters en de uitvoerders over de kwaliteit van de site, waarbij men de vuile was niet buiten wil hangen?

"Redenen voor DKNWZ om te stoppen moeten m.i. zeer zwaarwegend zijn om zonder enige uitleg zo weg te kunnen komen," schreef Frank Ho van de site Waarheid 911 op het forum van Zapruder. "Dit overhaaste vertrek zet alle seinen op groen op weer eens lekker te gaan speculeren over de vele duistere krachten waarmee we soms geteisterd (...) menen te worden. Krachten die ons telkens in elkaars armen doet belanden, waarbij de buitenwereld, die we juist moeten zien te overtuigen, al te vaak vergeten wordt. Hoewel DKNWZ zijn naam eer aan doet, hoop ik (inclusief alle eventuele fouten die we allemaal maken) dat heel snel alsnog met een verklaring wordt gekomen. Mocht de oorzaak/reden van opdoeken ook betrekking kunnen hebben op overige bestaande 9/11 sites, dan is de noodzaak van openheid van nog groter belang."

Inmiddels zijn er in elk geval pogingen gedaan om DKNWZ weer nieuw leven in te blazen, maar blijkbaar niet door het oorspronkelijke team. Een in alle haast geregistreerde site Ditkannietwaarzijn.tk bevat slechts RSS feeds van Nu.nl en andere sites, en de Vrije Pers ('Nieuws Dat U Eigenlijk Niet Mag Weten') heeft deze week een slappe DKNWZ kloon in het leven geroepen, inclusief gejatte stukken van ANP en Elsevier. Het is niet aannemelijk dat de Nocturnals, de V's en de P.uncia's hier hun eindeloze slow chat weer gaan voortzetten.

Want dat de enige echte DKNWZ als een dief in de nacht is verdwenen, zonder enige toelichting, dat is natuurlijk niet zo slim. Daarmee kweek je geen saamhorigheid. Net zomin als met de aanhoudende geheimzinnigheid: "Het verdwijnen van de DKNWZ-site en het DKNWZ-forum is voor iedereen als een verrassing gekomen, niet in de laatste plaats voor het DKNWZ team zelf," zo meldt voormalig sitebeheerder Yoda. "Het DNWZ team heeft besloten, gezien alle comotie, om met een gemeenschappelijke verklaring te komen. Het is aan het DKNWZ team om het juiste moment te bepalen om met die verklaring naar buiten te komen."

Kom op, jongens, cut the crap, en zeg nu waar het op staat, dan kunnen de complotters weer rustig slapen.

vrijdag, maart 02, 2007

Echte helden

Nico Haupt is een misschien nog wel veel grotere luis in de pels van de 9/11 complotters dan uw aller Billy. De in de VS woonachtige Duitser claimt de beweging zowat te hebben uitgevonden, en is al jaren actief. Hij richtte TVFakery op, de site die ons wil voorhouden dat alles wat we op 9/11 op televisie hebben gezien door de Disney studio's is verzonnen.

Nico komt een bijeenkomst van de Newyorks 9/11 Truth beweging verstoren (let op het hoge Jiskefet-gehalte) en doet de hele 9/11 Truth beweging af als een complot, zoals blijkt uit onderstaand diagram (druk om te vergroten). Per slot van rekening heeft 9/11 professor Steven Jones voor grote laboratoria gewerkt, dus dat is bij voorbaat verdacht, zo redeneert Nico.

De complotters nemen Nico natuurlijk weer kwalijk dat hij de beweging een slechte naam bezorgt. De echte strijd wordt echter genegeerd, zegt deze Walter de Rochebrune onder de compotters. Hij is - om in Bie-termen te blijven - de verpauperde zonderling die iedereen door heeft, de machtigen, met hun verfijnde vernietigende bureaucratische technieken. Geen cent of goede raad accepteert hij van het schoftentuig. Nico: infostrijder pur sang.


donderdag, maart 01, 2007

Blunder


De complotters stonden deze week flink te juichen omdat er een BBC filmpje is opgedoken waarin de presentator meldt dat WTC7 is ingestort, terwijl achter haar duidelijk is te zien dat het gebouw nog in brand staat. Een domme blunder, maar volgens de complotters is dat natuurlijk weer eens geen toeval.

