Als je complotters mag geloven is ongeveer iedere terroristische aanslag na 9/11 - bijvoorbeeld die van Madrid en Londen - een false flag operatie: in scène gezet door inlichtingendiensten om er antiterreurwetten doorheen te drukken.
En nu is er dan het Bali-complot. Een bijna twee uur durende Australische video (en DVD) genaamd
Fool Me Twice wil ons doen geloven dat de Amerikanen op een of andere manier betrokken zijn geweest bij de bomaanslagen op Bali in 2002. Daarbij kwamen ruim 200 mensen om, voornamelijk Australiërs. Voor Australië aanleiding om zijn terroristenwetgeving te verscherpen ten koste van de vrijheden van de burger, zo heet het. Reden voor false flag operatie zou de starre houding van Indonesië met betrekking tot War on Terror zijn geweest. Het grootste moslimland ter wereld draaide na de aanslagen op Bali als een blad om.
Bekend thema? Jawel, de samenstellers hebben heel goed naar de documentaires van Alex Jones en Screw Loose Change gekeken, al blijft 9/11 in
Fool Me Twice achterwege. Flinterdunne feitjes moeten een relatie tussen de CIA en leden van de extremistische moslimorganisatie Jemaah Islamiyah suggereren, maar alles draait om een elementaire denkfout.
Het interessante aan Jemaah Islamiyah is uiteraard de relatie die er bestaat met Al-Qaida. Volgens de antiterreurbrigade van de Indonesische politie is het geld van alle Indonesische aanslagen (ook die van Jakarta) direct afkomstig van de terreurorganisatie. Verscheidene leden van Jemaah Islamiyah zouden Bin Laden in Afghanistan hebben ontmoet.
Volgens de later terechtgestelde Indonesische moslimgeestelijke Abu Bakar Bashir zouden de aanslagen op Bali dan ook wel degelijk zijn voorbereid door Jemaah Islamiyah, maar liep het daarna helemaal anders.
"The Bali bombing was actually masterminded by America. Well, not masterminded, but hijacked. They (Jemaah Islamiyah) planned it, but their plan was hijacked by America. So the bomb that killed so many Australians was an American bomb."We zijn al bijna een uur en een kwartier verder voordat de film toekomt aan de claims van Abu Bakar Bashir. Eerst gaat het over het feit dat de bommen in Bali veel te krachtig waren voor een doorsnee terreurorganisatie. Potassium chloraat veroorzaakt geen kraters. Maar dat zegt niks over de mogelijkheid van een 'inside job', het lijkt er eerder op dat de politie de exacte samenstelling van de bommen nooit heeft kunnen vaststellen.
Met de hoofdverdachten van de aanslagen is ook wat aan de hand, zo suggereert de film. Een van hen werd vermoord toen bekend werd dat hij geheim agent was geweest van de Indonesische inlichtingendienst. Een ander zou ooit eens betrokken zijn geweest bij de door de CIA gefinancierde gevechten tussen Afghanistan en de Sovjet Unie (waaraan ook Bin Laden deelnam). Naaste medewerker van Bin Laden Omar Al-Faruq die opdracht zou hebben gekregen aanslagen te plegen op Amerikaanse doelen in Zuidoost-Aziatische landen zou eveneens voor de
CIA hebben gewerkt. Hij werd juni 2002 gearresteerd en overgedragen aan de VS, maar wist later te ontsnappen uit een van de best bewaakte gevangenissen. Om vervolgens weer op te duiken in Irak, waar hij werd gedood. Inderdaad, opmerkelijk, maar niet onmogelijk.
Dit is dus het complot: de mogelijk door de Amerikanen gefinancierde hoofdverdachten van de aanslagen worden eerst gearresteerd, opgesloten en weer vrijgelaten dan wel vermoord. Maar waarom hebben de Amerikaanse inlichtingendiensten het dan zover laten komen? Als je de aanslagen zelf organiseert, waarom zet je dan niet een paar patsies in en zorg je dat de initiatiefnemers uit beeld blijven? Waarom zo moeilijk doen als het makkelijk kan? En wat is eigenlijk de rol geweest van Indonesië als een van de kopstukken werkte voor de Indonesische geheime dienst? Deden ze volop mee, of juist weer niet? En is dat niet in tegenspraak met wat de documentaire eigenlijk wil suggereren?
Fool Me Twice is weer eens zo'n typische knip en plak-documentaire waarbij het complot al vaststaat voordat de feiten goed en wel zijn geanalyseerd. Met als grootste handicap dat de samenstellers nauwelijks enige houvast hebben. En dus overtuigt het Bali-complot allerminst.
Labels: Bali, false flag