RickD van Eqgen (grammaticale fouten voor zijn rekening): “IK BEN WOEDEND....dit is 100% bewijs dat we met een stelletje hersenloze idioten te maken hebben die zich verslaggever noemen, terwijl ze van prompters en briefjes oplezen. Deze verslaggeefster weet niet eens dat gebouw 7 nog gewoon achter haar vol in het zicht nog overeind staat. U ziet het gebouw overduidelijk rechts van haar hoofd nog overeind staan, dit is 100% bewijs dat alles van te voren GEPLANT is met medewerking van de GECONTROLEERDE media.”

RickD heeft zijn woede zoals gebruikelijk weer eens overgepend van Prison Planet: "How else could the BBC have relayed this information unless by way of some kind of press release or official statement by Silverstein, Giuliani or the NYFD? Who told them that the building had been weakened? In effect, the BBC were working to a 9/11 script and made the error of orating their lines too early."

Ja, hoor, WTC7 stort in en het persbericht ligt al klaar. Of nog mooier: de BBC volgt een script dat van tevoren al is uitgeschreven. Ze waren er alleen te vroeg mee gekomen. Kennelijk is het Planet Prison ontgaan dat ook CNN dezelfde blunder maakte. Ook in het complot dus?

Volgens complotters stortte het WTC ook al plotseling in na enkele prullenbakbrandjes. In werkelijkheid stond het gebouw op instorten na hevige branden. Daar hield ook de brandweer rekening mee en het is daarom dat eigenaar Larry Silverstein refereerde aan het inmiddels legendarische 'pull it', dat door complotters meteen werd verbasterd tot 'opblazen'.

Het hele gebied rond Ground Zero was ten tijde van de instorten al uren afgezet, dus journalisten moesten afgaan op wat reddingswerkers of hun woordvoerders hadden te melden. Dat daarbij (communicatie)fouten zijn gemaakt, is niet zo verwonderlijk op zo'n hectische dag. Diezelfde media meldden bijvoorbeeld ook dat Vlucht 93 veilig was geland in Cleveland, omdat een Delta-toestel voor een United-toestel was aangezien. Dat bericht werd weliswaar onmiddellijk ingetrokken, maar circuleert vijf jaar later nog altijd vrolijk rond op complotsites.

Maar uiteraard denken de immer wantrouwende complotters hier heel anders over. Journalisten die blunders maken lezen natuurlijk weer eens volgzaam een door Dick Cheney en trawanten aangereikt persbericht voor. Maar ja, diezelfde complotters vinden het ook volstrekt logisch dat inlichtingendiensten een heel gebouw opblazen om hun eigen betrokkenheid bij de aanslagen te verdoezelen, terwijl een shredder of het wissen van enkele pc's had volstaan.

De BBC heeft inmiddels bij monde van chef nieuws Richard Porter ook maar gereageerd: "In the chaos and confusion of the day, I'm quite sure we said things which turned out to be untrue or inaccurate - but at the time were based on the best information we had. We did what we always did - sourced our reports, used qualifying words like "apparently" or "it's reported" or "we're hearing" and constantly tried to check and double check the information we were receiving.

Our reporter Jane Standley was in New York on the day of the attacks, and like everyone who was there, has the events seared on her mind. I've spoken to her today and unsurprisingly, she doesn't remember minute-by-minute what she said or did - like everybody else that day she was trying to make sense of what she was seeing; what she was being told; and what was being told to her by colleagues in London who were monitoring feeds and wires services."

Oftewel: een zoveelste storm in een glas troebel complotwater.

Labels: ,